Zanimivosti

FOTO: Vrnitev v preteklost s puščico in lokom

Krško, 16. 08. 2014 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Brestanici so pripravili srednjeveški dan in predstavili ples, lokostrelstvo, izdelovanje ščitov, mošnjičkov in zapestnic. Udeležili so se ga tako mladi, kot tudi stari. Pomerili pa so se tudi v hojiu po hlodih in ročih spretnostih.

Danes je na gradu Rajhenburg v Brestanici potekal srednjeveški dan, na katerem so se lahko obiskovalci seznanili z navadami, običaji in spretnostmi iz tistih časov. Srednjeveški dan sta že drugo leto organizirala Turistično društvo Bresanica in Kulturno društvo Svoboda Brestanica. Turistično društvo sicer letos praznuje 50. obletnico.

Ob 13. uri so se začele delavnice, ki so trajale do 17. ure. Udeleženci delavnic so se tako lahko pobliže spoznali s srednjeveškimi plesi, izdelovanjem ščitov in lokostrelstvom. Postavljen je bil tudi manjši srednjeveški šotor z orožjem iz tistega časa.

Poleg tega so izdelovali tudi papir, udeleženci pa so spoznali tudi kaligrafsko pisavo in iz usnja izdelovali mošnjičke ter zapestnice. V okviru delavnic so potekale tudi igre ročnih spretnosti ter hoja po hlodih.

Ideja za srednjeveški dan, ki so ga na Rahjenburgu prvič izvedli oktobra lani, se je po besedah Butkoviče porodila iz gostovanja njihove ekipe na podobnih dogodkih med drugim na gradu Turjak. Takrat so se odločili, da bodo tudi v Brestanici poskusili s srednjeveškimi dnevi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

no9
17. 08. 2014 08.17
+6
že od nejdaj si želim iti na grajsko pojedino (požrtijo). To da primeš nogo od srne v eno roko v drugo pa dvolitrski kovinski vrč pira...
skorpion 1
20. 08. 2014 19.54
Super kmecki punt se je zacel......vile v roke pa.....hop v boj za staro pravdo.....