Slovenija

FOTO&VIDEO: Sneg povzročal zastoje in lomil drevesa

Ljubljana, 28. 11. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novozapadli sneg je povzročal težave na slovenskih cestah, lomil pa je tudi drevesa. Pristojne službe so aktivirale vse razpoložljive plužne enote in prepovedale promet za tovorna vozila. Kljub temu je prihajalo do nesreč.

Na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si nam lahko pošljete fotografijo ali posnetek današnjega sneženja. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedite tudi, kako naj vas podpišemo.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra se v večjem delu Slovenije sneg oprijema cestišča. Zaradi sneženja so na cestah plužne skupine, priporočajo pa dodatno previdnost in strpnost za volanom.

Po vsej Sloveniji so na terenu vse razpoložljive plužne enote, zaenkrat pa delo poteka brez posebnosti, je za 24ur.com povedal vodja službe za tehnično pripravo dela pri Dars Andrej Sever.

''Razmere so pod kontrolo. Gorenjska cesta je povsem čista, nekaj težav je v okolici Ljubljane in na Primorskem. Na Štajerskem je zaenkrat še zelo malo padavin, snega ni skoraj nič, tako da ni težav,'' je še povedal Sever.

Pluženje cest.
Pluženje cest. FOTO: Miro Majcen

Prepovedan promet za vsa tovorna vozila

Kot je povedal Sever, bodo zaradi tega, ker se do okoli 1. ure zjutraj pričakuje še kar nekaj snega, zadržali vse tovornjake na počivališčih in jih izločali iz prometa, če bo to potrebno. ''Tudi že na madžarski meji bomo zaustavljali kamione. Ker tisti, ki gredo proti morju, bi se drugače spet zaustavili na klancih in bi nastale težave,'' je še povedal Sever.

Če bodo razmere slabše na enem območju, drugod pa bodo manj problematične, bodo enote seveda tudi prerazporejali. Zaenkrat so tako dva prerazporedili iz Prekmurja na Vransko.

Policija voznikom svetuje, naj se na pot ne podajajo brez nameščene zimske opreme. Hitrost vozila naj zmanjšajo in prilagodijo razmeram na cesti, povečajo naj varnostno razdaljo, zavirajo pa naj postopno. Kaj pa lahko storite, če na cesti 'padete' v meglo?

Kot je napovedal Sever, so se odločili za izločanje tovornjakov. ''Zaradi izrednih voznih razmer bo na slovenskih avtocestah in državnih cestah po 20. uri prepovedan promet za vsa tovorna vozila do preklica. Tovorna vozila se morajo izločati iz prometa,'' so zapisali na Promet.si.

Da je previdnost na cesti v snežnih vremenskih razmerah nujna, priča tudi ta fotografija našega bralca.
Da je previdnost na cesti v snežnih vremenskih razmerah nujna, priča tudi ta fotografija našega bralca. FOTO: Bralec

Pozor! Nevarnost poledice

Razmere na primorski avtocesti poslabšuje burja, ki povzroča snežne zamete oziroma zaradi katere se na cestah kopičijo kupi snega. Na odseku Divača–Kozina je nevarnost poledice, so zapisali na Promet.si.

Na meteoalarmu pa svarijo pred poledico po vsej Sloveniji. In medtem ko za severovzhodno in jugovzhodno Slovenijo velja rumena stopnja nevarnosti, pa za severozahod, jugozahod in osrednjo Slovenijo velja oranžna stopnja nevarnosti.

Zaradi okvare tovornega vozila je na pomurskem odseku avtoceste med priključkom Sveti Jurij ob Ščavnici in priključkom Cerkvenjak v smeri Maribora oviran promet.

Zaradi okvare vozila je oviran promet na ljubljanski zahodni obvoznici na izvozu Ljubljana Brdo iz smeri Kozarij.

Več o prometu.

Zaradi podrtih dreves zaprti cesti

V noči na ponedeljek, med 3. in 6. uro, lahko nastopi povišano plimovanje morja. Morje bo ob tem predvidoma preseglo opozorilno višino na mareografski postaji v Kopru. Arso

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da se bo sneženje ponoči še okrepilo. Na spletnih straneh Agencije za okolje in prostor so zapisali, da bo popoldne in v prvi polovici noči na ponedeljek v vzhodni Sloveniji zapadlo od 10 do 20, drugod od 20 do 40 centimetrov snega. Lokalno (Notranjska, Kočevsko, hribi severne Primorske, Idrijsko hribovje, hribovje zahodno od Ljubljane ... ) lahko zapade tudi 50 ali 60 centimetrov novega snega. Burja na Primorskem bo gradila snežne zamete, opozarjajo na agenciji. Burja bo ponehala v noči na ponedeljek, sneženje bo ponoči oslabelo in do jutra v glavnem ponehalo.

Podgorica pri Ljubljani
Podgorica pri Ljubljani FOTO: Srečko Blas

V torek bo sprva delno jasno in po nižinah megleno. Popoldne in zvečer se bo pooblačilo in padavine bodo zajele večji del Slovenije. V sredo bo oblačno s padavinami. Na Primorskem bo deževalo, pihala bo burja. Drugod bo večinoma snežilo. V četrtek bo še nestalno vreme z občasnimi padavinami.

Zaradi podrtega drevja bo glavna cesta Novo mesto–Metlika med Jugorjem in Dolami zaprta do 29. 11. 2010 do 12. ure. Obvoz je urejen po cesti Metlika–Črnomelj–Ručetna vas–Jugorje. Cesta Zagorje–Trbovlje je pri Bevškem zaprta. Promet.si

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je zaradi novozapadlega snega prišlo do podiranja dreves v občinah Krško, Črnomelj, Metlika in Slovenj Gradec, podrta drevesa pa so ovirala promet.

Na vprašanje, ali je pričakovati, da se bo sneg v kratkem stopil, je dežurni prognostik Jure Cedilnik odvrnil, da je naslednje sneženje z okoli 20 centimetri novega snega predvideno za torek popoldne in noč na sredo, v sredo čez dan pa bo po zdajšnjih napovedih sneg prešel v dež, je pojasnil Cedilnik. Ali bo sneg pobralo, je odvisno od temperatur in koliko bo dežja, vendar pa bo otoplitev po trenutnih napovedih, ki so zaradi časovne oddaljenosti še dokaj nezanesljive, zgolj prehodna.

Več o vremenu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnasem
29. 11. 2010 07.59
Kako lepo jutro!! Bela polja, beli hribi in očiščene ceste. En velik BRAVO za naše cestarje!!!
Karmen Drobnic
29. 11. 2010 07.53
pri nas ga je 65
vranko
29. 11. 2010 07.31
pri nas ga je dobrih 20 cm :)
ssvarun
29. 11. 2010 07.21
@zovec123 dajva menjajma
zovec123
29. 11. 2010 06.12
vsi ki prejemajo socialno pomoč in so fizično sposobni, lopate v roke in na ulice čistit ceste! če mi delamo vse leto za njihje to najmanj kaj lahko storijo v prid države oziroma občin!
littleSister
29. 11. 2010 05.04
mene pa bol zanima kdaj boste spucali pločnike? Danes ima moj mesec dni star sinček pregled na pediatrični kliniki, ki nima niti enega parkirnega mesta. Parkirna hiša pri kliničnem je več kot 500 m stran, tako da me zanima če grem lahko z vozičkom po sredi ceste, ki je tako lepo splužena ...
Shpongle
29. 11. 2010 02.19
to je šele začetek =)
Tonček Balonček
29. 11. 2010 00.42
Ti bi moral zdajle sedeti za volanom!!! Dol z Jankovićem! Kukovićevo bi, če bi bila županj, danes srečevali za volanom in bi posipala po Ljubljani (verjetno bi se izgubila, saj je ne pozna), kot se je guncala z Zidarjem pred Pediatrično kliniko.
Žane12
28. 11. 2010 23.56
+1
Naj vam nekaj povem. Sam sem cestar pri cestnem podjetju in naj vam povem da ni tako preprosto kot si mislite. Kot prvo so omejitve soli ki jim imamo zelo malo zaradi varčevanja v državi. Kot drugo sneg se prime na cestišče v 15 minutah vsaj za 3 centimetre. Kot četrtič pa samo pluženje na državnih cestah je tako zahtevno da raje ne govorite. Nekateri vozniki so na terenu tudi po dva dni in več brez spanca za bornih 700€. Narod se pa kar vozi na brezpomenske poti in govori da je 3 centi na cesti katastrofaa. Nej pogledajo v tujino kako je narob pameten in imajo vse zmenjen sam slovenčki se neki jezijo. Pa še to plug vozi povprečno z hitrostjo 40-65 km/h in ima vsaka skupina vsaj 30km za preplužt. In preden naredi en krog minejo 2 do3 uri in sneg se spet prime vsaj za 5 centi. Tko da ne govort in pametovat.
eljaske
28. 11. 2010 23.41
A JE TO LANSKI SNEG,AL LETOŠNJI??
Alen Forjan 1
28. 11. 2010 23.37
kaj tolko godrnjate ćez plužno službo,saj tudi oni so ljudje,ljudje pamet v roke in strpnost pokazat,strpnost!!!! In ven se odpravit le v nujnih primerih!
Suzi66
28. 11. 2010 23.33
Živim na Vodnikovi cesti v Ljubljani in je od 19 do zdej plug šel že ene trikrat mimo tko da so pridni in plužijo
G.R.E.E.N
28. 11. 2010 23.24
ja ja plužijo oni......tri ure sem bil v Ljubljani in samo 3 pluge sem videl, ceste pa vse neočiščene. Sramota
AA11
28. 11. 2010 23.09
Nad razmerami v zimskem prometu se pritožujejo vedno nesposobni vozniki in taki, ki imajo še zdaj letne gume.
hcaine2
28. 11. 2010 22.52
Robert Ma28.11.2010, 22:22 2 pravijo da so vi plugi na terenu!!???sam v mb je kot da bi meli samo en plug! To je verjetno zato, ker imate samo en plug :D
murkecc
28. 11. 2010 22.52
Zdle je blo prav super se mal naokol vozit...
nekdo...
28. 11. 2010 22.39
Robert Ma daj ne pretiravaj! Zdaj sem prišel domov, pa nisem v centru Mbja doma. Pa po centru normalno lahko voziš po omejitvah če nimaš nikogar pred sabo. Ne morjo bit vse ceste splužene naenkrat. Sem pa tud tu pr nas v breg gor čist lepo brez težav prišu. Tak da dajte nehat sikat. Sicer pa naj ga pade tok da bo jutri čisti kaos. Hihihi. Men bo tok lepo. Belina in tišina:D Dva metra ga naj vrže lahk še kak centi zraven. Pa bomo delali tunele kot včasih. A ne bo lepo?:D
SLOVENIASTAN
28. 11. 2010 22.37
Robert Ma jaz sm pred eno uro vido dva na koroski cesti , drug za drugim sta se pelala pa pluzla
Robert Ma
28. 11. 2010 22.22
pravijo da so vi plugi na terenu!!???sam v mb je kot da bi meli samo en plug!
SLOVENIASTAN
28. 11. 2010 22.15
097 28.11.2010, 21:58 Ja pa majo na Mađarskem izlocanja , pa v Romuniji pa se cel poleti ko je nad 31stopinj al kolk ze majo izlocanja . Res pa je da v Sloveniji ni parkingov da bi izlocli tako stevilo kamionov , mej pa tud ne morjo kr zapret , tak da vjutro se bomo vsi vozli nekak pac.