Slovenija

FOTO: V Grahovem odkritje spomenika domobrancem in poklon žrtvam nacizma

Cerknica, 06. 04. 2014 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Grahovem so slovesno odkrili spomenik domobrancem, ki so bili tam pobiti med drugo svetovno vojno. Dogodka se je udeležilo tudi nekaj aktivnih politikov, pred tem pa so se tam žrtvam nacizma poklonili Puntarji. Oba dogodka sta minila mirno.

V Grahovem pri Cerknici so danes v Spominskem parku ob 15. uri razgrnili spomenik domobrancem, padlim 24. novembra leta 1943. Ob tem je potekala tudi maša z blagoslovom spomenika, ki jo je daroval župnik Maks Ipavec, ki sicer deluje v Begunjah pri Cerknici. Med svojo pridigo je ponovil besede predsednika Nove Slovenske zaveze Petra Sušnika, da gre za spomenik 32 domobrancem, ki so novembra 1943 umrli v požgani postojanki, ki "nikogar ne poveličuje, pa tudi nikogar ne obsoja".

Slovesnosti so se udeležili tudi številni politiki, med drugim predsednik SDS Janez Janša, predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik Zbor za republiko Lovro Šturm, evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, predsednik sveta SDS France Cukjati in župan občine Cerknica Marko Rupar. Kot slavnostni govornik je nastopil Anton Drobnič, nekdanji predsednik društva Nova Slovenska zaveza.

Slovesnosti se je udeležilo nekaj sto ljudi, med njimi tudi številni politiki. Med obiskovalci je bila tudi Tilka Jesenik Balantič, sestra pesnika Franca Balantiča, katerega spomenik prav tako stoji v Spominskem parku Grahovo.

Janša je po slovesnosti na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so šli danes v Grahovo, ker branijo temeljno civilizacijsko in ustavno pravico do dostojanstva, groba in spomina ter se ne dajo "ustrahovati zagovornikom zločina, njihovi propagandi in lažem". Dodal je, da so molili tako za žrtve kot njihove rablje, kajti samo to je lahko temelj iskrene in trajne sprave v slovenskemu narodu.

Nova Slovenska zaveza je ob tej priložnosti izdala tudi zbornik z naslovom Grahovo 1943-2014, kjer so zbrani zapisi, ki opisujejo medvojne dogodke.

ZZB NOB je postavitvi spomenika nasprotovala

Nova Slovenska zaveza je spomenik postavila na lastni zemlji, pridobili so tudi dovoljenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. S postavitvijo spomenika domobrancem so še pred današnjo slovesnostjo dvignili precej prahu. V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB so zbirali podpise proti postavitvi spomenika in jih v četrtek tudi predali ministru za kulturo Urošu Grilcu, na izdajo soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine pa so vložili pritožbo.

S predsednikoma Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Nove Slovenske zaveze se je minuli teden pogovarjal tudi predsednik republike Borut Pahor. Iz njegovega urada so po sestanku sporočili, da sta soglašala, da predsednik v prihodnjih mesecih v sodelovanju z njima organizira dialog, ki naj pripomore k potrebni strpnosti in pomiritvi glede delitev, ki zadevajo polpreteklo zgodovino.

Že prej poklon žrtvam nacizma

V Grahovem so bili prisotni tudi policisti. Pred tem so se namreč pred spomenikom žrtvam nacizma poklonili predstavniki Puntarjev in drugih različnih organizacij, vendar pa sta oba dogodka minila mirno. Nekateri so priložnost izkoristili sebi v prid in ob Spominskem parku prodajali različne zgodovinske knjige.

Puntarji so se prišli poklonit ob dnevu začetka 2. svetovne vojne na naših tleh, 6. aprilu. Zbralo se je nekaj deset ljudi, žrtvam 2. svetovne vojne pa so se poklonili z minuto tišine, polaganjem venca in prižiganjem sveč. Ob spomeniku so recitirali pesmi in v govorih predstavljali nekatera zgodovinska dejstva, zaključili pa so s petjem partizanskih pesmi in vzklikanjem: "Smrt fašizmu, svoboda narodu."

Franko Pleško iz Primorskih Puntarjev je dejal, da je 6. april dan, ko je nacifašistična vojska leta 1941 napadla Jugoslavijo brez vojne napovedi in v nekaj dneh je v Beogradu padlo 20.000 civilistov. Danes pa bo "tukaj otvoritev spomenika, na katerem na žalost piše, da je posvečen slovenski vojski, a je vse drugo razen slovenska vojska". Dodal je, da smo priča rehabilitaciji nacifašizma na slovenskih tleh in da nasprotujejo "rehabilitaciji izdajalcev domovine, ki so se borili z ramo ob rami z nacifašistično SS".

Dodal je, da ne bodo ostali na otvoritvi spomenika domobrancem, ampak se bodo častno razšli, kot so tudi častno prišli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni