Slovenija

FOTO: S prevzemom nove naloge tudi višja stopnja ogroženosti

Novo mesto, 27. 09. 2010 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor je na slovesnosti pred odhodom slovenskih vojakov v Afganistan poudaril, da vedno sicer obstaja tveganje, da bo na misiji kdo umrl, da pa bo Slovenija, kolikor lahko, poskrbela, da bodo vsi zaščiteni.

V novomeški vojašnici je potekala slovesnost pred odhodom 14. kontingenta Slovenske vojske v Afganistan, ki bo prvič prevzel lastno skupino za urjenje afganistanskih vojakov. Mir v Afganistanu je pomemben za celotno regijo in za mir vsega sveta, je premier Borut Pahor poudaril v nagovoru vojakom, ki bodo v Afganistan odšli konec meseca.

Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 41
Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 41 FOTO: Miro Majcen

Po Pahorjevih besedah je slovesnost ob odhodu skupine za urjenje bataljona afganistanske vojske (t. i. Omlt) plod odločitev, ki so bile sprejete že pred časom, Slovenija pa gleda naprej in podobno kot velika večina drugih držav ugotavlja, da samo vojaške operacije v Afganistanu ne bodo prinesle želenih rezultatov.

V Sloveniji se tako na lastno pobudo kot na pobudo drugih že ukvarjajo z alternativnimi strategijami, vsekakor pa vedo, da bo vojaške navzočnosti v Afganistanu nekoč konec, je v Novem mestu dodal premier.

Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 37
Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 37 FOTO: Miro Majcen

Do takrat pa bi radi storili čim več za utrditev afganistanskega miru, varnosti, blaginje, usposobljenosti tamkajšnjih varnostnih in drugih sil za normalno opravljanje dolžnosti ter da bi lahko Afganistanci živeli brez navzočnosti tujih vojska, je dejal.

Podobno kot druge države tudi Slovenija razmišlja o primernem času za odhod Slovenske vojske iz Afganistana, to pa želijo storiti v sozvočju z ostalimi državami. Kdaj bo do tega prišlo, Pahor ni vedel povedati, predvideva pa, da v bližnji prihodnosti.

Vedno obstaja tveganje

Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 48
Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 48 FOTO: Miro Majcen

Glede morebitnih žrtev na vojnem območju je izpostavil, da vsakič, ko napotijo slovenske vojake v misije, obstaja tveganje, da bo kdo umrl. Slovenija bo, kolikor lahko, poskrbela, da bodo vsi slovenski pripadniki zaščiteni in da se bodo vsi vrnili živi in zdravi, je zatrdil premier.

Dejal je, da Slovenija ni dežela, ki bi imela tradicijo vračanja mrtvih vojakov z misij. Če bo tega prišlo, pa bo to v celoti spremenilo čustvovanje Slovencev v zvezi z legitimnostjo operacij v tujini, je menil.

Vendar je tudi poudaril, da je Slovenija del mednarodne skupnosti, ki si prizadeva za vzpostavitev miru, varnosti in blaginje v zvezi z odločitvami Varnostnega sveta ZN, hkrati pa prevzema del odgovornosti, kot bi pričakovala, da bi del odgovornosti, ko bi podobno pomoč potrebovala sama, prevzela mednarodna skupnost.

Urjenje bataljona afganistanske vojske

Slovenski kontingent, ki šteje 90 članov, bo naloge prevzel predvidoma konec oktobra. Njegova poglavitna naloga bo urjenje bataljona afganistanske vojske, ki bo potekalo v okolici Herata na zahodu Afganistana. Slovenskim inštruktorjem bo pri usposabljanju afganistanskih vojakov pomagalo tudi 11 ameriških vojakov iz nacionalne garde Kolorada.

Slovenski vojaki so doslej že sodelovali v italijanski skupini za mentoriranje in povezave (Omlt), zdaj pa bo Slovenska vojska prevzela lastno tovrstno skupino. Glede na odločitev vlade naj bi urjenje potekalo v okviru štirih polletnih rotacij, se pravi dve leti. Možno pa je, da bi do predčasnega zaključka tovrstne misije prišlo že po enem letu, če bi se vlada glede na razmere v Afganistanu tako odločila.

Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 35
Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 35 FOTO: Miro Majcen

Prevzem lastnega Omlt je povzročil precej razburjenja v slovenski javnosti, tako strokovni kot politični, saj bodo slovenski inštruktorji urili afganistanske vojake v vseh fazah usposabljanja, torej tudi na terenu. Doslej so namreč urjenje opravljali le v vojašnicah, urjenje zunaj vojašnic pa bi lahko pomenilo tudi sodelovanje v bojnem delovanju enote.

To po mnenju kritikov pomeni, da bo Slovenska vojska začela sodelovati tudi v bojnih operacijah proti talibanom, kar bi lahko prineslo tudi prve žrtve med slovenskimi vojaki. V Slovenski vojski in na ministrstvu za obrambo odgovarjajo, da temu ne bo tako in da bodo slovenski vojaki predvsem urili afganistanske vojake, ne pa sodelovali v bojnih aktivnostih.

Kljub temu priznavajo, da se bo stopnja ogroženosti slovenskih vojakov spremenila, po drugi strani pa poudarjajo tudi, da so bili slovenski vojaki že sedaj ogroženi vsakič, ko so zapustili oporišča sil Isaf in odšli na patruljo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
03. 10. 2010 16.28
V heratu vlada mir ker je tamkajšni poveljnik talibanov Ghulam Yahya Akbari prestopil na vladno stran. Še na BBC so snemali kuharsko odajo in kuhali sredi herata brez problema.
Adiiiii
28. 09. 2010 10.30
Glede na to, da tudi naša vojska varuje zemljo preko katere bodo šli pomembni naftovodi iz Kaspijskega območja do pristanišč v Pakistanu, bomo tudi mi potem imeli kakšno korist od te nafte? Ali bodo ves dobiček pokasirale predvsem ZDA?
Nauders
28. 09. 2010 08.36
čisto vseeno mi je za njih, sami so dovolj butasti in brainwashed da gredo dol
kajtimara
28. 09. 2010 01.27
nič dobro sem nam ne piše.Ko jo bo prvi skupil, bodo pa vsi želeli domov. Sedaj pa samo $ $ $ $ $ $ €€€€€€€in še enkrat €€€€€˘˘˘$ $ $ $ $ $ $. potem pa jok in stok. Bodite raje doma.
badi 27
27. 09. 2010 22.42
imajo vse in več kot ostali v službah. Napisi kaj je to pa ne bluzi na pamet. za misije izven Slovenije pa vsi vemo, da mesečno dobijo zelooo velik denar. je malo bolj nevarno kot spat v kasarni, a daleč manj kot bit recimo kmet v hribih. In kaj mate vi kmeti nevarnega v hribih, razen tega da te lahko krava ali pa ovca brcne ko stojis za njo z spuscenimi hlacami. Pa napisi tocno placo, ne pa veliko, daj izpovej se pametnjakovic
mesta
27. 09. 2010 22.39
janez.kranjski če še ne veš slovenski vojaki že dolgo ne spijo v kasarnah! pa ne žerejo! malo pokaži spoštovanja! pa ne pljuvaj po vsem kar ni po tvojem okusu! ko smo že pa pri plačah, se pa malo pozanimaj kolko ma neto navadni vojak! vredu?
mesta
27. 09. 2010 22.11
isaf 14 ni odpotoval danes...to so napačne informacije! potuje kot je predvideno, v sredini oktobra!!
MERDE-AVE-MERDE
27. 09. 2010 22.05
Sem da za to da parlament odloči ali še boljše, sem za referendum in da ljudstvo odloči če bomo sodelovali v vojnah ki se nas ne tičejo.
janez.kranjski
27. 09. 2010 21.56
slovenija pa premalo evrčkov vplača v NATO blagajno in ima premalo NATO orožja in vojakov, da bi lahko počela vse, kar sama želi. zato hočeš nočeš - pokima. tudi vladajoča stranka osebno najbrž nima kakih strašnih koristi od odhoda naših fantov na te ekskurzije. nasprotno, izgublja politične točke. tega se zaveda. a nima izbire. tudi naslednja vlada, ki (upam) ne bo več komunistična, bo proti svoji volji pošiljala fante izven Slovenije. gremo stavit. redno je treba plačevat obroke za članstvo v NATO-u, ne gre drugače. če ne z denarjem, pa s "kanonenfutrom". ki je k sreči prostovoljen, dobro plačan in razmeroma na varnem. bolj kot poštarji ali gozdarji ali gasilci ali policaji ali kmetje ali... ... ...
MERDE-AVE-MERDE
27. 09. 2010 21.29
Afganistan -- NATO -- Amerika Nemci so zelo jezni zaradi vsega skupaj, Španci se hočejo umakniti, Kanadčani so tudi že napovedali svoj odhod, Norvežani se tajno dogovarjajo o odhodu, Nizozemci so že odšli... Slovenija pa ?
Osvald
27. 09. 2010 21.22
Rha kaj mečete Islandijo ven res je je članica NATA , nima vojske in je edina država ki je BANKROTIRALA .
HLAPCI.HLAPCI
27. 09. 2010 21.18
janez.kranjski27.09.2010, 21:01 Ti bom bolj na kratko. Vsaka država se sama odloči ČE bo sodelovala v misiji. še na tisto vprašanje prej zakaj zdaj nenadoma in na hitro v Afganistan ko pa je bil predviden rok sredina oktobra. Ne ker bi si tvoj velecenjeni NATO premislil, ampak ker je v sprejemanju zakon ki bo omogočil da po novem o napotitvah odločal parlament, ne pa vlada oziroma obrambno ministrstvo. In ker je večina proti in bi zadeva lahko padla v vodo so raje pohiteli.
janez.kranjski
27. 09. 2010 21.01
Rha: povedal sem ti žđe, da diplomacija poteka tudi pod mizo. in da droben tisk in ustni dogovori pristonih pravic in dolžnosti zveze NATO tebi niso poznane. meni malo bolj, a tudi ne vse. dovolj pa, da razumem bistvo. NATO je najmočnejša armada sveta. nisi vedel? in kot taka ima tudi močno politično konotacijo, vpliv, moč. to sem pa mislil, da res vsak otrok ve. vojski ukazuje politika. s tem postane orodje politike. a ta igra je obojestranska: včasih vojska ukazuje politiki, včasih pa je oboje eno. ve se, kdo je v večini vrhovni poveljnik vojske. vsaj upam, da veste. kot bi trdil, da naša vojska ni odvisna od politike. naša vojska bo naredila točno to, kar bo preglasovala najmočnejša politična stranka s koalicijo. otročje preprosto. trdiš, da nisi v NATO-u nikomur odgovoren, ker si tam prostovoljno? he he...! kot bi trdil, da v službi nisi odgovoren šefu, pa direktorju. saj si tam vendar prostovoljno! ali pa v šoli učitelju, ravnatelju. doma ženi, otrokom... saj je vse prostovoljno! ne ne, vsako dejanje ima posledice. in naj spet ponovim: nič ni zastonj, še najmanj članstvo v NATO-u ali EU...! Islandija? Nizozemska? primerjaj njihovo stopnjo ogroženosti, območje, na katerem se nahajajo. in njihov prispevek v EU in NATO blagajno. plačaš pač z orožjem, vojaki, denarjem. kar imaš. so zelo prilagodljivi. NATO mislim. a ne v to smer, da ne bi dal, plačal nič. mi denarja in orožja nimamo, zato moramo na te ekskurzije. moramo. razumi že enkrat. in ne, NIHČE na silo ne pošilja naših fantov nikamor: vsi gredo prostovoljno. in so prostovoljno v tej službi. dobro plačani službi, s kopico privilegijev. in ta služba je mnogomanj nevarna od mnogih drugih služb, katere opravljajo slovenci za 500 evrov. če jih dobijo.
HLAPCI.HLAPCI
27. 09. 2010 20.35
janez.kranjski27.09.2010, 20:13 Povedal mi nisi nič razen nekaj tvojih domnev in nekaj zmot. - NATO je mednarodna vojaško-politična organizacija držav za sodelovanje na področju obrambe - uradno - ampak -Nato je le vojaška sila najmočnejših držav in njihovega gospodarstva. Slovenija bi se morala uveljavljati z idejami o MIRU. In ne ni - NI NUJNO pošiljat vojakov / sodelovat v NATOvih misijah. Svetujem da malo preveriš. To da nismo v dobrih odnosih in da bi nas ob prvi priliki potolkli jemljem kot tvoje domneve. Ker to drugega ni. (po pisanju sklepam da si iz vojaške scene) Nikomu nisi odgovoren (oz. kako to misliš?) če si v NATO organizaciji saj si tam prostovoljno, in sam določiš koliko vojakov, opreme, in ostalega boš ČE BOŠ posodil, poslal na misijo ipd. - vsaka članica SE SAMA ODLOČI. Tako da, še enkrat, NI NUJNO sodelovat na nekih vojaških misijah, niti približno. recimo Islandija je članica zveze NATO, ki nima lastne vojske, pristopila pa je pod pogojem, da ji je tudi ne bo treba ustanoviti. recimo Nizozemska je ko se je tako odločila, z svojimi vojaki zapustila Afganistan recimo ... "...posamične vlade vedo, da ni nobenega dobrega razloga, da bi ostali, a za njih odhod iz Afganistana ne pomeni vojaške, temveč politično težavo. Nočejo se namreč zameriti Ameriki, ki nujno potrebuje mednarodno politično podporo za vztrajanje v vojni. In tu je ta problem demokracije - ne v Afganistanu, temveč v vseh teh državah, vključno z vašo, v katerih bi se morale vlade odločiti, komu so bolj odgovorne: Ameriki ali svojim lastnim državljanom ??" Pametni jih pošiljajo domov mi jih pošiljamo v Afganistan.
janez.kranjski
27. 09. 2010 20.28
zaslužijo si plačo. dobro, in dobijo jo. to je njihov poklic, njihova odločitev. poznam veliko poklicnih vojakov in za vsakega od njih vem, zakaj je šel v to nihče od njih zaradi višjih ciljev, domovine, kajjazvemkajševse... plača, avantura, potovanja, adrenalin, nevarnost (nekateri uživajo v njej!), dekleta obožujejo uniforme in vojake, ... to so razlogi za postat poklicni vojak. temu primerno je tudi spoštovanje: zaslužijo ga, seveda ga. toliko kot policaji, peki, čistilke, učitelji... ne več, ne manj.
zelene_oci
27. 09. 2010 20.24
Pa zakaj eno samo udrihanje po njih??? Pokažite malo več dostojnosti in jih podprite, saj to si namreč zaslužijo!
alterego
27. 09. 2010 20.20
a za to afganistansko avanturo pa imamo dovolj denarja v proračunu!?
janez.kranjski
27. 09. 2010 20.13
Rha: povsem preprosta vprašanja, čudi me, da ne veš odgovorov. bi po tvoje bilo bolje, da smo zraven hrvatov, italijanov in avstrijcev brez vsakršne vojske, obrambe, zaščite? ali da bi bili še vedno del juge in JNA? veš, koliko stane en sodobni lovec? ali tank? ali raketa? ali vojna ladja? ali podmornica? naši sosedje imajo tega, da se ven ne vidijo. ne vsi vsega, a vseeno v primerjavi z nami - ogromno. in ja, JE nujno pošiljat, sodelovat v NATO misijah. jooj, kako malo veš o politiki, diplomaciji, javni in tihi, skriti. misliš, da je NATO ćlovekoljubna, humanitarna organizacija? da nas "čuvajo" zastonj? nič ni zastonj. nisi vedel? zakaj hiter odhod? preberi prejšnji odstavek: ne odloča o tem le Slovenija. si povsem prepričan, da smo v dobrih odnosih s hrvaško? potolkli bi nas ob prvi priliki. dokler smo oboji v NATO-u, ne morejo. ne smejo. tudi italijani in avstrijci nas sovražijo. in imajo večne apetite po naši zemlji. in IMAJO ogromno naše zemlje. nisi vedel? in še: če smo članica NATO-a, smo odgovorni tudi NATO-u. (in s tem žal tudi ameriki) naj ponovim: naše sodelovanje v ameriško-NATO ekskurzijah je cana članstva v NATO-u. če nič ne daš, nić ne dobiš. zastonj so le besede. ostalo plačamo.
MERDE-AVE-MERDE
27. 09. 2010 20.11
sramoto delajo Sloveniji in Slovencem ampak to jih ne moti oni gredo zaradi denarja ameriki prodani hlapci, naši lideri so pa tiho in samo rahlo prikimavajo, podprli bi še napad na xxxxxx če bi amerika tako hotela fantje in dekleta, Slovenija vas ne podpira
Osvald
27. 09. 2010 20.05
Bravo fantje in dekleta mi vas podpiramo , nismo vsi kot tile kriplji na forumu ki ne izpolnjujejo standardom niti za kripl bataljon.