Slovenija

FOTO: Tudi Pahor v peskovniku za ’brihtne glavce’

Ljubljana, 05. 01. 2015 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Ljubljani od danes dalje deluje tako imenovani podjetniški peskovnik. Gre za prostor, v katerem se mladi lahko naučijo, kako iz svojih veščin ustvariti vir prihodka. Bistroumne mlade bodo vodili pri prvih korakih podjetništva.

Mlada ekipa Ustvarjalnika, ki na srednjih šolah po vsej državi zadnjih pet let organizira podjetniške krožke, bo v novih prostorih različnim skupinam mladih z dobrimi idejami pomagala pri izpeljavi prvih projektov.

Kot ob otvoritvi pojasnjuje Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika, so vrata v podjetniški peskovnik odprta vsakomur, ki bodisi že ima zanimivo idejo, ki bi jo želel izpeljati, ali pa to idejo še išče.

"Srednješolec se ne more nikjer naučiti, kako dejansko poiskati poslovno idejo in jo potem tudi izpeljati. V podjetniškem peskovniku pa bodo mladim na razpolago vsa potrebna sredstva in pomoč mentorjev, da bodo lahko razvijali svoje prve ideje. Prispodobo peskovnika uporabljamo, ker želimo, da je to prostor za sproščene prve poskuse, ki bodo nekoč kasneje temelji za uspešen posel," pojasnjuje.

Prostore, ki jim jih je v uporabo ponudilo podjetje Kompas MTS, je danes obiskal tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je mlade mlade izzval da "so radovedni, pogumni in odločni ter da iščejo poti izven ustaljenih vzorcev". "V vas vidim navdih, ste kot vihar, ki lahko razpiha prah, ki se je polegel na ustvarjalnost v teh časih," je nekoliko pesniško razpoložen dejal Pahor.

Podjetniški peskovnik - 12
Podjetniški peskovnik - 12 FOTO: Ustvarjalnik

Kaj je Ustvarjalnik?

Ustvarjalnik se spopada z enim osrednjih izzivov današnje generacije dijakov in študentov: brezposelnosti med mladimi. Kot pravijo je njihova rešitev enoletni program, ki srednješolce nauči, kako iz svojih veščin ustvariti vir prihodka. Mladi v okviru programa ustanovijo svoje prvo podjetje. Program je sestavljen iz treh delov, in sicer iz podjetniških krožkov, mentorstva in novega podjetniškega peskovnika.

V zadnjih petih letih je njihove aktivnosti gostila že več kot tretjina vseh srednjih šol v Sloveniji, kot pravijo pa je posebnost njihovega programa, da ni financiran s strani države ali evropskih sredstev. "Ustvarjalnik je bil lansko poletje izbran med 11 najbolj perspektivnih socialnih podjetij na svetu po izboru ameriškega Unreasonable Instituta, kar nam je pomagalo tudi do pridobitve sredstev s strani tujih investitorjev," pojasnjujejo in dodajajo, da jim je z novimi prostori omogočeno, da na njihovih dogodkih vsako leto gostijo približno tisoč mladih, ki ob pomoči mentorjev odkrivajo svet podjetnosti.

Ker se podjetništva ne da naučiti drugače, kot v praksi, Ustvarjalnik mlade vabi, da obiščejo katerega od prihajajočih dogodkov. Prvi bo že konec januarja, vsakoletni podjetniški vikend, na katerem bodo mladi v enem koncu tedna od začetne ideje do produkta pripeljali svoje poslovne zamisli in jih predstavili vlagateljem.

Podjetniški peskovnik - 8
Podjetniški peskovnik - 8 FOTO: Ustvarjalnik

Pomoč mladim je že obrodila prve sadove

"Brez Ustvarjalnika dvomim da bi mi uspelo. Tukaj sem dobil vsa dejansko potrebna znanja, kontakte, nasvete, prostor in pomoč, da sem svoj projekt uresničil," pravi Jernej Pangeršič, Trboveljčan, ki je bil zaradi svojih idej nedavno sprejet na prestižno Univerzo Watson v Združenih državah Amerike. Pangeršič se na univerzo odpravlja s projektom WhoDo, spletno platformo za spodbujanje prostovoljstva, ki jo je razvil v mladinskem podjetniškem pospeševalniku Ustvarjalnik.

Podjetniški peskovnik - 14
Podjetniški peskovnik - 14 FOTO: Ustvarjalnik

Kot je pojasnil, je začel z idejo za časovno banko. Delovala bi nekako tako, da bi posameznik nekomu na primer popravil računalnik, tista druga oseba pa bi plačala z določenim časom in svojimi drugačnimi specifičnimi znanji. Razvil je prototip, s pomočjo Ustvarjalnika pa je idejo še oplemenitil. Tako je nastal spletni portal WhoDo, na katerem nevladne organizacije objavljajo potrebe za pomoč pri kakšnem projektu. Prostovoljci se javijo, za vsako opravljeno uro pa dobijo cekin, ki ga lahko unovčijo za neke donirane nagrade. Organizacije nastopajo kot delodajalci, podjetja pa le kot donatorji.

Še ena ideja, ki je zrasla s pomočjo Ustvarjalnika, pa je na primer posebna zapestnica, ki opozarja starostnike, kdaj morajo vzeti zdravila. Začetna ideja se je porodila dijaku Luki Miletiču na podjetniškem krožku II. gimnazije Maribor. Pri Ustvarjalnikovem podjetniškem krožku pod mentorstvom Bojana Zemljiča je nastala ekipa Monitio. Z idejo so zmagali na številnih startup tekmovanjih, zdaj pa se počasi podajajo na Kickstarter. Kot so pojasnili, zapestnica deluje tako, da se na škatlico za zdravila namesti priložen oddajnik, nato pa uporabnik, ko je čas da vzame zdravila, začuti vibriranje zapestnice.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chucknorris
06. 01. 2015 19.10
+1
Če je to peskovnik za brihtne glave,kaj potem Pahor tam dela?
gordo
06. 01. 2015 18.43
Za drugam tek ni
Prassek
06. 01. 2015 12.20
-2
Naj naredijo se peskovnik 'kako preziveti z malo ali nic denarja'.......
ivan.z Doba
06. 01. 2015 09.06
+3
Na podjetništvo se zelo dobro spozna, kar se tiče samopromocije. Glavo pa še kar tišči v pesek!
ssbobo
05. 01. 2015 23.41
+1
Lep zgled naj jim bo,....................... kako se samoproviraš pa lepo služiš ZASE ne pa za TLAČANE
VSEZNALECno1
05. 01. 2015 20.32
+6
He he Pahor in Podjetništvo....... lahko bi kvečjemu pamet solil na kakšnem novačenju mladih fantov v baletno šolo ali kakšnemu forumu Mladi in Moda.....
bb5a
05. 01. 2015 20.20
-2
Pa kje to mi živimo od slik je vidt da majo 3/4 materiala v angleščini?!? A že navajamo kako bodo zapustil slovenijo al kaj naj bi to blo? Aja slovenščina je očitno kmetavzarski jezik, ki se ga sramuje tudi naš predsednik...
DonMiltonFriedman
05. 01. 2015 21.44
+1
Ne vem, ce ves... za 3/4 stvari sploh ni slovenske besede. Vsaj za napredne ne... V Sloveniji uspe tisto, kar v USA poznajo ze 10 let. Kuponko, itd.
ssbobo
05. 01. 2015 23.55
komunjara 1
05. 01. 2015 19.47
-9
srednjesolec ki ne more sam najti poslovne ideje ..... naj prime metlo in gre na komunalo..... volontersko...... bo na svezem zraku ze dobil kako idejo
donato
05. 01. 2015 19.47
+15
Pahor bi moral poslušati, ne pa govoriti mladim, saj je on eden izmed tistih, ki nas je pripeljal na rob prepada in državo na beraško palico. A ga ni nič Sram?.
Sporo
05. 01. 2015 19.33
V neokomunizmu bomo otroke učili kako se ogenj v mokrem gozdu zaneti.
DonMiltonFriedman
05. 01. 2015 21.42
Res je. Ker bo predalec iti v Italijo po vzigalnike. Sploh z Yugotom ali pes.
simple_mind
05. 01. 2015 19.25
+2
A samo "mladi", karkoli že to pomeni, se naj bi učili, kako do prihodka ? Naj bi bili samo "mladi" toliko neumni, da pa po drugi strani ni prav nobenega vzpodbudnega okolja za podjetništvo, nobenih začetnih olajšav, kaj šele dejanske pomoči ?
tatanka44
05. 01. 2015 19.01
+0
Mlade je v štartu treba naučit kaj drugega ne pa samo VIR PRIHODKA in samo to gre celemu svetu po glav.In pri nas so mladi temu še najbolj nasedli.Sramujem se podatka da je od vseh Evropskih držav Slovenija na zadnjem mestu po volonterskem delu po svetu.Lepo so starši naučil tele naše razvajence zadnjih 20 let.DNAR DNAR DNAR.....Vsa čast izjemam.
?unta
05. 01. 2015 18.46
+13
BRIHTNE GLAVCE RAJE GREDO V TUJINO.KRUHEKA SLUŽIT
simple_mind
05. 01. 2015 19.27
+2
Tako je, in dovolj je samo malo Nemščine, pa si takoj na boljšem.
Sara Rebek
05. 01. 2015 18.43
+6
idej je lahko velik ampak pomembneži denarja ni. startup se financirajo predvsem preko matičnih držav. pri nas na banki dajo in subvencionirajo večinoma tiste, ki za začetek državne pomoči niso niti potrebovali oz imajo že lepe bilance .podobnih strani je v zadnjem času kot gob po dežju... osveščajo nas ...rezultati so glede na stanje na zavodu za zaposlovanje bolj porazni. drugače povedano ... če ne veste bo izdelava lončka za kavo rog (kidstarter) bila v tujini. koliko jim država da toliko dobi nazaj...
mbtukaj
05. 01. 2015 18.42
+11
Za Manekena Narcisa je Slovenija samo igrišče. En velik peskovnik. Gradovi in mostovi so se mu podrli, sedaj pa nam pripoveduje pravljice. Eni pa mu nasedajo..
Koffetka
05. 01. 2015 18.39
+6
Neusahljiv vir zapravljanja denarja za notorične OSLARIJE..Spet proračunski denar namensko osebam z rdečo preteklostjo..Naslednje leto lohka pričakujemo, da bodo otroci namesto Dedka Mraza morali prinesti prinesti žakelj krompirja in denar od daril..če letos ti virtuozi poganjajo otroke nabirat Cuker po bajtah..Grioza kaj premore rdeč veleum..
Koffetka
05. 01. 2015 18.41
+4
A INKUBATOR je pa propadu, pa javno zasebno partnerstvo tud Boterstvo se ni obneslo, Akcija Cuker Otrok pa tud ne..Zadruge so propadle, Kolhozo, Solhozi in Gulagi pa tud..
korintos23
05. 01. 2015 18.44
-4