FOTO: V brlogu volkulje Tonke so našli pet mladičkov

Tonka je vodilna volkulja tropa Vremščica-Nanos, ki jo je ekipa projekta SloWolf maja za telemetrično spremljanje odlovila na Nanosu. Kmalu po odlovu so člani projekta našli tudi njen brlog in njenih pet mladičkov.

Volkulja Tonka - 1

Volkulja Tonka (Foto: Miha Krofel)

Ekipa SloWolfa je maja na območju Nanosa za telemetrično spremljanje odlovila prvo volkuljo v okviru projekta. Poimenovali so jo Tonka, po cvetici potonika, ki raste na območju njenega odlova. Stara je okoli sedem let in ima 33 kilogramov. Je vodilna volkulja tropa Vremščica-Nanos, spremljanje njenega gibanja pa bo omogočilo boljši vpogled tudi v ta vidik socialnega življenja volkov.

Tonka ima pet mladičkov

Mladiči volkulje Tonka

Tonkini mladički (Foto: Hubert Potočnik)

Člani projekta, katerega cilj je dolgoročno ohranjanje populacije volkov, njihovega glavnega plena in življenjskih prostorov v Sloveniji ter izboljšanje njihovega sobivanja z ljudmi, so se po prejetju prvih lokacij odpravili na območje, kjer se je najpogosteje zadrževala. Sklepali so, da bodo v bližini našli brlog z mladiči in niso se zmotili. Brlog je bil sicer od mesta odlova oddaljen kar 11 kilometrov zračne razdalje. V brlogu so našli pet letošnjih mladičev. Tri samčke so stehtali in jim odvzeli vzorce sline oziroma ''genetski prstni odtis'' za genetsko identifikacijo. Tako jih bodo lahko pozneje nedvoumno prepoznali, kadar koli bodo našli njihove iztrebke, urin ali celo slino na kakšnem od ostankov plena, so sporočili. Dva mladička sta se raziskovalcem izmuznila globlje v kraško jamo, ki jo je mama izbrala za brlog.

Volčji mladič

(Foto: Miha Krofel)

Mladi volkovi so bili konec maja, ko so jih ujeli, stari približno šest tednov in so tehtali okoli dva kilograma. Število mladičev v Tonkinem leglu predstavlja povprečno veliko volčje leglo. Običajno do zime preživita le dva ali trije mladiči, do konca njihovega prvega leta življenja pa jih preživi le tretjina. Glavni razlogi za smrtnost volčjih mladičev so lakota in bolezni.

Mladič volkulje Tonke

(Foto: Miha Krofel)

''Tokrat bomo lahko v Sloveniji vodilno volkuljo z mladiči spremljali prvič,'' je z navdušenjem povedal Hubert Potočnik, sodelavec na projektu SloWolf ter asistent in raziskovalec z Oddelka za biologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Ker je poznavanje reprodukcijskih značilnosti evropskih populacij volkov zelo pomanjkljivo, po mnenju Potočnika ekipo čaka še kakšno presenečenje.

Volkulja Tonka

Tonko so opremili s telemetrično ovratnico (Foto: Hubert Potočnik)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 100
 
Juvilee 11.07.2012 05:54:22
Tonka. Kot, da bi šlo za kakšno kravo, ne pa divjega volka.. A je treba res uničit vse kar je še divjega in svobodnega ostalo?
Več komentarjev