Slovenija

FOTO: Zaokrožile fotografije stanja na ljubljanskem urološkem oddelku, UKC LJ pojasnjuje: Oddelek že več let ni bil obnovljen

Ljubljana, 29. 08. 2016 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
295

Prenatrpane bolniške sobe, prepojene vzmetnice, razpadajoča ročica za tuš ... Takšno stanje na ljubljanskem urološkem oddelku prikazujejo fotografije, ki so nastale januarja 2015. Je zdaj kaj drugače? V UKC Ljubljana pravijo, da oddelek več deset let ni bil temeljito obnovljen, kar v zadnjem letu skušajo nadoknaditi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stanje na urologiji
    02:32
    Iz 24UR: Stanje na urologiji
  • Iz SVETA: Razmere na urologiji
    01:30
    Iz SVETA: Razmere na urologiji

Tragedija v Splošni bolnišnici Izola, ko je 70-letni bolnik Darko Gregorič ubil svojega zdravnika, urologa Luisa Guillerma Bustamanteja, in policista, še enega policista pa ranil, je odprla številna vprašanja o razmerah v slovenskem zdravstvu. Motiv morilca naj bi bili namreč nezadovoljstvo z zdravljenjem in predolge čakalne dobe.

A takšnega 'reševanja' in opozarjanja na stanje v zdravstvu nikakor ni mogoče upravičiti. Kljub temu pa zdravstveni delavci vse pogosteje prejemajo grožnje.

Bralec: vzmetnice, prepojene s človeškimi tekočinami, razpadajoča ročica za tuš ... 

Da nezadovoljstvo bolnikov narašča tudi zaradi katastrofalnega stanja v naši največji bolnišnici, je opozoril tudi Dušan Podrekar. Na svojem Facebookovem profilu je delil nekaj fotografij, ki jih je posnel januarja 2015 na oddelku za urologijo ljubljanskega kliničnega centra. "V sobi za tri so štiri postelje, kljub temu, da je bila ena soba prazna (verjetno zaradi "varčevanja"). V tuš kabini voda nenehno curlja (ni varčevanja) in nabira se kamen. Ročico za tuš je bilo potrebno oviti z lepilnim trakom, ker je razpadla," opisuje svojo izkušnjo na omenjenem oddelku.

Stanje na urološkem oddelku UKC Ljubljana - 4
Stanje na urološkem oddelku UKC Ljubljana - 4 FOTO: Dušan Podrekar

Za bolnike, ki ležijo na oddelku, pa so najbolj nemogoče bolniške postelje, dodaja. "Na že tako kratkih posteljah so nameščene še krajše vzmetnice, prepojene s človeškimi tekočinami. Ker primankuje brisač, dobiš za brisanje kar prevleko od vzglavnika. Sedaj pa presodite sami, kam pluje naša država, naprej ali nazaj," je zapisal ob fotografijah. Opozoril je tudi na dvigalo, ki se pogosto kvari, tudi po desetkrat na dan. Za reševanje iz dvigala pa morajo obiskovalci in bolniki potegniti improvizirano kovinsko ročico, je še opozoril.

UKC Ljubljana: 'Oddelek za urologijo več desetletij ni bil obnovljen'

Od UKC Ljubljana smo zahtevali pojasnila. Poudarili so, da "klinični oddelek za urologijo v osmem nadstropju več deset let ni bil deležen temeljite obnove". To sicer v zadnjem letu skušajo nadoknaditi, so dodali. "Pravkar zaključujemo delno prenovo drugega hodnika oddelka, v naslednjem letu pa tudi obnovo preostanka kopalnic na oddelku," so zapisali. 

Na to, da je bilo v eni sobi več postelj, medtem ko je bila druga prazna, v ljubljanskem UKC odgovarjajo, da so "zaradi zasedenosti kliničnega oddelka pogosto primorani dodati posteljo za urgentni ali redni sprejem". 'Prazna' soba je bila namenjena pacientom, ki so tisti dan na operativnem posegu oz. v enoti intenzivne nege, so še pojasnili. "Vedno moramo imeti pripravljeno tudi sobo za pacienta po transplantaciji ledvic, ki potrebuje protektivno izolacijo," pojasnjujejo prostorsko stisko.

Madeži na vzmetnicah niso od urina, pravijo na UKC

Iz kliničnega centra so pojasnili tudi, da imajo stari jogiji in postelje na KO standardne mere, ki so bile določene za UKC Ljubljana. "Madeži na jogijih pa niso prepojeni s človeškimi tekočinami, ampak so posledica rednega čiščenja in pranja v posteljni postaji. Vsaka postelja je zaščitena preko jogija še z nepropustno prevleko," poudarjajo. Kot pravijo, si tudi zaposleni na oddelku želijo novih postelj, ki bodo za bolnike bolj udobne, zato jih postopoma nabavljajo. Trenutno so z novimi nadomestili že 33 odstotkov postelj, poteka pa tudi javni razpis za nabavo novih.

Ker je bralec izpostavil tudi slabo stanje kopalnic, so na UKC poudarili, da kopalnice postopoma v celoti prenavljajo. "Ročica za prhanje je potrošni material in v primeru okvare jo v najkrajšem času zamenjamo," pravijo. Priznavajo tudi, da se občasno zgodi, da zmanjka brisač, kar morajo hitro rešiti na drug način. "UKCL se trudi nabaviti potrebno količino bolnišničnega perila, ki bi zagotavljalo primerne zaloge na oddelkih," so še zapisali.

V naši največji bolnišnici sicer poudarjajo, da se osebje KO za urologijo "trudi zagotoviti hitro in kakovostno obravnavo bolnikov, ne more pa v kratkem času nadoknaditi vsega, kar ni bilo narejenega v zadnjih dvajsetih letih". Zato bolnike prosijo za razumevanje, ker želijo, "da vsi skupaj prispevamo k potrebnemu razvoju v zdravstvu tako na področju storitev kot infrastrukture".

Grožnje bolnikov

Prav na istem oddelku UKC Ljubljana so le nekaj dni po dogodku v Izoli prejeli grožnjo 67-letnika. Moški je grozil, da bo razstrelil klinični center, zato je morala posredovati tudi policija. Bolnik je namreč verbalno grozil zdravniku, saj ni bil zadovoljen z obravnavo njegovega zdravstvenega stanja. Moški sicer pri sebi ni imel nevarnih predmetov, policija pa ga je zgolj oglobila.

Vodja urgentnega kirurškega bloka kirurške klinike v UKC Ljubljana Anže Kristan je ob zadnjih dogodkih dejal, da takšne grožnje niso osamljeni primeri. V zadnjem času namreč prejemajo vse več grozilnih pisem tako po navadni kot elektronski pošti, pa tudi številne grožnje po telefonu. Vse takšne grožnje prijavijo policiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pop greznica
30. 08. 2016 09.39
+4
A je Pahor že delal tukaj?
murinar
30. 08. 2016 09.26
+5
Zrcalna slika Slovenske politike od 91 do danes! V prvi vrsti skrbijo samo in samo za svoj krog
povanpireni
30. 08. 2016 09.04
+5
Sram me ko vidim take stvari, da ti pride na bruhanje. Slovenija od kod sramote tvoje...
Aijn Prenn
30. 08. 2016 09.01
+14
Potem se pa na debelo čudijo, če se komu odpištoli....??!
west ham
30. 08. 2016 08.55
+4
Sama sem bila pred dobrim mesecom hospitalizirana na infekcijski kliniki v LJubljani. Tudi tam razmere niso prida, od gneče v sobi namesto 3 smo bile v sobi 4, do tega da smo v celem dnevu vse 4 bolnice dobile samo 1l čaja. Se dobro da so meni moji svojci nosili vodo. Poleg tega je bila še vrocona, bile so brez klime v sobi itn..., kljub temu moram pohvaliti osebje, ki se je svoje delo opravili 120%. Zelo jih spoštujem kako lahko delajo v takih pogojih z takimi plačami.
macro
30. 08. 2016 08.35
+5
Zobozdravniku sem sel junija narocen spet konec oktobra. S tako hitrostjo bom narocil kr cel gepis.
hoalo
30. 08. 2016 08.23
+4
A zdaj pa je zdravstvo na tapeti ali kako, enkrat poslušamo o vojski, pol o policiji, nato o šolstvu, javna uprava ima pisarne še izbred druge sv. vojne.....kaj nam vse to pove, pa to je ja ogledalo države, varčevanje in to ne, kaj smo zaj prišparali kaj, nič se ni vlagalo nič obnavljalo no seveda je država varčevala, kaj pa bo ko bo treba začeti zdaj vse naenkrat, kaj pa pol adijo varčevanje še več nas to stane na koncu, namesto da bi sprotno redno po planih se vzdrževalo....pa naši pametnjakoviči ekonomisti prirejajo statistike...samo da je za časa njegovega kaj pokazati kako pa so do tega prišli in kakšne so posledice teh dejanj pa pol se ne išče odgovornosti, to je nekdo za to odgovoren da se zanemarja sprotno obnavljanje moderniziranje, vzdrževanje...ker vsak dober gospodar ve da je to suma sumaro najcenejše.
graf
30. 08. 2016 08.19
+4
Kako klasično ; denarja ni ker ga je škoda za bolnike , za zdravnike in njihove prostore ga nikol ne zmanjka ! Kdor tega ne vidi seveda ne verjame ...
Danny Veliki
29. 08. 2016 22.53
+33
Komunistični režim je kriv,ker je takrat postavil eno najmodernejših bolnišnic,sedanji vodilni kleptomani pa je niso sposobni vzdrževati.
Aijn Prenn
30. 08. 2016 08.59
+7
ddmmll
29. 08. 2016 22.33
+22
Mislim, da bi morali ukiniti plačevanja za zdravstvo zavarovalnicam, ker so posredniki, ki si skoraj vse zadržijo. Ogromno denarja dobijo od dodatnega zavarovanja, saj se kar tepejo za stranke. Da ne govorimo, da to neupravičeno plačujemo, kar se je že polemiziralo in pometlo pod preprogo. S tem denarjem bi se lahko marsikaj postorilo, če že plačujemo. Lunotar,, upam, da ti ne bo treba nikoli probati teh razmer, ali spati na stari zofi v kleti, ker imas hudo bolnega otroka v bolnici in ga moras ponoči dojiti, zate pa ni postelje... ali pa rojevati v porodni sobi na 38 stopinj, pa roleta je na oknu pokvarjena in sonce te tolče v glavo, pa si pol ure pred porodom nezavesten. Ali pa imeti invalidnega otroka, ki ga lahko v tujini pozdravijo, zavarovalnica ša noče plačati...
pizzamargerita
29. 08. 2016 22.30
+13
haha fleki da so od ciscenja?! Torej ce je ciscenje krivo za fleke, bi bli pa brez ciscenja kot novi???
bu?er
29. 08. 2016 22.14
+4
Bo treba Antony-ja poklicat ko rešuje hotele in jih obnavlja,bi kozlal ko bi naredu ogled ,...
0100011110111
29. 08. 2016 21.55
+18
zgleda da bomo postali država v stilu bolgarije, romunije itd. če bo šlo tako naprej... totalni propad kamorkoli pogledaš, zavožena država totalka.
luonatar
29. 08. 2016 21.03
-10
Folk a se vi zavedat sploh, kaksno sreco imamo pri nas kar se tice zdravstvene oskrbe? pejte v tujino, pejte v Ameriko in placujte bajne vsote za manjse zdravljenje, tle pa jokate, ker niste nastavljeni v hotel s 5 zvezdicami? dejte no, ne ni popolno, sam prvo poglejte mal kaj vse nam je omogoceno in ne do "cesa vsega ste upraviceni". najlazje je vse popljuvat brez, da se pozna ozadje zgodbe in bit pametn.
dostojevski II
29. 08. 2016 21.20
+46
Seveda se zavedamo. Predvsem tega, da je bilo 90% bolnišnic in zdavstvenih domov zgrajenih v svinčenih časih. V zadnjih 25 letih demokracije pa niso sposobni niti vzdrževati, obnoviti obstoječe, kaj šele kaj na novo zgraditi.
periot22
29. 08. 2016 21.21
+12
Ja res imamo super zdravstvo,čakaš in čakaš in čakaš in nato se te pa mogoče prej usmili Matilda!!!!!!!!
komarec
29. 08. 2016 21.43
+5
luonatar ampak to ni nobena tolažba. Plačujemo socialno zavarovanje za to da si bogovi v belem delijo bajne plače. Pa si jih zaslužijo? Nekateri mogoče že, a treba je tudi odgovarjati za storjene napake.
ddmmll
29. 08. 2016 22.12
+2
Mislim, da bi morali ukiniti plačevanja za zdravstvo zavarovalnicam, ker so posredniki, ki si skoraj vse zadržijo. Ogromno denarja dobijo od dodatnega zavarovanja, saj se kar tepejo za stranke. Da ne govorimo, da to neupravičeno plačujemo, kar se je že polemiziralo in pometlo pod preprogo. S tem denarjem bi se lahko marsikaj postorilo, če že plačujemo. Lunotar upam, da ti ne bo treba nikoli probati teh razmer, ali spati na stari zofi v kleti, ker imas hudo bolnega otroka v bolnici in ga moras ponoči dojiti, zate pa ni postelje... ali pa rojevati v porodni sobi na 38 stopinj, pa roleta je na oknu pokvarjena in sonce te tolče v glavo, pa si pol ure pred porodom nezavesten. Ali pa imeti invalidnega otroka, ki ga lahko v tujini pozdravijo, zavarovalnica ša noče plačati...
pizzamargerita
29. 08. 2016 22.34
+9
bila v zda. nujno zdravljenje free in boljse kot pri nas. nenujne reci-pac placujes zavarovanje-KI PA JE PRWCEJ CENEJSE OD PRISPEVKOV ZA ZZ, KI SMO JIH V SLO PRISELJENI PLACEVAT!!! Tako da ne skoz nabijat o izkoriscevalskem kapitalizmu.... V slo niti bele plombe ne dobim pri zobarju, pa sem zmetala ze ohoho kesa v prispevke.
WilliamCooper
29. 08. 2016 17.42
+28
Za Slovence poscane postelje, za tujce naš denar!
dzek.the.ripper
30. 08. 2016 11.50
"Mladoletni" migranti brez spremstva so dobili prenovljene sobe v dijaških domovih
Hajni
29. 08. 2016 17.40
+2
Pridite pogledat še kam izven vaše ljube Ljubljane. Je UKC LJ še prelep!
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 08. 2016 17.37
+6
Cerar je napovedal vojno državljanom. izgube pri prodaji osebnih avtomobilov, - izgube pri prodaji delnic in - izgube pri prodaji stanovanj, povečujejo davčno osnovo za odmero 70 % davka od ne napovednih dohodkov. p.s. Dobro da ni vključil v to še izgub pri zdravju in dohodku. A bo tudi donaije revežem obdavčil s 70%. DDV je že treba plačat če pomagaš tistemu ki mu recimo zgori hiša.
Bojan-F
30. 08. 2016 09.08
+2
Definitivno je potrebno preslikati avstrijski fiskalni sistem, definitivno!
messinikolisvetovniprvak
29. 08. 2016 17.33
-3
KUCAN IN ZEMLJARIC +FORUM 21 SO POKRADLI IN SE DANES KRADEJO ZDRAVSTVO ZALOSTNO LOBIJI SO PREMOCNI
JosipBrozDrugi
30. 08. 2016 09.06
+3
Bojan-F
30. 08. 2016 09.10
+2
Dve najvecji kraji v zdravstvu v zadnjih 25 letih sta se zgodili v letih debelih in jalovih krav.
donato
29. 08. 2016 17.24
+16
Pahor in Cerar bi morala tam preživeti par dni in vse bi se uredilo.Dokler sta zdrava, jima je prav malo mar za bolno rajo. A, imamo ministrico za zdravje? Njo ne zanimajo čakalne dobe, ampak varnost vstopa v bolnico! Joj, kje živimo?
Karantanija
29. 08. 2016 17.36
+7
Ministrica naj gre raje na teren. Direktno v bolniške sobe! V vse bolnice. Hitro se bo našel denar! Sramota! Kot da smo v deželi na koncu sveta, pa še tam bi bilo verjetno bolje .... Filozofiranje, statistike, kako se pri nas vse izboljšuje, ne pomaga. Treba je prijeti bika za roge!
platon26
29. 08. 2016 17.16
+42
Na koncu je res najboljše, da te v bolnici pospravijo s smejalnim plinom! Bolje oditi nasmejan kot v solzah in temle svinjaku na UKC!
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 08. 2016 17.20
+6