Slovenija

FOTO&VIDEO: Krka upada, veliko vasi še pod vodo

Brežice/Kostanjevica na Krki, 21. 09. 2010 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
52

V Kostanjevici na Krki se voda umika. Nekateri prebivalci so se izselili k sorodnikov in prijateljem. V šolo, kjer jim je občina ponudila začasna prenočišča, pa ni šel nihče.

Danes pri odpravljanju posledic poplav sodeluje 145 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Sodelujejo na območju Krške vasi in Kostanjevice na Krki. Od sobote do danes je sodelovalo že več kot 400 vojakov.

Vode se na poplavljenih območjih po vsej državi počasi umikajo, a ponekod imajo še vedno veliko dela.

KOSTANJEVICA NA KRKI

Po treh dneh poplavljanja in reševanja se situacija v Kostanjevici na Krki počasi umirja. Voda se umika, vodna gladina se je od jutra znižala za 30 centimetrov. Gasilci, vojaki, reševalci končujejo delo, na terenu bodo ponoči le dežurne ekipe. Glede vdiranja vode iz Krakovskega gozda, ki se je začelo včeraj popoldne, je Robert Zagorc iz tamkajšnjega občinskega štaba dejal, da pritiska ni več. "Voda se je umirila, jo je pa tam še ogromno," je povedal za 24ur.com. Na pomoč je priskočila tudi Slovenska vojska.

Nekateri prebivalci so se izselili k sorodnikov in prijateljem. V šolo, kjer jim je občina ponudila začasna prenočišča, pa ni šel nihče. Župan Mojmir Pustoslemšek pravi, da so že včeraj predlagali, da občani, predvsem tisti starejši, zapustijo otok in se preselijo v šolo, kjer imajo urejena prenočišča. A odziv je bil slab, nekateri so res odšli v šolo, drugi h kakšnim sorodnikom ali znancem, večina pa jih je ostala. "Večinoma ljudje nočejo oditi. Tu tudi vpliva psihološki učinek," je dejal župan.

Pustoslemšek je še dodal, da imajo že imenovane komisije, ki bodo, ko bo to mogoče, ocenile škodo, vsekakor pa v tej situaciji pričakujejo tudi državno pomoč.

Noč bo minilo mirno, do jutra naj bi se voda povsem umaknila. Na območje bo jutri prišlo 140 vojakov s 15 cisternami vode. Območje bodo temeljito očistili in pomagali prebivalcem iz hiše odnesti uničene stvari.

Kostanjevica na Krki
Kostanjevica na Krki FOTO: Damjan Žibert

BREŽICE

Po podatkih civilne zaščite je do sedaj na terenu sodelovalo že več kot 7000 reševalcev, predvsem gasilcev, številka pa ne vključuje vseh aktivistov humanitarnih organizacij, ki so v teh dneh priskočile na pomoč prebivalcem.

Tudi brežiško območje so poplave precej prizadele. Za 24ur.com so na občinskem štabu CZ Brežice dejali, da so nekateri deli posameznih vasi še vedno poplavljeni. Tako je tudi v vasi Loče, kjer se voda umika počasi, a posebnih aktivnosti, razen dežurstva, niso opravljali. A v Ločah je še precej dela. "Pospravljanje kletnih prostorov, črpanje, razna čiščenja in drugi nujni ukrepi. Tudi kar se živine tiče,“ so nam dejali na štabu. V Ločah so sicer pomagali tudi vojaki, za katere na štabu pravijo, da so se zelo dobro izkazali.

Tudi bližnja vas Rigonce je še zmeraj poplavljena, na štabu pa pravijo, da je Sotla še včeraj naraščala. Vse, kar so lahko, so zaščitili s protipoplavnimi vrečami, na terenu pa so bile tudi operativne enote. V Krški vasi na nekaterih delih črpanje vode še nima pomena, saj je podtalnica zelo visoka. "Je pa več kot polovica poplavljenega območja že saniranega,“ so dejali na štabu. Sicer pa so tudi v Krški vasi danes pomagali vojaki.

Samim prebivalcem ni ostalo kaj drugega, kot da se s posledicami poplav soočijo. Na štabu pravijo, da so bili prebivalci na situacijo pripravljeni, imeli so škornje, zadosti pa je tudi čolnov, tako da je lahko komunikacija med vsemi poplavljenimi deli dobro potekala. "Prebivalci si med sabo seveda pomagajo," pravijo na štabu. Na štabu ocenjujejo, da bo voda odtekla v nekaj dneh, saj je vremenska napoved dobra, in dodajajo, da je za ocenjevanje škode še prezgodaj.

Poplave v Krški vasi
Poplave v Krški vasi FOTO: Miro Majcen

NOVO MESTO

Na novomeški izpostavi urada za zaščito in reševanje so nam dejali, da pod njihovo pristojnost spada območje od občine Trebnje do občine Šentjernej in potem čisto na jugu še do občin Metlika, Črnomelj in Semič. V nekaterih krajih so se sprožili plazovi, spet drugi konci, kot sta Zameško in Hrvaški brod, so pod vodo. Ocenjujejo, da bodo danes ljudem že lahko pomagali v tisti standardni obliki, torej, da bodo iz stanovanjskih objektov lahko izčrpali vodo. V preteklih dneh namreč vode preprosto niso mogli nikamor izčrpavati.

Večji manevrski prostor jim zdaj dopušča dejstvo, da vode upadajo. Kot je znano, so velike težave tudi z lesenimi mostovi na Krki, ki jih je poplavilo. Preden jih bodo pristojni lahko odprli za promet, jih bodo morali temeljito pregledati.

KOČEVJE

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je dejal, da se na Kočevskem močno narasla Rinža in njeni pritoki še niso umirili, višina vode pa nekoliko niha. Tok reke je bolj ali manj stabilen, cesta Kočevje–Ljubljana je poplavljena, večjih težav z električno oskrbo pa nimajo. Stanje je še vedno zelo resno, je dodal.

Po njegovih besedah je na Kočevskem še vedno poplavljenih nekaj hiš, gasilci pa so povsod na terenu. Reševalci so še vedno v pripravljenosti in upajo na najboljše, zanimivo pa je, je dodal Kalinič, da po dveh sončnih dneh Rinža še ni začela upadati, kar je po njegovi oceni posledica vodnega vala iz Ljubljanice in še nekaterih okoliških rek.

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakotaj
21. 09. 2010 23.44
Pozdravljeni, ko tole prebiram sočustvujem z vsemi prizadetimi ampak to ni dovolj. Zahvala vsem, ki v teh dneh pomagate poplavljenim. Tisti, ki lahko, bomo v teh dneh gotovo dočakali, da dobrodelne organizacije odprejo račune in tako pomagamo tudi z denarjem. Voda bo odtekla, sedaj se prava kriza šele začenja. Pohištvo je uničeno, olja, drv za kurjavo ni, vse je razmočeno, povrtnine so šle v maloro, pridelkov, krme za živino ni. Prizadete so velikanske kmetijske površine, zbiralniki vode so oporečni, zraven so še prizadeta podjetja, poplavljena, pa mogoče še v finančni krizi in nenazadnje prihaja jesen in glede na temperature se hitro približuje zima. Ali je kdo pomislil na stanje po poplavah. Dobro, se bo ali ne bo saniralo vodotoke, tu je vprašanje politike. Nenazadnje ostajajo prizadeti ljudje ki se bodo morali sami boriti z dnevi, ki prihajajo. Narava je silovita v svoji moči, kaj pa smo ljudje? Drobtinice, ki jih pometajo fizikalni zakoni. Prihaja čas da iz svoje lupine ugodja pogledamo ven, pomagamo in začnemo biti ponižni pred NARAVO IN JO ZAČNEMO SPOŠTOVATI. TO JE NA NAS, NAŠIH OTROKIH IN VNUKIH. Kdaj začeti? Čas teče, svetovne vremenske razmere že glasno opozarjajo ČLOVEK ZAČNI RAZMIŠLJATI Z GLAVO IN SPOŠTUJ NARAVO. Lep pozdrav vsem. Naj dodam eno misel : Iz vsake slabe stvari se da potegniti nekaj dobrega? Je le vprašanje časa. Da ne bo vse zvenelo kot da nimam pojma, kaj je to naravna nesreča in na forumu samo pamet solim. Pred dvemi leti nas je prizadel tornado, stanje še sedaj ni v celoti sanirano. Pri odpravi posledic je bilo ogromno ur, pri katerih je bil človek izpostavljen smrtni nevarnosti (fizikalne sile prepletenih gozdnih dreves). to se je rešilo postopoma, disciplinirano in ne brezglavo.
hrcekmuri
21. 09. 2010 22.22
K HUDIČU PA TAKA INTILIGENCA TEGA LJUDJE NE POTREBUJEJO
Tonček Balonček
21. 09. 2010 20.51
Več kot se piše o čem, bolje bo!
A.L.O.
21. 09. 2010 20.51
napovedujejo vedno več takih katastrov,veliko bo potrebno delati na preventivi in na razmisliti kje naj se gradi
punca08
21. 09. 2010 20.46
karitas pomaga o rdečem križu sploh ni slišat
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 09. 2010 20.44
MA KAJ BI KDO POMAGAL CE VAS POZNAM.NA LETO 2012 SE VRNE VSO SOCUTJE IN VSE .SAMI GLASNI NA TEH FORUMIH PA SAMI ASI SVAKA VAM CAST.KAJ BOSTE POMAGALI CE V VAS NI VEC NITI MALO SOCUTJA DO SOCLOVEKA.ZAHVALIL BI SE EDINO GASILCEM IN POLICIJI.VSE OSTALO JE TEMA DO 2012.LEP POZDRAV
ancica83
21. 09. 2010 20.41
Žalostno, da se piše samo o Kostanjevici na Krki. V Struški dolini v občini Dobrepolje so pa hiše čisto pod vodo. Tega pa nihče ne pove. Aja, niso iz prave občine, niso dovolj veliki pa še do tja se ne more prit. Žalostno.
Tonček Balonček
21. 09. 2010 20.11
V najnovejši številki Nove revije pričlakujem prispevke Rupla, Janše, Bučarja in drugih velikih duhov tega naroda o gasilcih, ti namreč rešujeo narod! Kot vedno, pod Avstrijo so s eljudjezdruževali pod krinko gasilcev, zato je ta organizacija še danes najmočnejša prav v deželah, ki so bile nekoč pod Jodlarji! Danes se zgodovina ponavlja, gasilci so še ena redkih organizacij, ki imajo samo eno krovno vodstvo, novinarji, gorski reševalci, taborniki-skavti, RK -karitas, managerji in podobni so že zdavnaj na dvoje, verjetno to čaka še jamske reševalce, pri gasilcih pa je vse skupaj le še vprašanje časa! Poštenjaki in levaki, ločite se že enkrat! V Ljubljani bodo levaki-gasilci, na deželi pa pošteni, imeli bomo Gasilsko zvezo in Gasilsko brezzvezo!
meskozvan
21. 09. 2010 19.52
vsaka čast gasilcem in prostovoljcem, Vsem tistim ,ki pa šalabajzajo po njih, pa mislijo da imajo............. pa jih nimajo ....... naj že enkrat povejo naši vladi in poslancem,ki papcajo kosilo za 3.75 eur na dan pa sam dolgovezijo se nastavljavo kameram nardijo pa čisto nič dejte ljudje imejte že enkrat....... pa naredte temu šalabajzanju že konc
Tonček Balonček
21. 09. 2010 19.47
Res se mi gasilci smilijo, kaj vse morajo evakuirati! Slava jim!
Tonček Balonček
21. 09. 2010 19.45
Problem je v tem, da Zidar nima strojnih in kadrovskih zmogljivosti za v Libijo in še za sanacijo Slovenije. Potreben bo kak sestanek, ni nujno da v Zemonu! Pa da ne bo kdo rekel, da naj najamemo Italjane in Avstrijce! Saj potem itak delajo naši, oni samo pokasirajo razliko. Saj Zidar tudi v Libijo ne bo pošiljal Bosancev, le valpete in tutorje!
Mancyy
21. 09. 2010 18.56
Tu se vidi urbanizacija, strokovno prostorsko planiranje, to je delo deodetske uprave in sorodnih strokovnih služb ne pa da računajo za koliko bodo odrli državljane, izdaja gradbenih in Llkacijskih dovoljenj morda ne bi bilo slabo če tej stroki poberejo diplome in koga zaprejo za nekaj let. Predlagam tožbe osebne za odškodnino vsem kjer je država izplanirala mesto gradnje, seveda osebne tožbe. Če seveda ni črna gradnja. To ni nesreča, ne katastrofa ampak Neumnost.
Drum
21. 09. 2010 18.00
Jožajoža Še ne veš, da reveža takoj najdejo za razne dajatve, samo da bo revežev žep hitro prazen? Tudi tokrat bo tako, žal. Potem pa se znajdi. Že pred poplavami je bil življenjski standard Slovencev v velikem razponu, sedaj bo ta še večji. Zakaj ni voda zalila vseh tajkunov in vseh tistih, ki še to nameravajo postati??!!!!!
Anonimnež1
21. 09. 2010 17.34
Očitno noben ne omeni poplav v Dobrepolju,ki so zelo prizadele ostale vasi v občini,najbolj pa Kompolje,in pa najhuje v Strugah,pri katerih je škoda katastrofalna,ljudi so reševali s čolni(zahvala gre gasilcem iz Kočevja,in pa danes naj bi prišla 2 vojaška helihopterja na prizadeto območje.) Prsotovoljni gasilci smo že 4 dni v akciji...sedaj samo čakamo da v Strugah pade voda,da bomo lahko nudili ostalo pomoč ki jo potrebujejo,poleg hrane in pijače(ki jo že dostavljajo prostovoljni gasilci iz GZ- Dobprepolje.)
Tonček Balonček
21. 09. 2010 16.44
Odšli bi tudi tisti, ki so na suhem, pa žal ni več kam oditi. Minili so časi Jugoslkavije, kos smo Slovenci lahko odhajali v Nemčijo, Skandinavijo in še kam, danes je tam že vse polno, ponekod celo poplavlja! Imajo9 nesposobno vlado?
JanezNovakJohn
21. 09. 2010 16.21
treking21.09.2010, 09:02-2 Namenoma se ponavljam, saj se le tako nekaj od tega prime. Tu ni kaj zganjati inovativnost. le narediti je treba to in nič drugega. Slovenija mora najprej odprodati Rolande, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Prekiniti je potrebno pogodbo z Patrijo. Pilatuse je potrebno predelati v letala za obrambo pred točo. Silovit, ogromen štab obrambnega ministerstva pa raspustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko, vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek. Natu predlagajmo da bi imeli le inžineriske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. In svet bo mnogo lepši, mi Butalci pa bogatejši.
vertex
21. 09. 2010 16.09
Tonček Balonček je seznanjen z vsem,lahko bi bil novinar ali politik če to že nisi.
Jožajoža
21. 09. 2010 15.53
ubogi ljudje.doletela jih je katastrofa pred zimo, nepripravljene, brez prihrankov,odej, kurjave, hrane. me zanima, če jim bodo s tako naglico dajali denarne pomoči, kot jim je prejšna vlada dajala kredite.
Mancyy
21. 09. 2010 15.21
Sloovenci iz Slovenije masovno odhajajo te ni potrebno seliti, saj v takšni državi že dolgo nočejo več živeti.
Tonček Balonček
21. 09. 2010 14.50
Gradbenih del za Jankovića in Zidarja je zdaj dovolj za dva mandata! Saj njim je vseeno, kaj se gradi, le da vozijo bagri, buldožerji ter betonske hruške, kot d aje denar le v stadionih, v državnih projektih ga je še več! Bomo zdaj zidali protipoplavni križ?