FOTO in VIDEO: 'Naj se neha ta resničnostni šov'

T. i. Protestivala se je udeležilo nekaj sto ljudi. "Zahtevamo, da se neha resničnostni šov, ki ga politiki izvajajo že 20 let, in jim sporočamo, da jim ne verjamemo več, ker imamo v Sloveniji vrsto profesionalcev in vrhunskih umetnikov, ki šove veliko bolje izvajajo," je dejal Rok Zavrtanik iz Založbe Sanje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (20)

 • Protestival - 1
 • Protestival - 2
 • Protestival - 3
 • Protestival - 4
 • Protestival - 5
 • Protestival - 6
 • Protestival - 7
 • Protestival - 8
 • Protestival - 9
 • Protestival - 10
 • Protestival - 11
 • Protestival - 12
 • Protest - protestival - 1
 • Protest - protestival - 2
 • Protest - protestival - 4
 • Protest - protestival - 5
 • Protest - protestival - 6
 • Protest - protestival - 7
 • Protest - protestival - 9
 • Protest - protestival - 11

Vzporedno z državno proslavo ob dnevu enotnosti se je včeraj v Ljubljani odvijal t. i. Protestival, katerega udeleženci so opozarjali na potrebo po drugačni paradigmi v kulturi in politiki.

Shoda, ki se je začel na Kongresnem trgu ob 18. uri, so se udeležili tudi kulturniki in umetniki, množici pa so se pridružili številni mimoidoči. Potekal je v obliki karnevala.

Na transparentih, ki so jih nosili protestniki, je pisalo: "Mladi verujejo vate, pravica," "Za človeka", "Janša, prebudil si zombije" in "Nismo zombiji, mi smo intelektualci. Bojte se dne, ko nas ne bo na ulico. Takrat bomo za vas organizirali smetišče zgodovine, na trge pa poslali delavce".

Nekateri so nosili maske, drugi so se našemili v zombije. Na čelu povorke je hodil protestnik, našemljen v "smrt". Na shodu je prevladovalo pozitivno vzdušje, ljudje so peli, plesali otroci so se navduševali nad maskami.

Protest - protestival - 1

(Foto: Miro Majcen)

"Zahtevamo dostojanstvo in človečnost"

"Zahtevamo samo spoštovanje osnovne ustave, nič drugega, ker se le-te ne upošteva," je povedal protestnik. "Naša država naj bi bila po prvem in drugem členu ustave pravna, demokratična in socialna, a ni več, je umrla. Zato smo tukaj, da se borimo za ustavo, ki je močno kršena," pa je dejala druga protestnica.

"V osnovi zahtevamo dostojanstvo, človečnost, da človek človeku postane človek, da se neha resničnostni šov, ki ga politiki izvajajo že 20 let, in jim sporočamo, da jim ne verjamemo več, ker imamo v Sloveniji vrsto profesionalcev in vrhunskih umetnikov, ki šove veliko bolje izvajajo," je udeležbo pojasnil  Rok Zavrtanik iz Založbe Sanje, ki je shod tudi prijavila.

Matjaž Hanžek pa je povedal, da zahtevajo kulturno družbo. "To je bistvo, če bomo imeli kulturo, bomo imeli tudi državo brez goljufov in barab."

Protestniki so se podali proti Prešernovemu trgu, kjer je bilo  slišati: "Iz nas ne boste mogli narediti sužnjev, "Lopovi, buuu" in "Janša v zapor!" Nadaljevali so po Slovenski cesti, na Šubičevi pa jih je pričakala policijska ograja. Pred parlamentom so nato izžvižgali politike, ki so stopili pred množico, tudi Boruta Pahorja. Shod se je končal okoli 21.30 na Plečnikovem trgu.

Policija je danes sporočila, da je shod minil mirno in da niso nikogar pridržali. Udeležilo se ga je nekaj sto ljudi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 344
Jaka Planinc 08.02.2013 09:41:09
TA MAŠKARADA,PROTESTIVAL JE VELIKA SRAMOTA ZA NAS,DELAVNE, POŠTENE,KUTURNE SLOVENCE,KI ŽELIJO/ŽELIMO ŽIVETI V UREJENI,SPODOBNI,KULTURNI SREDINI ,NE PA V NEKI MANIČNI,DIVJAŠKO PARANOIČNI ZDRUŽBI,KI JO TI SANJAČI USTAVARJAJO, NASILNO VSILJUJEJO NAM MIRNIM OBČANOM.
Jaka Planinc 08.02.2013 09:28:29
Ker nam je Janez Janša pregnal JLA iz SLOVENIJE in omogočil SAMOSTOJNOST Slovencem,sedaj za ZAHVALO,PLJUVATE,SRAMOTITE,ŠIRITE LAŽI O JANŠI,ŠČUVATE NAROD K ANARHIJI,KAOSU.
Jaka Planinc 08.02.2013 09:19:37
Ti politiki s KUČANOM,STANOVNIKOM ,DRNOVŠKOM,ROPOM, KI SO POVZROČILI ROPANJE,SO TUDI SAMI OROPALI SLOVENIJO,PREDVSEM PA OBČANE,ki so Slovenijo TUDI zavozili v zadnjih 20 letih bi morali takoj odstopiti in BITI sankcionirani.
POVRNITI BI MORALI IN POPLAČATI VSO ŠKODO,VZETI JIM VSE PREMOŽENJE IN JIH OSRAMOTITI,VODITI JIH SKOZI SLOVENSKA MESTA IN VASI,JIH RASKAZOVATI KOT PRIMERE NAJVEČJE KORUPCIJE.
 
hrast66 24.12.2012 16:24:09
Ti politiki ki so Slovenijo zavozili v zadnjih 20 letih bi morali takoj odstopiti in sankcionirani.
Stranki SDS in SD zaradi mafijskega delovanja bi bilo potrebno zakonsko prepovedati.
zoobkozob 24.12.2012 18:17:07
po tvoje je še najbolje ps
Huey 26.12.2012 15:19:05
Hrast..pa še pol JU/JS, katera je nastavljena iz te politike! Stotisoče parazitov, za katere delajo garači na minimalcu v gospodarcu in plačujejo davke!
 
Donbutro 24.12.2012 16:23:34
Janša je eden največjih sinov slovenske matere. V politiki zagotovo. Pa si to priznate ali pa ne.
 
kvaternik 24.12.2012 14:12:55
Če si ali nisi
Moramo priznati, da je Janša in njegova stranka veleum v trenutkih, ko je to potrebno, izmislijo definicijo, ki se do popolnosti prilega nasprotni strani. Veličastno. Prej se je izšlo s "Trenirkarji", Druga največja uspešnica "Zombiji. Fantastično. Res inteligentna stranka SDS.
 
kvaternik 24.12.2012 14:00:21
Foglof Tunek čuj
Kedaj si pa noge umivaš ti nje? Glavo vemo da imaš oprano, cajta bo zmankalo.
JurijGrmMlajsi 24.12.2012 13:48:47
Mi lahko nekdo razloži, KJE so tisti PRAVi, apolitični proetsniki, saj bi morali ravno taki kar nizati kritične komentarje. Od kdaj je ta protest, ki je izven teh levo-desnih okvierjev prerasel v renesanso LDS in odlsuženih mešalcev megle kot je Hanžek?
Terezinka 24.12.2012 14:26:22
Vsi protestniki in vsi politiki so politični. Apolitičnost med protestniki je v tem, da zahtevajo odstop vseh, levih in desnih in tistih na sredini, ki so na oblasti 20 let ali pa še več ali pa so direktno s svojim delom ali pa nedejavnostjo na položaju povzročili rop države, fabrik in bank
JurijGrmMlajsi 24.12.2012 14:42:01
terezinka
Apolitičen tukaj pomeni nestrankarskiin neideološki!
In kaj potem paraziti kot je Hanžek, in del leve elite imajo s protesti?
Dejstvo je, da jih počasi ugrabljajo.

In različni "nevladniki" in varuhi so tudi politki- pri ans in drugje po svetu.
Hanžek je vsekakor del tega proti čemu smo, zato tudi ne more biti rešitev
 
Foglof Tunek 24.12.2012 13:39:52
Čujte, kam ste te fsi zginli? Ka že jete? Pa dober tek, vam reče Tunek!
 
Foglof Tunek 24.12.2012 13:38:25
Čujte, v tej situaciji pa nam je ''zombijem'' nekaj zagotovljeno. To je zmaga nad pokvarjeno politično elito, tajkuni, požrešnim klerom in nedelujočo pravno državo. To vem, ker so proti pokvarjencem stopili kulturniki in ostali intelektualci. Pretežno so levičarji, kar 90%.

Tunek iz haloz!!!-press
Terezinka 24.12.2012 14:28:53
Levičarji v zahtevah. Drugače pa svetovni nazor ni važen. Lev je po pogledu vsak, ki vstraja, da mora država zagotovit varnost državljanu v stiski. Ne bi smeli biti odvisni le od dobrodelnosti. Država ni kotito za politike in tajkune. država je naša, tudi od nas Zombijev in revežev
JurijGrmMlajsi 24.12.2012 14:44:45
terezinka

hahaha...torej sem jaz na levici, samo zato, ekr sem za delavske pravice, višji minilaec, pošteno delavsko zakonodajo, pa češprav bi npr prepovedal priseljvanje vsem ki ne morejo koristii državi?

Tud na desni smo dostikrat socialno zavedni, sam mi pač gremo slektivno- za SVOJO DRŽAVO in SVOJE ljudi. Zato me tudi vsak protest ki začne nabijati o neki afriški regiji USPAVA!
Več komentarjev