Slovenija

FOTO: Poplavljale reke in potoki, veliko škodo utrpeli kmetje

Trbovlje/Celje, 13. 09. 2014 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.D./STA
Komentarji
8

Na območju trboveljske in celjske izpostave uprave za zaščito in reševanje so meteorne vode zalile več stanovanjskih hiš, sprožili so se tudi plazovi. Veliko škode so utrpeli tudi kmetje.

O vremenskih težavah poročajo tudi iz krajev, ki spadajo pod trboveljsko in celjsko izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR).

Nočno deževje je številne težave povzročilo v Občini Šmarje pri Jelšah. Po 2. uri zjutraj so beležili več obsežnejših poplav, zdaj pa se zadeve umirjajo. Šmarski župan Jože Čakš je povedal, da so gasilci že skoraj očistili poplavljene objekte in ulice v središču mesta. Ocenjuje tudi, da je bilo v centru mesta poplavljenih okrog 15 objektov.

Koliko objektov je poplavljenih na celotnem območju šmarske občine, še ni znano. Kot je dejal Čakš, so poplavljali vsi potoki v občini, veliko škode so utrpeli tudi kmetje. Na eni izmed kmetij so pod vodo silosi in pridelki na njivi, deroča voda jim je odnesla tudi bale sena.

Poplavljena sta bila tudi dva objekta v Šentvidu pri Grobelnem, kjer sta se sprožila tudi dva zemeljska plazova.

V Mestinju je zalilo skladiščne prostore podjetja Jager. Rešili so tudi dva poplavljena avtomobila in iz enega rešili žensko. V Mestinju in okolici je voda zalila kleti petih objektov.

Na območju šmarske občine je doslej evidentiranih devet plazov, ki ogrožajo predvsem lokalne ceste, s cestišč pa zemljino odstranjujejo občinski pogodbeni izvajalci gradbenih del.

Tudi v Občini Šentjur so močne padavine povzročile precej preglavic. Največ težav so povzročale Voglajna s pritoki, predvsem pa Pešnica, Kozarica in ostali lokalni vodotoki, deroči potoki in hudourniki. Meteorne vode so zalivale objekte in naselja. Zaradi močnih padavin in posledično razmočenega terena so se po vsej občini sprožili številni zemeljski plazovi, ki še zmeraj ogrožajo stanovanjske in gospodarske objekte, poškodovali so več odsekov cest. Največje težave so deroče vode povzročale v Šentjurju, na območju naselja Hruševec, v Gorici pri Slivnici in v Loki pri Žusmu.

Narasla voda odtrgala del cestišča

Okoli 2. ure je v Šklendrovcu v občini Zagorje ob Savi meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Tam se je sprožilo tudi več plazov, padalo je kamenje, podirala so se drevesa, kar je popolnoma zaprlo cesto Podkum – Šklendrovec. Poplavljati je začel potok Šklendrovec, narasla voda je odtrgala del cestišča na cesti Podkum – Šklendrovec, zato je cesta popolnoma zaprta.

V Gorenji vasi v Šklendrovcu je voda ogrožala stanovanjske hiše, vendar zaradi popolne zapore ceste gasilci niso mogli dostaviti protipoplavnih vreč, zato so občani sami preprečevali vdor vode v hiše. Zemeljski nanos je zasul hlev.

V Podkumu so se zaradi naraslih vod sprožile sirene. Potok Medija je prestopil bregove in zalil regionalno cesto Orehovica – Izlake in več stanovanjskih hiš. Potok Medija je poplavil tudi bivše prostore tovarne Svea Zagorje. Narasli potok Kotredeščica je ogrožal več stanovanjskih hiš v naselju Selo. V naselju so ostali tudi brez elektrike.

Voznica obstala v vodi

Ob 4.22 je na regionalni cesti Trbovlje – Zagorje zaradi hudourniškega nanosa vode in kamenje popolna zapora ceste. Gasilci so nudili tudi pomoč voznici osebnega vozila, ki je z vozilom obstala na poplavljeni cesti. Več zalitih objektov so zabeležili tudi v Hrastniku.

V Suhadolu je plaz zasul regionalno cesto Hrastnik – Zidani most. Poškodovan je tudi drog telefonije.

V Starograjski ulici in Trubarjevi ulici v Radečah je hudournik ogrožal stanovanjski hiši. Gasilci so prekopali zemljo in preusmerili tok hudournika. Poplavljena je cesta Zidani most – Radeče.

Poplave so tudi v Preboldu, Žalcu, Šentjurju in Podčetrtku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hecna re?
14. 09. 2014 07.23
+3
Vsi se bomo ukvarjali s posledicami, ne pa z razlogi, zakaj je do poplav sploh prišlo. Kdaj se bomo začeli zavedati, da količine dežja niso normalne in da za tem ne stoji narava, temveč človek s svojimi preleti čez nebo in prašenjem (chamtraili in HAARP)!!!!
white31
13. 09. 2014 18.29
-1
da vidim kdo bo zdej za nas zbiral pomoč??da vidim srbijokolk pomaga,kot je naša slo pomagala njim.
mulac77
13. 09. 2014 19.03
+10
Predvidevam, da takrat nisi nič daroval in niti sedaj ne boš. Ljudje na tistih območjih si še zdaj niso opomogli in še vedno je možnost, da jih še enkrat zalije.
Solatko
13. 09. 2014 20.24
-5
ja seveda da si niso opomogli, če pa so denar za pomoč ukradli in sploh do njih ni prišel. . Le kdo od spodaj pa je sploh pošten?
Solatko
13. 09. 2014 20.24
-8
ubogislovenci
13. 09. 2014 17.05
-3
To bo pa trajalo... s tem pa se ni za špilat...
šumar
13. 09. 2014 15.11
-1
kje je zdej bog da je pustu cerkev zalit hehe a spi