Slovenija

FOTO: Samomor nikakor ne sme biti tabu tema

Koper, 10. 09. 2012 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tisti, ki trpijo za duševnimi boleznimi, se morajo obrniti na svojega zdravnika, pomagati pa jim je mogoče na različne načine. Naloga strokovnjakov pa je, da jim pokažejo, da jim sledijo, in jim ustrezno pomagajo.

Ljudje, ki trpijo za depresijo in duševnimi težavami se tega ne smejo sramovati. Na svojega zdravnika se morajo obrniti brez sramu, zanje pa obstaja več oblik pomoči, je povedal vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora Diego de Leo. Pomembno je predvsem to, da posamezniki, ki trpijo za tovrstnimi težavami, dobijo občutek, da se jim želi pomagati. Pri tem sicer po besedah de Lea spodleti tudi strokovnjakom, vendar pa morajo najprej dotične osebe dobiti občutek, da ji "strokovnjaki zares sledijo".

Zgoraj si lahko ogledate fotografije z današnje akcije opozarjanja pred problematiko samomorilnosti.

Med razlogi za visoko stopnjo samomorov v Sloveniji je strokovnjak izpostavil alkoholizem ter družbeno stigmo duševnih motenj, zaradi katere se ljudje težje odločajo za obisk zdravnika. Kot je med drugim de Leo ugotavljal v svojem predavanju, je v državah, kjer obeležujejo svetovni dan in odkrito govorijo o problematiki samomorov, opaziti trend zmanjševanja števila samomorov, medtem ko število tistih, ki storijo samomor, narašča v preostalih, večinoma manj razvitih državah.

Več pozornosti in odgovornosti morajo pokazati odločevalci

Če je v preteklosti zaradi negativnega sporočila, ki ga prinaša načenjanje problematike samomorov, pri vladah in drugih odgovornih obstajala bojazen, da bi glasno spregovorili o samomoru, pa morajo prav odločevalci pokazati odgovornost in pozornost do vseh vrst težav ljudi, tudi tako osebnih in globokih, kot je odločitev za samomor, je prepričan de Leo.

Svetovno priznan strokovnjak s področja suicidologije de Leo je predaval v koprski Pretorski palači, prisotne pa je nagovoril tudi rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič. Poudaril je, da je k raziskovanju in preprečevanju samomorov treba pristopiti interdisciplinarno.

Svetovni dan preprečevanja samomora letos obeležujemo že desetič. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto naredi samomor milijon ljudi. Lani je v Sloveniji samomor storilo 437 ljudi, kar je okoli 30 odstotkov manj kot pred desetimi leti, a nas še vedno uvršča na najvišja mesta svetovnih statistik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laznivec
11. 09. 2012 11.02
+5
Velikokrat je samomor v bistvu UMOR!. Ko družba posamezniku odvzame vir preživljanja, dostojanstvo... Za krinko skrivanja osebnih podatkov skrivajo prave vzroke samomorov... Ljudje umirajo, ker jih že pred tem UBIJE država!
laznivec
11. 09. 2012 11.04
+3
Pa ne govorim na pamet, poznam kar nekaj primerov, in vsi so se zgodili v eni od "manj razvitih pokrajin"
Alexxsaso@yahoo.ca
11. 09. 2012 09.17
+3
Vse premalo je takih akcij... Drzava se je vsa leta ukvarjala s stevilom mrtvih na cestah, ki pa jih je nekajkrat manj kot samomorov. A samomorilcem se pac ne da poloznic pisat. Kaj kdo cuti in kako nekdo trpi pa ni problem drzave. In ta nezainteresiranost do empatije bo eden od razlogov za izumrtje nase vrste.
Homesteader
11. 09. 2012 06.39
+0
Sicer pa je clanek dober, naslov pa Slab! Prevec samomorov, inplicira vprasanje koliko samomorov je sprejemljivo ali ustrezno??
Homesteader
11. 09. 2012 06.06
-1
Najmocnejsi clovekov nagon ni nagon po samoohranitvi, ampak nagon po samoohranitvi osebnostne podobe. Strinjam se s vsem kar povejo strokovnjaki, vkljucno s tem, kar Cerkev uci, danes. Vendar, ce se vrnemo k ohranitvi samopodobe, se postavlja vprasanje, kako lahko nekdo stigmatizira, in obremeni svoje najdrazje in jih velikokrat pahne tudi v materialno revscino. Vzroki za samomor so tako raznoliki, kakor smo raznoliki ljudje sami in odnosi med nami. V scenariju samomora je dostikrat pomembna trma, egoizem in revansizem, ki niso bolezni ampak.... Zivljenje je Sveto. Tudi moje. Tega nihce ne uci vec. Vse v kar naj bi Verovali je zrelativizirano. Vsi smo malo dobri in malo slabi in malo bolni, ce ne gre drugace. Clovek pa rabi vec vere, kot to in vec zaupanja vase, kot ga taka "filozofija" nudi. Dogme in Tabuji so dejansko moderne kletvice!? Zivljenje je Sveto in samo Bog, ga daje in tudi vzame. Iz tega ispeljemo , da je samomor greh. Ko bomo verovali v to, bomo tudi zmanjsali stevilo samomorov.
WikiX
10. 09. 2012 18.35
+18
Ne upanje, veselje do življenja je tisto, ki umira zadnje, človek ne verjame, dookler se ne znajde sam, nemočen in nedolžen, pred stalnimi napadi državnih teroristov, ki eden za drugim citirajo vedno nove člene zakonov, ki jih je po hitrem postopku sprejemal gestapo in se sklicujejo eden na drugega, da ti v tej deželi čisto nihče, pri tisočih uradih in še več raznih službah, popolnoma nihče ne more pomagati. Ja, tako daleč smo zdaj že nekaj let, edino medijem se lahko totalitarna nedotakliva oblast, na dosmrtnih položajih zahvali, da ljudje ne poznajo in ne spregledajo resnice, takšnih psihopatov kot jih imamo mi na vseh položajih v družbi nimajo nikjer drugje, niti v najbolj nerazvitem svetu. Ne veste, edino to vas rešuje pred breznom!
24uric
10. 09. 2012 18.39
+3
odpisan2x
10. 09. 2012 18.27
+4
če se bom zato odloču se pa samo poskrijte
pgdpgd
10. 09. 2012 18.23
+6
Če samomore na slovenskem evidentirajo,tako kot brezposelne je treba to številko pomnožit krat 2.
objektivni
10. 09. 2012 18.12
-13
Pa po mojem mnenju so tisti ki naredijo samomor, osebe šibkega značaja, ki se ne znajo sprijaznit s preteklostjo (izgubo službe, bližnjih,...) in ne znajo zaživeti na novo in se spopasti s problemi ter raje se ubijejo in končajo z vsemi problemi za vedno. Ok edine ki bi izuzel so na smrt bolani, ki vegetirajo na medicinskih aparatih. Drugače pa pohvale vredna akcija!
objektivni
10. 09. 2012 18.07
-4
@.luckyass in kaj se potem spremeni za družino, če se nekdo ubije zaradi pomanjkanja financ? Še na slabšem so, izgubijo še en vir dohodkov in še psihično prizadeli družino!!! Torej če nekdo naredi samomor iz razlogov kot si jih ti navedel, je to samo "izgovor".
luckysss
10. 09. 2012 17.46
+12
"Tisti, ki trpijo za duševnimi boleznimi, se morajo obrniti na svojega zdravnika"... Mnogi preprosto obupajo, ker ne morejo več preživljati svojih družin...duševni bolniki pa so tisti, ki zaradi pohlepa ustvarjajo takšne razmere...
pgdpgd
10. 09. 2012 18.24
+9
Vprašat je treba,koliko jih sploh še ima zavarovanje,da gredo lahko k zdravniku.