FOTO: Samomor nikakor ne sme biti tabu tema

Tisti, ki trpijo za duševnimi boleznimi, se morajo obrniti na svojega zdravnika, pomagati pa jim je mogoče na različne načine. Naloga strokovnjakov pa je, da jim pokažejo, da jim sledijo, in jim ustrezno pomagajo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (6)

  • Akcija opozarjanja pred problematiko samomorilnosti
  • Akcija opozarjanja pred problematiko samomorilnosti
  • Akcija opozarjanja pred problematiko samomorilnosti
  • Akcija opozarjanja pred problematiko samomorilnosti
  • Akcija opozarjanja pred problematiko samomorilnosti
  • Akcija opozarjanja pred problematiko samomorilnosti

Ljudje, ki trpijo za depresijo in duševnimi težavami se tega ne smejo sramovati. Na svojega zdravnika se morajo obrniti brez sramu, zanje pa obstaja več oblik pomoči, je povedal vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora Diego de Leo. Pomembno je predvsem to, da posamezniki, ki trpijo za tovrstnimi težavami, dobijo občutek, da se jim želi pomagati. Pri tem sicer po besedah de Lea spodleti tudi strokovnjakom, vendar pa morajo najprej dotične osebe dobiti občutek, da ji "strokovnjaki zares sledijo".

Zgoraj si lahko ogledate fotografije z današnje akcije opozarjanja pred problematiko samomorilnosti.

Med razlogi za visoko stopnjo samomorov v Sloveniji je strokovnjak izpostavil alkoholizem ter družbeno stigmo duševnih motenj, zaradi katere se ljudje težje odločajo za obisk zdravnika. Kot je med drugim de Leo ugotavljal v svojem predavanju, je v državah, kjer obeležujejo svetovni dan in odkrito govorijo o problematiki samomorov, opaziti trend zmanjševanja števila samomorov, medtem ko število tistih, ki storijo samomor, narašča v preostalih, večinoma manj razvitih državah.

Več pozornosti in odgovornosti morajo pokazati odločevalci

Če je v preteklosti zaradi negativnega sporočila, ki ga prinaša načenjanje problematike samomorov, pri vladah in drugih odgovornih obstajala bojazen, da bi glasno spregovorili o samomoru, pa morajo prav odločevalci pokazati odgovornost in pozornost do vseh vrst težav ljudi, tudi tako osebnih in globokih, kot je odločitev za samomor, je prepričan de Leo.

Svetovno priznan strokovnjak s področja suicidologije de Leo je predaval v koprski Pretorski palači, prisotne pa je nagovoril tudi rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič. Poudaril je, da je k raziskovanju in preprečevanju samomorov treba pristopiti interdisciplinarno.

Svetovni dan preprečevanja samomora letos obeležujemo že desetič. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto naredi samomor milijon ljudi. Lani je v Sloveniji samomor storilo 437 ljudi, kar je okoli 30 odstotkov manj kot pred desetimi leti, a nas še vedno uvršča na najvišja mesta svetovnih statistik.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
laznivec 11.09.2012 11:02:37
Velikokrat je samomor v bistvu UMOR!. Ko družba posamezniku odvzame vir preživljanja, dostojanstvo... Za krinko skrivanja osebnih podatkov skrivajo prave vzroke samomorov... Ljudje umirajo, ker jih že pred tem UBIJE država!
laznivec 11.09.2012 11:04:08
Pa ne govorim na pamet, poznam kar nekaj primerov, in vsi so se zgodili v eni od "manj razvitih pokrajin"
Več komentarjev