Slovenija

FOTO: Predor Karavanke zasedli ranjenci, reševalci in gasilci

Jesenice, 09. 10. 2013 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predor Karavanke je bil del noči zaprt. V njem je potekala reševalna vaja v okviru akcije Together 2013 Skupaj do uspeha. Scenarij: v predoru trčita avtobus in avtomobil, zaradi nenadnega zaviranja pa trčijo še trije avtomobili. V nesreči v predoru ostaneta ujeti dve koloni vozil z okoli 100 ljudmi. Več ljudi je poškodovanih.

V okviru akcije Together 2013 Skupaj do uspeha so sinoči med 19. in 24. uro v predoru Karavanke izvedli reševalno vajo. V akciji so slovenske in avstrijske pristojne službe preverile ustreznost vodenja intervencije, pozornost pa so namenili tudi zdravstveni oskrbi ponesrečencev.

Scenarij vaje je bil, da sta v avtocestnem predoru Karavanke trčila manjši avtobus in osebno vozilo, zaradi nenadnega zaviranja pa je bil še nalet treh avtomobilov. V nesreči se je več oseb poškodovalo, eno vozilo pa je zagorelo. V času nesreče sta v predoru ostali ujeti še dve koloni vozil, v katerih je bilo med 80 in 120 ljudi.

Kot so dejali na obrambnem ministrstvu, je bil eden od ciljev akcije preveriti ukrepanje enot za zaščito, reševanje in pomoč ob prihodu do vhodnega portala in po prihodu na kraj nesreče. Pristojne službe so preverile tudi prenovljene sisteme radijskih zvez v predoru, komuniciranje in sodelovanje med posameznimi enotami ter službami in način medsebojnega komuniciranja slovenskih in avstrijskih enot in organov.

Na vaji so poskrbeli za vse podrobnosti.
Na vaji so poskrbeli za vse podrobnosti. FOTO: Reuters

Na vaji in pripravah nanjo so posebno pozornost namenili tudi vodenju intervencije pri aktiviranih različnih enotah zaščite, reševanja in pomoči s slovenske in avstrijske strani. Pozorni so bili tudi na ukrepanje upravljavca predora in državnih cest, ki mora zagotavljati prevoznost cest in intervencijskih poti za dovoz in odvoz enot za zaščito, reševanje in pomoč in ponesrečencev.

Na vaji so poleg obrambnega ministrstva sodelovali še ministrstvo za zdravje, za notranje zadeve ter za infrastrukturo in prostor. Prisotnih je bilo več gorenjskih prostovoljnih gasilskih enot, inšpekcijske službe, Dars, Rdeči križ Slovenije, gorenjski zdravstveni domovi, jeseniška bolnišnica ter tamkajšnji center za socialno delo.

Z avstrijske strani so bili prisotni upravljavec avtocest in predorov Asfinag, avstrijske gasilske enote, ekipe avstrijskega Rdečega križa ter upravni organi avstrijske dežele Koroške.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foen
09. 10. 2013 10.39
-2
Spet naslov kjer se norčujete iz nesreč. sam se ne bi igral...
valkirie
09. 10. 2013 11.12
+2
joj pjd nazaj v peskovnik a si spet mamici laptop ukradu?
Hugh_Mungus
09. 10. 2013 12.21
-4
Foen morjo klike nabirat... to je klasika na tem portalu.