Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Nepravilnosti ni bilo, ugled podjetja pa je načet'

Vrhnika, 17. 02. 2012 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
501

V družbi AHV d. o. o. so predstavili svojo plat zgodbe o razvpitem avtomobilu BMW, ki so ga uvozili iz tujine. Številne kritike in napade zavračajo in menijo, da so bili žrtev medijskega linča in pogroma na forumih.

V podjetju AHV so trditve, da so zavajali potrošnike, zavrnili, navedbe pa podkrepili tako s pravnim mnenjem kot tudi dokumentacijo.
V podjetju AHV so trditve, da so zavajali potrošnike, zavrnili, navedbe pa podkrepili tako s pravnim mnenjem kot tudi dokumentacijo. FOTO: Sandi Sadar Šoba

Da je pretok informacij in s tem tudi razkrivanje domnevnih nepravilnosti v času digitalne dobe bliskovit, s tem pa slab glas lahko seže dlje kot pred časom, priča zgodba uvoženega vozila BMW, ki ga prodaja vrhniško podjetje AHV d. o. o., o katerem smo pred dnevi poročali.

Avtomobil je družba kupila na dražbi v Italiji. Zaradi čimprejšnjega oglaševanja avtomobila je komercialist družbe sestavil oglas z vsemi verodostojnimi, resničnimi in pravilnimi podatki o vozilu ter pripisal, da je vozilu še na poti v Slovenijo, poudarjajo v podjetju AHV d. o. o.

Avtohiša je s fotografijo, izposojeno na nemški spletni strani Mobile.de, oglaševala vozilo BMW 530d X drive touring, ki so ga uvozili iz Italije, bistveno višja cena in manjše število prevoženih kilometrov pa so sprožili plaz kritik, obtožb, namigovanj in porajali sum na poslovno goljufijo. Pod fotografijo ob objavi niso pripisali, da gre zgolj za simbolični posnetek vozila.

Kot pravijo pristojni, jim je bila zaradi medijskega poročanja in forumskega linča storjena poslovna škoda, omadeževano pa je bilo tudi dobro ime podjetja, ki že štiri leta dobro in zgledno posluje, pravi prokurist podjetja Aljoša Pesek. Zato so se v podjetju danes odločili stopiti pred kamere in predstaviti svojo plat zgodbe, navedbe pa podkrepiti z vpogledom v dokumentacijo ter javnosti predstaviti razvpito vozilo. Obtožbe ostro in odločno zavračajo in, kot pravijo, nimajo kaj skrivati.

Avtomobil, ki je dvignil veliko medijskega prahu in škodoval ugledu družbe, je že prispel v Slovenijo.
Avtomobil, ki je dvignil veliko medijskega prahu in škodoval ugledu družbe, je že prispel v Slovenijo. FOTO: Sandi Sadar Šoba

Pravno mnenje: zavajanja ni bilo

Za mnenje so povprašali odvetniško družbo, ki je preučila primer in sporočila, da je bilo oglaševanje korektno, edina pomanjkljivost pa je bila ta, da pod izposojeno fotografijo podobnega avtomobila niso napisali, da je fotografija zgolj simbolična in da ne gre za identično vozilo. To potrjuje tudi oglas, ki so ga tri dni po prvi objavi podkrepili z novimi fotografijami, kjer so razvidne razlike v barvi stekel, notranjosti in izvedbi volana, je v mnenju zapisala odvetnica družbe.

Prvi primer negativne publicitete v podjetju AHV d. o. o. pa je botroval novim spremembam v poslovanju podjetja. Odslej se oglaševalskih bližnjic ne nameravajo več posluževati, tako bodo počakali, da v tujini kupljeno najprej prispe v Slovenijo, ga primerno opremili in fotografirali ter šele nato začeli z oglaševanjem in prodajo, pravijo v podjetju.

"Odvetnica dodaja, da začasno uporabljena fotografija v ničemer ne zavaja morebitnih kupcev, saj je bilo s sporno fotografijo predstavljeno vozilo enake barve in enake vrste. S predstavitvijo vozila enake barve in vrste je kupec dobil povsem točno informacijo oziroma predstavo o zunanjem izgledu vozila, kar je sicer edini namen fotografije, zato tega dejanja ni moč šteti za primer zavajajoče poslovne prakse,“ je povedala tiskovna predstavnica podjetja Katja Fašink.

Sporna naj bi bila tudi objava Zveze potrošnikov Slovenije, ki je 14. februarja na spletnih straneh predstavila primer in družbo obsodila, da prodaja isto vozilo, čeprav so v podjetju izpostavili različne tehnične specifikacije, razlike pa so bile vidne tudi v naboru dodatne opreme, pravijo v podjetju. Te so naknadno potrdili z vnovičnim servisnim pregledom pri pooblaščenem servisu, kjer so tehnične podatke preverili in potrdili.

Storjeno škodo podjetju bo težko odpraviti

"Dejstvo je, da so določene internetne navedbe v zadnjih dneh na račun in v škodo družbe močno obremenile dobro ime družbe in tako, kot so bile, po vsebini in obsegu lahko predstavljajo tudi nedovoljena špekulativna dejanja, za katerimi se lahko skriva konkurenca,“ je poudarila Fašinkova in dodala, "žalostno je, da se družba AHV v teh dneh pojavlja s tako negativno reklamo, ki je posledica smole, medtem ko marsikatera konkurenca dejansko oglašuje avtomobil, ki ga uvozi po naročilu in dejansko prodaja mačka v žaklju. Tukaj vozilo vidiš, preizkusiš in odpelješ z enoletno garancijo.“ Kot pravijo, bodo internetne obsodbe in nakazovanje na poslovno goljufanje kupcev kot tudi negativni časopisni članki in prispevki vplivali na morebitne kupce in bo s tem oškodovano poslovanje podjetja, še poudarja.

V vrhniški avtohiši so bili poleg medijskega linča deležni tudi številnih groženj.
V vrhniški avtohiši so bili poleg medijskega linča deležni tudi številnih groženj. FOTO: Sandi Sadar Šoba

Poleg blatenja številne grožnje

Številni komentarji po pravnem mnenju presegajo rob primernega komuniciranja, zaradi razžalitve in blatenja pa v družbi ne izključujejo, da ne bodo zoper storilce v roku treh mesecev vložili kazenske ovadbe, še dodajajo v družbi. V družbi so bili v zadnjih dneh tako deležni številnih groženj, klicev in elektronskih sporočil, v katerih so jim neznanci grozili tudi s fizičnim nasiljem.

Pod fotografijo v Nemčiji oglaševanega avtomobila je bila objavljena tudi telefonska številka nemškega prodajalca: "Tako bi pričakovali, da bi forumaši in pisci raznih člankov svoj čas izkoristili, namesto da so komentirali v prazno, da bi poklicali v Nemčijo, preverili ali zadeva obstaja in kako je z vozilom,“ pravi Pesek in dodaja, da je nemško vozilo še vedno naprodaj in na dvorišču prodajalca.

Kupci pa bi lahko vozilo preverili tudi v skupni podatkovni bazi BMW-mreže, ki je namenjena sledenju avtomobilov v ZDA, Evropi in Aziji. Po številki šasije bi lahko preverili dejansko stanje prevoženih kilometrov obeh avtomobilov, saj se ob vsakem servisu v skupno bazo vpisuje število prevoženih kilometrov. "Če bi se spletni uporabnik postavil v vlogo kupca, bi dobil te podatke pri pooblaščenem serviserju, celotno zgodovino in v tem primeru celo od obeh avtomobilov, ker se tudi pri prodajalcu v Nemčiji da dobiti številko šasije in ni to noben problem,“ je še dodal solastnik podjetja Aleš Rode.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Servisni izpis o vozilu
AHV sporočilo za javnost, 1. stran
AHV sporočilo za javnost, 2. stran
AHV sporočilo za javnost, 3. stran
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (501)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markym
20. 02. 2012 20.36
+2
Kdaj bo pa obtožnica za krajo avtoskega dela?
markym
20. 02. 2012 20.36
+2
gorencdask
20. 02. 2012 10.15
+6
In glavni razlog, da so se skidali iz Logatca je ravno to poštenje, ki ga sedaj tako divje zagovarjajo.
Tetrapan89
19. 02. 2012 15.26
+1
tile se čudni tiči...a niso pršl iz logatca ?
Schallabweiser
19. 02. 2012 09.01
+4
slovenci smo narod, ki se zelo hitro uči! naučili smo se marsikaj. 40 let so nas južni trgovci na ljubljanskem avtosejmu prepričevali kot v ta starih ruskih filmih, v stilu: " ma to je od prvog gazde, majke mi! prometno smo oprali v pralnem stroju." "samo malo so ga popraskali pred blokom, pa smo ga morali celoga štrihati." naši, ta domači šolani asi pa nam ob prodaji našega rabljenega vozila obljubljajo:" vse se da dobiti na netu. uredimo vam poljubno število prevoženih kilometrov. vaš avto bo prodan v parih dneh!" in potem se gozdni joža baha v vaški oštariji: " fantje. iz nemčije so mi pripeljali bmwja, letnik 2003. je tak kot nov! samo 52000 km. je prevozil!"
Lukidd
19. 02. 2012 08.45
+2
nč narobe, na dvorišču pa same potovalne limuzine uvožene iz tujine - narejenih po 300k kilometrov, presučejo nazaj na ene 80-100 in je takoj 10 čukov profita
Tatanka15
19. 02. 2012 08.40
+3
Škoda besed in komentarjev o takih lopovih in podjetjih, ki jih vodijo.
moja.malenkost
19. 02. 2012 07.41
+3
Če niso naredili nič narobe kaj sedaj toliko dvigajo prah okrog tega ??? Ker kupca večina obravnava ko be.... pride do takih ne napak? a se naj peljem 200 km gledat avto iz slike in mi potem negdo dopoveduje da sem jaz naredil napako in .... kdo je tisti ki mi povrne čas in denar za to pot??? glavni podatek ( simbolična slika) ki je manjkal oni govorijo da je to zanemarljivo? potem pa vidiš da je ta slika drugačna. Če jemljejo ispravni denar za svojo robo katerega lahko uporabijo naj svojo robo tudi reklamirajo na ispravni način. jaz sem mnenja, da bi takšne pomanjklivosti v raznih prodajah bilo potrebno ispravni primerno sankcionirat ker pristojni od nas dobijo za svojo delo tudi ispravni denar Npr isto se dogaja pri turističnih agencijah. Na koncu prispevka je AHV zmagala, ker si je na račun 24 ur naredi la lepobrezplačno tedensko reklamo. Veste koliko stane 1 sec reklame...
Pro75
19. 02. 2012 06.29
+11
Diler je diler, pa kakor koli obrneš, te bo poskušal oguljufat , samo da je biznis.....
wawer
19. 02. 2012 00.54
+8
Kolikor berem komentarje je bil ugled podjetja že dlje časa načet, sedaj pa so le dobili izgovor, da nekoga obdolžijo za svoja nespametna oz. goljufiva dejanja.
bluesea
19. 02. 2012 00.13
+20
Ja vemo kako delajo tile posredniki-barabe nategunske, ki z nič dela bogato služijo in nategujejo ljudi. Takšne hiše bi morale inšpekcije vzeti pod drobnogled in jih v vsakem primeru zlorabe pošteno sankcionirati. Mislim da skoraj ni poštenjaka med temi preprodajalci, so pač ljudje, ki nikoli niso delali in tudi jim ni v interesu da kdaj bi.
1spam 4you
19. 02. 2012 00.07
+1
markym
18. 02. 2012 23.08
+13
draga kraja slike. pravilno, vsaka slika je avtorsko delo nekoga.
barcy.90
18. 02. 2012 22.52
+20
hjoojoj pri posnetku na 2.20min se lepo vidi da je 0 pred 54469 in to pomeni da so bli km vrteni nazaj, če bi bli realni pol nebi blo nule :D preklete barabe nategantske, in ni edina avtohiša, ko tko dela, js bi reko da jih tko dela 80%.
wawer
19. 02. 2012 00.41
+2
Tole je pa res zanimivo. Lahko kakšen poznavalec to potrdi? Sam bi rekel da ima barcy prav.
ljrulz
19. 02. 2012 00.57
-2
wawer
19. 02. 2012 01.06
+2
Se pravi imajo vsi vozniki bmw-jev, ki še nimajo prevoženih sto tisoč spredaj 0 al kako boš ta "nima prav" argumentiral?
Schallabweiser
19. 02. 2012 09.11
+2
kolikor se spomnim, moj bmw ni imel 0 spredaj, ko je število kilometrov (še) bilo petmestno. da so še mene naplahtali, pri nakupu rabljenega bmwja, pa že dolgo ne dvomim.
York
18. 02. 2012 21.26
+17
Nedovoljena "izposoja" fotografije s spleta jih je in bo drago stala. In, če so res sami kupili avto na dražbi, zakaj ga niso fotografirali in predložili realne fotografije? Na osnovi česa so pa kupili avto? Kar po intuiciji in brez dokumentacije, ki običajno obsega tudi fotografije. Vrček "hodi" toliko časa po vodo, dokler se ne razbije in vaš se je očitno razbil.
Schallabweiser
19. 02. 2012 09.13
+1
točno tako. davkarija bi morala vse preveriti, a kaj ko imajo toliko dela!
nesramnez
18. 02. 2012 21.11
+12
v nemčiji je 1€ na 1 km kazen + ostalo
Jeanus1
18. 02. 2012 21.32
+11
Mislim, da bi v Slovenistanu večina teh dilerjev zaprla firme že po mesecu dni....
Velenik
18. 02. 2012 20.58
+5
blablabla, kaj se zdaj nekaj ven vlečejo. Tako kot marsikateri prodajalec, ki prodaja iz tujine uvožene avte z "malo kilometri", so hoteli nategniti naivne kupce, pa se jim je pač ponesrečilo.
DohtarSLO
18. 02. 2012 19.40
+11
Nekaj so že morali "mutiti", če nio dali prave fotke! Sicer pa, tudi slaba reklama je dobra reklama. Obenem pa je to opomin vsem, ki kupujejo rabljena vozila, da morajo biti previdni!
Kylie7
18. 02. 2012 19.01
+31
Katja Fašink haha! Jaooo. Ta dva tipa pa zelo poštena zgledata, ja..:D
nesramnez
18. 02. 2012 21.12
+3
hanse
18. 02. 2012 18.39
+22
Sam se že po obrazu tistih dveh tipov vidi, da so prevaranti
hanse
18. 02. 2012 18.34
+12
Če so ga pa preko Italije kupili, pa je itak polom!! Mafijski posli...