Slovenija

FOTO: Reševalni psi na Velenjskem gradu: v kleti gradu so iskali ponesrečenca

Velenje, 31. 01. 2015 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mobilna državna enota reševalnih psov, ki je usposobljena za reševalne akcije doma in v tujini, je na Velenjskem gradu izvedla vajo. Obiskovalci so si lahko ogledali spust vodnika reševalnega psa s psom po vrvi v klet gradu, kjer je pes moral poiskati ponesrečenca.

Na območju Velenja in Savinjske doline je danes potekala vaja mobilne državne enote reševalnih psov za iskanje zasutih v ruševinah. Del vaje je potekal tudi na Velenjskem gradu.

Obiskovalci so si lahko ogledali spust vodnika reševalnega psa s psom po vrvi v klet gradu, kjer je pes moral poiskati ponesrečenca.
Člani enote so nato ponesrečenca oskrbeli in prenesli na varno, so sporočili iz Muzeja Velenje, ki upravlja z Velenjskim gradom.

Mobilna državna enota reševalnih psov je usposobljena za reševalne akcije doma in v tujini, šteje pa 20 reševalnih ekip. Gre za povsem avtonomno enoto, ki je ustrezno opremljena ter ima tudi lastnega zdravnika in veterinarja.

Mnoštvo ekipe se vsako leto obnavlja z vodniki, ki so na letni preizkušnji pokazali ustrezno usposobljenost in dosegli najboljše rezultate. Člani mobilne državne enote reševalnih psov sodelujejo tudi v državni enoti za hitre intervencije pri Upravi RS za zaščito in reševanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BELOBOOOG
01. 02. 2015 23.55
Narobe so iskal, šejtan ni v gradu.
RedRooster
01. 02. 2015 00.15
+26
Samo v info, za nejeverne Tomaže, treningi so dvakrat ali večkrat tedensko, v mrazu, dežju ali vročini, kjer markerji preležjjo na stotine ur v gozdu ali pod umazanimi ruševinami, da v treh letih nastane eden reševalni pes, ki mora poleg znanja iskanja obvladovati še poslušnost in premagovanje ovir, da ne govorimo o vajah in obveznih usposabljanjih vodnika in psa! Bencin, zaščitna obleka-oprema, hrana, zdravljenje psa, službena odsotnost itd. je strošek vodnika; ko opravi prve izpite, dobi opremo, ki pa jo mora kasneje vrniti! Ko enota najde živega ponesrečenca(lani je bilo npr.precej iskalnih akcij) ostane samo žar v očeh, to je edina nagrada za trud; kdor tega ne razume ne more biti reševalec, gasilec, niti kaj drugega! Partnerstvo vodnika in psa v enoti reševalnih psov ni hobby ampak je način življenja, ki lahko komu reši življenje, mogoče tudi tebi nejeverni JožastiTomaž! Na državne stroške jedo večinoma tisti za katere si oddal listek na volitvah ali oni za katere ga nisi oddal...V vsakem primeru psi so zakon, srečno reševalci!
katy83
01. 02. 2015 07.38
+9
23sdd
01. 02. 2015 11.29
+4
tako pač je, politiki lahko kradejo, pa se ne bo skoraj noben oglasil od državlajnov, ko pa pride tema na take stvari kot je tale članek, pa študentsko delo, bolje da ne naštevam... pa vsi govorijo, kot bi ti bili največji tatovi v sloveniji. Mene je sram da živim v taki državi.
Jožajoža
31. 01. 2015 15.01
-57
spet se bo jedlo in pilo na drežavne stroške. nekateri pa res zavohajo, kje je denar brez dela
ya_uwat
31. 01. 2015 16.05
+22
e moj Jožajoža, take zlobe pa že dolgo ne! prav privoščim ti, da enkrat v sanjah odtavaš v gozd in da te eden od teh cukrov-Delavcev najde ;)
IronMayhen
31. 01. 2015 17.01
+13
Joza, če si ti socialni primer, je to čist tvoj problem! Poglej si enkrat, kako izgledajo usposabljanja kuzkov in resevalcev. Kaj si pa ti naredil?? Kilo kakeca po WCju dol, a ne? :)
katy83
31. 01. 2015 20.49
+12
Jožajoža, ne govori gluposti... To kar delajo vodniki reševalnih psov oz. proces do tja je popolnoma odvisen od lastnika psa! Država ti ne da nič zraven! mogoče tile dobijo nahrbtnike in čevlje ostalo je vse na njihovih plečih, pa ti povem da si jih zaslužijo! še osnovnega cepljenja predpisanega s strani države nimaš subvencioniranega pa bi lahko bil. Govorim pa iz prve roke, stroški niso majhni!!!
bora_bora
31. 01. 2015 21.20
+11
Jožajoža, medtem, ko ti verjetno greješ šank ob flaši pira in jamraš kako drag kruh jemo ter ob globokem vzdihu med dvema dimoma cigarete jamraš kako hudo nam je ti fantje in dekleta s psi trenirajo zato, da bodo zastonj ljudem priskočili na pomoč.
Nikiiy
31. 01. 2015 14.50
+8
V Velenkovcu imajo medveda GRIZLIJA, da jih nau požrl tk,ko je milijone skupajz OBČINSKIMI strukturami..
tatanka44
31. 01. 2015 21.04
+3
Pa zgleda da bi bilo bolje da pride grizli nazaj na PV ker to kar je sedaj od uprave na PV in HTZ je totalna nesposobnost ki bo prej kot v enem letu uničila vse kar je še ostalo.Ga ni reševalnega psa oziroma ekipe ki bi lahko še kaj pomagala.