Slovenija

FOTO: Za varne praznike, brez poškodb s pirotehniko: 'Naj trenutek užitka ne pusti bolečih, nepopravljivih ali celo usodnih posledic'

Ljubljana, 25. 12. 2017 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
67

Število poškodb zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov z leti upada. Nasprotno pa so v zvezi z nedovoljeno prodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov policisti lani obravnavali povečano število kršitev. So prestrašeni sosedje, materialna škoda, opečeni prsti in celo oslepitev vredni poka petarde?

Pošteno smo že zakorakali v božično-novoletne praznike, ko uporaba določenih pirotehničnih izdelkov postane dovoljena.

Pirotehnična sredstva se sicer ne uporabljajo samo ob božično-novoletnih praznikih, temveč tudi ob praznikih, kot so 1. maj ali velika noč.

Da bi prazniki minili prijetno, varno, predvsem pa brez poškodb, tako policisti in inšpektorji kot tudi zdravniško osebje pozivajo k pravilni, uvidevni in varni rabi teh izdelkov, hkrati pa opozarjajo na nevarnost njihove napačne uporabe.

S preventivnim policijskim projektom 'Bodi zvezda, ne meči petard!' tako že vrsto let stremijo k preprečevanju nepremišljene, neprevidne in objestne uporabe pirotehnike.

Policisti sicer že od začetka decembra izvajajo številne aktivnosti z namenom preprečevanja negativnih posledic, do katerih lahko pride pri uporabi pirotehnike. S tovrstnimi aktivnostmi bodo nadaljevali še vse do januarja.

Vstopili smo v čas, ko se znova – tako ali drugače – srečamo s pirotehničnimi izdelki.
Vstopili smo v čas, ko se znova – tako ali drugače – srečamo s pirotehničnimi izdelki. FOTO: Thinkstock

"Predvsem ob praznovanju božiča in novega leta se pogosteje uporablja te izdelke, kljub zakonsko predpisanim visokim globam za kršitve," ugotavlja Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Nova Gorica. Uporaba teh izdelkov je številnim posameznikom namreč pogosto v zabavo, medtem ko pa je mnogim lahko takšno početje neprijetno, jim vzbuja strah, nelagodje in občutek ogroženosti.

Tudi klici občanov zaradi pretirane, objestne in nehumane uporabe petard so v času božično-novoletnih praznikov zelo pogosti, ugotavljajo na PU Nova Gorica. "Spoštujte pravico sosedov, otrok, starejših, da v miru uživajo praznike, zato ne mečite petard v njihovo bližino in pred njihove domove," polagajo na srce policisti.

Z nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov se lahko hudo poškodujemo in tudi zanetimo požar, uporaba pirotehničnih izdelkov pa prav tako onesnažuje okolje.
Z nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov se lahko hudo poškodujemo in tudi zanetimo požar, uporaba pirotehničnih izdelkov pa prav tako onesnažuje okolje. FOTO: Thinkstock

S skupnimi prizadevanji se je mogoče izogniti marsikateri nevarnosti in usodni posledici

"Kljub vsem prizadevanjem policije pa se moramo zavedati, da je neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov skupna težava," ugotavljajo policisti, ki ob tem zato apelirajo predvsem na starše, skrbnike, vzgojitelje in učitelje. Prav oni lahko mlade opozorijo na nevarnosti in možne posledice uporabe pirotehničnih izdelkov, hkrati pa s svojim lastnim zgledom pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic. "Pomembno je namreč, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti," so si enotni policisti.

Ali je zadovoljstvo pri uporabi pirotehnike vredno posledic?

Žal pa pri tem, poleg pogostih kršitev javnega reda in miru, prihaja tudi do materialne škode in še huje – do telesnih poškodb. Najpogostejše so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči, pojasnjujejo zdravniki.

"Pri poškodbah s pirotehniko so pogosto prizadeti tudi drugi deli telesa in sluh," dodajajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Poškodovani imajo največkrat prizadete roke.
Poškodovani imajo največkrat prizadete roke. FOTO: UKC Ljubljana

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v sezoni 2016/2017 obravnavali 15 poškodb s pirotehničnimi izdelki. Kot so sporočili, so prvega obravnavali 14. decembra 2017, zadnjega pa 8. januarja 2017. Največ poškodb (5) je bilo sicer v silvestrski noči oziroma v zgodnjih jutranjih urah novega leta. Najmlajši poškodovani je bil pri tem star deset let, najstarejši pa 48. Kar 66 odstotkov poškodovancev je bilo starih med deset in 20 let. Dve poškodbi sta bili težki (poškodba pomeni trajno invalidnost, ki bistveno vpliva na delazmožnost), dve srednje hudi, 11 pa lahkih (manjše rane, opekline, udarnine in odrgnine).

Dolgotrajna analiza kaže, da je največ poškodovanih s pirotehniko starih med 10 in 20 let.
Dolgotrajna analiza kaže, da je največ poškodovanih s pirotehniko starih med 10 in 20 let. FOTO: UKC Ljubljana

V sezoni 2016/2017 v UKC Maribor sicer niso obravnavali nobene poškodbe s pirotehniko. "To pa ne pomeni, da poškodb s pirotehničnimi sredstvi ni bilo, temveč da so bile manjšega obsega in domnevno obravnavane ambulantno," poudarjajo.

Policisti so lani skupno obravnavali šest telesnih poškodb, od tega kar pet pri mladoletnikih. Dva od teh sta se tudi hudo telesno poškodovala - enkrat na območju PU Celje (zdravniki so poškodovanemu posledično morali amputirati dlani), enkrat pa na območju PU Ljubljana (poškodbe rok). "Pri ostalih je šlo za lahke telesne poškodbe obraza in rok," je za 24ur.com razložila vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije Vesna Drole.

Število telesno poškodovanih v obdobju 2008–2016:

Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi gre najpogosteje za prizadetost rok, poškodbe kože in v hujših primerih za iztrganine.
Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi gre najpogosteje za prizadetost rok, poškodbe kože in v hujših primerih za iztrganine. FOTO: Policija

K sreči število poškodovanih zaradi pirotehnike iz leta v leto upada. Do leta 2016 je prav tako postopno upadalo število poškodovanj premoženja, ki pa je lani nato ponovno naraslo - policisti so jih obravnavali 42.

"Največ poškodovanj premoženja so obravnavali policisti na območju PU Koper in
PU Ljubljana,"
je navedla Droletova. "Šlo je za poškodovanje poštnih nabiralnikov, cipres, okenskega stekla, zabojnikov za smeti in vozil."

Število poškodovanj premoženja v obdobju 2008–2016:

Policisti največkrat obravnavajo poškodbe poštnih nabiralnikov, cipres in zabojnikov za smeti.
Policisti največkrat obravnavajo poškodbe poštnih nabiralnikov, cipres in zabojnikov za smeti. FOTO: Policija

Lani rekorden zaseg pirotehničnih izdelkov

V lanskem letu je sicer prav tako naraslo število kršitev - policisti so jih zabeležili 129 (v letu 2015 pa 47). Vzrok za to na policiji pripisujejo tudi dejstvu, da policisti ukrepajo ob vseh zaznavah kaznivih dejanj. Na to pa vplivajo tudi subjektivne in objektivne okoliščine, kot so število prijav občanov, vreme, finančna kriza in podobno, zaznavajo policisti.

"Policisti se vsako leto znova srečujemo s kršitvami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov," so na spletu zapisali policisti in dodali: "Med najbolj moteče dejavnike uvrščamo uporabo pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok (torej petarde)."

Kršitve v obdobju 2008–2016:

Policisti so lani zaznali povečan obseg kršitev.
Policisti so lani zaznali povečan obseg kršitev. FOTO: Policija

V letu 2016 je število zaseženih pirotehničnih izdelkov sicer skokovito naraslo. Razlog za to policisti pripisujejo odkritju preprodajalca in uvoznika prepovedane pirotehnike, pri katerem so opravili rekorden zaseg petard. "V veliki večini je šlo za izdelke kategorije F2 in F3 - torej različne vrste petard - tako imenovana čičolina, magnum, pirat cracker, damonen karcher, TNT in cobra," razlaga Droletova.

Zaseženi pirotehnični izdelki v obdobju 2008–2016:

V letu 2016 so policisti zasegli rekordno število pirotehničnih izdelkov.
V letu 2016 so policisti zasegli rekordno število pirotehničnih izdelkov. FOTO: Policija

Če se 'pokanju' ne morete upreti, bodite tako pri nakupu kot uporabi skrajno previdni

Približno dve tretjini poškodovancev sta stari med 10 in 20 let, zato pozivamo starše, da delujejo preventivno. Večinoma so poškodovane roke in obraz, dva do trije poškodovanci pa bodo posledice uporabe pirotehnike žal čutili vse življenje. dr. Simon Herman, dr. med., Klinični oddelek za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana

Če se uporabi pirotehnike nikakor ne morete odreči, policisti svetujejo, da to kupujete le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje Ministrstva za notranje zadeve.

"Ob nakupu preverite, če so na izdelku navodila za uporabo, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku in obvezno priložena vsem pirotehničnim izdelkom. Pirotehniko uporabljajte v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico," pozivajo policisti.

Po njihovih navedbah se sicer lahko zgodi, da se pirotehnični izdelek ne 'obnaša' tako, kot zagotavljajo navodila.

Policija ob tem posebej opozarja tudi na ugotovitve doma in v tujini, da se na črnem trgu prodajajo pirotehnični izdelki, ki niso kakovostno preverjeni in so ob uporabi zelo nevarni.

"Največ poškodb je ravno pri uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oziroma so bili kupljeni na črnem trgu," opažajo.

Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je težava vseh, zato policisti vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjajo na nevarnosti in možne posledice. Še zlati pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti, so si enotni policisti.
Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je težava vseh, zato policisti vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjajo na nevarnosti in možne posledice. Še zlati pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti, so si enotni policisti. FOTO: AP

Prepovedana je tudi lastna izdelava in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka poka ter njihova posest. Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja.

Sploh otroci in mladoletniki radi eksperimentirajo, preizkušajo svoje sposobnosti in pogum. S spreminjanjem pirotehničnega izdelka in nepazljivo uporabo se lahko bistveno poveča možnost poškodb. Z lastno 'iznajdljivostjo' lahko tako dosežejo, da tudi nedolžen izdelek postane nevaren. "Užitek ne odtehta posledic. Starši, bodite pozorni - ne dovolite jim takšne 'inovativnosti', saj so posledice lahko usodne," svarijo policisti.

Prodaja dovoljena od 19. decembra, uporaba med 26. decembrom in 1. januarjem

Leta 2008 je v veljavo vstopil novi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI-A). Najpomembnejša novost se nanaša na prepoved prodaje, posesti in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa le v času od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Pri tem je treba upoštevati, da teh izdelkov tudi takrat in v nobenem primeru ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi, javne prireditve in zbiranja.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so namenjeni takšni uporabi, izdelki pa so v ta namen tudi označeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ggargamell
26. 12. 2017 13.00
+1
res ste bogi eni saj razumem da ste starejši jaz ssem tudi to prerasel ampak kot mulc sem imel veselje do petard in raket pač si nisem predstavljal novega leta brez petard in raket vsak tele ma pč svoj vesele ... in tud smo delal bedarije tko kot vsi otroci sam mel smo ene 2 pike v glavi pa nismo metal v neposredno bližino drugih živih bitij itd. in zato smo danes vsi živi in celi ter tudi živali in ljudje okoli nas zato jaz ne vidim nobenega problema če ljudje oziroma bolj otroci uporabljajo pirotehniko saj približno normalno ... vedno pa bodo obstajale izjeme ki bodo petarde uporabljali neprimerno ne gleda na to ali so prepovedane ali ne pa tudi noben starš jih nebo vzgojil žal ene se da drugih ne ...
Apostol1
26. 12. 2017 13.29
+2
Podobno sem napisal tudi sam in se strinjam s teboj , Sicer pa mi smo v mladih letih ,ko še ni bilo telefonov računalnikov in televizije počeli še marsikaj kar je dandanes ali prepovedano ali pa označeno za zelo nevarno ali pa je enostavno izginilo. Pasli smo krave na bližnjem pobočju , kurili ogenj pekli , krompir , kurili kresove ,ki jih ni bilo treba prijaviti pa tudi požara nikoli nismo zanetili,,plezali po drevju ,bili ves dan na potepu če smo imeli počitnice in starši so običajno rekli ko bodo lačni bodo pa prišli domov. Poleti letos sem bil pa priča ko je hotel otrok po lestvi splezati na češnjo je neka mamica nagnala tak alarm da bi jo včasih imeli za malo čez les , ni kaj časi so se spremenili in so drugačni kot včasih , ljudje pa vedno manj in manj premorejo zdrave pameti.+++
FesterAdams
26. 12. 2017 11.30
+1
Ne vem, zakaj naši vsrani uradniki pirotehniko v javnosti sploh dopuščajo. Morda bi odgovor dala visoka stopnja davka pri prodaji...
ggargamell
26. 12. 2017 12.54
+0
morda zato ker se je pač na ta način vedno praznovalo novo leto ?
ggargamell
26. 12. 2017 12.55
+0
razen zadnja leta v sloveniji so prepovedali petarde in otroke poslali v italijo, avstrijo ter na črni trg ...
Apostol1
26. 12. 2017 13.19
+0
Fester pokanje je tradicija in prepoved jo ne bo odpravila in mene osebno pokanje ne moti ,če je nenevarno za živali ,ljudi in za vso ostalo okolico. Tisti pa ki delajo iz petard skoraj bombe in doživijo nesrečo , to je pa primerljivo s tistim ki divja po avtocesti 250 km/h ali pa če požre liter šnopsa in gre vozit avtomobil. Sam sem rad pokal v mladih letih , upoštevali smo navodila starejših fantov pri pokanju s karbidom in pri petardah in nobene nesreče se ne spomnim v naši okolici z leti pa me je pa to veselje minilo danes raje kupim kaj bolj koristnega kot pa petarde.
FesterAdams
26. 12. 2017 11.29
+1
Včasih beremo, kako so nekomu v avtu našli poln prtljažnik pirotehnike. Seveda so mu jo hipoma zasegli. Neki dan pa sem bil v LIDLU na Ptuju in videl poln zabojnik pirotehnike, velik za 4 avtomobilske prtljažnike. Ne razumem, zakaj potem naši vrli policaji ne gredo v LIDL in tam zaplenijo vse to?????!!!!!
Apostol1
26. 12. 2017 13.10
+2
Bom rekel zanimivo razmišljanje , je pa razlika v LIDLU se ve kaj se prodaja , pri švercerju ne , LIDL prodaja po predpisih švercar ne,to predvidevam da je vsakemu jasno. Zato LIDLU ne zaplenijo ,sila preprosto mar ne. Če pa tole razmišljanje preneseš na orožje , Trump legalno prodaja ,švercer ilegalno ampak tule sta oba kriminalca ,tule zame razlike oba pripomoreta enako k ubijanju ljudi.
FesterAdams
27. 12. 2017 11.31
Te bom, spoštovani Apostol, morda malo dopolnil. Lidl plača DDV, kar je za državo edino važno, kvaliteta streliva pa ji "dol visi"....
flojdi
25. 12. 2017 19.44
.prodaja,posest, in uporaba. v nasprotju z omejitvami. hudo . le zakaj IZDELAVA nima nobene Omejitve.
flojdi
25. 12. 2017 19.47
.aja . požrtnih trgovcev in glupih kupcev nikoli ne bo zManjkalo. zgleda že tako. na žalost.
User1421764
25. 12. 2017 16.37
-4
p.s.: samo žgat..nič bat xD petarde pa rakete ki hodijo okol xD
karamba34
25. 12. 2017 16.04
-3
jaz pokam s c-4
TAZONJA
25. 12. 2017 15.41
+6
Ne razumem ljudi, posebej odraslih kaj imajo od tega ko mečejo petarde, slišiš samo pokanje. Ne rečem na silvestrovo kakšen lep ognjemet pa zaradi mene tudi tega ne bi bilo treba, metanje petard je pa res skregano z zdravo pametjo, ker edini efekt je pokanje, strašenje ljudi in živali pa metanje denarja v zrak.
Soulless
25. 12. 2017 20.26
+1
Ognjemet prihaja s Kitajske in je bil razvit z namenom, da prestraši pse, saj je njihovo meso bolj mehko, če jih ubijejo, ko so prestrašeni.
periot22
25. 12. 2017 15.23
+3
Brezvezno opozarjanje to je ravno tako kot da bi ljudem prepovedali vožnjo za avtomobilom,dokler bo to v prodaji bo butast narod pač kupoval nas je pa tudi nekaj ko na to ne damo popolnoma nic ker je to eno brezvezno zapravljenje denarja in ustrahovanje nedolžnih živali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
akmt
25. 12. 2017 15.13
+4
Nesmiselna opozorila....Slovenci so ovce brrz pameti.Ne boste verjeli, ampak veliko starsev iz ukclj, po izobrazbi zdravstvenih tehnikov, nima.nic proti petardam in karbidu, kar uporabljajo njihovi otroci (" saj ves, nas ta mali mora iti malo pokat petarde, saj malo pa mora...")- kaj hocemo potem pricakovati od taksne raje? Letos bo spet nekaj otrok poskodovanih za cel lajf.Kakorkoli- vsak se v koncni fazi odloci sam, itak so ze otroci od 1.r.OS naprej seznanjeni s posledicami.Tako da se za nikogar ne sekiram.....
backdraft
25. 12. 2017 14.51
+3
mah kaj vam je folk, nobene koristi od pokanja, samo onesnazenje zapravljanne, poskodbe, mucenje in trpincenje zivali in ljudi... to bi trebalo prepovedat! je veliko lepsih svari za praznike
medo90
25. 12. 2017 13.50
+4
Novinarji preberite si zakon in potem pišite neumnosti. Narod je že preveč zmešan potem še vi prilivate olje na ogenj. Vsa pirotehnika katera je v sloveniji dovoljena je v prodaji celo leto in tudi uporaba nima omejitev. Izjema so le pasje bombice oz. kakor jim rečejo čebulice kat. F1.
Janša je naš
25. 12. 2017 13.52
-2
medo90
25. 12. 2017 14.44
+1
očitno si ti. Predobro poznam zakon . Preberi si lahko tudi večkrat , da boš razumel.
Janša je naš
25. 12. 2017 18.50
mackon08
25. 12. 2017 20.47
+0
medo 90 nimaš pojma. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do 2 . januarja.
Uporabnik1385495
25. 12. 2017 13.12
+6
Morda bi pa radi vojno?Tam tudi poka in se bliska.Pa fino je ker so tudi mrtvi in ranjeni.Res potrebujemo ognjemete in ostalo pirotehniko?Zakaj ze?
Janša je naš
25. 12. 2017 12.03
+8
Metanje petard in inteligenca nimata ničesar skupnega
BogiEmil
25. 12. 2017 13.38
-4
Pa se ne strinjam, metati petarde je umetnost, katera zahteva velik vložek inteligence predvsem pa tudi logičnega sklepanja in to ne more metati kdorkoli, za to je potrebno imeti tudi razvit čut za estetiko in pa seveda sposobnost prilagajanja, to zmorejo samo zelo inteligentni ljudje.
akmt
25. 12. 2017 15.15
+2
Kdor mece petarde, ni inteligenten.Metanje petard je znak nizjega sloja in neinteligentnosti.Ta folk tudi kadi in pije
BogiEmil
25. 12. 2017 17.40
+1
Einstein je tudi kadil pa kdaj kaj popil, pa stavim, da je bil bolj inteligenten kot cel tvoj rod od pamtiveka pa do tebe do sedaj ...
BogiEmil
25. 12. 2017 12.01
+3
Ja se pa strinjam, da je pirotehnika bolj tako komercialna, bolje bi bilo otroke naučiti pokati s karbidom, saj je to v slovenski tradiciji že dolga leta in bi bilo fino ko bi spoštovali dediščino naših prednikov, ne pa da kupujejo te cenene kitajske izdelke pa še ne počijo tako močno kot karbid, kar je v teh prazničnih dneh zaželeno, res je samo stran metanje denarja, bolje kepa karbida, en ornk sod pa bo bodo malo spoštovanja dobili ali pa pokanje z možnarji tudi to je opcija ja. tudi to je tradicija ...
backdraft
25. 12. 2017 14.53
+2
jaz svoje otroke ucim veliko lepsih stvari
akmt
25. 12. 2017 15.16
+0
Bodi Emil...no, to je ze eden od tistih, o katerih vam govorim....
Ramzess
25. 12. 2017 10.46
+1
Čuden slogan "<em>Bodi zvezda, ne meči petard!</em>". Bolje bi bilo "<em>Bodi razumen, ne meči petard!</em>". Pa še zdravorazumsko logično je.
akmt
25. 12. 2017 15.17
+1
V Sloveniji " vzgejo" samo " nasi soncki" in "zvezde", zato se je pri osvescanju potrebno spustiti na izrazanje ljudskih mnozic, da vsaj nekoga presvetli morda....
Hary6
25. 12. 2017 10.21
-2
petarde bi morale biti bresplačne in to celo leto
flojdi
25. 12. 2017 19.18
se strinjam / hihi...hvala . najboljša izjava dneva; če že ne celega leta
flojdi
25. 12. 2017 19.22
( ampak tudi če bi petarde talali zastonj močno dvomim da bi me pr 60ih zamikal pržgt prvo
kokicas
25. 12. 2017 10.16
-5
Tele slike niso ravno na mestu no. Vsak se sam odloči če bo metal ali ne. Tudi v prometnih nesrečah nekažete slik iz reševalnega vozila in operacijske a ne
Ramzess
25. 12. 2017 10.42
+7
Morali bi, specifične iz specifičnih nesreč. Ljudje še premalo vedo kakšne so lahko posledice.
yokerxdinterfan
25. 12. 2017 15.11
+3
Res je....če dajo lahko na cigarete slike posledic, naj bo še na pirotehniki pa na alkoholu. tudi stvari z visoko osebnostjo cukra bi lahko imele napisane posledice.
akmt
25. 12. 2017 15.19
+2
Te slike so super na mestu.Imeti bi jih pa moral obesene na vratih tudi vsak prodajalec pirotehnike....
flojdi
25. 12. 2017 19.25
.kokica , ko ti gre čez glavo ena guma šleparja je prepozno za vse slikce
kurva2
25. 12. 2017 10.14
+12
Že zaradi vseh poškodb, mučenja živali, ljudi ki ne marajo in imajo strah pred pokom, starejšimi, bi bilo fajn da se to ukine, da se lahko naredi le organizirani ognjemet. Upam da nas sreča pamet čim prej. Vesele praznike vsem skupaj in čim manj pokanja.
Laralara552
25. 12. 2017 11.50
+3
spectator935
25. 12. 2017 12.00
-2
Organizirani ognjemet ne poka? Samo vprasam
spectator935
25. 12. 2017 10.03
-2
Prodam piratke
ropi fast
25. 12. 2017 12.28
ropi fast
25. 12. 2017 12.28
doktor_muc
25. 12. 2017 13.28
+0
hotchilipoper
25. 12. 2017 10.02
+2
Spet prbijate s tem člankom.Včeraj je bil božični večer pa nisem slišal niti ene petarde,ker so ljudje sami dojeli,da je to brez veze,pa še prepovedane so.
mackon08
25. 12. 2017 10.20
+4
Če ne bi objavljali takšne članke, bi bilo po starem. Meni je itak brez veze denar zapravljati za pokanje. Letos ga je do zdaj izredno malo, včasih je celi december pokalo.
flojdi
25. 12. 2017 19.28