Slovenija

FOTO: Vrtičkanje na zaporniški zelenici

Ljubljana, 02. 08. 2011 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na zelenici zaporov na Povšetovi je bilo to dopoldne moč videti zagnane mlade ljudi, polne delovne vneme, ki so vrtnarili, med njimi so motike vihteli tudi varovanci izza zidov.

Začeli so v zgodnjih urah, ko je Ljubljano še pokrivala megla. Obiskali smo jih na vročem opoldanskem soncu, a jim zagon še ni pojenjal, saj so se prvi rezultati njihovega dela že dobro videli. "Prvih nekaj ur smo samo odstranjevali kamenje, listje in vse, kar je bilo odvečnega,“ nam še vedno polna energije pove prostovoljka Nina Luin. Gre za akcijo mednarodnih prostovoljcev, ki želijo neizkoriščeno zelenico skupaj z zaporniki spremeniti v pravi vrt.

Urban Presker z lopato
Urban Presker z lopato FOTO: Miro Majcen

"Ideja je nastala znotraj projekta Mladi v akciji s ciljem promovirati vrednote, kot sta naravni razvoj in permakultura, ter vključitev mladih z manj priložnostmi v tovrstne aktivnosti. V začetku maja smo imeli teoretske delavnice na temo permakulture, ki smo jih želeli tudi praktično izkusiti,“ je povedal Urban Presker, vodja mladinskih programov pri Zavodu voluntariat. "Na lokacijo na Povšetovi nas je opozorila naša strokovna sodelavka Mirjam Kopše, kjer so bili že pred leti funkcionalni vrtovi, ki so jih obdelovali tudi varovanci iz zapora. Naš cilj je bil, da vrtički spet zaživijo.“

Mirjam Kopše, strokovna sodelavka projekta
Mirjam Kopše, strokovna sodelavka projekta FOTO: Miro Majcen

Mirjam Kopše, strokovna sodelavka, je za vse nadobudne vrtičkarje pripravila kratko teoretično predavanje o permakulturi, a največ se bodo udeleženci tovrstnega vrtičkanja naučili sproti, z delom, saj verjame, da "se človek najlažje nauči, če dela zraven, če rastline poskusi, vidi, da jih vonja, poskusi zraven“. Sicer so to gredico naredili iz ledine: odstranili so travo, travno rušo premaknili, začeli z grobimi vejami, nadaljevali so z zelenim odpadom, ki so ga nekaj nabrali po zemljišču, nekaj pa tokrat pripeljali s sabo. Dodali so še plast listja in na koncu zemljo. In tako je nastala gredica, na katero so posadili kulture, kar je jesenska setev v Ljubljani: origano, ki že cveti, da bo privabljal čebele in ostale koristne insekte, med kolerabo in šetrajem, ki ščiti kapusnice, je že zasajen nizek fižol za zrnje. Zasadili so še krompir "kifličar, saj Slovenci moramo imeti krompir“, šaljivo doda Kopšetova.

Na okoli deset metrov dolgi in meter široki gredici že rastejo radič, ohrovt in brokoli, ki jih bo ščitil še ognjič. Vmes bodo posejali še nekaj solate. Proti koncu delavnice bodo celotno gredico zalili in pokrili s koprivami ter nabrano meliso, da bodo gredico ščitili pred soncem. Tako bodo upoštevali več načel permakulture, nas pouči Kopšetova: "Da kupujete čim manj in še to naravno, da uporabite vse tisto, kar raste na vrtu. In če bi to začeli na tem vrtu širiti, bi imeli v treh ali štirih letih lepo permakulturno vrtnarijo.

Ptičjo hišico je izdelal zaporniški hišnik.
Ptičjo hišico je izdelal zaporniški hišnik. FOTO: Miro Majcen

Gredico bo krasila še lična ptičja hišica, ki jo je izdelal hišnik zapora. Poleg te gredice bodo udeleženci današnje akcije spet uredili še tri velike tople grede in vanje nasadili vrtnine po željah bodočih skrbnikov. "Skrb za vrtičke bodo prevzeli varovanci zapora, saj je bil naš cilj zgolj priprava terena, ki ga bodo lahko naprej vsakodnevno prevzeli varovanci zapora, mi pa jim bomo zagotovo nudili podporo,“ razmišlja Urban in dodaja, “preživetje teh vrtičkov je zelo odvisno od motivacije varovancev.“

K tokratni akciji so se odzvali trije varovanci. Eden od njih, Brane, akcijo pozdravlja, saj meni, da je "spodbuda za druge, da vidijo, kaj se da narediti, in kaj lahko vse pridobijo s tem, da lahko tudi lepše razmišljajo, da imajo en cilj. Vse skupaj izgleda lepo socializirano, saj je bilo do zdaj vse mrtvo.“ Izkušnje z vrtnarjenjem ima že od doma. Kdo bo glavni vrtnar, se še niso dogovorili, meni pa, da bodo obdelovali vrt tisti varovanci, ki imajo izhode. Brane sicer zapušča pripor že čez nekaj dni, a če bi bil vrt njegov, bi zagotovo nasadil "tisto, kar je za vsakdanjo rabo: peteršiljček, korenček, solato, papriko, in to je to.“ Vsem, ki bodo še ostali za zidovi na Povšetovi, pa sporoča: "Pridite na vrt, že zato, da ste v naravi, da niste obremenjeni, da boste odprti in lažje razmišljali.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlenkaNN
03. 08. 2011 14.07
+0
santamaura03.08.2011, 11:355 Janković halloo - vrtički sredi Ljubljane !!! ampak važno, da se v komentar vtakne Janković....kakšni vrtički neki, to je znotraj kompleksa zapora....za nas, ki se dnevno vozimo mimo v službo je to en kamenček v mozaik splošne ureditve okolice v kateri živimo.....mal strpnosti ne bo škodilo!
Janezova Andreja
03. 08. 2011 13.15
veselim se dne, ko bomo videli eldeesovceinzaresovce pa še socialdemokratovce, kako plevejo čebulo in korenček. to bo komedija. Morda se jim pridružijo tudi hildička, zdenek, zidaroš, bavčarhovhov in podobni. da le predsednik zoranlanda ne bo zalaufal bagre in vse podrl.
Vostro
03. 08. 2011 12.46
Odlična hrana bo tole BIO polna žvepla in ostalih težkih kovin sredi mesta hehehe
kortezan
03. 08. 2011 12.17
malo konplje bodo tudi posadili.....vzgojiteljice se na te stvari ne spoznajo....he, he
santamaura
03. 08. 2011 11.35
Janković halloo - vrtički sredi Ljubljane !!!
JanezNovakJohn
03. 08. 2011 10.19
Tista dva sta bila verjetno z uklonilnim zaporom za prometne prekrške. Ostali lopovi se sončijo na Cipru, Malti....
JanezNovakJohn
03. 08. 2011 10.17
V delu piše da sta dva varovanca vrtnarila. Res množična udeležba. Vsaka jim čast. Sicer je sedaj bore malo poljščin, ki bi bile za sejati. Če bo to motovilec, kdo ga bo pa nabiral.
Denis Denko 1
03. 08. 2011 10.17
-1
američani imajo tako,da zaporniki delajo na velikih kmetiskih površinah,tako bi moglo biti tudi pri nas.lp
LomilkaSrc
03. 08. 2011 10.09
the_eye 02.08.2011, 17:46 39 Pohvalno,še ceste se lahko spravijo popravljati.Za vsak kilometer popravljene ceste,10 dni krajši zapor.Država bi prihranila,zaporniki bi bili aktivni in imeli bi najboljše ceste v Evropi.Vse skupaj pa bi se jim štelo v delovno dobo. To pomeni da če bi hilda , bavčar , šrot popravljali ceste , bi imeli popravljeno po celi evropi. in še bi jim ostalo za zapravljat ....
Izbrisani8
03. 08. 2011 08.59
Sramota, v Zoorangradu NI vrtičkarjev in vrtičkov! Takoj porušit. PS. Barabo Zoorana to preveč na dom spominja.
Spetsnaz
03. 08. 2011 07.36
+1
Tile na Povsetovi, dobijo redno hrano in zdravstveno oskrbo. Delavci poizvajalcev v luki Koper pa tega nimajo.
mamica55***
03. 08. 2011 07.31
Zgleda, da si bodo morai zaporniki vsaj peteršilj pridelat. Drgač zgleda, da je to zapučen zaporniški vrt.
Vendetta_83
03. 08. 2011 00.04
pa kva je s temi reklamami,škoda,,pa tako me je prispevek zanimal
bogo19
02. 08. 2011 22.39
Lilek spet si krado.
Epi
02. 08. 2011 21.47
Ful dobro. Taki projekti so res dobri.
civitasstain@gmail.com
02. 08. 2011 20.53
Vredno pohvale.........
Tilen Klemen?i? 1
02. 08. 2011 20.49
a bojo kero sumljivo rosco tut posadil, verjetno je notri keri pravi botanik !!
jani331
02. 08. 2011 20.22
upam da bo hilda že plela !!
upornik18
02. 08. 2011 19.58
kej je hilda , bavčar?? a niso še v zaporu?
Sputnik
02. 08. 2011 19.43
the_eye super ideja samo kaj ki če nisi v parlamentu te nihče ne sliši pa lahok je ideja še kako dobra. če bi pa že bila slišana bi trajalo cel "mandat" ki ga zapornik preživi za rešetkami super je da aktivno preživljajo čas. s tem nardijo nekaj koristnega zase in za okolje, nimajo časa razmišljat o neumnostih in še naučijo se česa tole petro matos bi pa tudi jaz imel na svojem vrtu... :)