Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Kaj takega ne pomnim. Potok narašča in narašča, za sabo pušča svoje sledi'

Maribor/Ravne na Koroškem/Murska Sobota, 13. 09. 2014 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi na vzhodu in severovzhodu Slovenije se borijo s poplavami in zemeljskimi plazovi. O zalitih kleteh in hišah poročajo iz Pomurja, kjer še vedno narašča Mura. Težave z naraslimi vodami so imeli tudi na Koroškem in Štajerskem.

Poplave so zabeležili tudi na področju izpostave Ptuj v občinah Sveti Tomaž, Ptuj, Središče ob Dravi in Juršinci. Na področju izpostave Maribor so gasilci posredovali v občinah Makole, Lovrenc na Pohorju, Šentilj, Duplek, Kungota in Ruše, v izpostavi Murska Sobota pa je bilo najhuje v Kuzmi in Lendavi. Na področju izpostave Slovenj Gradec so gasilci pomagali v občinah Podvelka in Ribnica na Pohorju.

Zaradi močnega dežja in naraslega jazbinškega potoka sta po poročanju Uprave za zaščito in reševanje ogroženi stanovanjski hiši v Žerjavu, v občini Črna na Koroškem. Meteorne vode so zalile prostore Tovarne akumulatorskih baterij Mežica, težave so imeli tudi v dravograjskem podjetju Imont.

Poplave so tudi v občini Prevalje. Več plazov se je sprožilo tudi v občini Podvelka, in sicer v naseljih Spodnja Kapla in Vurmat. Voda je zalila tudi več objektov v Radljah ob Dravi in na Lovrencu na Pohorju. Vode tam k sreči že upadajo.

''Kaj takega ne pomnim,'' je ob fotografiji radeljskega potoka zapisala bralka Marjana. ''Radeljski potok narašča in narašča, za sabo pušča svoje sledi, plazove in odnaše ceste,'' je dodala.
''Kaj takega ne pomnim,'' je ob fotografiji radeljskega potoka zapisala bralka Marjana. ''Radeljski potok narašča in narašča, za sabo pušča svoje sledi, plazove in odnaše ceste,'' je dodala. FOTO: Marjana Viltužnik

Ob 4.09 so v naselju Hudi kot v občini Ribnica na Pohorju posredovali gasilci, saj je narasli potok Vuhreščica poplavil stanovanjski objekt in zalil regionalno cesto Vuhred – Ribnica na Pohorju.

Plaz ogroža stanovanjski objekt in cesto v kraju Sveti Jernej nad Muto, v občini Muta. Voda zaliva stanovanjske objekte v Rušah, težave z naraslimi vodami imajo tudi v občinah Rače - Fram in Duplek. Zaradi močnega dežja je začel naraščati ribnik, ki je ogrožal OŠ Ljudski vrt na Ptuju, a so gasilci poplavljanje preprečili.

Dravinja poplavlja v občini Majšperk, tam se borijo tudi s plazovi. Potoka Črnec in Trnava poplavljajta v Središču ob Dravi. V Ormožu je zalilo tudi gasilski dom.

Drava se umirja

Pretoki Drave v zgornjem toku od Koroške do Zgodnjega Podravja se počasi umirjajo, so povedali na Dravskih elektrarnah Maribor. V naslednjih urah se bodo ti sicer še nekoliko povečali v njenem spodnjem toku proti hrvaški meji, a nevarnosti za poplavljanje ni. Mejni prehod Gruškovje je spet odprt.

Dopoldne so morali gasilci črpati vodo iz kleti stanovanjskega bloka v Slovenski Bistrici in hišah v Spodnji Polskavi in Poljčanah, zemeljski plaz se je sprožil blizu ceste v naselju Krasna pri Poljčanah.

V Račah je meteorna voda ogrožala stanovanjsko stavbo, zato so gasilci postavili protipoplavne vreče in obvarovali stavbo pred zalitjem. Poplavile so tudi kleti v Šikolah, v Preši pri Majšperku pa se je zaradi razmočene zemlje sprožil zemeljski plaz. Gasilci so morali posredovati tudi v Spuhlji na Ptuju in Stojncih, pa tudi v Mihovcih pri Ormožu.

V Zgornjem Podravju je voda zalila klet na Poličkem vrhu v občini Pesnica, zaradi poplave so zaprli cesto Lenart - Trate. Na Stari poti v Sveti Trojici so gasilci izčrpali vodo iz objekta, enako so morali storiti tudi na Čolnikovem trgu v Benediktu.

Težave tudi v Pomurju

Nočno deževje je težave povzročilo tudi v Pomurju. Zaradi velikih količin dežja in razmočenih tal je v Pomurju zaprtih več cest, meteorna voda pa je zalila številne kleti, ulice in ceste. Na terenu so gasilci 70 gasilskih društev iz celega Pomurja. Največ težav je na območju občin Dobrovnik in Lendava ter od Puconcev proti Moravskim Toplicam.

Pod vodo so posamezni deli nekaterih vasi na tem območju. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš, je najhuje v občini Dobrovnik. Težave so tudi na desnem bregu reke Mure. Visoka voda se je razlila v Noršincih, Križevcih in Babincih, gasilci iz Prlekije prav tako črpajo vodo iz zalitih kleti. Plazovi grozijo v Cubru, Nunski in Rinčetovi Grabi.

Preberite še, kako je na Dolenjskem in Celjskem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BioKokos
13. 09. 2014 22.12
+9
Res je da so skoraj vsako leto poplave, ampak kar se pa zdaj dogaja pa definitivno diši po spremembah. Upam, da res nebo prehudo, ker narava nas lahko pošteno udari, morali si bomo pomagati po najboljših močeh neglede na to kakšne nacionalnosti smo ali religije. Aja pa seveda se bomo morali začeti resno pogovarjati o posledicah človekovega vplivanja na planet, spoštovanje mora bit in če nebomo začeli spoštovali zemlje kot naš edini dom in vse kar nam ponuja nam trda prede oz. nam bo zemlja na grd način razložila kako se stvari streže . Zato začnite skrbeti zanjo za vse kar je od boga dano da se bodo spremembe odvile v bolj mirnem duhu.
BioKokos
13. 09. 2014 22.13
+5
Tanek_led
13. 09. 2014 20.23
-1
Dragi sodržavljani voda je prišla do nas in narašča, narašča in glu, glu, glu,...
JozaFric
13. 09. 2014 19.05
+8
Bog se je razjokal nad Slovenijo
DRAGULJ 4
13. 09. 2014 23.03
+7
JožaZportoroža
15. 09. 2014 01.31
Jasnovidec Cosmos
13. 09. 2014 18.48
+10
Jaz na srečo še do sedaj nimam poplave v hiši in sem na popolnoma ravnem območju.icer je pred leti bil zgrajen nasip seveda na naše stroške prebivalcev.Imajo pa nekateri sosedje vodo v kleti tudi neposredno zraven mene.Verjetno imajo ravno žilo podtalnice pod sabo ali ne vem kaj je krivo.Sramota je pa za Slovenijo ta,da se plačijejo davki raznorazna zavarovanja hiš in tako naprej pa se že veliko število let dogaja enako.Kdo si trpa denar od davkoplačevalcev,davkov,zavarovanj itd. v svoje žepe namesto tega da bi se te zadeve uredile.Europska unija je namenila ogromno denarja za te storitve pa je neznano poniklnil uredilo se pa ni popolnoma nič.Kje je del denarja naj odgovori tudi Bratuškovica saj je bil nakazan tudi za čas njenega predsedovanja.Še od prejšnjih poplav pa večina folka ni dobilo prav nobene pomoči in tudi odškodnine ne do sedaj in je nikoli ne bo.Kršitev zakonskih pa od Bratuškovice ne zasledijo nikjer seveda se ve zakaj ne.Kje so izginule milijarde eurov?Kam so šle,da ni sledu o njih v Sloveniji se pa ni naredilo popolnoma nič?Ravno obratno folk je na cesti brez služb in lačen. Ne bom navajal ničesar in pisal kaj bi se moralo narediti ampak dokler boste ljudje to prenašali še v naprej in samo tarnali ter gledali zraven verjemite se ne bo popolnoma nič spremenilo.Ravno tako bodo še naslednje poplave ker se ne dela nič glede preprečitve in jih v nasprotnem,če se ne bo nekaj ukrenilo lahko na žalost pričakujete z ajmarji in kantami v rokah, Ogromno denarja je tudi šlo za pomoč v druge republike bivše YU ob zadnjih poplavah čeprav je v Sloveniji stanje še slabše.V redu se pomaga v nesreči ampak je prej potrebno urediti zadeve v lastni domovini.Ali bodo sedaj tudi razne dobrodelne akcije in pobiranje denarja za prizadete v Sloveniji?Bodo v drugih republikah naredili enako kot Slovenija za njih?Brez skrbi,da ne.Toliko o naši vladi ter tistih kateri v njej so.
DRAGULJ 4
13. 09. 2014 22.44
+0
Raje kot da jokaš in pošiljaš druge na psihiatrijo in pišeš take limonane poskusi ti kaj narediti ne pa da samo mlatiš prazno slamo
hinko.murovec@siol.net
14. 09. 2014 05.33
+1
Ti JASNOVIDEC, a se kdaj pogledaš v ogledalo in vprašaš sam sebe, kaj sploh hočeš in kaj si TI sam naredil, da bi boilo bolje ?? Misliš, da bi če bi bil na oblasti tvoj ARESTANT kaj bolje ? Ja za tistih par njegovi somišljenikov za narpod pa nič, je že imel oblast in je dopustil in tudi pomagal zapravit v 4 letih več kot VSI v ostalih 20.
bububu123
13. 09. 2014 17.59
+15
Sedaj ko dež neha pa naj država začne zatirat KOMARJE!!! Ker jih je preveč!! A ni denarja? Kje pa potem je naš davkoplačevalski denar??? KAM GRE?
iGURT
13. 09. 2014 18.28
+1
piko112
13. 09. 2014 22.44
+2
Naj struge spucajo da nov spet mostov odnašal
Klavdij Volk
13. 09. 2014 17.45
+11
VČERAJ SEM KOMENTIRAL,DA TI BEDAKI PIŠEJO BEDASTE KOMENTAJE,PA SO MI GA IZBRISALI..BOGI LJUDJE,GASILCI,CESTNE SLUŽBE VSI TRPIJO,VI PA TAKOLE Z KOMETARJI..SRAM VAS BODI...
iGURT
13. 09. 2014 17.47
+5
Hudič ja, sosedu je neslo leto dni staro cesto ...
Padra
13. 09. 2014 17.35
+10
ARSO.............................HOČEMO SONCE....................
iGURT
13. 09. 2014 17.44
+7
Tu pa tam ljudje že glasno govorijo o belih črtah na nebu.. .. in da jih nočejo. Pri nas še ne toliko ...
nightangel
13. 09. 2014 21.19
+6
Pri nas večina še vedno verjame,da je to vse naravno.
jobovka
14. 09. 2014 06.47
+1
bodo že pogruntal, da to ni res sam prepozno
DRAGULJ 4
13. 09. 2014 17.22
-9
JA ZA NEKAJ PA JE DOBRO TUDI TO VREME..SEDAJ KO SO SPOKALI KOŠARKAŠI PA KO KONČAJO NOGOMETOM ŠTAJERCI ZAČNITE SLOVENCI WATERPOLO TRENIRAT ,SAJ ŠPORT JE EDINA SVETLA TOČKA V TEM PODALPSKEM BANANISTANU
Jasnovidec Cosmos
13. 09. 2014 18.56
+1
Ja tudi tebi pa je že čas v tem vremenu,da greš na kakšno psihiatrijo,da ti pregledajo glavo če ti imajo sploh kaj v njej.Norčuješ se iz ljudi katere je prizadela narava vendar upaj,da se ti ne bo maščevalo ker vsaka rit pride na svoj sekret verjemi.
iGURT
13. 09. 2014 17.21
+8
Čudno leto obrneš kakor obrneš ...
KlubPravilnoPretepenihŽena
13. 09. 2014 16.32
+21
Eni sploh ne morete sprejeti dejstva, da je Slovenija pomagala Bosni v poplavah v katerih je umrlo 50 ljudi, tako vas boli informacija, da je bila tam ponujena pomoč, da vašo lastno nesrečo povezujete z bosansko, saj če nebi pomagali Bosni, danes tega nebi bilo...nekaj takega....drugače Slovenija je še daleč od humanitarne katastrofe, ve skupaj je 1 hiša ogrožena v Bosni je še danes 80 000 ljudi v začasnih bivališčih KAPIŠ?
pojtrarara
13. 09. 2014 16.43
+19
da te ni sram res... vsako prav vsako življenje in dom je dragocen in prav niti malo ni pomembno, ali v Slo ali v Bosni, Srbiji ali pa Ameriki... prav je,d a se je pomagalo ljudem ob grozoviti katastrofi na balkanu letos, ampak zato nesreča in groza ter izguba vsakega v sloveniji, ki izgubi svoj dom, ali pa ima uničenega zaradi naravne katastrofe, ni nič manj pomembna....torej četudi je ogrožena ena sama hiša je škoda za tiste lastnike nepredstavljovo velika in izguba prav tako in si zaslzužijo vso pomoč... mene prav srce boli in s strahom gledam v nebo prav za vsakega, ki bi utegnil utrpeti škodo zaradi tega vremena in upam,d a se vse grozno čimprej konča... KAPIŠ ZDAJ TI??? da človeške izgube, življenja in katastrofe se ne merijo po količini škode, ampak prav vsakemu posamezniku je prav takoj priskočiti na pomoč ob kakršnikoli izgubi in škodi...
mototurist
13. 09. 2014 16.30
+2
janez53, kdaj boš organiziral pomoč slovencem?????
Janez_53
13. 09. 2014 17.53
+3
Ni ti potrebno skrbeti zame! Če ti ne bo žal kakšnega evra za tiste, ki rabijo pomoč, lahko pomagaš kjerkoli v tvoji bližini. Seveda, če ti ne bo žal za tvoj denar...
Fery Zaka
13. 09. 2014 16.28
+16
Kaj bo šele jeseni, ko se prične deževje?
CucurbitaPepo
13. 09. 2014 16.18
+16
Vsako leto so poplave. In vsako leto poslušamo izjave ljudi ki pravijo TAKŠNIH POPLAV PA ŠE NE POMNIM.
Nikiiy
13. 09. 2014 16.15
+15
Prispevajte Afrika vam bo hvaležna Afrka 5 in prispevali boste 5 evrov..??
slayer2
13. 09. 2014 16.02
+32
Kje so sedaj naše "zvezde"?,me prav zanima če bodo organizirali dobrodelni koncert!!!!!
Padra
13. 09. 2014 17.34
+11
niso poplave na PRAVEM koncu, pa jih ne zanima................
Jasnovidec Cosmos
13. 09. 2014 18.59
+4
Na te naše "zvezde" za pomoč Sloveniji lahko kar pozabiš.Drugo je ko se denar deli v druge republike bivše YU za lastno stanje v domovini ga pa ni.
Simon Pavše
13. 09. 2014 15.09
+5
Pa je šla naša cesta (plaz prevalje leše)
hondica
13. 09. 2014 15.13
+22
Žalostno, kdo bo to popravljal, ko pa ni nobenega denarja nikjer.
slayer2
13. 09. 2014 16.03
+5
Jasnovidec Cosmos
13. 09. 2014 19.03
+3
Seveda ga ni,ker je že šel pred odhodom Bratuškovice iz Slovenije.Sedaj ga bo verjetno nabral skupaj Cerar vendar si bo pa tudi on kot vsi drugi najprej napolnil lastne žepe tako,da na žalost spet ne bo ostalo prav nič razen,če še bo Slovenija bolj zadolžena za nekaj milijard kot se je zgodilo pri Bratuškovici.
Slovenc07
13. 09. 2014 14.58
+4
Iz bosne so že štartali kamioni pomoči
crtomir2
13. 09. 2014 15.26
+49
Prepričan sem, da nisi pomagal takrat in, da ne boš pomagal sedaj, ko pa se bo tebi kaj zgodilo boš pričakoval in zahteval pomoč od vsakega. Ne razumem kaj koga briga kdo koliko komu in kdaj podari za lajšanje težav. To je odločitev vsakega posameznika, ki še ni izgubil človečnosti v sebi!!!!!!!!!!!!!
Nikiiy
13. 09. 2014 16.14
+4
Kam bomo z vso to pomočjo...Joj in kolk so jo prnesli naši Estradniki...Kar je preveč, je pa preveč..
Tanek_led
13. 09. 2014 18.22
+0
Nič nebo z Bosne, ker bo tam 3-krat huje.
Roxy79
13. 09. 2014 14.57
+49
Vrag je to, ker je država zadnjih 20- let zabušavala in zanemarjala urejanje strug in potokov. (in si denar raje malce porazporejala sebi v korist) In to se danes vrača z obrestmi vred.
LovecNaKomuniste
13. 09. 2014 14.53
-9
Te so mi najboljše: " V svojem življenju še nisem videl kaj takega" Tip pa star 60 let, zemlja pa 4 in pol milijarde.... Kdo ti je kriv da si na napančnem prostoru zidal bajto.
Jacko
13. 09. 2014 16.54
+7
ti si pa res ne zaslužiš drugega kot kamen
hondica
13. 09. 2014 14.49
+27
Kaj takega ne pomnim...že od lanskega leta!