Slovenija

FOTO: 'Slovenija je uspavana, zato se moramo prebuditi in začeti graditi'

Ljubljana, 23. 12. 2014 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Miro Cerar je ob prazniku samostojnosti in enotnosti dejal, da moramo optimizmu pustiti več prostora, državo pa si moramo po njegovih besedah ponovno zaslužiti tako, da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so največjo škodo povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje.

Premier Miro Cerar je v svojem slavnostnem govoru na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti dejal, da državo imamo, a nas je kriza opozorila, da si jo moramo še enkrat zaslužiti. "Slovenija je uspavana. Zato se moramo prebuditi in začeti graditi," je opozoril.

"Graditi moramo spoštljivejše in konstruktivnejše medsebojne odnose. Pustiti moramo več prostora optimizmu. Graditi moramo tudi slovenske železnice, ceste, energetsko varčne stavbe, žage za les, protipoplavne nasipe, kulturne, turistične in športne objekte in še marsikaj. Še naprej moramo graditi tudi spoštljiv odnos do narave in do širšega sveta okoli nas," je v polni Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu dejal predsednik vlade.

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti - 15
Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti - 15 FOTO: Aljoša Kravanja

Po njegovih besedah se danes spominjamo enega najsvetlejših obdobij slovenske zgodovine. "Slovenija je pred 24 leti žarela v svojih najmočnejših barvah. Bili smo odločni, ponosni na svojo narodno samobitnost in radostni ob misli, da plebiscitarno uveljavljamo narodno samoodločbo, kot temelj naše suverene države," je ocenil tisti čas.

A po premierjevih besedah pridobljenega z osamosvojitvijo nismo cenili, in ker z lastno državo nismo ravnali dovolj skrbno in odgovorno, ker smo naše medsebojne odnose v politiki, bančništvu, gospodarstvu in na drugih področjih postopno okužili z nezaupanjem, je prišla kriza: "da nas spomni in opomni, da je tudi življenje države in nacije vsakodnevno prizadevanje za ohranjanje družbenega zdravja, vitalnosti. Če tega prizadevanja ni, država in nacija navznoter, to je sami v sebi, nazadujeta, se razkrajata in končno propadeta".

Zato si moramo zdaj državo ponovno zaslužiti tako, da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so nam doslej največjo škodo povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje, je ocenil Cerar.

Zato se je vprašal, ali bomo uspeli dokazati, da si sploh zaslužimo lastno državo? "In vprašajmo se ob tem še, ali si lastno državo zasluži tisti, ki krivca za svoje težave venomer išče v nekom drugem? Ali pa tisti, ki ni odgovoren gospodar na svoji zemlji? Ali si državo zasluži tisti, ki mu je mar le zase, ali pa tisti, ki s krajo in lažjo nenehno povzroča škodo in bolečino drugim? Ali si morda državo zasluži tisti, ki od drugih hinavsko zahteva več etike in prava, sam pa krši vse temeljne etične in pravne zapovedi," je še vprašal.

Na proslavi so manjkali le poslanci Združene levice, ki so dejali, da ni razlogov za slavje.
Na proslavi so manjkali le poslanci Združene levice, ki so dejali, da ni razlogov za slavje. FOTO: Aljoša Kravanja

V krizo nas je po njegovih besedah namreč pripeljalo več oblik nespoštovanja. Pot k vzpostavitvi uspešne države in družbe je tako predvsem pot spoštovanja. "Kajti če se želimo kot nacija osamosvojiti tudi notranje, to je sami v sebi, moramo znati najprej kot posamezniki preseči lastno egocentričnost. Odpreti se moramo nasproti drugim in tudi iz lastne pobude kaj svojega prispevati k družbi in državi kot celoti. Takšnega ravnanja pa ne moremo pričakovati, če ne vzpostavimo dovolj medsebojnega spoštovanja ter spoštovanja do naših skupnih institucij," je poudaril.

Pri tem pa je spomnil, da ko se naš slovenski duh prebudi, oživi in žari cela Slovenija. "Takrat premikamo gore in segamo do neba. Zato sem prepričan, da smo kos izzivom, ki so pred nami. Ne zato, ker bi si mislil, da zmore to uresničiti ta ali ona vladajoča politika, pač pa zato, ker vas poznam. Vi ste tisti, cenjene državljanke in državljani, ki to zmorete. Vendar le, če se tako odločite," je dejal.

Umetniški program osrednje proslave z naslovom Govorijo državljani je zasnovala Univerza v Ljubljani, na čelu z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Akademijo za glasbo, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filozofsko fakulteto, na svoji spletni strani pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo.

Za Cerarja so tako osebnost leta vsi, ki se pogumno soočajo z izzivi življenja in po svojih najboljših močeh premagujejo krizo. "Osebnost leta ste zame vsi tisti, ki pošteno skrbite zase in za bližnje ter sočutno in brez oklevanja priskočite na pomoč sosedu ali sočloveku v stiski. V soljudeh iščete in najdete dobro in namesto razlik neobremenjeno iščete tisti skupni imenovalec, ki vam omogoča, da lahko sodelujete in spreminjate stvari na bolje. Pa ne le stvari, tudi ljudi," je dodal.

Proslave so se poleg državnega vrha udeležili številni vidni gostje, le poslanci ZL so napovedali, da se proslave ne bodo udeležili, ker "ni razlogov za veselje". "Plebiscitarna odločitev za samostojnost ni bila odločitev za tranzicijo v kapitalizem in plenjenje, ki je ta proces spremljalo zadnjih 24 let," so ob tem opozorili v stranki.

Brglez: Slovenska stvarnost je, žal, v mnogoterih pogledih postala ogledalo vsesplošno prisotnega jadikovanja

Pred tem je v državnem zboru potekala slavnostna seja, na kateri je bil glavni govorec predsednik parlamenta Milan Brglez. V zadnjih 24 letih smo dosegli veliko, zdaj pa se zdi, da ne vemo več natančno, kako bi se rešili iz trenutnih razmer, je na slavnostni seji DZ ob dnevu samostojnosti in enotnosti je dejal. Meni, da smo izgubili drznost, odločnost in složnost. A verjame, da se lažje previhari viharje prav s skupnimi močmi in složnostjo.

Kot je v slavnostnem govoru med drugim spomnil Brglez, se je Slovenija uspešno umestila na mednarodni zemljevid ter postala polnopraven in prepoznan akter v mednarodni skupnosti. "In danes? Zdi se, da 24 let po zgodovinskih dogodkih ne vemo več natančno, kako bi se rešili iz situacije, v kateri smo se znašli," je dodal.

Sam za to vidi tri razloge: da smo izgubili drznost, odločnost in složnost. "Slovenska stvarnost je, žal, v mnogoterih pogledih postala ogledalo vsesplošno prisotnega jadikovanja. Posledično se s težavami vse slabše spopadamo in se jih raje ogibamo. To moramo popraviti. Bodimo hrabri," je povedal in pristavil, da nam je država dana v zaupanje in ne v last. Zato jo je treba krepiti ter narediti "vredno naših vnukinj in vnukov".

Po Brglezovem mnenju sicer imamo veliko znanja in izkušenj, a jih redko znamo jasno povezati in odločno braniti. Namesto tega "omahujemo in po lastni krivdi izgubljamo številne priložnosti". "Odločnost je eden od ključev uspeha; če je drznost predpogoj, je odločnost pogoj, da zastavljene skupne cilje izpeljemo, je ocenil Brglez. Neizpeljani cilji, čeprav morda lepo zvenijo, niso veliko vredni," je izpostavil.

Kakovostne in učinkovite države pa si po njegovih besedah ne moremo predstavljati niti brez složnosti. "V zadnjih 20 letih smo na področju pomiritve in sloge med državljani naredili veliko škode. Na nas, politikih, je, da to popravimo. Stopimo skupaj," je pozval.

"Državljani in državljanke so nas izvolili, da bi gradili blaginjo in državo za vse. Prenehajmo se ločevati - na politično barvo, ideološke poglede ali kaj drugega. Vsi imamo skupne vrednote, ki jih lahko celostno povzamem v besedi slovenstvo. Gre za vrednote poštenosti, dela, spoštovanja do bližnjega, poslušanja in slišanja, sodelovanja in pomoči tistim, ki jo potrebujejo," je navedel Brglez.

Kot je še dejal, nas 26. december opominja na to, da smo državljani Slovenije v slogi in s pogumom dosegli lastno državo. Prehojena pot je bila po njegovi oceni prava, četudi dolga in težka. Priborjene državnosti zato ne smemo jemati za samoumevno, ampak jo moramo spoštovati, razvijati in krepiti, je dodal.

Pri tem po njegovem mnenju ni nič nenavadnega, če nas kdaj prevevata strah ali zaskrbljenost, prav pa je, da se v takih trenutkih ozremo tako nazaj v našo bogato narodno zgodovino kot naprej v iskanje novih skupnih poti. "Iz zgodovine lahko črpamo moč in navdih za iskanje rešitev, iz možnosti boljše prihodnosti upanje in zavest o medsebojni soodvisnosti. Hvaležnost do preteklih rodov, ki so sanjali, a žal nikoli dosanjali samostojne Slovenije, naj se izkazuje vsak dan," je med drugim še izpostavil Brglez.

Slavnostne seje so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, premier Cerar, predsednik DS Mitja Bervar, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, predstavniki diplomatskega zbora ter drugi visoki gostje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (445)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mamas&Papas
25. 12. 2014 13.57
+0
Kako nam naj gre na bolje, če nam pa janšisti pobijajo znanstvenike ....
zgubaslovenska
25. 12. 2014 14.03
+0
Pravijo, da imamo intelektualcev preveč. Še posebej kulturnikov.
helter skelter
25. 12. 2014 11.54
+0
Opažam, da si vedno več ljudi želi, da bi nam še kdaj šlo tako "slabo", kot za časa prve Janševe vlade. Ljudje so se končno začeli spominjati, da smo takrat imeli poceni gorivo, brezposeljnosti skoraj ni bilo, v svetu smo kot država nekaj pomenili, predsedovali smo EU, gospodarstvo je delovalo, davki so bili nizki, plače so bile višje...... Kaj lahko v nekaj letih naredi oblast s komunistično ideologijo ...
zgubaslovenska
25. 12. 2014 13.51
+2
Točno tako. Kako slabo nam je bilo šele v socializmu, ko otroci niso bili lačni, delavci ne izkoriščani, brezdomcev skorajda ni bilo. Prav tako ne brezposelnih. Ko sta si tudi snežilke in vratar privoščila družinski dopust na morju. Nacionalna zavest je bila visoka in povsod so te lepo sprejeli, ko si povedal od kod prihajaš. Danes se nam vsi čezmejni sosedje le nasmihajo. Tudi to je zasluga tov.ivana, tistih pred in za njim. Neolibrealna mafija politikov novega kova. T.i. levih in desnih.
batom@pinkponk.com
26. 12. 2014 14.22
+0
Ja, ivan je zanikal obstoj krize in to nas je pokopalo. Potem je sprejel se ZUJF, to je bil pa zadnji zrebl v krsto.
helter skelter
25. 12. 2014 11.44
+1
Res lepo, po novem letu pa novi davki na energente...Vedno bolj se mi zdi, da imamo opravka z narodnimi izajalci. Ti levičarji so nas od l. 2008 zadolžili za 23 milijard. V čigavem interesu delajo ti jugonostalgiki? V interesu Slovenije prav gotovo ne...
zgubaslovenska
25. 12. 2014 14.01
+2
Zakaj neki moramo jemati kredite?! Zato, ker nismo varčevali, ko nam je šlo dobro in ker moramo vrniti kredite, ki so jih naši vrli politiki požegnali tajkunom.Pa dokapitalizacija bank.... No, saj vem, da te nima smisla prepričevati. Se pa strinjam s teboj, da je bil ivan med najboljšimi, če že ne najboljši. Po nečednostih.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
24. 12. 2014 17.29
+4
Vsem volivcem in volilkam želimo novi povolilni nateg v prihajajočem letu in nove davke ter podražitve. VLADA RS.
zgubaslovenska
25. 12. 2014 14.07
+0
....ki skrbi, da socialna bomba, ki je nastajala 23 let ne eksplodira. Zasluga minulega dela vlad do l.2008, ko je bila menda ekonomska situacija "čudovita"! Vlade za temi, vračajo, kar so prejšnje zapravile. No, izjema je Borat.
borzojoj
24. 12. 2014 16.38
+2
Jejte domače mušnce ! To pomaga.
Paskakvali
24. 12. 2014 17.01
-1
..............podobno se obnaša namreč Tanko v parlamentu..........
prašek
24. 12. 2014 15.47
-1
A je kaj omenil Belega panterja in Noriško kraljestvo?
MsPikapiki
24. 12. 2014 15.57
+2
Živio Prašek. Ne vem, nisem poslušala, Cerar pač ni moj izbor. Vem pa, da Hrvaški časopisi omenjajo, da je morilec znanstvenika Janka Jamnika strankarski sopotnik bivšega premierja IJJ.
prašek
24. 12. 2014 16.02
+0
Živjo Pikica. Cerar je bil moja izbira, ker mislim da je trenutno najbolj sposoben, da nas popelje ven iz tega, v kar nas je Ivan porinil ! Osebno mišljenje ! Milko Novič je pa član SDS in bivši kandidat za župana, mislim da Vipave ! Le zakaj me to ne čudi !
borzojoj
24. 12. 2014 16.40
+0
prašek jej domače mušnce, sa se pozdraviš.
wolfterier
24. 12. 2014 23.27
+2
Morilec znanstvenika je izkušen strelec moril je načrtno in premišljeno...na kraju pa je pustil tulec,po katerem so ga našli.ne me basat,noben izkušen strelac ne pušča tulcev na kraju,tudi če je iz SDS.Spet je podtaknjeno,tulec so pobrali na strelišču,kjer je streljal kot član strelskega društva.Še en slučaj Kramberger.
dule100
25. 12. 2014 09.22
+0
dule100
25. 12. 2014 09.23
+1
prašek, Tvojo izbiro za drugo leto so ti že javili !?
zgubaslovenska
25. 12. 2014 11.26
+1
ahmadinedzad
24. 12. 2014 15.30
+3
Gospod Cerar, vecina, nas postenih Slovencev je budnih, saj bi nam drugace pokradli se tisto, kar imamo. Pa lepe praznike tudi vam.
belaovca
24. 12. 2014 15.33
-6
belaovca
24. 12. 2014 15.33
-6
prašek
24. 12. 2014 15.45
-5
Še teh šest tisoč je bilo podkupljenih !
bema1201
24. 12. 2014 15.17
+1
Lepe besede, ki jih je izrekel predsednik vlade, upam, da so se vsaj malo dotaknile nekaterih v prvih vrstah, ki so v samostojni državi veliko več naredili slabega kot dobrega.Vprašanje pa je če bo kaj drugače, ker volk dlako menja nravi pa ne.
wolfterier
24. 12. 2014 15.27
+3
Mirko je pravi Tito,čim se nafta ceni nam bencin podraži.Davek na auspuh,hahahah!
zgubaslovenska
25. 12. 2014 21.23
-1
dule100
24. 12. 2014 15.06
+3
Letos bo božična večerja še posebno slovesna ! V družinskem krogu bomo proslavili tudi letošnje zmage !
botjabotja
24. 12. 2014 15.14
+2
belaovca
24. 12. 2014 15.28
+1
kaj ste pa igrali...je bil kakšen turnir....briškola tršet na primer...balinanje mogoče
JanezNovakJohn
24. 12. 2014 14.40
+3
Vlada ki ne bo pospravila preteklost, to je da zapre 50 eminentnih politikov, direktorjrv propadlih firem in vsaj pet Cerkvenikov, zadnjih 24 h let, ni nič vredna. Vsi ki so kradli in tisti ki so"gledali stran" po Peterletu, sodijo na Dob, brez izhoda na zaprt oddelek. Le tega ne vem kaj je Peterle takrat počel. Ali je gledal stran, držel vrečo pa gledal stran ali je blefiral bleferja.
JanezNovakJohn
24. 12. 2014 14.43
+6
Pozabil sem reči, da jim je potrebno pobrati vse premoženje, seveda tudi njihovim ženam, otrokom, starim mamam, ker za enkrat naša zakonodaja ne vidi dva prsta pred nosom.
dule100
24. 12. 2014 15.02
+0
Tako je, prvo pobrati hiše v Murglah, ki so bile kupljene po 25000 Eur !
Mamas&Papas
24. 12. 2014 15.03
+1
Ja ....... Alenka je prav pridno začela s pospravljanjem lopovov zdej je pa ni več ...... šmrc ....
dule100
24. 12. 2014 15.08
+0
belaovca
24. 12. 2014 15.30
+2
ni je vzela tama....v parlamentu je...pa še gumb bo prtisnla da gre janez v luknjo .....kamor spada.....
Mamas&Papas
24. 12. 2014 14.15
+8
Janez Janša je pred odhodom na Dob na soočenjih POP TV dejal:"Leta 1989 sem bil v podobni situaciji, ki pa se je bistveno razlikovala od današnje po tem, da smo bili takrat v Jugoslaviji, se pravi v državi, ki jo nismo spoštovali, nismo imeli za svojo, vsaj jaz ne, in večina Slovencev ne." ......Zakaj si pa potem stopil v komunistično partijo Jugoslavije, nosil Titovko z rdečo zvezdo, hodil v delovne brigade, romal v Jajce in se drl "ŽIVEL JOSIP BROZ TITO!", da je kar odmevalo po jajcu, bil predsednik Titove mladine? Iz nespoštovanja do komunistov in Jugoslavije?
dule100
24. 12. 2014 15.08
+1
prašek
24. 12. 2014 15.41
+2
Ta je tako dolgo spoznaval sovražnika od znotraj, da so ga dali na čevelj !
batom@pinkponk.com
26. 12. 2014 14.26
murinar
24. 12. 2014 14.06
+1
Vsi ,kateri sre na jej proslavi pejte v tri krasne in vsa banda tatinska zdraven -lažnivci!
Levji
24. 12. 2014 14.36
-2
pridnaov?ka
24. 12. 2014 13.53
+0
meni,kot razmišljujočem bitju, ni treba na nobeno proslavo
belaovca
24. 12. 2014 14.10
-2
na proslavo ne...na dob pa ja...brez mislit.....
helvecijaner
24. 12. 2014 13.40
+2
Proslava nalikuje bolj na sedmino. Pa tudi ni čudno saj so navzoči sami grobarji slovenije v črnih opravah s svojimi priponkami.
prašek
24. 12. 2014 14.19
-3
Levji
24. 12. 2014 14.45
-1
dule100
24. 12. 2014 15.03
+5
wolfterier
24. 12. 2014 15.29
+2
Netajkun
24. 12. 2014 16.37
+1
Beseda - nalikuje oz. nalikovati , je staroslovenska beseda . Pomeni - biti podoben .
Netajkun
24. 12. 2014 16.40
-1
Mogoče bi moral napisati - sliči . Bi lažje razumeli .
Levji
24. 12. 2014 13.03
-1
Kdo je Milko Nović.
Mamas&Papas
24. 12. 2014 13.08
+2
Levji
24. 12. 2014 13.15
-2
prašek
24. 12. 2014 14.21
-1
dule100
24. 12. 2014 15.03
+3
wolfterier
24. 12. 2014 15.30
+2
prašek
24. 12. 2014 15.40
-2
wolfterier
25. 12. 2014 11.05
+3
Italijanskega mafijca bi težko našli,ker ne puščajo tulcev in imajo zagotovljen alibi.Pa tudi niso člani SDS.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
24. 12. 2014 12.47
+2
Neki ga posnemam ...sam da se men zeha....
puspan
24. 12. 2014 12.44
+0
Dobro jutro vsi skupaj.
Nataya
24. 12. 2014 12.40
+5
Srah, Strah, strah..tišina ubija, ne veš kaj misli NAROD...Obmolknili so sedaj je pa nevarno..
Mamas&Papas
24. 12. 2014 14.17
-3
wolfterier
25. 12. 2014 11.06
+2
cmer?ek
24. 12. 2014 12.36
+3
Ja cmero Slovenija je "uspavana",zraven tebeki vedno spiš,,pravilno si ugotovil,to pa je tudi vse od tebe,,>Pravo vohčilo in še res je>....!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
24. 12. 2014 12.20
+3
Pol se pa zbud ne.....
cmer?ek
24. 12. 2014 12.37
+3