Slovenija

FOTO: Ko gasilci in policisti združijo moči, na pomoč pa prihiti tudi kosmatinec Fago

Ljubljana, 19. 01. 2018 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gasilci in policisti so izvedli skupno vajo, v kateri so simulirali požar v stanovanjski hiši v prvem nadstropju. Predstavili so postopek vstopanja v goreč objekt, gašenje, reševanje in oskrbo poškodovane osebe ter zavarovanje kraja dogodka. Prvič pa se je javnosti predstavil policijski pes Fago, ki je posebej izšolan za odkrivanje izvora požara.

Policija, Gasilska zveza Slovenije in Skupnost gasilsko reševalnih zavodov Slovenije so s podpisom potrdili letni načrt o medsebojnem sodelovanju. Ta zajema skupna usposabljanja, izmenjavo informacij, sodelovanje v intervencijah ter drugih aktivnostih na področju zaščite in reševanja. Ob robu podpisa so izvedli skupno vajo ob simulaciji požara.

Podpisniki medsebojnega sodelovanja.
Podpisniki medsebojnega sodelovanja. FOTO: Miro Majcen

Načrt o sodelovanju med policisti in gasilci v letu 2018 so danes podpisali v.d. predsednika Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik Skupnosti gasilsko reševalnih zavodov Slovenije Tomaž Kučič in v. d. generalnega direktorja Policije Simon Velički. Ta je izpostavil, da je podpis nadgradnja sodelovanja in usposabljanj, ki pripomorejo k temu, da razvijajo vedno boljše pristope, da so hitrejši in s tem rešujejo življenja. Cerkvenik pa je izpostavil, da je podpis lahko zgled za kolege na nižjih ravneh, da sodelovanje raznih reševalnih struktur pripomore k večji varnosti državljanov.

Gasilci in policisti so ob robu podpisa na Gasilski brigadi Ljubljana izvedli tudi skupno vajo. Šlo je za simulacijo požara v stanovanjski hiši v prvem nadstropju. 

Policijski pes Fago in psica Bree iščeta izvor požara

Simulacija požara v stanovanjski hiši v prvem nadstropju.
Simulacija požara v stanovanjski hiši v prvem nadstropju. FOTO: Miro Majcen

Skozi simulacijo požara stanovanjskega objekta so prikazali postopek, kako gasilci vstopajo v goreč objekt, ga pogasijo in iz njega rešijo ter oskrbijo poškodovane osebe. Policisti so nato objekt zavarovali za 'nadaljnjo preiskavo'. Novost na pogorišču je bil nemški kratkodlaki ptičar Fago, policijski službeni pes, ki je posebej izšolan za odkrivanje izvora požara. Slovenska policija sicer uporablja službene pse za iskanje oseb, zagotavljanje javnega reda in miru, iskanje prepovedanih drog ter orožja, tudi za odkrivanje bioloških sledi. Kmalu pa bosta na terenu svoje delo opravljala tudi Fago in belgijska ovčarka Bree, ki bosta tako gasilcem kot policistom, ki bodo preiskovali pogorišča, precej olajšala delo. Psa sta se namreč skupaj z inštruktorjem Andrejem Lesjakom lani več mesecev usposabljala v šoli na Bavarskem. Tako Fago, ki se je danes prvič predstavil javnosti, kot tudi Bree, sta izšolana, da na kaotičnem pogorišču odkrijeta vonj snovi, ki je povzročila vžig, in tako najdeta izvor požara. 

Število intervencij se povečuje, prav tako so vedno bolj kompleksne

"Gasilci in policisti pogosto delamo z roko v roki. Ne glede na to, ali gre za požar, naravno katastrofo, prometno nesrečo, iskanje pogrešane osebe, vedno smo tam, da rešujemo in pomagamo," so zapisali v skupnem vabilu.

Na Gasilski brigadi Ljubljana je trenutno zaposlenih 152 poklicnih gasilcev, je po vaji povedal Kučič. V izmeni je povprečno vedno na voljo med 25 in 32 gasilcev. Lani so imeli 2212 intervencij, povprečno pa šest intervencij dnevno. Iz leta v leto se število intervencij po njegovih besedah povečuje, poleg tega postajajo vedno bolj kompleksne zaradi modernega načina življenja. Od vseh intervencij je okoli 790 požarov, nekaj čez 700 pa tehničnih posredovanj, med katerimi spadajo nesreče z nevarnimi snovmi, prometne nesreče ipd.

Pri delu gasilcev je, kot pravi Kučič, hitrost posredovanja odločilna, zato so v večini primerov na kraju dogodka v roku desetih minut. Sicer pa imajo željo, da bi ta čas lahko skrajšali. K temu bi pripomogla tudi vzpostavitev prve postaje na območju Mestne občine Ljubljana s poklicnimi gasilci. V občinskem prostorskem načrtu je zavedeno, da bo stala predvidoma v južnem delu prestolnice, v bližini Barjanske ceste. Po besedah Kučiča upajo, da bi prišlo do gradnje te postaje v roku dveh do treh let.

Nemški kratkodlaki ptičar Fago, policijski službeni pes, je posebej izšolan za odkrivanje izvora požara.
Nemški kratkodlaki ptičar Fago, policijski službeni pes, je posebej izšolan za odkrivanje izvora požara. FOTO: Miro Majcen

Veliko policistov je tudi prostovoljnih gasilcev

V policijskih vrstah je tudi veliko prostovoljnih gasilcev. "Naše poti so tako velikokrat tesno prepletene. Skupaj se soočamo z naravnimi ujmami, prometnimi nesrečami, požari, iščemo pogrešane itd., naše delo pa so v preteklosti zaznamovale tudi obsežne migracije. Svoj poklic gasilci in policisti opravljamo ob vseh razmerah in vsako sekundo dneva - tudi takrat, ko večina ljudi spi, ko je zunaj neznansko vroče ali pritiska hud mraz, ko zaradi vremenskih ujm ljudem svetujemo, naj raje ostanejo doma, ali takrat, ko večina prebivalstva preprosto uživa dela proste dni. Za dobro opravljanje teh dveh poklicev je zato poleg nenehnih usposabljanj potrebna tudi popolna predanost," so še poudarili danes.

Ljubljanska gasilska brigada pokriva območje Mestne občine Ljubljana ter tudi enote širšega pomena ob nesrečah z nevarnimi snovmi in prometnih nesrečah, in sicer do meja z občinami Trebnje, Ribnica, Postojna, Trzin, Domžale in Mestne občine Kranj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
20. 01. 2018 09.01
Psa ne rabita dihalne maske?
Ramzess
20. 01. 2018 13.00
+1
Drugače ne moreta opraviti svojega ukazanega jima dela.
Ramzess
19. 01. 2018 16.25
-2
Izšolan za ... le kako to izgleda, in kako neki so ga izšolali.
ev55
19. 01. 2018 16.10
+0
Kaj so policaji iskali na tej vaji?
Ramzess
20. 01. 2018 12.59