Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Naj se neha ta resničnostni šov'

Ljubljana, 23. 12. 2012 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

T. i. Protestivala se je udeležilo nekaj sto ljudi. "Zahtevamo, da se neha resničnostni šov, ki ga politiki izvajajo že 20 let, in jim sporočamo, da jim ne verjamemo več, ker imamo v Sloveniji vrsto profesionalcev in vrhunskih umetnikov, ki šove veliko bolje izvajajo," je dejal Rok Zavrtanik iz Založbe Sanje.

Vzporedno z državno proslavo ob dnevu enotnosti se je včeraj v Ljubljani odvijal t. i. Protestival, katerega udeleženci so opozarjali na potrebo po drugačni paradigmi v kulturi in politiki.

Shoda, ki se je začel na Kongresnem trgu ob 18. uri, so se udeležili tudi kulturniki in umetniki, množici pa so se pridružili številni mimoidoči. Potekal je v obliki karnevala.

Na transparentih, ki so jih nosili protestniki, je pisalo: "Mladi verujejo vate, pravica," "Za človeka", "Janša, prebudil si zombije" in "Nismo zombiji, mi smo intelektualci. Bojte se dne, ko nas ne bo na ulico. Takrat bomo za vas organizirali smetišče zgodovine, na trge pa poslali delavce".

Nekateri so nosili maske, drugi so se našemili v zombije. Na čelu povorke je hodil protestnik, našemljen v "smrt". Na shodu je prevladovalo pozitivno vzdušje, ljudje so peli, plesali otroci so se navduševali nad maskami.

Protest - protestival - 1
Protest - protestival - 1 FOTO: Miro Majcen

"Zahtevamo dostojanstvo in človečnost"

"Zahtevamo samo spoštovanje osnovne ustave, nič drugega, ker se le-te ne upošteva," je povedal protestnik. "Naša država naj bi bila po prvem in drugem členu ustave pravna, demokratična in socialna, a ni več, je umrla. Zato smo tukaj, da se borimo za ustavo, ki je močno kršena," pa je dejala druga protestnica.

"V osnovi zahtevamo dostojanstvo, človečnost, da človek človeku postane človek, da se neha resničnostni šov, ki ga politiki izvajajo že 20 let, in jim sporočamo, da jim ne verjamemo več, ker imamo v Sloveniji vrsto profesionalcev in vrhunskih umetnikov, ki šove veliko bolje izvajajo," je udeležbo pojasnil  Rok Zavrtanik iz Založbe Sanje, ki je shod tudi prijavila.

Matjaž Hanžek pa je povedal, da zahtevajo kulturno družbo. "To je bistvo, če bomo imeli kulturo, bomo imeli tudi državo brez goljufov in barab."

Protestniki so se podali proti Prešernovemu trgu, kjer je bilo  slišati: "Iz nas ne boste mogli narediti sužnjev, "Lopovi, buuu" in "Janša v zapor!" Nadaljevali so po Slovenski cesti, na Šubičevi pa jih je pričakala policijska ograja. Pred parlamentom so nato izžvižgali politike, ki so stopili pred množico, tudi Boruta Pahorja. Shod se je končal okoli 21.30 na Plečnikovem trgu.

Policija je danes sporočila, da je shod minil mirno in da niso nikogar pridržali. Udeležilo se ga je nekaj sto ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
08. 02. 2013 09.41
TA MAŠKARADA,PROTESTIVAL JE VELIKA SRAMOTA ZA NAS,DELAVNE, POŠTENE,KUTURNE SLOVENCE,KI ŽELIJO/ŽELIMO ŽIVETI V UREJENI,SPODOBNI,KULTURNI SREDINI ,NE PA V NEKI MANIČNI,DIVJAŠKO PARANOIČNI ZDRUŽBI,KI JO TI SANJAČI USTAVARJAJO, NASILNO VSILJUJEJO NAM MIRNIM OBČANOM.
Jaka Planinc
08. 02. 2013 09.28
Ker nam je Janez Janša pregnal JLA iz SLOVENIJE in omogočil SAMOSTOJNOST Slovencem,sedaj za ZAHVALO,PLJUVATE,SRAMOTITE,ŠIRITE LAŽI O JANŠI,ŠČUVATE NAROD K ANARHIJI,KAOSU.
Jaka Planinc
08. 02. 2013 09.19
Ti politiki s KUČANOM,STANOVNIKOM ,DRNOVŠKOM,ROPOM, KI SO POVZROČILI ROPANJE,SO TUDI SAMI OROPALI SLOVENIJO,PREDVSEM PA OBČANE,ki so Slovenijo TUDI zavozili v zadnjih 20 letih bi morali takoj odstopiti in BITI sankcionirani. POVRNITI BI MORALI IN POPLAČATI VSO ŠKODO,VZETI JIM VSE PREMOŽENJE IN JIH OSRAMOTITI,VODITI JIH SKOZI SLOVENSKA MESTA IN VASI,JIH RASKAZOVATI KOT PRIMERE NAJVEČJE KORUPCIJE.
hrast66
24. 12. 2012 16.24
+6
Ti politiki ki so Slovenijo zavozili v zadnjih 20 letih bi morali takoj odstopiti in sankcionirani. Stranki SDS in SD zaradi mafijskega delovanja bi bilo potrebno zakonsko prepovedati.
zoobkozob
24. 12. 2012 18.17
-1
Huey
26. 12. 2012 15.19
Hrast..pa še pol JU/JS, katera je nastavljena iz te politike! Stotisoče parazitov, za katere delajo garači na minimalcu v gospodarcu in plačujejo davke!
Donbutro
24. 12. 2012 16.23
-5
Janša je eden največjih sinov slovenske matere. V politiki zagotovo. Pa si to priznate ali pa ne.
kvaternik
24. 12. 2012 14.12
+5
Če si ali nisi Moramo priznati, da je Janša in njegova stranka veleum v trenutkih, ko je to potrebno, izmislijo definicijo, ki se do popolnosti prilega nasprotni strani. Veličastno. Prej se je izšlo s "Trenirkarji", Druga največja uspešnica "Zombiji. Fantastično. Res inteligentna stranka SDS.
kvaternik
24. 12. 2012 14.00
-3
Foglof Tunek čuj Kedaj si pa noge umivaš ti nje? Glavo vemo da imaš oprano, cajta bo zmankalo.
JurijGrmMlajsi
24. 12. 2012 13.48
+1
Mi lahko nekdo razloži, KJE so tisti PRAVi, apolitični proetsniki, saj bi morali ravno taki kar nizati kritične komentarje. Od kdaj je ta protest, ki je izven teh levo-desnih okvierjev prerasel v renesanso LDS in odlsuženih mešalcev megle kot je Hanžek?
Terezinka
24. 12. 2012 14.26
+3
Vsi protestniki in vsi politiki so politični. Apolitičnost med protestniki je v tem, da zahtevajo odstop vseh, levih in desnih in tistih na sredini, ki so na oblasti 20 let ali pa še več ali pa so direktno s svojim delom ali pa nedejavnostjo na položaju povzročili rop države, fabrik in bank
JurijGrmMlajsi
24. 12. 2012 14.42
+1
terezinka Apolitičen tukaj pomeni nestrankarskiin neideološki! In kaj potem paraziti kot je Hanžek, in del leve elite imajo s protesti? Dejstvo je, da jih počasi ugrabljajo. In različni "nevladniki" in varuhi so tudi politki- pri ans in drugje po svetu. Hanžek je vsekakor del tega proti čemu smo, zato tudi ne more biti rešitev
Foglof Tunek
24. 12. 2012 13.39
+3
Čujte, kam ste te fsi zginli? Ka že jete? Pa dober tek, vam reče Tunek!
Foglof Tunek
24. 12. 2012 13.38
+1
Čujte, v tej situaciji pa nam je ''zombijem'' nekaj zagotovljeno. To je zmaga nad pokvarjeno politično elito, tajkuni, požrešnim klerom in nedelujočo pravno državo. To vem, ker so proti pokvarjencem stopili kulturniki in ostali intelektualci. Pretežno so levičarji, kar 90%. Tunek iz haloz!!!-press
Terezinka
24. 12. 2012 14.28
+2
Levičarji v zahtevah. Drugače pa svetovni nazor ni važen. Lev je po pogledu vsak, ki vstraja, da mora država zagotovit varnost državljanu v stiski. Ne bi smeli biti odvisni le od dobrodelnosti. Država ni kotito za politike in tajkune. država je naša, tudi od nas Zombijev in revežev
JurijGrmMlajsi
24. 12. 2012 14.44
+1
terezinka hahaha...torej sem jaz na levici, samo zato, ekr sem za delavske pravice, višji minilaec, pošteno delavsko zakonodajo, pa češprav bi npr prepovedal priseljvanje vsem ki ne morejo koristii državi? Tud na desni smo dostikrat socialno zavedni, sam mi pač gremo slektivno- za SVOJO DRŽAVO in SVOJE ljudi. Zato me tudi vsak protest ki začne nabijati o neki afriški regiji USPAVA!
Foglof Tunek
24. 12. 2012 13.31
+5
Berem komentarje podpornikof janšižma in ugotavlajm da oni sploh niso desničarji. Oni niso ne desni, ne levi, ne sredinski. Oni so nekaj izven politične delitve. Oni so nič, ker so le kloni Janševega karakterja. So kot Borgi. Tisoče posameznikof s skupno zavestjo ki pa izhaja iz ene same osebe. Ko bo Janša prenehal delovati, bo tisoče ljudi strmelo v prazno in nehalo govoriti. Sem praznično razpoložen pa sem malo bolj umetniško napiso. Tunek iz haloz!!!-press
JurijGrmMlajsi
24. 12. 2012 13.47
+2
Foglof Tunek !Jaz sem desničar, in zaradi janševikov se tega moram sramovatKer si ne upajo povedati, da so navadni kloni, zato prisvajajo oznake, ki z njhovim Vodjo nimajo nič skupnega
Foglof Tunek
24. 12. 2012 13.13
+3
Čujte, če že članek govori o "resničnostnem šovu", vete kaj bi lahko Janez Janša delo v "Gostilni" ki jo je prevzel Andrej? Pral posodo, čisto WC-je z zobno ščetko, brisal tla... fse, samo k hrani ga ne spustiti. On bi zasrtupo fse volivce levega pola. Tak, to mi je zaj pač v glavo palo, grem šmarnice pit. Tunek iz haloz!!!-press
Huey
24. 12. 2012 13.06
+6
Leta 91...60 000 zaposlenih v JU/JS...leto 2012....v dobi računalnikov in interneta....blizu 200 000 zaposlenih. V to številko spada vse sodstvo, cel parlament, komplet direktorati...evo vam delavci na minimalcu, se še vedno sprašujete kdo je kriv? Pajser in kladivo v roke in GASAA!
antifa4321
24. 12. 2012 13.32
+1
Se povsem strinjam s tabo, problem pa je v tem, da že zdaj ni dovolj dela in delovnih mest in posledično s tem imamo 120.000 brezposlenih. Če se jih iz JS znogira npr. 60.000, jih bo na borzi dela pol 180.000.
brsankovi 1
24. 12. 2012 12.55
-1
resničnostnega šova se je šlo teh sto protestnikov. Vse umetnike,ki živijo podobno kot naši politiki pozivam-dva meseca na leto fizičnega dela z urno postavko,obzorja vam se bodo neverjetno razširila.
Foglof Tunek
24. 12. 2012 12.51
+5
Težko je racionalizirati Majerjevsko klinično obsedenost z rdečo zvezdo in levičarji brez psihiatrije. Morda pa bi zaskrbljeni državljani, skladno z zahtevami po obveščenosti o zdravstvenem stanju najvišjih predstavnikov oblasti, lahko zahtevali tudi neodvisno psihiatrično mnenje o duševnem stanju našega premiera. To bi morala biti naša pravica, to bi morali vpisati v ustavo, ne pa drugo kitico zdravljice. Tunek iz haloz!!!-press
El Koronito
24. 12. 2012 12.49
+6
Ne vem zakaj je tako težko najti 10 neoporečnih ljudi, brez političnega predznaka, jih postaviti kot predstavnike protestniškga gibanja ? Jasno je potrebno oblikovati, recimo 10 zahtev in določiti datum, do kdaj se morajo zahteve izpolniti. Če ne, jim min. 30.000 ljudi, stolčemo parlament do neprepoznavnosti pa bomo videli, če bo prišlo do sprememb ali ne. Čeprav sem v osnovi za mirne proteste, mislim da le ti, samo zabavajo gnado in ne bodo prinesli željenih rezultatov. Ustvarja se varljiv občutek, da vlada in policija obvladujeta svoje delo. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo plaz vsul....
Foglof Tunek
24. 12. 2012 12.57
+5
Niet, tudi jas sn reko, če bi Mariborčani mirno demonstrirali, bi že lahko imeli 10 fstajo pa še Kangla ne bi odstopu. Žal brez nasilja ne bo šlo.
dzo77
24. 12. 2012 14.37
+2
totga samoimenovanega premijera bomo nesli na dob hrhehhehehehe
El Koronito
24. 12. 2012 12.33
+8
Pravijo, da bodo tisti, ki prejemajo socialni kredit, imeli motena nakazila v prvih mesecih l. 2013, nekateri ga ne bodo prejeli tudi po več mesecev. Masa ljudi, ki nemo stiska pesti je vedno večja - nezaposleni, mladina, tisti na minimalcih, samohranilke brez služb, upokojenci na minimalnih pokojninah... Kdo so ti, ki te dni, na veliko trošijo v nakupovalnih centrih ? Gotovo ne zgoraj našteti. Gre za tiste, ki jim proračun še vedno omogoča nemoteno življenje. Vsi zaposleni v JU in DU, v podjetjih, ki so delno ali v celoti v lasti države, prosveti, ipd. - recimo jim vzdrževanci. Medtem, ko socialno najšibkejši prejemajo kredit, vzdrževanci prejemajo solidne plače, čeprav je malha že zdavnaj prazna. Krediti omogočajo, da zadeva še vedno funkcionira. Medtem, ko se bo revežem država vpisovala v zemljiško knjigo in jim na račun tega pobrala še tisto, kar so mukoma uspeli spraviti skupaj, je državna birokracija nedotakljiva. Plače bodo prejemali, pa če vsi drugi crknemo. Vsi novi krediti, bodo namenjeni odplačevanju oderuških obresti bankam, sanacijam bank in nadaljnjemu vzdrževanju preobširnega birokratskega aparata. Ta sistem enostavno ni pravičen, ker breme odplačevanja nosijo tisti, ki od teh kreditov nič nimajo. Kredit lahko odplačate samo, z na novo ustvarjenim denarjem oz. delom. In tisti, ki največ delajo so najbolj obremenjeni z dajatvami, da lahko vzdrževanci lepo živjo. Upam, da vam je jasno, kdo so pravi paraziti, ki poleg tega, da izkoriščajo vse nas, še neusmiljeno kradejo in pustošijo to našo ubogo državo ter nas zmerjajo z ZOMBIJI. Ne mislite, da tole zatišje prinaša mir... kmalu bo počilo in takrat bodo občutili bes ljudi. VSI !!!
antifa4321
24. 12. 2012 12.38
+2
kvaternik
24. 12. 2012 12.21
-5
Tunek Nehaj bruhati neumnosti o Janši o orožju o Patrii. Točno veš, da veliki voditelji vojn nikoli niso pomišljali o dobičkarstvu. To se rihta kasneje, v miru. Če si prva glava nekega naroda v vojni ko ti pobijajo svojce, vojake in ti gre za nohte, stiska "ta zadnjo"ne pomišlaš na denar misliš samo kako jo odneseš.To bi morali Slovencidoumeti. Kar se pa tiče "Patrie"Janša ni toliko neumen, da ne bi opazil, da mu komunisti že 20let nastavljajo pasti. Amen.
Foglof Tunek
24. 12. 2012 12.33
+7
ne ne nimaš praf. Ivan Majer, patološki lažnivec, še je kako razmišljal o dobičkarstvu. Hrvati so mu nosili pune kufre mark, a nema mark, nema oružja. V Afstraliji se na velko gradi. Pa da te ni sram, da to zagovarjaš. Pa na koncu si reko "Amen", še RKC podpiraš, gnezdo pedofilije. Pa da te ni sram!!!
antifa4321
24. 12. 2012 12.44
+3
Foglof Tunek
24. 12. 2012 12.16
+6
Huey, v enem postu si napisal "Slovenijo čaka TEŽAK MISELNO INTELEKTUALNI PREBOJ, če se hoče izogniti državljanski vojni, to si zapomnite!" Tak zaj si pa ti zapomni. Do državljanske vojne lahko pride samo v okviru 3. svetovne vojne. Če bo do tega prišlo bomo spet aktivirali razne jame, take "hude!" Kdo tja spada pa vemo, brez nekega odvečnega filozofiranja. V halozah že kopljemo, pa šmarnico pijemo. Lušno je! Tunek iz haloz!!!-press
Huey
24. 12. 2012 13.08
+5
Tunek..jaz mislim da sva midva kr na istem bregu. Okej, jaz nimam šmarnice. Državljanska vojna pa za sigurno sledi kmalu!
antifa4321
24. 12. 2012 13.18
+3
t.tonin
24. 12. 2012 12.13
-2
Ko ne bo Fišerja na tožilstvu Masleše na sodišču Kranjca na narodni banki Slovenije Ko bo ukinjen trajni mandat Narodna banka Slovenije mora umaknit strogo zaupno iz dokumentov poslovnih bank ( NLB, NKBM, A banke ) Te dokumente mora predat na tožilstvo ( čeprav to neuradno že pozna vsebino ) Tožilstvo mora te dokumente predati na sodišča ( tudi ta neuradno poznajo vsebino poročil ) Državni zbor mora ukinit trajni mandat sodnikom in zadeve bodo stekle. Takrat bomo državljani izvedeli koliko smo zadolženi, kdo je zahteva kredite, kdo jih je odobril, kdo jih je dobil, kam je bil denar usmerjen in komu. Takrat bomo videli na sodiščih tovšakovo, jankoviča, zidarja, jurčka, šinigoja, pavčka in druge LEVE TOLOVAJE Takrat bo SLovenija uradno vedela kdo jo je pokradel. Nismo vsi kradli kot Levaki pravijo.
Foglof Tunek
24. 12. 2012 12.21
+5
čuj tonin, ti si pa pravi glasnik preprodajalca orožja oz. trgofca s smrtjo. Skratka, si navadni klerodesničarski voluhar.
antifa4321
24. 12. 2012 12.28
+2
Čuj Flogof Tunek, nea take grde o voluharjih
antifa4321
24. 12. 2012 12.36
+2
Ne skrbi Ljubljano in rove imamo pod kontrolo. Ljubljano je še danes sram za vso klerofašistično norenje in pajdašenje z nacifašizmom. Kaj takega se v LJ ne more več zgodit in se tudi ne bo.
Foglof Tunek
24. 12. 2012 12.40
+1
Te pa ti mej prek Ljubljano, jas pa haloze.
antifa4321
24. 12. 2012 12.42
+2
Zmenjeno. Čuj, šmarnice imamo bolj malo, imamo pa ogromno kock. Si za kako menjavo?
dzo77
24. 12. 2012 14.27
+3
najvecji lopovi so zagotovo cerkev in skofi pa se hojte v cerkev hhehehhehehe