Slovenija

FOTO: V spomin na žrtve samomora zagorelo 416 svečk

Ljubljana, 10. 09. 2011 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lani je zaradi samomorov umrlo 416 prebivalcev Slovenije, zato so v društvu Ozara na Kongresnem trgu v njihov spomin prižgali prav toliko svečk. 10. september je namreč dan preprečevanja samomora.

Slovenija se glede na mednarodno primerljive podatke o umrljivosti zaradi samomorov že več desetletij uvršča med deset najbolj ogroženih evropskih držav. Po zadnjih podatkih je namreč četrta med državami članicami EU po samomorilnosti. Umrljivost zaradi samomora pri nas v zadnjem desetletju sicer nekoliko upada, vendar številke kljub temu ostajajo visoke.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je lani zaradi samomora umrlo 416 prebivalcev Slovenije. To je sicer 30 odstotkov manj kot leta 2000, a še vedno pomeni, da v povprečju vsakih 21 ur zaradi samomora umre ena oseba. Med prebivalci, ki so umrli preteklo leto, je vsaka 44. oseba umrla zaradi samomora. Med njimi je bilo štiri petine moških in petina žensk.

Na Kongresnem trgu je v spomin lanskim žrtvam samomora zagorelo 416 svečk.
Na Kongresnem trgu je v spomin lanskim žrtvam samomora zagorelo 416 svečk. FOTO: Aljoša Kravanja

Najpogostejši vzrok smrti zaradi samomora v Sloveniji je bilo v lanskem letu namerno samopoškodovanje z obešenjem, zadavljenjem ali zadušitvijo, najpogosteje pa je do samomora prihajalo v starostni skupini od 15 do 19 let.

Po zadnjih podatkih Eurostata je v državah članicah EU največ samomorov v nekdanjih državah komunističnega bloka. V letu 2009 je bila samomorilnost tako najvišja v Litvi, sledili sta ji Madžarska in Latvija. Najnižje stopnje umrljivosti zaradi samomora pa so bile ugotovljene v Grčiji in na Cipru.

V zadnjih letih so se sicer v Sloveniji okrepile aktivnosti na področju preprečevanja samomora. Tako se je društvo Ozara Slovenija pridružilo pobudi Svetovne zveze za preprečevanje samomora in je ob letošnji obeležitvi svetovnega dne preprečevanja samomora zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani prižgalo svečke za vseh 416 lanskoletnih žrtev samomora v Sloveniji.

S tem želijo simbolno pokazati ljudem, da je številka še vedno visoka, hkrati pa jim želijo sporočiti tudi, da so poleg oseb, ki so storile samomor, neposredno prizadeti tudi njihovi bližnji. "Po podatkih naj bi vsak samomor prizadel še vsaj šest prijateljev, svojcev ali znancev," je povedal predsednik društva Bogdan Dobnik.

Ob tem pa v društvu želijo s tem dogodkom sporočiti tudi spodbudno novico. Po besedah Dobnika se je v letu 2010 v Sloveniji zgodilo 32 samomorov manj kot leto prej, zato so v ta namen mimoidočim razdelili 32 lončnic.

10. september sta za svetovni dan preprečevanja samomora leta 2003 razglasili Svetovna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Letošnji svetovni dan nosi geslo Preprečevanje samomora v večkulturnih družbah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja