Slovenija

FOTO: Skale z domov pregnale že štiri družine

Kamnik, 26. 07. 2014 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi skalnega podora v Podstudencu pri Kamniku so morali evakuirati že štiri družine, ki živijo v treh objektih v neposredni bližini podora. Svoje domove je tako moralo zapustiti 15 oseb, ki naj bi se na svoje domove vrnili v ponedeljek zvečer.

Zaradi nedavnega podora skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku je občinski štab civilne zaščite evakuiral skupaj 15 oseb iz treh stanovanjskih objektov. Domov se bodo lahko vrnili predvidoma v ponedeljek zvečer. Prva faza hladnega razminiranja skalovja na pobočju je bila uspešna, zato se bo danes nadaljevala druga faza.

Nadaljevali bodo z razminiranjem skalovja

Strokovnjaki za plazove so namreč na današnjem sestanku občinskega štaba podali ugotovitve stanja ob podoru skalovja, štab pa je sprejel ukrepe za nadaljnje ukrepanje na območju nesreče.

Hladno razminiranje skalovja se nadaljuje.
Hladno razminiranje skalovja se nadaljuje. FOTO: Občina Kamnik

Kot je pojasnil poveljnik kamniške civilne zaščite Matjaž Srša, so zaradi zagotavljanja varnosti občanov v petek zvečer evakuirali še dve družini iz tretjega objekta. Tako bo do predvidoma ponedeljka do 20. ure evakuiranih skupaj 15 oseb iz treh objektov. Že v sredo so jih namreč evakuirali osem.

Začela se je gradnja drugega obrambnega zidu

Ob tem so iz Občine Kamnik sporočili še, da so današnje prioritete občinskega štaba dokončanje izgradnje drugega začasnega obrambnega zidu pri sosednjem objektu, izvedba druge faze hladnega miniranja in priprava načrta za spuščanje razminiranih skal s pobočja do začasnih obrambnih nasipov.

Plaz ogroža hišo v Podstudencu pri Kamniku.
Plaz ogroža hišo v Podstudencu pri Kamniku. FOTO: Občina Kamnik

Državna cesta Stahovica-Črnivec-Gornji Grad je bila sicer zaradi postavitve drugega začasnega obrambnega nasipa v petek med 12. in 18. uro zaprta za ves tovorni promet. V nedeljo in ponedeljek pa se bodo na tej cesti med 10. in 18. uro v kraju Podstudenec izvajale občasne 15-minutne popolne zapore ceste zaradi spuščanja razminiranih skal s pobočja do začasnih obrambnih nasipov. Za prometno signalizacijo in zaporo bodo skrbeli delavci cestnega podjetja.

Celotno območje kraja nesreče je sicer občinski štab zavaroval s trakom, policija pa na tem območju izvaja nadzore, še navajajo na občini in dodajajo, da bo občinski štab še naprej spremljal razmere na terenu in ter koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
27. 07. 2014 07.44
+2
To je tisto daj mi v žep pa bo za gradbeno dovoljenje,če neboš dal v žeb bo problem ,če boš dal v žep problem rešen.
Eki
26. 07. 2014 14.31
+4
Me prav zanima , ce kdo odgovarjal . Znajo samo pobrati denar za gradbeno dovoljenje , ko pa treba preveriti teren pa nikjer nobenega !!!