Slovenija

FOTO: Papež v božični poslanici pozval k miru v Jeruzalemu in pomoči trpečim otrokom

Ljubljana, 25. 12. 2017 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim obeležujejo rojstvo Jezusa Kristusa. Papež Frančišek je v pridigi med božično mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu primerjal današnje begunce z Jožefom in Marijo, ki sta morala pred Jezusovim rojstvom prav tako zapustiti svoj dom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Božič: Verniki množično k polnočnicam
    02:32
    Iz 24UR: Božič: Verniki množično k polnočnicam
  • Iz SVETA: Papež v božični poslanici današnje begunce primerjal z Jožefom in Marijo
    00:36
    Iz SVETA: Papež v božični poslanici današnje begunce primerjal z Jožefom in Marijo
  • Iz SVETA: Polnočnice privabljajo vernike od blizu in daleč
    03:02
    Iz SVETA: Polnočnice privabljajo vernike od blizu in daleč
  • Iz SVETA: V Jeruzalemu letos precej manj vernikov
    02:38
    Iz SVETA: V Jeruzalemu letos precej manj vernikov
  • Iz SVETA: Razstava posebnih 'afriških' jaslic
    02:42
    Iz SVETA: Razstava posebnih 'afriških' jaslic

Kristjani po vsem svetu so opolnoči, ko so se po številnih cerkvah začele polnočnice, pričakali božič, s katerim obeležujejo dan Jezusovega rojstva. Nadškofa metropolita Stanislav Zore in Alojzij Cvikl sta v Ljubljani in Mariboru darovala polnočnici. Evangeličanski škof Geza Filo je vodil božično bogoslužje v nedeljo popoldne v Ljubljani.

Zore je daroval polnočno mašo v ljubljanski stolnici. Dejal je, da Bog človeka ni ustvaril za temo in za strah. "Ustvaril ga je iz ljubezni in ga postavil v raj, da bi mogel uživati Božje darove, da bi se mogel veseliti svojega Stvarnika in svojega bližnjega," je dejal v nagovoru. Po njegovih besedah je Bog ljubezen in ker vse, kar dela, dela iz ljubezni in za ljubezen, človeka ni zavrgel in se ni obrnil proč od njega, čeprav je človek dvomil v njegovo ljubezen.

Na vse to nas po njegovih besedah spominjajo prazniki, ki so prav zaradi tega tako lepi. "Praznovanja naše vere so čudovito stvarna, saj si ne zapirajo oči pred ničemer. Ne pred temo, ne pred človekovim grehom, ne pred njegovim odpadom od Boga, ne pred njegovo sposobnostjo odločati se za zlo. Obenem pa naši prazniki ostajajo polni upanja, pogleda v prihodnost, globoke vere, da je Bog zvest sebi in bo svoje obljube tudi izpolnil," je vernike nagovoril Zore.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim obeležujejo rojstvo Jezusa Kristusa. Mnogi na predvečer praznika postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

Papež primerjal današnje begunce z Jožefom in Marijo

Številni verniki so božič pričakali v Vatikanu.

Papež Frančišek je v pridigi med božično mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu v nedeljo zvečer primerjal današnje begunce z Jožefom in Marijo, ki sta morala pred Jezusovim rojstvom prav tako zapustiti svoj dom.

"Toliko drugih stopinj je skritih v korakih Jožefa in Marije. Vidimo sledi celotnih družin, ki so prisiljene na pot v današnjem času. V številnih primerih je odhod navdan z upanjem v bodočnost, za številne pa ima ta odhod le eno ime - preživetje," je med drugim dejal papež in dodal, da se resnična moč in svoboda pokažeta v čaščenju in pomoči šibkim in krhkim.

Frančišek je okrog 1,3 milijarde katolikov po svetu pozval, naj ne zanemarijo trpljenja beguncev in migrantov, ki jih preganjajo z domov politiki, ki so za svojo oblast in premoženje pripravljeni prelivati nedolžno kri.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: AP

Papež je vstopil v baziliko sv. Petra ob pol desetih zvečer, pred njim pa je šla procesija kardinalov in drugih visokih predstavnikov katoliške cerkve. Pred mašo je papež razkril lutko Jezusa dojenčka in s tem simbolično proslavil njegovo rojstvo, 11 otrok iz Evrope, Azije, Afrike in Latinske Amerike pa je položilo cvetje.

Pred božično mašo je papež pozval vernike, naj poiščejo sami pri sebi pravi smisel božiča, ki je darilo miru svetu, in molil za osvoboditev ugrabljenih duhovnikov, nun in laikov, kakor tudi prizadetih v zadnjem velikem neurju na Filipinih.

V tradicionalnem blagoslovu papež pozval k miru

Papež Frančišek je v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu, urbi et orbi, pred množico vernikov na Trgu svetega Petra danes pozval k miru v Jeruzalemu in spomnil na trpljenje otrok na kriznih žariščih po svetu. Med drugim je omenil Sirijo, Irak in Afriko, pa tudi Venezuelo, Ukrajino in Severno Korejo.

Frančišek je v tradicionalni božični poslanici z balkona papeške palače v Vatikanu pozval k miru na Bližnjem vzhodu, kjer se zaostrujejo napetosti med Izraelci in Palestinci zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela.

Prosil je za mir za Jeruzalem in Sveto deželo ter izrazil podporo vsem, ki želijo pomagati zagotoviti tej deželi slogo, pravičnost in varnost, na kar po papeževih besedah ta čaka že dolgo.

Papež upa, da bo med Palestinci in Izraelom "prevladala volja po obnovitvi dialoga in da bo končno mogoče izpogajati rešitev, ki bo omogočala miren soobstoj dveh držav", Izraela in Palestine.

Izpostavil je tudi trpljenje otrok v Siriji, kjer je vojna "okrvavila deželo", in v Iraku, ki je po papeževih besedah še vedno ranjen in razdeljen, prebivalstvo pa trpi zaradi lakote in širjenja bolezni.

Zavzel se je za pomoč afriškim otrokom, zlasti tistim iz najrevnejših držav, ter otrokom vsega sveta, kjer "miru in varnosti grozijo preteče napetosti in novi spori".

Glede severnokorejske krize je dejal, da moli, da bi na Korejskem polotoku zmogli doseči obojestransko zaupanje. Zavzel se je tudi za umiritev družbenih napetosti v Venezueli. Mednarodno skupnost je prav tako pozval, naj ne preneha z napori, da bi ustrezno zaščitila manjšine v Mjanmaru in Bangladešu.

Poleg otrok, ki trpijo zaradi krize v Ukrajini in njenih težkih humanitarnih posledic, se je zavzel za vse revne otroke. Mnogim so po papeževih besedah ukradli otroštvo, nekatere pa celo rekrutirali za vojake.

Zadržano praznovanje v Jeruzalemu 

V Sveti deželi pa je tokratno praznovanje božiča malce bolj zadržano zaradi odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, ki je razjezila Palestince. Od začetka meseca je bilo v nemirih ubitih 12 Palestincev, nasilje pa je zajelo tudi Betlehem na Zahodnem bregu, kjer živi skupaj 50.000 kristjanov. V času letošnjih praznikov je občutno manj tujih obiskovalcev. Izraelsko ministrstvo za turizem sicer trdi, da v letošnjem letu pričakujejo 20 odstotkov več krščanskih romarjev kot leta 2016.

Je pa toliko bolj veselo v delih Sirije in Iraka, kjer je poražena Islamska država (IS). V sirskem Homsu kristjani letos prvič po dolgem času lahko slavijo božič, podobno tudi v iraškem Mosulu.

Tudi danes številne maše 

Po cerkvah po vsej državi potekajo praznične maše in bogoslužja. V stolnicah so praznične maše vodili slovenski škofje, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa jo bo daroval popoldne. 

Murskosoboški škof Peter Štumpf je v nagovoru na božični maši v murskosoboški stolnici opozoril, da se je skoraj že povsem izgubilo resnično sporočilo božiča, ki nam pripoveduje o Jezusovem rojstvu. "Izmišljeni Božiček močno prevladuje v reklamnih, trgovskih, in celo v filmskih ter glasbenih sferah," je poudaril.

"Izmišljeni Božiček nas še dodatno peha v potrošniški fundamentalizem, ki pomeni: Kupujem in trošim, torej sem. V nas se je vsilila nujna dolžnost do nakupovanja: Več kupujem in obdarujem, več veljam in pomenim. Pri tem so otroci na udaru - mnogim otrokom skoraj nobeno darilo več nič ne pomeni," je še opozoril. Zato slovenski škofje v božični poslanici spodbujajo, da "Bogu dopustimo, da se nas v srcu dotakne".

Dodal je, da je bila včasih poštenost velika odlika Slovencev. "Danes je nepoštenost Slovencev postala že kar pregovorna," je dodal. Krščansko praznovanje božiča po njegovih besedah pomeni tudi, da odpravimo iz naše srede nepoštenosti. "Neplačani dolgovi in druge goljufije so uničili mnoga podjetja in tudi življenja," je še poudaril.

Škof evangeličanske cerkve Geza Filo je imel božično mašo dopoldne v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. Poudaril je, da se je z božičem razodela božja milost, ki rešuje vse ljudi, saj je Bog postal človek. S tem se je v "temi sveta prižgala luč, ki je nihče več ne more ugasniti". Tudi zato je po njegovem "božič vsako leto znova trenutek veselja in slave".

Božič po njegovih besedah razodeva, da je treba danes "v ospredje postaviti, bolj kot vse ostalo, srce, naše medsebojne odnose", kar velja "tako za naše družine, kot tudi za naše skupnosti". "Božič nam sporoča, da lahko vsak od nas, ne glede na starost, poklic, položaj, versko in politično pripadnost stopi na pot, ki vodi k Bogu", je dejal.

Opozoril je, da smo danes soočeni "z nešteto grozotami", zato se nam pogosto postavlja vprašanje, kje je Bog. A Bog je pri nas, bdi nad nami in nam zagotavlja skorajšnjo odrešitev, je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (816)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
26. 12. 2017 20.35
+1
PRIPOROČAM BRANJE KNJIGE SV URH O GROZOTAH KI SO JIH NAŠI IZDAJALCI POMAGAČI PLAČANCI ZAGREŠILI LASTNEMU LJUDSTVU KI JE ŽELEL SVOBODO IZPOD FAŠIZMA
Heretik1
26. 12. 2017 17.41
-1
A papež ve, da tudi posiljeni otroci trpijo?
žlikrofi
26. 12. 2017 20.28
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jožajoža
26. 12. 2017 13.32
+3
pogrešam RODETA ,skrajnega desničarja.aja, papež ga je osamil, ker on je kriv, da je slovenija izgubila 1. milion vernikov še iz titejivih časov, kajti takrat smo mi slovenci res verjeli v boga in to zato, ker smo živeli kot v RAJU. pa smo mislili , da je za to zaslužen BOG,zato so bile cerkve tako polne, pa danes vidimo, da ne. TITEJ je bil takrat naš bog, janšej in pokvarjeni komunisti pa danes naši grobarji.
glava2
26. 12. 2017 13.11
+3
predvsem trpečim otrokom.....................saj jih ima RKC najraje....
anakondabox
26. 12. 2017 10.29
+3
E, moj 'Papa', vi ste skromni. Nimate ne avta, ne razkošnih vil in prestižnih avtomobilov. Oblečeni ste v navadno belo oblačilo. Oglejte si svoje kardinale, duhovščino. Pozlata se kar iskri od njih. Tudi Kristus je zapovedoval skromnost in poštenje. A kaj imamo danes duhovno osveščeni ljudje? Cerkev je najbogatejši koncern na svetu pa ni banka in Kristus ni bil bankir. Če bi oživel, bi ga krila ponesla ven iz cerkve, kajti sam je bil pošten človek in je takšno vero tudi oznanjal.
ferencz 1
26. 12. 2017 08.51
+1
samo od vatikanske banke, če bi dal polovico od obresti, bi daroval milijone!
NiVzdevka76
25. 12. 2017 22.58
Trdna so werovanja wernikov! :)
ni_mi_vse_eno
25. 12. 2017 22.52
+3
Vatikanska banka pere mafijski denar (Beri: The scandal at the Vatican bank; Financial Times). Raja, vi pa bodite miroljubni, medtem ko vas gospodje kradejo. (Vatikanski birokrati spiskali čak i milodare iz 'Petrova novčića')
glava2
25. 12. 2017 22.28
+9
tip samo nekaj poziva..... naj skeši par milijard, ne bo niti opazil...
AntiPanti
25. 12. 2017 22.15
+6
bla bla bla bla bala
pravicnez.
25. 12. 2017 22.05
+10
Vera, satan za dušo...
Salah al-Din
25. 12. 2017 21.49
+3
Otrokom lahko pomagamo tudi tako, da jim ne lažemo o dobrem dedku iz Severa, ki ima čarobne sani in čarobne jelene, da pozna vse pridne in poredne otroke, ima darove za revne in bogate ( revnim prinaša poceni darila, saj ve da starši nimajo denarja za drage baterije), da lahko v eni noči obišče vse otroke na svetu, ter se k njim spusti po dimniku čeprav takrat v peči kurijo, ali ga sploh nimajo in tako naprej. Ko pa otroci malo porastejo jim že farji polnijo betice z govorečimi živalmi, govorečimi gorečimi grmi, zmaji, velikani, čarovnicami, raznimi angeli , demoni in satani, hrani ki kar pada z neba, debilnimi čudeži in groznimi svetimi pravljicami. In tako nam zraste zopet nov rod črede ovac, v veliko veselje vazalov iz Vatikana. Papež Aleksander VI je že leta 1501 izjavil :« Dokler bodo ovce bo dosti volne«. Pa še res je.
BUONcaffee
25. 12. 2017 22.00
+0
Ma ja , človek čim se rodi je deležen laži. O dedku mrazu, božičku, govorečimi živalmi, dobrimi bitji, ko je večji pa mu lažejo ljudje, politiki in tudi partner.
omega _v6
25. 12. 2017 21.38
+1
Ta papež je isti kot evropski voditelji!! Njemu je vseeno za nas Evropejce pomembni so mu le muslimanski migranti!! Zelo žalostno,da mu ne pomenimo kristjani več od muslimanov!? In potem se bodo zopet čudili zakaj je vedno več ljudi,ki niso verni!! Ali je kdo kdaj slišal,da bi se bilo kateri muslimanski voditelj tako zavzemal za kristjane!? Res žalostno kako čudnega papeža imamo!?
komarec
25. 12. 2017 21.45
-2
Zgleda, da vi ne razumete evangelija in Kristusovega nauka.
Mejduš
25. 12. 2017 21.09
+5
Ni mi vseeno ki pridigajo ki so ne resnične in si lepo služijo in še večjo revščino delajo in jim možgane perejo in to tako da darujejo in maše plačujejo za zdravje in srečo,in za umrle plačujejo maše,to je podobno če bi denar kanto vrgel zasmeti.
miselna policija
25. 12. 2017 21.26
+2
v naši okolici se je enkrat znašel en fajmošter ki se je požvigal kaj mu RKC zapoveduje pridigati,ampak njegovo pridiganje je bilo zaradi tega zelo kratko!!
flum
25. 12. 2017 20.56
+12
revni bodo pomagali še bolj revnim. Z mize bogatunov ne pade drobtina
BUONcaffee
25. 12. 2017 22.03
Eni bogatuni namenijo ogromno denarja revežem in pa ob ločitvi ženo dobro izplačajo.
miselna policija
25. 12. 2017 20.51
+3
a ni čudno da jezusa ne navajajo v nobeni rimski kroniki kljub temu da naj bil bil najhjuši disident svojega časa!!!njegovo ime se pojavi šele caa 100 let "po njegoven rojstvu" v dveh evangelijih ki se pa tako razlikujeta med seboj kot janša in kučan!!edina stična točka v obeh evangelijih je to da se je rodil mariji!!
krtofl
25. 12. 2017 20.57
+0
kako mariji?.....potem je bil nočni duh ne sveti...
miselna policija
25. 12. 2017 20.58
+1
zgodbe obeh evangelijev so pregnetli tako da je v bibliji pristala zgodba ki jo še danes razglašajo za najčistejšo resnico!!
miselna policija
25. 12. 2017 21.18
-1
vse je astrološko dogajanje sonca in zvezd!!v bibliji so malo spremnili zadeva ampak stvar je tašna sonce 21.12. doseže najnižjo točko na nebu (umre) potem tri dni navidezno miruje,25.12. se pa začne zopet vzpenjeti po nebu (se rodi)!jezus je v bistvu posebljeno sonce!!!trije kralji so pa tri zvezde v orionu ki se 25.12. poravnajo v vrsto in še z dvema zvezdama tvorijo a astronomiji imenovani južni križ!!
BUONcaffee
25. 12. 2017 20.39
-2
Ste bili pri maši??????
srebrnibreg
25. 12. 2017 20.40
+0
Odrešenik666
25. 12. 2017 20.42
Ti Bildi si bil? Boljse kot da si sam na Bozicni dan.
janzzelj
25. 12. 2017 20.42
-1
miselna policija
25. 12. 2017 20.43
+1
krtofl
25. 12. 2017 20.45
+1
se spomnim časov ko so romali kovčki violin v cerkev.....
janzzelj
25. 12. 2017 20.45
krtofl
25. 12. 2017 20.58
srebrnibreg
25. 12. 2017 20.32
+8
Kdor hoče verovati naj veruje in, če ga to zadovoljuje in pomaga pri življenju je tudi prav. Po navadi so najbolj verujoči največji barabini.
miselna policija
25. 12. 2017 20.41
+6
RKC in vera nimata nič skupnega razen da RKC izkorišča vero da zavaja in finančno obira naivno rajo!!tisti ki veruje naj veruje brez cerkve ker ga ta le zapeljuje,odaljuje od resničnosti in še najhujše od vsega je to da ga nenhno ustrahuje!
srebrnibreg
25. 12. 2017 21.01
+2
Tudi jaz grem občasno v cerkev vendar vsem pravljicam župnikov ne verjamem in imam svoje mišljenje.
Salah al-Din
25. 12. 2017 20.30
+5
1. Kristjanom ni dovoljeno javno moliti, spomnimo se samo ubogih slaboumnih kreatur , ki blebetajo molitve pred porodnišnicam kao da te pomagajo proti splavu: MATEJ 6 5- 8 »In kadar molite, ne bodite kakor hinavci. Ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in vogalih glavnih ulic, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. »Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in môli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil. 7 Pri molitvi pa ne blebetajte kakor pogani; mislijo namreč, da bodo uslišani, če bodo veliko govorili. 8 Ne postanite jim podobni, saj vaš Oče ve, česa potrebujete, preden ga prosite.« A vaš duhovnik moli v javnosti, je torej tudi on hinavec, ki moli pred ljudmi. Po Jezusovi besedah je vaš duhovnik blebetač, ki se ne drži pravil ki jih je božji sin ukazal.
flum
25. 12. 2017 21.00
+1
takih govornikov-molilcev je veliko v slo skupščini. Ena sama hinavščina jih je
Salah al-Din
25. 12. 2017 20.26
+2
MARKO 16 17-18 » Tiste pa, ki bodo sprejeli vero, bodo spremljala ta znamenja: v mojem imenu bodo izganjali demone, govorili nove jezike, 18 z rokami dvigali kače, in če bodo kaj strupenega izpili, jim ne bo škodovalo. Na bolnike bodo polagali roke in ti bodo ozdraveli.« -- A resnično verjamete, da lahko vaš duhovnik popije strup in preživi brez posledic. Kako so lahko ljudje tako neumni, da kaj takega verjamejo? Biblija je božja knjige resnice, Jezus je bog v katerega imamo popolno zaupanje saj je vendar resnični Bog, kateremu bi morala laž biti tuja. Vsaka njegova beseda pa božje dejanje se pravi absolutna resnica. Duhovniki se imajo za božje naslednike, ki nas učijo da jim moramo brezpogojno zaupati. Vendar ni kristjana na zemlji, ki bi lahko pil strup in preživel. Tu nekaj ne štima. Razlog zakaj duhovniki v večini primerov prezrejo Sveto pismo je dejstvo, da se tudi eni zavedajo dejstva, da je Bog izmišljen in da nobena molitev pri bolezni ne pomaga, saj so prvi v ambulanti, kadar potrebujejo antibiotik.
miselna policija
25. 12. 2017 20.32
+2
še nikomur na svetu ni uspelo napisati niti približek knjige s tašno grozljivo in šokantno vsebino kot je biblija!!!