Slovenija

Štajerci so za eko: po mestu z električnimi ter metanskimi vozili in celo s tricikli

Maribor, 17. 06. 2015 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
9

Namesto z običajnim avtobusom so se Mariborčani po štajerski prestolnici vozili z eko vozili. Zavod Zadihaj je namreč v sodelovanju z Mestno občino Maribor pripravil projekt ZadihajMom, s katerim opozarjajo, da slaba kakovost zraka za nekaj let krajša življenjsko dobo ljudi.

Del mariborskega javnega potniškega prometa je danes potekal nekoliko drugače. Zavod Zadihaj je namreč v sodelovanju z Mestno občino Maribor pripravil projekt ZadihajMom. Ulice mesta so dopoldne zasedla ekološko prijazna vozila in usposobljeni vozniki, ki so na avtobusnih postajah ustavljali potnikom in jih zapeljali do želene postaje.
Prav tako je potekala strokovna okrogla miza na temo Maribora kot primera dobre prakse, na kateri so med drugim predstavili tudi ustrezne s tem povezane ukrepe na ravni države.

Fantje so se razveselili današnjega dogodka in se na Tezno odpeljali s tem avtobusom na metan.
Fantje so se razveselili današnjega dogodka in se na Tezno odpeljali s tem avtobusom na metan. FOTO: 24ur.com

Kot poudarjajo na mariborski občini, je Maribor prvo mesto v Sloveniji, ki spodbuja trajnostno mobilnost z možnostjo brezplačnega parkiranja za metanska in električna vozila na vseh plačljivih označenih mestnih parkiriščih. Na različnih lokacijah v mestu je tako skupno 50 rezerviranih parkirnih mest za električna in metanska vozila.

Predstavnik mestnega urada za komunalo, promet in prostor Aleš Klinc je ob tem spomnil tudi na to, da se mesto od lani lahko pohvali še z javno polnilnico za vozila, ki jih poganja stisnjen zemeljski plin ter 12 polnilnih postaj za električna vozila. Na mestni občini ob tem aktivno spodbujajo tudi enakopravnost kolesarjev in avtomobilov v mestu, saj je bila vzpostavljena testna okoljska cona in še več drugih koristnih ukrepov.

Med osrednjim dogodkom so potekale še skupinske vožnje kolesarskih društev po mestu, demonstracijske vožnje z električnimi kolesi in trikolesniki.
Med osrednjim dogodkom so potekale še skupinske vožnje kolesarskih društev po mestu, demonstracijske vožnje z električnimi kolesi in trikolesniki. FOTO: 24ur.com

Slab zrak skrajšuje naša življenja

V zavodu Zadihaj ob tem poudarjajo, da kakovost zraka postaja eden od ključnih okoljskih izzivov, saj slaba kakovost zmanjšuje kakovost življenja ter v urbanih okoljih za nekaj let krajša življenjsko dobo ljudi. Glavni problem ostaja prekomerna onesnaženost s prašnimi delci, glavni vir emisij delcev v zraku pa cestni motorni promet.

Vsak potnik je v času akcije med vožnjo dobil osnovne informacije o prednostih ekoloških vozil, med katerimi so predvsem nizki stroški in pozitivni vplivi na zdravje in okolje.
Vsak potnik je v času akcije med vožnjo dobil osnovne informacije o prednostih ekoloških vozil, med katerimi so predvsem nizki stroški in pozitivni vplivi na zdravje in okolje. FOTO: 24ur.com

"Prizadevanja za boljšo kakovost zraka so žal premalo prepoznavna med uporabniki, zato želimo z današnjim dogodkom izzvati interes javnosti z vidno in odmevno akcijo," je pojasnil predstavnik zavoda Teodor Bunta.

Vsak potnik je v času akcije med vožnjo dobil osnovne informacije o prednostih ekoloških vozil, med katerimi so predvsem nizki stroški in pozitivni vplivi na zdravje in okolje, informacijo o trenutnih in bodočih akcijah na tem področju, marketinški material ter povabilo na okroglo mizo.

Po nekajurni vožnji ob koncu akcije so vsa vozila pripeljala na Trg Leona Štuklja, kjer je razstavni prostor vozil za prodajalce, prostor za dijake in študente mariborske prometne šole ter za vse ostale proizvajalce in zastopnike proizvodov, ki so namenjeni boljšemu prometu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
17. 06. 2015 17.01
+1
svoje čase so po mestih in tudi v ljubljani vozili,tramvaji in trlebusi.v sarajevu zagrebu,trstu,,beogradu še danes.a spet odkrivate toplo vodo
fairplayy
17. 06. 2015 14.54
+0
starejsi prebivalci znajo povedat kako je bil vcasih v mb svez zrak sedaj pa se samo smrad dizelasov
CURVANORD Zanetti
17. 06. 2015 14.33
+1
Obsiren clanek za tako majhen obisk na samem trgu
hondica
17. 06. 2015 13.50
+1
Še bolj eko bodo kmalu, ko bodo šaltali na mule in osle, ki jim bodo še pomuljili zelenice in parke.
pkorosec
17. 06. 2015 13.33
+1
a zato so v MB uvedli cono 30 km/h ? Dosti bi za cist zrak naredili tudi, ce bi nehali kurit travo in grmovje ... ideja pac, ker razviti svet poziganja rastlinja ne pozna.
schrodingerScat
17. 06. 2015 13.23
+4
predlagam, da se na tej temi komentiranje onemogoči, ker bodo sicer ljubitelji triciklov začeli žaliti privržence plinskih agregatov po osnovi barve, količine in arome izpuhov
crazy but true
17. 06. 2015 14.29
+1
Ah, ne kliči hudiča... bo prišla A.I. in te poučila preko igrice kaj moraš ti početi..
me987
17. 06. 2015 13.17
+9
zelo enostavno, bodite face in dajte -30% na ceno električnih vozil npr., potem bo efekt. da bom pa dajal 20.000 za en mini revozov avtomobilček z dometom 150km in možnostjo okvare baterije mi pa na misel ne pride..
crazy but true
17. 06. 2015 13.50
+3
Baterije so še zmeraj malo predrage, samo cene še vedno padajo. Bo, kmalu..