Slovenija

FOTO: Türka v predsedniški boj pospremili Kučan, Stanovnik, Janković in Bučar

Ljubljana, 12. 10. 2012 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Danilo Türk verjame, da je bil njegov iztekajoči se mandat dober. Pravi, da bo v primeru vnovične izvolitve nadaljeval "od tu, kjer smo". Na konvenciji ob začetku njegove volilne kampanje se je sicer zbralo okoli 4000 podpornikov.

V Sloveniji smo vsi sposobni živeti bolje, zato potrebujemo zdrav razum, državljanski pogum in dober sporazum, je ob uradnem začetku kampanje za predsednika republike izpostavil aktualni predsednik Danilo Türk.

Na vprašanje, zakaj meni, da je boljši kandidat od svojih nasprotnikov, je Türk odgovoril s prepričanjem, da to kaže tudi njegov iztekajoči se mandat, ki je bil po njegovem dober. V njem je, pravi, pokazal, kaj pomenijo solidarnost, prizadevanje in uspehi za mednarodni ugled Slovenije, prav tako pa je pokazal, da ima še zelo veliko energije za spremembe na bolje.

Türk je zagotovil, da bo v primeru izvolitve vsekakor nadaljeval "od tu, kjer smo" in pozival ljudi k večjemu državljanskemu pogumu, saj "morajo ljudje povedati, kaj mislijo in kaj je narobe". "Ljudje morajo ločevati zrnje od plev in pleve se ponujajo v naši politiki," je dejal.

Čeprav je v svojem mandatu Türk s svojimi potezami tudi marsikoga razvnel, pa sam meni, da je bila njegova drža primerna. Morda so bile, je priznal, tudi kakšne pomanjkljivosti. Pri tem denimo obžaluje, da ni bolj odločno nastopil ob sprejemanju pokojninske reforme. Upa pa, da bo pokojninska reforma tokrat uspela, ob čemer pa tudi napoveduje, da se bo za reforme zelo odločno zavzemal.

Poudaril je že, da se v kampanji ne bo posluževal nizkih udarcev, kar je danes vnovič zagotovil. Vendar to po njegovih besedah ne pomeni, da nizkih udarcev ne doživlja s strani raznih dejavnikov v tej družbi. Nekaj jih je bilo po njegovem mnenju moč videti zadnje dni. "Toda nizki udarci so slaba legitimacija tistih, ki jih delijo. Jaz jih ne bom," je zatrdil.

Ob Türku je bil na konvenciji tudi Zoran Janković. Pozitivna Slovenija je namreč Türka v kandidaturi podprla.
Ob Türku je bil na konvenciji tudi Zoran Janković. Pozitivna Slovenija je namreč Türka v kandidaturi podprla. FOTO: Miro Majcen

Na uvodni konvenciji se je v ljubljanskih Križankah po ocenah organizatorjev zbralo okoli 4000 njegovih podpornikov. Med njimi je tudi precej znanih Slovencev. Tako se je konvencije udeležilo vodstvo Pozitivne Slovenije z Zoranom Jankovićem na čelu, pa tudi vodstvo Zares in LDS. Med znanimi je bilo videti predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika, Franceta Bučarja in Rajka Kendo.

Türk se je v svojem nagovoru v skladu s sloganom njegove kampanje vprašal, kaj pomeni prizadevanje za skupno dobro. To je po njegovem mnenju pošten, odkrit in kulturen dialog, pripravljenost poslušati drugega in skleniti sporazum, kompromise. Po njegovih besedah si moramo tudi prizadevati za konkurenčnost na podlagi znanja in raziskovalnega dela, s polno mero ustvarjalnosti in podjetnosti. Poleg tega po njegovem mnenju prizadevanje za skupno dobro pomeni razvijati solidarnost med generacijami, se zavzemati za trajnostni razvoj in za prihodnost do zanamcev.

Odpirati moramo tudi okna v svet, krepiti dobre sosedske odnose, biti moramo bolj dejavni v svetu, bolj nas morajo spoštovati, je prepričan Türk.

V preteklosti je že ocenil, da je predsedniška funkcija politična in jo vidi kot opozarjanje tistih, za katere predsednik države oceni, da so tega potrebni. V tem trenutku so tega po njegovem mnenju potrebni vlada, parlament in politične stranke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (457)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antigone
18. 10. 2012 16.06
+3
Ob pogledu na fotografijo teh zakrnelih rdečih zombijev, sovražnikov samostgojne Slovenije in demokracije, ki še vedno sanjajo o zločinski rdeči zvezdi, se človeku naježi koža! Kje pa živimo, ali v nekakšni zblojeni komunistoidni balkaniji ali smo morda v samostojni in demokratični Sloveniji, ki je vsem tem primerkom odveč in tuja dežela, saj bi jo radi po "hitrem postopku" ponovno popeljali v "lepšo bodočnost", katere smo se na srečo rešili 1991 leta! Večina teh osebkov je zrelih za obsodbo pre sodiščem v Haagu, čerpav se vedno dobro izmažejo, ravno zaradi svojega "nespominjanja" tistih "lepih časov", ko so bili pri koritu in izvajali genocid nad Slovenskim narodom, ki se je izvajal vse do 1991 leta.......
Antigone
18. 10. 2012 12.11
+2
Pohod rdečih zombijev, ki mislijo, da bodo Slovence ugnali tudi v bodoče. Hvala Bogu, da se njihova (življenska) doba izteka, ter da nimajo več veliko let pred sabo, ker le z njihovim odhodom se bomo resnično lahko začeli reševati tega totalitarnega slaboumja, katerega iz ozadja vodijo naprej!
jagoda02
13. 10. 2012 22.04
+1
A JE KAKŠNA MOŽNOST ,DA TURKA PODPREM . V KOTU Z ROGOVILO.
prašek
14. 10. 2012 11.06
-4
bio_sam_pijanac
13. 10. 2012 18.54
+2
vsi drugi narodi so se odkrižali komunizma, na tak ali drugačen način...samo mi, slovenci še silimo nazaj in imamo bivšega udbovca za predsednika...upam da mu odštevamo zadnje ure.... cel svet se nam smeji, kr nismo zaključili s komunizmom delam v turizmu, tujcem razlagam, da imamo še naprej komuniste na oblasti, in bivšega predstavnika komunistične tajne službe za predsednika. večina naše oblasti ima krvave roke....
Antigone
18. 10. 2012 12.18
+1
Poleg krvavih rok imajo tudi umazano in obremenjeno dušo z vsemi zločini, ki so jih posredno ali direktno zagrešili nad Slovenci. Nekdo, ki pa še v letu 2012 ne spozna oz. ne loči zločina od demokracije, kar je isto, kot bi zagovarjal nacistični genocid - saj je komunistični bil celo bolj krut od nacističnega.....ali celo zagovarja zločine in zločince, jih odlikuje v demokratičnem času, za \"zasluge\" ki so jih imeli pod (nacizmom)- komunizmom, pa ni samo drugorazredni kandidat za predsednika ampak , bi se mu moralo tudi soditi, pravtako kot tistim, ki so \"odlikovani\" z najvišjim državnim priznanjem (pa ne vem ali je to priznanje za zločinsko delovanje?) za svoje \"delovanje\" v komunizmu, ko so bili rablji........
saintjozef
13. 10. 2012 18.40
-2
Dr. Milan Zver na Zboru kristjanov: "Kriza vrednot pri elitah nas je pripeljala v gospodarsko krizo --So imeli zbor na vatikanskem otoku na Bledu? G. Zver, če niste slučajno spregledali, aleksandrov konj bo volil Pahorja. Ta bolj uboga Janšata.
bukefal
13. 10. 2012 18.20
+3
Dr. Danilo Türk, če ste slučajno spregledali, Praško bo volil Vas!!!
Ost1234
13. 10. 2012 18.05
-1
10. novembra bomo vsi v rožicah in taki bomo najbrž vse do jutra. Le Mayer in Zver se bosta v trenutku streznila ;-)))!!
butro
13. 10. 2012 18.19
-2
Streznili se boste tudi vi, samo da morda kašen mesec kasneje. He,he ,he.
mogerad
13. 10. 2012 18.46
-1
se boste streznili če boste vstralali s to rdečo kontinuteto ker ne boste imeli več za pir kaj šele za kakšen viski
bio_sam_pijanac
13. 10. 2012 17.43
+1
kje je bla swetlana??? je res da ni prišla podpret tuerka kr je bila pri sveti maši???
Perun55
13. 10. 2012 17.56
-1
Makarovicka? Dvomim, njen politicni doseg se konca pri sovrastvu do RKC.
mogerad
13. 10. 2012 18.54
+2
sem jo osebno poznal preko znanca pred 30 leti pa se mi je zdelo da sovraži cel svet in je bla kot obsedena in kadila kot hudič 60 cigaret na dan in sem sklenil da je bolše zame da se ju držim čim bolj stran ker se je tudi znanec sremenil
volek
13. 10. 2012 16.34
+7
Ja res je kar praviš zajec, 21. julija 1944 je polkovnik Claus von Stauffenberg poskušal umoriti Hitlerja vašega komunističnega prijateljčka s katerim ste morali prekiniti 22. junija 1941, na vašo veliko komunistično žalost. Ste pa mislili, da boste skupaj z nacisti in fašisti zavladali vsej zemeljski obli. Ja res je, za komuniste je bil 22. junij 1941 res črn dan.
Matjaž Zvan
13. 10. 2012 17.47
-4
Spet desnaki mešate meglo... Stalin je mislil napasti Evropo potem ko bi jo Hitler dodobra zmehčal in utrudil. Sodelovanje nikoli ni bilo v planu nobene strani. Pač so ga Nemci prehiteli z napadom in tudi armada se je tako hitro sesula, ker je bila formirana za napad in ne obrambo. Poleg tega je bil Stalin bedak, ki je ignoriral obveščevalce. Jugoslavija bi pač delovala proti katerem koli okupatorju. Tako so se odločili ljudje in tako je delovala partija - proti koncu kraljevine, začetku drugega sistema in modernizaciji. Tito je bil v Rusiji, izkusil kaj se dogaja in niti najmanj ni bilo nikomur do tega, da bi se tako zasukala usoda socialističnih republik. Malo si poglej zgodovino pa boš videl, kakšni prijatelji smo bili z Rusi dokler je bil Stalin še živ in Hruščov napadalen.
Ost1234
13. 10. 2012 17.57
-2
Levaki so zelo zgodaj pogruntal Dolfeta. Desnosučni pa vse do 1945 ne! Kaj čmo tako kot nekoč, tako danes. Lajtenge niso nič krajše ...
novaknovak
14. 10. 2012 10.18
+1
ufa,zvan, nova odkritja v zgodovini?a ko je titek izdajal jugoslovanske komuniste v rusiji mu je bila rusija pa všeč. sicer pa je le en napredek, doslej kao sporazuma in sodelovanja med sz in nacinemčijo sploh ni bilo.po ugotavljanju "levakov". in sodelovanje ni bilo v planu?! a tud ko so žide vraćal nazaj v nemčijo ni bilo sodelovanja, pa ko so poljsko razkosal.pa finska?dej, pejd brat čitanke za malo deco pa ne mešat ti...
bio_sam_pijanac
13. 10. 2012 16.06
+6
¸toliko gamadi, gnusobe, izdajalcev in vojnih zločincev ni bilo na kupu od 20. julija 1944 v hitlerjevem volčjem brlogu.... nikol potem se ni tok lopovščine zbralo na kupu....
prašek
13. 10. 2012 16.08
-2
Antigone
18. 10. 2012 15.20
+1
Prašek, popravek na tvoj komentar, očitno si mislil reči : "zdaj so pa vsi pri nas v opoziciji, ker jim naskok na suvereno Slovenijo ni uspel!".....
prašek
13. 10. 2012 15.44
-4
Vseh 20 ‰ volivcev . ki podpirajo desnosučno varianto , se je danes zbralo tu ! Dragi guruji komentiranja , nesposobni ste !!!! Zmagal bo g. Danilo Türk ! Verjetno že v prvem krogu !
HujUsrajini
13. 10. 2012 15.53
+3
A sedaj je že verjetno? hahaha, dvom se vse bolj krepi kajne medo? :)
prašek
13. 10. 2012 15.55
-3
Vedno sem rekel , da predvidevam zmago že v prvem krogu !!!! Si slučajno funkcionalno nepismen ????
HujUsrajini
13. 10. 2012 16.00
+2
Medo, zate upam samo, da si funkcionalen, da boš lahko še pred zimo odhlačal v Srbijo ali Romunijo :)
prašek
13. 10. 2012 16.02
-2
Jaz bom ostal kar v svoji domovini , katero srčno ljubim ! Tebi pa so vrata odprta !
HujUsrajini
13. 10. 2012 16.06
+3
Vidim, da se še ne zavedaš dobro, da so CK ZKS dnevi šteti!
prašek
13. 10. 2012 16.07
-1
saj so glavni komunisti še vedno na oblasti !!!
HujUsrajini
13. 10. 2012 16.15
+5
Glavi komunisti so tukaj zbrani, tvoji idoli medo... Hostar, Tamal, Drugorazredni.. Samo še slab mesec dni do zadnje večerje! :)
prašek
13. 10. 2012 16.20
-4
Glavni komunisti so : Janša , Gorenak , Černač , ...... No ja , enega so nabrcali iz partije in ga kljub milim prošnjam niso želeli nazaj !
Perun55
13. 10. 2012 17.58
-4
Glavni komunisti so trenutno lepo v penziji, na vaso zalost pa imajo moralno avtoriteto tako, da si ga Rode in Jansa samo na roko meceta zanjo.
mogerad
13. 10. 2012 14.41
+2
teji na teh slikah za kaj bi bli zaslužni?lahko pa so ponosni na pokojnine mislim i kolko truda za višino pokojnine
AntonLulek
13. 10. 2012 14.31
+1
Eni boste rekli, da to kar bom napisal nima nobene zveze z predsedniškimi volitvami. A res? Dobro premislite! "Črna roka je bila tajna teroristična organizacija belogardistične policije, legije smrti, plave garde in pozneje domobrancev, ki je na najokrutnejše načine tajno po noči pobijala pristaše OF in odpornike partizanske vojske. Ime si je prislužila po črnem odtisu roke, ki ga je puščala na domovih pristašev odpora ali na grozilnih pismih naslovljenih na simpatizerje odpora. Zgledovala se je po Hitlerjevi tajni državni policiji, ki je pod imenom Nacht und Nebel (noč in megla) zavoljo pomanjkanja dokazov skrivno ubijala svoje žrtve. Izginile so brez sledu - požrla jih je noč. Med slovenskimi črnorokci so bili številni duhovniki in bojeviti kaplani v uniformah vojnih kuratov. " Domobranci niso dobili nobene bitke, vendar moramo paziti, v Sloveniji še vedno deluje Nova Slovenska Zaveza, volite previdno vam pravi Foglof Tunek iz haloz! haloze!!! - press
mogerad
13. 10. 2012 14.47
+1
seveda v ljubljani in ožji okolici je blo in je vse polno vseh barv kriminalcev in to se dogaja ko sodstvo ne opravlja svojega dela iz različnih razlogov kot bi ga moralo
novaknovak
14. 10. 2012 13.27
+1
HujUsrajini
13. 10. 2012 14.26
+7
Samo prazno leporečenje ga je! Enostavno ne morem razumeti kako je lahko tako velik del naroda tako slep in brezmejno zabit, da bi volil tega zaigranega, površinskega, pretvarjenega, brezobraznega hinavca!
srebrnibreg
13. 10. 2012 14.29
-6
Tako si zaljubljen v Danila da ga uporabljaš za nick. Zaradi tega o drugih kandidatih tudi lepše piši. Verjetno si mislil na Zvera, ker Pahorja si že lani zadosti popljuval.
HujUsrajini
13. 10. 2012 14.45
+3
Mucek, najdi mi te komentarje od lani ;) Toliko kolikor boste sedaj v enem mesecu hinavili in popljuvali Pahorja tardeči niso tabeli in črni v treh letih!
HIPOKRATKA
13. 10. 2012 14.20
+3
Rdeči čeveljci, rdeča torbica, rdeče krilce, rdeče/bela bluzica, rdeče žnablce...... ha,ha,ha.....
HIPOKRATKA
13. 10. 2012 14.20
+3
BULDOH
13. 10. 2012 18.41
+5
Antigone
18. 10. 2012 15.40
+2
... pa še rdeč nosek...... ki je posledica česa?
AntonLulek
13. 10. 2012 14.15
+1
Še enkrat voluharji. Nova porcija. Ljudje se množično izseljujejo iz Slovenije. Danes problem ni več to, da nam gre slabo, ampak da tisti, ki odhajajo, o Sloveniji slabo mislijo. Ne samo oni: vsi o njej slabo mislimo, vse bolj pogosto. Ne mislimo več, da je problem politika, ta država nam ni več všeč. Vtaknite si nekam to deželo na sončni strani Alp. Tudi Alpe si nekam zataknite. To postaja pretežen odnos. A to še ni vse: nikomur se je več ne ljubi braniti, ne te države ne te družbe. Desničarski paraziti bi radi našo deželo poceni prodali tujim kapitalistom. Bom ostal kar v halozah in pil šmarnico naprej. Če bom malo vrezan se mi bo bolj jeb... za vse. Smešno, a ne, vas vpraša Foglof Tunek? haloze!!! – press
brabusednet
13. 10. 2012 14.12
+6
Ko bi ga podpirali mladi,bi lahko bil ponosen ne pa na te stare dementne ljudi,ki jih je že zdavnaj čas povozil.Vsi ti so pri koritu,ali so si tam neprislužili dobre pokojnine.Pravijo,kako je mladina pokvarjeni samo so stari še bolj.Saj so prav ti zapravili že dve državi,pa še kar mešajo štrene.Kljub velikim pokojninam še nimajo dosti,še naprej iščejo koristi in previlegije države.
HujUsrajini
13. 10. 2012 14.08
+10
Danilo, iskreno ti želim, da odletiš že v prvem krogu!
novaknovak
13. 10. 2012 13.36
+5
a so imel v ljubljanskih domovih za ostarele izlet v neznano, da so vse te sem prpelal?pa nekam mlahavo je dal stanovniku roko, pa še mim njega je gledal.kaj ga ne mara najblj?
mogerad
13. 10. 2012 12.33
-1
danilo bo uporabil slogan kot ga je kučan ki je bil namenjen demosu "demos danes so vam dovoljene sanje toda jutri je nov dan in mi smo pripravljeni za boj"