Slovenija

FOTO: Dijakom uspel podvig, ki se lahko kosa z največjimi raziskovalnimi inštituti na svetu

Ljubljana, 26. 05. 2015 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po treh letih piljenja idej in trdega dela je projekt viških dijakov imenovan Calypso dočakal svoj ognjeni krst. V Jadranskem morju je zaplavala in se potopila prva slovenska podmornica Calypso, ki je namenjena v raziskovalne namene. Z njo nameravajo dijaki raziskati Blejsko jezero in si ogledati Titanik čisto od blizu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Srednješolci izdelali podmornico
    02:38
    Iz SVETA: Srednješolci izdelali podmornico
  • Iz 24UR: Podmornica prestala ognjeni krst
    02:16
    Iz 24UR: Podmornica prestala ognjeni krst

Skupina dijakov Gimnazije Vič je razvila in uspešno testirala prvo slovensko raziskovalno podmornico Calypso. Mladi inovatorji so drzno idejo o razvoju podmornice za raziskovanje morskih globin tako privedli do realizacije. Ekipi drznih najstnikov je uspel podvig, s katerim se lahko kosajo z največjimi raziskovalnimi inštituti na svetu.

Calypso se bo zaradi svoje posebne oblike, ki omogoča večjo hidrodinamičnost, lahko potopil do enega kilometra globoko.
Calypso se bo zaradi svoje posebne oblike, ki omogoča večjo hidrodinamičnost, lahko potopil do enega kilometra globoko. FOTO: 24ur.com

Leta 2012 se je med skupino dijakov Gimnazije Vič rodila ideja o izgradnji raziskovalne podmornice, katero so kasneje poimenovali Calypso. Po treh letih odločnosti in trde volje, da svoje ideje uresničijo, je podmornica postala resničnost. Danes je uspešno prestala spust do 10 metrov globine. S podmornico, ki v teoriji doseže do 1.000 metrov globine, želijo raziskati globine morij in oceanov, še zadnja neodkrita zemeljska površja.

Dijaki s pomočjo mentorjev raziskovanje vodijo sami in so pri izdelavi delov podmornice maksimalno samostojni. Ker pa to ni vedno mogoče, sodelujejo še s strokovnjaki iz slovenskih univerz in podjetji. V veliko pomoč so jim tudi zunanji sponzorji, brez katerih bi bila realizacija projekta, ocenjenega 40.000 evrov, bistveno otežena. Pridobivanje finančnih ali izvedbenih sredstev tako še vedno poteka in je za izvedbo projekta tudi nujno potrebno. Sredstva zbirajo dijaki sami, tako da se prijavljajo na različne razpise, tekmovanja in kontaktirajo potencialne sponzorje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Calypso je že na ladji od RIBOGOJNICA FONDA in pripravljena na spust. :)

Posted by Calypso Project on Tuesday, May 26, 2015

 

Če hočemo mlade navdušiti za raziskovanje, tehniko in jim pokazati kaj zmorejo, moramo to storiti že v srednji šoli. Šola mora postati prostor, kjer se bodo bodoči voditelji lahko izkazali na področjih, ki jih zanimajo. Učenje timskega dela, sprejemanja drugačnih idej ter sodelovanja, so temeljne vrednote, ki jih dijakom skušamo posredovati pri projektu. Obenem jih učimo, da svoje ideje in načrte čim bolje komunicirajo. Verjamem, da je lastna izkušnja najboljši način učenja in poučevanja. Glavni mentor projekta in profesor fizike Rok Capuder

Sodelovanje dijakov pri projektu, ki ni del rednega pouka in za katerega dijaki niso posebej nagrajeni, predstavlja nov pristop k poučevanju. Po številnih neuspelih poskusih in testiranjih je Calypso uspešno prestala krstni potop do 10 metrov globine v slovenskem morju. Vendar je bila pot do uspešnega potopa dolga, skupina dijakov, ki je sodelovala pri projektu je imela pred seboj zahtevno nalogo. Pod mentorstvom profesorja fizike Roka Capuderja se je vse začelo z idejo o prvem raziskovalnem plovilu, ki se je po številnih načrtovanjih in testiranjih izoblikovalo v podmornico, kjer ohišje posnema obliko ribe mante. Oblikovana je iz steklenih vlaken in zagotavlja hidrodinamičnost in zanesljivo vodenje pod vodo. Energijo zagotavlja napajalni kabel, prenos podatkov pa poteka prek podatkovnega. Trdna notranja lupina ščiti vitalne dele podmornice pred vdorom vode in visokim tlakom. V njej je nameščena vsa elektronska oprema ter povezava podmornice z zunanjim svetom. Sestavlja jo aluminijasta cev s prirobnicami, zatesnjene na obeh straneh. Sistem poganjajo elektromotorji, v vodi pa se podmornico upravlja s pomočjo kabla, kar omogoča neovirano krmarjenje, hkrati pa poteka odvzemanje različnih vzorcev in meritve s senzorji. Vse to je mogoče ob pomoči mikroračunalnikov, ki predstavljajo možgane podmornice. Dijaki so v času projekta napisali 80 000 vrstic kode. Na trupu podmornice so nameščene tudi kamere, s katerimi je celoten potop mogoče spremljati v živo.

Uspešno opravljen potop podmornice na 30 metrov globine.
Uspešno opravljen potop podmornice na 30 metrov globine. FOTO: 24ur.com

Po uspešno opravljenem krstnem potopu dijaki načrtujejo še nekaj podvodnih odprav, med njimi tudi raziskovanje Blejskega jezera. Sanjajo pa tudi, da bi si čisto od blizu ogledali najbolj znano morsko razbitino, ladjo Titanik.

Dijakinjam in dijakom ter njihovem mentorju profesorju fizike na Gimnaziji Vič v Ljubljani Roku Capudru čestitamo tudi v Uredništvu 24ur.com!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ti,ti,moja rozica
27. 05. 2015 15.21
-5
moram pohvaliti dijake gimnazije vič kako so pametni da delajo v narakovajih podmornico vse dobili od sponzerjev in druge šole so delale tud za njih kose (orodjarstvo) , motorček na podmornici 2000€ in štiri so jih dobil hotel so jih 8 imet sm ni blo dost sponzorstva pa k so tok pametni naj mi eden zalavfa stružnco pa podreja en kos sam brez kakršne koli pomoči k oni baje to vse znajo so delal pa da negovorimo o carbonskih vlaknih kje bodo taki otročočki nardil kalup za ohišje raj naj pokažejo prave talente k so v sloveniji k jim zakon in finance ne dopušča da bi kj ostvarili in še drugi bi služil na patentih ne izumutelj
REWIBOX
27. 05. 2015 22.15
+0
nevica
27. 05. 2015 12.18
+1
Najsodobnejša podmornica s posadko se lahko potopi do skoraj 500m globine. Seawolf class - na jedrski pogon, jasno. Japonska raziskovalna podmornica Kaiko je dosegla 10,911.4 meterov globine.
REWIBOX
27. 05. 2015 10.34
-17
IIzumljate toplo vodo, vi na 24ur pa poneumljate folk k podobnih člankov je blo tuki na strani že nešteto k so izuml in naredili neverjetne stvari ki bojo spremenile svet pa si enkrat slišal o njih pa nikoli več. Sej prov da se igračkajo in ob tem še kej naučijo ker vaja dela mojstra in seveda čestitke za tak projekt. Ampak se je za vprašat zakaj so globokomorske podmornice običajno okrogle oz čim bolj okrogle . Je pa žalostno da tisti ki napiše nekaj pametnega (dejstva) dobi minus in se resno vprašam z kakšnimi ljudmi sobivam v tej državi in na kakšne šole so hodili da nevidijo dlje od svojega nosa in verjamejo use kar slišijo in vidijo na tv in spletu. Sej ni čudn da gre vse u maloro... Za zjokat
Apostol1
27. 05. 2015 13.20
+1
Tak pameten komentar da sem ti z veseljem pritisnil minus
JanZiska
27. 05. 2015 13.30
+3
Rewibox pomembno in pohvalno je, da se ti upiraš splošnemu toku, ostali bomo veseli, da mularija dela in ustvarja, mogoče pridejo s tem enkrat na tvojo raven in v morje na 10km potopijo železno kroglo. Verjetno bodo do takrat s trenutno obliko v slovenskem morju dovolj dobro opremljeni.
ti,ti,moja rozica
27. 05. 2015 15.05
+3
jst dam ša REWIBOX -u prav saj sem jaz hodil na strojno šolo in smo mogl za nih zrisat neke kose in jih narediti bilo je vloženih par mesecev dela s sošolci po šoli in za zahvala dobil nič in ko smo mu dal te kose je pa sprašvav kako se to naredi in to je blo pa ful težko a še sami so se hvalili da poznajo stružnico in da sami drejajo in pol je še omenil ta ki je prišel iskat da so glih dobil 4 motorčke za podmornico in eden stane 2000€ in pol pogledaš ozadje da je vsaj še ene 100 sponzerjev in delovcev ki niso vredni nič a hvalijo se pol razreda gimnazije vič k so nesposobni ljudje k še niso videl v življenju kaj je stružnica in rezkar in tako dalje in kako vse to funkcijonera mene bi bilo sram da delate z muhe slona sj je treba spodbujat nas mlade samo ne natak način da se hvalijo drugi delajo
DoeJane
27. 05. 2015 08.20
+8
Janja-Andrej Fajmut
27. 05. 2015 07.51
-13
Globina Titanika, kot tukaj že velikokrat povedano je za to podmornico saj po novinarjevih besedah nemogoča, saj le ta leži na okoli -3700 m2 podmornica pa naj bi dosegala zgolj 1000 m2, Za 10 metrov so jo potopili ker verjetno kabel od podmornice ni veliko daljši. prvo rabijo 1000-4000 m kabla in za kaj takega bodo potrebovali ladjo ne pa bano. :) LAN je preteklost WIFI je sadanjost
Slovenec-slovencu=pes
27. 05. 2015 08.05
+8
@janja Ti si se kdaj vprašala kako se signal širi pod vodo? Katere frekvence so potrebne ..... WiFi lahko nese samo nekaj metrov vse ostalo je še bolj znanstvena fantastika. Vsaj kar se tiče hitrega in velikega prenosa podatkov.
mertseger
27. 05. 2015 07.17
+62
Kot razvojni inženir lahko dijakom rečem samo čestitke kar tako pogumno naprej take rabimo. Kar se pa komentarjev tiče se za za ta zafuran narod sploh ne čudim. Večina komentatorjev tako ne vidi dlje kot kot zo sosedove žive meje in prvega merkatorja. Ni važno ali podmornica doseže 500 ali pa 5000 metrov do Titanika. kar je pomembno je to, da so jo sposobni narediti in to zelo dobro. Takim ne bo težko službe najti.......ampak verjetno bo redko kdo ostal v tej zafurani državi.
MATEJ5321
27. 05. 2015 10.12
-23
Ma ti si zafuran. Oni se pa igrajo na morju. Toliko o resnici
Abrams
27. 05. 2015 11.30
-8
Glih takim bo težko najt službo. Dobrih se vsi bojijo. Tajnica ne sme znat več kot navleč nase mini kiklo.
xyxyxx
27. 05. 2015 00.02
+36
Bogi moji slovenci ki s svojimi komentarji kazete svojo frustracijo... Srce me zaboli ko vidim kako vam ni jasno da dejansko lahko nekdo nekaj doseze ce se uci in razmislja... Vzgojeni ste pac da ste pohlevni pridni in bla bla... Zal pa to ni vse... Treba se je ucit tudi po srednji soli.. Verjetno vam se ni jasno da tudi mami in oci ne vesta vsega... Nahranite svoj ego raje z znanjem, ne pa s tem da stojite na glavah ljudi ki znajo uporabit svoje mozgane, ne pa da so zgolj skladisca za neumnosti.
higgsov bozon
26. 05. 2015 23.41
-2
ta oblika konstrukcijsko ne bo zdržala globine titanika..drgač je pa že prav da mladi uporabljajo možgane in imajo zagon ..na napakah se učimo..
Grega Jurecic
26. 05. 2015 23.21
+32
pa vi res niste normalni..tipično sloivensko pluvanje :)) čestitam dijakom za uspeh, impresivno!...jah tezk je priznat da je nekdo pri teh letih mnogo bolj pametn :))
Dinho8O
26. 05. 2015 23.14
-42
Tele igračke ne bodo rešile slovenskega gospodarstva.
zubonjo
27. 05. 2015 09.07
+40
disident2
26. 05. 2015 23.10
+5
Po mojih izkušnjah je eno kar so povedali mentorji in dijaki, drugo pa, kar je zastopil in napisal novinar. Ponavadi novinarski zapis seka mimo sto na uro, ker novinarji ne zastopijo nič.
retropil
26. 05. 2015 22.46
-16
v teoriji doseže 1km globine, a titanik je na skor 4km... dobr ste to računal dijaki
Jožajoža
26. 05. 2015 22.17
-36
strašen podvig. dijaki so leta 2015" izumili" poidmornico, katero so predniki izumili že pred letom 1900.katastrofa, v kakšni butala republiki živimo. sedaj še samo čakamo, da bo kakšen slovenec izumil kolo ali napravo, s kATERO gledamo skozi zid in ta naprava se v svetu imenuje OKNO.
NePaNePaNe
26. 05. 2015 22.11
+37
Jaz kar ne morem vrjet. Dejansko imamo res res ful pridne mlade znanstvenike v sloveniji....ampak kaj ko se ne moremo in ne moremo rešiti starih prdcev v politiki, ki celo državo vlečejo dol.
Simon Svetlikk
26. 05. 2015 22.10
-6
Tako stvar bi v normalnih razmerah moral znati izvesti vsak gimnazijec; živimo pa žal v drugačnih časih, časih ko so take stvari veliki podvigi; kljub temu pa si fantje zaslužijo aplavz za tehnični dosežek, ter 'found rasing' in pa seveda svetel zgled.
Bonsoir
26. 05. 2015 22.10
+10
Design je odličen, če so tehnične karakteristike takšne kot obljubljajo, pa bo treba preverit. Za Blejsko jezero bo, za 3784 m globine, na kateri leži RMS Titanic pa bolj težko, saj je tlak cca 400 barov oz. 40MPa. Drugače pa vsaka čast, morda bo nekdo od teh mladeničev nekoč res izdeloval podmornice za te globine.
legokockax
26. 05. 2015 21.48
+13
Bravo. In še en večji bravo folku, ki zna tak dobro komentirati zadeve.
vstajnik1941
26. 05. 2015 21.25
-2
Tud v Dupleku so imel mornarico in podmornico. Problem te podmornice je bil, da so moral veslači svake tolk cajta zajet sapo.
Zlatko Hrenic
26. 05. 2015 21.24
-3
Barvo vesoljsko plovilo tudi pri Naši se ne bi blamirali
srecnii
26. 05. 2015 21.06
+5
Delodajalci se že grebejo za dijake, kako jim bodo ponujal min.plačo, v tujini s takim nivojem znanja, prakse, brez težav dobijo 3000 evrov na račun.