Slovenija

FOTO: Pekel potico, skrbel za ribico, kmetoval, miril politike - tako je prvo leto predsednikoval Borut Pahor

Ljubljana, 23. 12. 2013 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mineva prvo leto, odkar je predsednik države Borut Pahor. Na tem mestu je nasledil Danila Türka, potem ko je na volitvah zbral okoli 67 odstotkov glasov volivcev. Ob obletnici v njegovem uradu izpostavljajo izpolnjevanje predvolilnih obljub in veliko preživetega časa z ljudmi.

Mineva leto dni, odkar je na mestu predsednika države Danila Türka zamenjal Borut Pahor. Pahorju je na lanskih volitvah podporo izreklo dobrih 67 odstotkov volivcev, njegovemu nasprotniku Türku pa dobrih 32 odstotkov.

Pahor po prvem letu predsednikovanja ohranja priljubljenost med volivci in ohranja prvo mesto na lestvici Vox populi najbolj priljubljenih politikov.

Pahor je svoj mandat začel varčevalno, kar je bil v očeh mnogih odmik od njegovega predhodnika, ki so mu večkrat očitali razsipništvo. Pahor se je ob začetku mandata odrekel uporabi protokolarnega objekta Brunarica in izplačilu dnevnic za službene poti, prva dama Tanja Pečar pa nadomestilom, ki ji pripadajo po zakonu.

Pahor obiskal gostilno Ham Ham
Pahor obiskal gostilno Ham Ham FOTO: Twitter/Borut Pahor

Pahor obiskal gostilno Ham Ham

Pahor je danes obiskal tudi gostilno Ham Ham, ki nudi brezplačne tople obroke ljudem v stiski. Lastnik gostilne Enes Musić je oktobra začel z akcijo, v okviru katere na brezplačno kosilo vabi tiste, ki so se znašli v stiski. Ker je po dobrodelni potezi gostincu upadel promet, se je Pahor odločil, da ga obišče in mu izkaže podporo.

Sam obisk je Musića presenetil. Kot je pojasnil, mu je sicer podpora po objavi v medijih narasla, nedavno so ga obiskali in podprli tudi gosti iz Nemčije. Razloga za padec obiska pa ne razume.

Pahor vzroke vidi v predsodkih nekaterih ljudi. "Skozi celotno obdobje krize se soočamo s celo vrsto predsodkov, ki nam otežujejo, da bi jo lažje preživeli. Še vedno se namreč oklepamo predsodkov, da sami ne smemo povedati, da smo zašli v stisko, ali pa, da ne želimo biti poleg tistih, ki so v stiski. Ampak kriza drobi tudi te predsodke," je poudaril.

Pahor je v prvem letu opravil 19 obiskov v tujini, imel je 68 formalnih in neformalnih srečanj z državniki, v Sloveniji pa jih je sprejel 15.
In kako prvo leto svoje zadnje funkcije vidi Pahor?

V njegovem kabinetu so ob obletnici izluščili šest poudarkov njegovega dela.

1. Državnemu zboru je uspešno predlagal sedem kandidatur za opravljanje pomembnih dolžnosti: Vlasto Nussdorfer za varuhinjo človekovih pravic, Boštjana Jazbeca za guvernerja Banke Slovenije, Tomaža Vesela za predsednika Računskega sodišča, Jorga Kristijana Petroviča za namestnika predsednika Računskega sodišča, Mira Preka kot kandidata za sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, Mirjam Škrk za članico Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu in Sama Jereba za drugega namestnika predsednika Računskega sodišča.

2. Skušal je delovati kot povezovalni člen v razklanem slovenskem političnem prizorišču in sklical je dve srečanji voditeljic in voditeljev parlamentarnih strank. Ti so se na prvem srečanju dogovorili za nadaljevanje postopka za spremembo ustave Republike Slovenije na področju referendumske zakonodaje, ratifikacijo pogodbe o pristopu Republike Hrvaške k Evropski uniji in sprejetje Zakona o delovnih razmerjih in Zakona o urejanju trga dela. V Pahorjevem kabinetu poudarjajo, da so bile vse tri odločitve tudi uveljavljene. Na drugem srečanju, ki je bilo pred kratkim, so zbrani poenotili stališča glede obravnave sprememb volilnega sistema zainteresiranih parlamentarnih strank, ki bi dal volivcem odločilen glas pri izbiri poslancev, obravnave morebitnega dogovora parlamentarnih strank glede usklajevanja nekaterih ključnih zakonskih in drugih rešitev za razvoj in modernizacijo Slovenije in priprave pobud zakonodajnih rešitev in drugih ukrepov za krepitev pravne države.

3. Pahor se je lotil projekta "Slovenija 2030", v okviru katerega so med drugim razpravljali tudi o evropski razsežnosti slovenske prihodnosti.

4. Med poudarki svojega dela Pahor izpostavlja tudi prizadevanje za narodno pomiritev in spravo. Zagovarja stališče, da se brez partizanstva in NOB Slovenci ne bi obranili in ohranili, toda v času upora proti okupatorju in sodelovanja z njim je potekala tudi državljanska vojna, ki je posebno hude rane pustila po koncu vojne z zunajsodnimi poboji.

5. Pahor po prvem letu mandata izpostavlja tudi druženje z ljudmi, med drugim je opravil 39 ur prostovoljnega dela.

6. Kot zadnji poudarek pa predsednik izpostavlja, da je privržen Evropejec, kot državnik pa si prizadeva za ugled Slovenije v mednarodni skupnosti, pri čemer izpostavlja pomen projekta "Brdo Process".

Obisk Heinza Fischerja - 2
Obisk Heinza Fischerja - 2 FOTO: Miro Majcen


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Glavavtorbi
24. 12. 2013 17.16
-1
Na koncu še tole, Pahor je tako slab predsednik države, da se nam lahko zgodi, da bodo po njemu celo ukinili to funkcijo, potem bo Slovenija organizirana poodobno kot Nemčija, za časa Hitlerja. Res pa je, da na zadnjih volitvah nismo imeli nobenega izbora, Turka je pomagal le sam sebi in smo ga imeli dovolj, drugi pa so bili itak neizvoljivi, ampak zato nam še ni bilo treba riniti v to nesrečo., le par mesecev potem, ko smo se ga komaj znebili kot predsednika najslabše vlade vseh časov, do danes. Saj tudi za Bavčarja nismo vedeli, kako je ta bivši policijski minister pokvarjen, dokler niso začeli prihajati telegrami iz tujine, pravzaprav še vedno podpiramo celo bando, ki nas že desetletja sistemsko, industrijsko uničuje, njihova očitna nesposobnot, hinavščina in prikrito nasilje zgleda za ta narod še ni dovolj.
Glavavtorbi
24. 12. 2013 17.09
Kar se tiče njegovih brutalnih reform, če bi hoteli živeti v severni koreji, bi svoj čas podprli že Miloševiča, mogoče bi nam lahko vladal tudi kar papež osebno. Pet let je minilo, sploh ni več predsednik vlade, pa še kar reformira, pokažite mi en sam njegov ukrep, ki je povprečnemu državljanu prinesel karkoli dobrega, en sam ukrep, ki je bil učinkovit, še celo najhujšhih prometnih nesreč je več kot preden je pobral na tisoče vozniških dovoljenj in zaplenil enako število osebnih avtomobilov, da tisti dve ubogi nesrečni žrtvi, ki sta služili njegovi policiji raje ne omenjam. Ni subvencij, socialne pod minimumom, ni penzij, dela se pa dlje, povrh tega smo spet med prvimi med obolelimi in samomori, čeprav bi naj po Pahorjevi reformi vsaj živeli bolj dolgo. Predsenikl države ima zgleda težave z razlago statističnih dejstev in zaznavanjem gole realnosti, laže sam sebi ali pa nam, sicer pa nikoli ni bil dober predsednik ničesar kamor so ga namestili strici iz ozadja, dobro mu je šlo edino med lobotomijo, ko je bil le še en pacient več.
Glavavtorbi
24. 12. 2013 16.59
Ni res, da nam je Pahor namestil državno tožilko, ki naj bi nas branila pred totalitarnim državnim aparatom, poleg Nussdorferjeve, je nastavil že prejšno zdravnico, ki je ugotavljala predvsem, da pri nas ni kršitev človekovih pravic, le duševne bolezni, saj nekateri državljani niso sposobni izpolnjuevati obrazcev in ubogati kar se jim naroči. Dve varuhinji je nastavil, posledično že desetletje pri nas ne veljajo človekove pravice, vsaj ne v pravem smislu besede in on je na to celo ponosen.
Glavavtorbi
24. 12. 2013 16.55
Pahor je tudi predsednik fevdalistov, ki smo jim na podlagi inkvizicijskih zakonov podarili precejšnje kose domovine, naj se zmeni s papežem, če bi rad kaj spreminjal na njihovi zemlji.
Glavavtorbi
24. 12. 2013 15.24
Pahor je dobil dobrih 60% glasov, od slabe polovice vseh volilcev, kar bi pomenilo, da je predsednik četrtine Slovencev, za razliko od Turka, ki je vladal dobrim dvem tretjinam. Poverh tega ljudje nasedajo propagandi večinskih medijev, rabijo čas, preden uvidijo, da njihove oči gledajo nekaj čisto drugega kot mislijo možgani in slišijo očesa. Ne bo dolgo, skratka.
vetlan
24. 12. 2013 10.02
+2
Zakaj sploh Slovenija potrebuje to funkcijo?
helvecijaner
24. 12. 2013 09.38
+1
Je hudič ko predsednik D.Murkutu konkurenco dela,ubogi Murko.
VSEZNALECno1
24. 12. 2013 09.33
+2
Ce bi mene lopnu takole vsiljeno domacinsko po hrbtu bi mu celno spustil. Zakaj ljudi tolce po hrbtu.
DeBill
24. 12. 2013 12.28
+1
pa še zbrcal, ker pri praznoglavcih čelna ne dela.
robi1971
24. 12. 2013 08.26
+4
No, meni "maneken" tudi ni ravno pri srcu. Po drugi strani se pa trudi biti človeški. Sosedova Zofka ga je vpričo varnostnikov objela in k sebi domov odpeljala. Kapo dol njej in njemu. Bi še kateri od naših politikov šel?
Tonček Balonček
24. 12. 2013 01.50
-2
Sramota za slovenski narod je, d aza perdswdniak izvolijo takšnega bedaka. Za enkaj galsov se mora zdaj udinjati Krkoviču in AJnši, dvema obsonencema zaradi korupcije in obiskovati njune bedne državne komemoracije kot je bil recimo "festival" domoljubnih pesmi. Sramota! In JAnpša ter PAhor zdaj nakladata, kaj in kao bi bilo treba z bankami, čeprav sta bial perdsedniak vlad zadnjih 9 let, Bratuškova je pa zdaj grobarka! Grobarji še nikdar nso bii okrivljeni smrti svojih "komintentov"!
helvecijaner
24. 12. 2013 09.35
+1
Tonček Balonček.Čeprav tvoj stil pisanja in ocene stvarne situacije ni ravno obetaven in realen, povsem bi pa rad bil všečen enim in drugim te danes in v prihodnje ne mislim in želim spremenit. Od srca pa ti na ta način želim vse najboljše za Božič in mnogo bolj iskren odnos do domovine in nas vseh ,ki v njej živimo. Veliko uspehov in zdravja v 2014 sem član stranke SDS.
iGURT
23. 12. 2013 22.19
-2
KAZENSKA OVADBA ZARADI NAPADA NA URADNO OSEBO, NA OSNOVI KATERE SO BILI VSTAJNIKI PRIPRTI IN NA OSNOVI KATERE SO BILI V TEH DNEH OBTOŽENI, RAZKRIVA, DA SO BILI ISTI POLICIJSKI KORDONI, SESTAVLJENI IZ ISTIH POLICISTOV, NAPADENI ISTOČASNO NA RAZLIČNIH MESTIH. IMA POLICIJA TEHNOLOGIJO TELEPORTIRANJA?
pedog
23. 12. 2013 22.17
+1
zdej bomo pa bolani in revni zrd lopovol plačevali zdravila dej spel se ti pahor in ta tajkunska vlada takoj iz položajel tega je pa zdej že res dost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NARAVNOODVAJALO
23. 12. 2013 22.11
+3
pahor pa hamham.......... SE VIDI KDO UPRAVLJA TA PORTAL.......NITI BESEDICE O SLOVENSTVU.......... 23. 12. 1990 / Plebiscit o samostojni in neodvisni Sloveniji
iGURT
23. 12. 2013 22.18
-1
malo si zamudil, je bil članek o plebiscitu, drugače pa, lastnik medija je ameriška korporacija
DeBill
24. 12. 2013 12.30
windmaster
23. 12. 2013 21.28
-1
Gospod Pahor je prvi predsednik v državi Sloveniji, ki je res predsednik vseh. Za prejšnje tri tega nikoli nihče ne more rečt! Kar tako naprej, gospod predsednik!
pedog
23. 12. 2013 21.23
+3
se spet kažeš in jim v rit lezeš nared raj red v državi ne pa kr po obiskih hodit to bi vsak delu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!za reveže že delajo same organizacije in pošteni ljudje tko da ti in ostali se morte pa med sabo porihtat tpru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mistake
23. 12. 2013 21.13
+4
/"Pahor je v prvem letu opravil 19 obiskov v tujini, imel je 68 formalnih in neformalnih srečanj z državniki, v Sloveniji pa jih je sprejel 15."/ Na čigav račun?????????????????????????????????????????????? bravo pahor, upam, da je sin ponosen nate...;)
Soulless
23. 12. 2013 21.27
+0
Po tvojem mora predsednik biti cel čas v luknji????
mistake
23. 12. 2013 21.32
+4
predsednik MORA OPRAVLJATI SVOJE SLUŽBENE DOLŽNOSTI in s tem OPRAVIČEVATI davkoplačevalski denar...;) Da je bil v Ham-Hamu - dober tek, da je premagal svetovnega invalida v plavanju - patetično, da gonilno silo države - ljudstvo, spravlja v...... nedopustno oz. nerazumljivo oz....! :))))) heppy new day.....gospodarjem in hlapcem... levim in desnim........ ;) p.s.: tudi jaz bi šla na pogreb mandele.... pa mi ga gospodarji niste plačali? tudi jaz bi vzela kredit za 9.000.000.000 E na vaš račun, pa mi tega, hlapci, ne odobrijo... zakaj že? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Sara Rebek
23. 12. 2013 21.51
+0
tudi jaz se strinjam, da v času, ko veliko ljudi in otrok nima kaj jest pahor potuje v JAR na pogreb. pač, če ni denarja si doma. mar naj pufe jemljemo, da se on okrog kaže? noro. toti naši politiki kot, da so z drugega planeta.
marko30
23. 12. 2013 22.13
-2
totaln mistake- ni premagal invalida v plavanju. Je zmagal Draškovič. Malo se pozanimaj predno pišeš bedarije!!!
hondica
23. 12. 2013 21.12
+5
Podpora padla, čudni so teli Slovenclji, čudni.
Turgensis
23. 12. 2013 21.11
-2
Ne razumem lastnika gostilne, da se čudi padcu prometa zradi te akcije. Vsak normalen človek se bo izognil gostili, kjer strežejo zastonj hrano revežem, če ti to ni jasno si iz drugega planeta...
windmaster
23. 12. 2013 21.29
+3
Soulless
23. 12. 2013 21.29
+3
Zakaj bi se vsak človek izognil? Izogibajo se samo tisti, ki si mislijo, da so nekaj več... Če bi sam šel v to gostilno, bi dal kakšnemu revežu za pijačo. Pa sam bi malico plačal dvojno.
Turgensis
23. 12. 2013 22.21
+2
Zato, ker ima ponavadi vsaga gostilna večinoma 1 tip gostov, ne moreš imeti vseh. Lahko imaš študente, delavce, gostilno za družine, visoko kuhinjo, kuhinjo za revne,... In gostje se načaloma ne mešajo, tako kot v gostilni za študente ne najdeš družin jih tudi med reveži ne boš. To je osnova vsake gostilne, da se osredotočiš na določen tip gostov in nato poskušaš biti boljši od svoje konkurence. Tudi v trgovinah ne kupiš telefona, majico, kruha in cementa v isti trgovini, ampak je vsaka specializirana na določeno področje.
mirsad miro muhar
23. 12. 2013 21.04
+9
To je bilo napisano. Ki nudi brezplačne tople obroke ljudem v stiski. Lastnik gostilne Enes Musić ,bravo Enese,kapo do poda
Soulless
23. 12. 2013 21.31
+3
tron3
23. 12. 2013 20.53
+4
Tudi jaz bom skoču na malco, samo malo bom počaku, da se Pahorjev smrad razkadil, koliko revežev je ustvaril najlepši v deželi tej, ko je bil predsednik Vlade?