Slovenija

FOTO: Usposabljanje letalcev

Cerklje ob Krki, 04. 04. 2008 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Cerkljah ob Krki so predstavili usposabljanje in delo tehnikov letalcev na helikopterjih, ki so nepogrešljiv člen ekipe.

Usposabljanje letalcev v Cerkljah
Usposabljanje letalcev v Cerkljah FOTO: Dare Čekeliš

Na letališču Vojašnice Cerklje ob Krki so danes pripadniki 15. helikopterskega bataljona prikazali usposabljanje tehnikov letalcev na helikopterjih Slovenske vojske, postopke pri pregledu helikopterja pred poletom, pripravo na polet, helikoptersko reševanje z dvigalko, gašenje s požarno vrečo in na splošno poklic tehnika letalca.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske stotnik Grega Hribar, predstavljajo tehniki letalci tretji nepogrešljivi člen helikopterske posadke. Odgovorni so za pripravo helikopterja pred poletom, pravilno delovanje vseh sistemov na helikopterju, za usmerjanje pri pristajanju, za pravilno natovarjanje, varnost potnikov, oborožitvene sisteme in druge tehnične naloge.

Usposabljanje letalcev v Cerkljah
Usposabljanje letalcev v Cerkljah FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah poveljnika letalsko tehnične čete 15. helikopterskega bataljona stotnika Darka Soviča so tehniki letalci zaposleni na zelo kompleksnih civilnih in starejših zrakoplovih ter na transportnih letalih, bojnih letalih in helikopterjih vojsk po vsem svetu, po njegovi sodbi pa je tehnik letalec dvoživka, ki večji del zadolžitev opravi na zemlji, manjši pa v zraku.

Tehnik letalec je poklic, kateremu je po njegovi sodbi posvečeno bistveno premalo pozornosti. V medijih se pogosto pojavljajo kratke vesti o pilotih helikopterjev, ki ob pomoči gorskih reševalcev rešujejo ponesrečene v gorah, z vojaki opravljajo nočne desante in skupaj z gasilci gasijo požare, nihče pa ne omenja tehnikov letalcev, ki pri teh akcijah sodelujejo in predstavljajo nepogrešljivi člen helikopterske posadke.

V Slovenski vojski so tehniki letalci zaposleni na treh tipih plovil, na helikopterjih vrst Bell 412 in Cougar ter na transportnem letalu L-410, za delo tehnika letalca pa so sposobni moški in ženske, ki izpolnjujejo zdravstvene letalske kriterije 2. razreda, so stari do 35 let, po izobrazbi strojni in elektro tehniki, obvladajo angleški jezik in imajo veselje do letenja, je še povedal Sovič.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 04. 2008 21.20
"Sploh veš kolko ur traja na enem helikopterju servis?" Na srečo je mehankarjev veliko več kot helokopterjev!
roberto-q4
06. 04. 2008 19.09
Jaz sedaj delam na letalih okoli pet let, tako da sine 69 ne bodi prevec pameten okoli. Nisem nikoli govoril okoli odgovornosti, ampak delo ni precej razlicno kot pri avtih(sem tudi delal vec kot eno leto na servisu avtomobilov)
Siniša Bizjak
06. 04. 2008 17.05
+1
dejstvo je da helikopter ni avto....in tule ni možnosti raznega "igračkanja" iz modrovanja raznih kvazimehanikov kot se to dogaja pri avtomobilih. Za letala in helikopterje se je treba držat točnih postopkov in pravil, saj za to (s podpisom) tudi kazensko odgovarjaš. Tega pa pri avtu ni. Tko da....nebi jst mešal hrušk z jabolkami fantje ;)
jurgelj
06. 04. 2008 15.51
roberto-q4 a si mogoče iz literature prepisal al iz izkušenj takšn komentar?
roberto-q4
06. 04. 2008 01.00
Lepo bi bilo ce bi mi povedal kako je, ceprav ti lahko povem da ni dosti razlike kot pri avtu!!! Drugace pa se check(servis) ne govori v urah ampak v dnevih!!! Razen dnevni pregled (line check) se opravi v uri ali dveh, ce pa se najde kaj vecjega na tem pregledu pa se letalo prizemlji oz. se izvede AOG (aircraft on ground) in je to doloceno letalo prioriteta!!!!
badi 27
05. 04. 2008 20.17
Mislim da jih je malo težje ko pa na avti olje menjat. Sploh veš kolko ur traja na enem helikopterju servis?
roberto-q4
05. 04. 2008 16.10
Letala je pa res tezko popravljati! hah
Tonček Balonček
05. 04. 2008 07.19
A to so tisti, ki med letanjem plezajo po letalu z gedorami in kombinrkami v žepih?
hrcekmuri
04. 04. 2008 19.44
TU PA NI KAJ LAPATI TO JE POTREBNO SAMO ZNATI