Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Po prvih ocenah jo je Gorenjska kar dobro odnesla'

Bohinjska Bistrica/Kanal ob Soči, 06. 11. 2012 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Gorenjskem je na 317 objektih posredovalo 55 gasilskih enot. Pomoč jim je ponudila tudi vojska, a so se zahvalili in poudarili, da njihovo pomoč trenutno bolj potrebujejo v drugih delih države. Prvotna ocena škode na območju Bohinja se sicer giblje okrog milijona evrov.

Razmere v Posočju so se umirile. Soča ima v Solkanu trikrat manjši pretok kot včeraj, ko je tam pretok znašal okoli 2400 kubičnih metrov na sekundo, zdaj znaša 800, je za 24ur.com povedal poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač.

Rdeči križ Slovenije je odprl račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete v poplavah. Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prispevke za akcijo "Poplave 2012" nakažejo s plačilnim obrazcem UPN na TRR Rdečega križa Slovenije SI56 03100-1111122296, sklic oziroma referenca 00 937051.

Slovenska Karitas je prvo pomoč v višini 40.000 evrov že razdelila. Pomagate lahko s prostovoljnimi prispevki, ki jih nakažete na TRR: 0214 0001 5556 761, sklic: 00 6220, namen Poplave 2012.

Gasilci so tako danes odstranjevali posledice poplav. Predvsem so čistili poplavljeno šolo v Desklah, ki je še vedno zaprta, je povedal Kosmač. V šoli je voda popolnoma zalila kotlovnico. Ceste so po besedah Kosmača večinoma odprte, razen iz Bovca do Trente, saj je odneslo del cestišča. Včeraj je voda zalila okoli 100 objektov v šestih občinah (Bovec, Kobarid, Tolmin, Idrija, Cerkno, Kanal ob Soči), že prej pa je voda zalila okoli 500 objektov.

Našteli so tudi 19 dogodkov v naravi (plazovi, podrta drevesa …). Očistiti je treba tudi številne nanose kamenja in peska ter zemeljske udore. Za zdaj je nevaren le plaz v zaselku Potok pri Dornberku, ki ogroža stanovanjsko hišo, ter plaz nad hitro cesto Vrtojba–Razdrto pri kraju Črniče.

Danes je že stekel popis občin, ki so bile prizadete, v prihodnjih dneh pa bo uprava za zaščito in reševanje izdala sklep za ocenjevanje škode.

Na terenu je včeraj sodelovalo okoli 250 pripadnikov civilne zaščite in gasilcev, na pomoč je z razvažanjem protipoplavnih vreč priskočila tudi slovenska vojska. Že včeraj je kraja Kanal in Deskle obiskal minister za obrambo Aleš Hojs.

Ukanc še vedno odrezan od sveta

Poplave, ki so prizadele Gorenjsko, so največ škode v gospodarstvu povzročile v podjetju Lip Bled, v katerem so danes vendarle uspeli zagnati proizvodnjo. Na materialu je po prvih ocenah nastalo več 10.000 evrov škode. Črpanje vode je bilo potrebno tudi v kranjskem Iskraemecu in podjetju Klima Belehar. Nekaj škode so narasle vode povzročile tudi Elektru Gorenjska, kjer so sicer že ob napovedi padavin odklopili hidroelektrarne, da ne bi na generatorjih nastalo še več škode, in dvignili zapornice.

Tudi na Gorenjskem se je po ponedeljkovih padavinah in poplavah stanje ponoči umirilo. Vodostaji rek so se znižali in voda se je umaknila s cest. Prvotna groba in neuradna ocena škode na območju Bohinja se giblje okrog milijona evrov. Natančen popis škode pa bo pripravila občinska komisija, ki bo z delom začela šele, ko se bo voda povsem umaknila.

Poveljnik štaba civilne zaščite Bohinj Dušan Pfeifer je povedal, da je Sava Bohinjka ponoči upadla in se umika v svojo strugo. Še vedno pa je zaprta cesta Ribčev Laz–Ukanc, na kateri je veliko nanosov, na več mestih pa je tudi pretrgana. Gasilci in pripadniki civilne zaščite so se danes poskušali prebiti v Ukanc, ki je praktično odrezan od sveta.

Kot so pojasnili na kranjskem regijskem centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, so gasilci okoli polnoči zaključili zadnje intervencije, povezane s poplavami.

Danes so imeli sicer še veliko dela z odstranjevanjem več plazov na območju Bohinja, Bleda, Poljanske in Selške doline ter Jezerskega. Pfeifer upa, da se bodo stvari v Bohinju kmalu normalizirale. Je pa danes že stekel pouk v osnovni šoli Janeza Mencingerja v Bohinjski Bistrici, ki je bil v ponedeljek zaradi poplav odpovedan.

Natančne ocene o tem, koliko objektov je bilo v ponedeljek zaradi naraslih rek pod vodo, še ni. Gasilci so samo na območju Bohinja črpali na 36 lokacijah, veliko prebivalcev ob reki pa ima svoje črpalke. Nekatere hiše in počitniški objekti so mogoče še poplavljeni in jih bo treba očistiti vode.

Poplavilo tudi Cerklje na Gorenjskem

Poplave so prizadele tudi občino Cerklje. Prebivalcem je na pomoč priskočilo več kot 70 gasilcev iz PGD Cerklje, PGD Spodnji Brnik - Vopovlje, PGD Štefanja Gora, PGD Velesovo, PGD Zalog in PGD Zgornji Brnik. Na ogroženih območjih so postavljali protipoplavne vreče in čistili potoke.

Največ dela pa so imeli s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, saj je voda zalila po en objekt v Cerkljah, Dvorjah in na Zgornjem Brniku, dva objekta v Velesovem in Poženiku, v Zalogu pa je voda poplavila sedem objektov, so sporočili s PGD Cerklje. Vodo so gasilci PGD Cerklje izčrpali tudi iz dveh kleti v Poženiku, pomagali pa so tudi gasilcem PGD Velesovo pri črpanju v Češnjevku. 

Začenja se popis škode

Na celotnem Gorenjskem je v ponedeljek na 317 objektih posredovalo 55 gasilskih enot, je povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet, ki ocenjuje, da kakšne nove intervencije ne bodo potrebne. Pomoč je ponudila tudi Slovenska vojska. Vendar so se v gorenjskih občinah za ponudbo zahvalili in poudarili, da trenutno pomoč vojske bolj potrebujejo v drugih delih Slovenije.

V Škofji Loki, na Jezerskem, v Bohinju in drugje, kjer je narasla voda povzročala škodo, si bodo člani občinskih odborov civilne zaščite in predstavniki občin ogledali teren in ocenili, kakšne so posledice poplav. Večinoma gre za poškodovane, načete in najedene ceste ter brežine, ob umiku vode pa se bodo morda pojavila tudi kakšna nova plazišča. Potrebno bo tudi čiščenje naplavin na mostovih in drugje. Potekajo tudi prve ocene škode."Po prvih ocenah jo je Gorenjska kar dobro odnesla. Glede na to, koliko je bilo vode, bi bilo lahko bistveno slabše," je ocenil Hudohmet.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Poga?nik
06. 11. 2012 16.27
-1
Na Gorenjskem koncu na Bledu v obratu Lip Bled dela naprej kot da se ne bi nič zgodilo glede poplave. Zvečer sem gledal poročila in videl lip bled v obratu vrat, ki je bil poplavljen.
upornik22
06. 11. 2012 15.20
+4
jst vidim samo besnenje narave
ki?ibleko
06. 11. 2012 12.15
-8
joj kok so otroc veseli :DDDD
ki?ibleko
06. 11. 2012 12.23
-5
nerabijo iti na morje na ekskurzijo lahko grejo kr za šolo usi skp ^^
santamaura
06. 11. 2012 11.39
+3
Šola v Desklah še vedno zaprta Sreča v nesreči