Slovenija

FOTO in VIDEO: Goriško opustošile poplave: 'V šestdesetih letih še nisem videl česa takšnega!'

Ljubljana/Nova Gorica, 28. 10. 2012 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Krka še narašča, druge reke pa se, čeprav so pretoki še vedno veliki, umirjajo. Predvsem na Goriškem številni še vedno odstranjujejo posledice poplav. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, zaradi deroče Save pa so ustavili krško nuklearko. V Žireh je treba prekuhavati vodo.

Pestro vremensko dogajanje se umirja. Občasno bo še rahlo snežilo, na Primorskem in ponekod po nižinah pa rahlo deževalo. Prvi dan novega tedna bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo v zahodni Sloveniji že delno razjasnilo. Nove padavine na zahodu države prihajajo že v sredo.

Občina Žiri obvešča, da je zaradi močnih nalivov v zadnjih dneh pitna voda onesnažena, zato je pred uporabo obvezno prekuhavanje.

Krka še narašča in poplavlja

Reka Krka narašča in poplavlja v večjem obsegu. Njeno naraščanje se bo predvidoma ustalilo v ponedeljek zjutraj, pri čemer bi lahko na vodomerni postaji Podbočje presegla pretok 350 kubičnih metrov na sekundo, opozarjajo na oddelku za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso).

Pretoki večine rek so veliki, a se razmere umirjajo

Pretoki rek so tudi drugje po Sloveniji še vedno veliki. Reke Vipava s pritoki, Idrijca s pritoki, Reka, Poljanska Sora in Sora, Gradaščica, Pšata in manjši vodotoki na Domžalskem polju, Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju, Sava v Zasavju, Kolpa, vodotoki na širšem celjskem območju, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in manjši vodotoki v Posotelju upadajo.

Poplavljene površine ob reki Vipavi so večje od običajnih in se bodo zadržale še do ponedeljkovega jutra. Preostale reke še poplavljajo na izpostavljenih območjih vsakoletnih poplav.

Hidroalarm
Hidroalarm FOTO: ARSO

Na Goriškem in Ajdovskem čistili posledice

Zaradi obilnega deževja in poplav je na Goriškem veliko poškodb cest in raznih dostopnih poti. Več odsekov cest je tako še vedno zaprtih.

Na najbolj prizadetih območjih na Goriškem in Ajdovskem so pristojne službe ves dan črpale vodo in čistile zalite prostore, odstranjevale zemeljske nanose in zagotavljale drugo pomoč. Najhuje je bilo v naseljih ob spodnjem toku reke Vipave, v Renčah, Biljah, Mirnu in Prvačini.

Na razmočenem terenu se pojavlja vse več zemeljskih plazov. Eden od teh povzroča veliko preglavic stanovalcem hiše v naselju Potok pri Dornberku, kjer bo očitno potrebna občutna sanacija terena, je povedal poveljnik regijskega štaba Samo Kosmač. V domu starejših v Gradišču nad Prvačino pa je voda zalila zaloge hrane in pijače.

V občini Miren - Kostanjevica je bilo poplavljenih več kot 40 objektov, nekaj manj v občini Renče - Vogrsko. Pri Bukovici se je sprožil zemeljski plaz, ki delno ovira promet.

Na Ajdovskem so gasilci prečrpavali vodo v industrijski coni v bližini reke Vipave v Batujah. Visoka podtalnica je zalila tudi prostore ajdovske gimnazije, v knjižnici je vdrla v kotlovnico, knjige ob tem niso ogrožene. Dodatni ukrepi za zaščito pred poplavami bodo potrebni tudi pri dveh hišah v Vrtovinu in Gojačah.

Iz regijskega centra prebivalce opozarjajo o ustreznem čiščenju prostorov, kamor je vdrla meteorna voda in kanalizacija. V štabu CZ priporočajo, da prostore ob koncu čiščenj še dezinficirajo z raztopino varikine. Vso embalažo in prehrambne izdelke, ki so prišli v stik z vodo, je treba zavreči. Izjema so dobro zaprte in vodo neprepustne embalaže, ki jih je treba temeljito oprati.

Škoda bo velika

Če se na najbolj prizadetih območjih za zdaj še ukvarjajo z odpravo posledic, pa bo po čiščenju čas za oceno škode. Ta vsekakor ne bo majhna. "Več časa za ocenjevanje bo v prihodnjih dneh, zagotovo pa škoda ne bo majhna, saj je bilo prizadeto širše območje ob reki Vipavi in njenih pritokih," je povedal Kosmač.

"V mojih šestdesetih letih še nisem videl česa takšnega. Ni še bilo takšnega hudourniškega razdejanja, kot je bilo danes," je za 24UR povedal prebivalec Potoka pri Dornberku.

Pretok Vipave je v okolici Mirna dosegel kar 417 kubičnih metrov na sekundo. Do nekaterih poplavljenih hiš so gasilci lahko prišli zgolj s pomočjo čolna. Gasilci so razdelili več kot 5.000 protipoplavnih vreč, saj je zgolj v Mirnu ponoči poplavilo 23 objektov.

In to kljub več milijonov evrov dragi lanski regulaciji Vipave. Kar je prebivalce vsekakor presenetilo. "So gradbinci pozidali celotno Vipavo, celoten Hubelj v Ajdovščini. Zdaj pa prigrmi dol kot bivol," pravi prebivalec Mirna.

V spodnji galeriji so ujeti trenutki nočnega poplavljanja (predvsem reke Vipave): 

Zaradi deroče Save ustavili NEK

Zaradi hitrega povečanja pretoka Save pa so ročno ustavili Nuklearno elektrarno Krško (Nek). Za ta ukrep so se odločili, ker Sava s seboj nosi velike količine listja in drugih nečistoč, s tem pa zmanjšuje učinkovitost hladilnega sistema sekundarne strani.

Direktor inšpekcije za sevalno in jedrsko varnost pri upravi Aleš Janežič je zapisal, da so Nek ustavili, kljub temu da so čistine naprave savske vode delovale s polno zmogljivostjo. Vsi sistemi in oprema so ob zaustavitvi delovali v skladu s pričakovanji, je zatrdil. "Neželenih vplivov na okolje in ljudi ni bilo," je poudaril. Po analizi dogodka ter pregledu sistemov in opreme se bodo po njegovih besedah začele priprave na vnovičen zagon elektrarne in sinhronizacijo z elektroenergetskim sistemom.

Čez bregove tudi Krka in Kolpa

Poplavljale so tudi Poljanska Sora in Sora, Gradaščica in Mali Graben, Pšata in manjši vodotoki na Domžalskem polju, Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju, Sava v Zasavju in na Krško-Brežiškem polju, vodotoki na širšem celjskem območju in Savinja v okolici Laškega, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in manjši vodotoki v Posotelju ter Kolpa. Poplavljene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega Krasa so se čez dan povečevale.

Kolpa je tako poplavila nekatere poti, nam je sporočil direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan in dodal, da je višina vodostaja visoka, ne pa alarmantna, saj je bila v preteklih letih že višja. So pa nekatere ceste na območju Krajinskega parka Kolpa neprevozne.

Koliko je narasla reka Kolpa, pa si lahko ogledate v spodnji galeriji:

Reševalci so imeli tako veliko dela tudi na širšem območju Ljubljane, Celja, Novega mesta, Kranja, Murske Sobote in Slovenj Gradca. V več krajih so zaradi naraslih rek poskušali razlitje vode preprečiti s protipoplavnimi vrečami.

Gasilci PGD Suha so tako črpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v Suhi pri Predosljah v občini Kranj. V Rogaški Slatini pa je voda zalila kletne prostore hiše.

Polno zaposleni pa so bili tudi gasilci v Zasavju in Posavju, ki so nameščali protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa, zavarovali plazišča in očistili več meteornih jaškov ter tako preprečili vdor vode v stanovanjske objekte.

Posredovali so tudi, ko je potok Kotredeščica spodjedel most na Prešernovi cesti v Zagorju in odnesel približno 20 metrov škarpe. Zaradi posedanja mostu sta bili ogrožena plinska in vodovodna napeljava pod njim. Ob pomoči drugih služb so zavarovali napeljave, most pa ostaja zaprt.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pecikltigr
29. 10. 2012 10.24
-2
Naravne ujme so še en razlog več za uvedbo obveznega služenja vojaškega roka. Pa se bi narod malo naučil reda in discipline, pomagati drugim v nesreči, pa cel kup manj bi bilo brezposelnih itditd. Za primer: v Izraelu služijo punce 2 leti, fantje 3 leta.
borderline_sain
29. 10. 2012 09.53
+4
Men pa ni smešno, se mi zdi prav grozljivo, kar je voda naredila. pred parimi leti me je konkretno zalilo (smo v kleti tauhal, da bi našli pumpo...) in vsem želim samo, da bi lahko škodo čim prej saniral, pa da ne bodo zavarovalnice spale. in naj neha deževat!
upornik22
29. 10. 2012 07.05
+4
temu Kogoju pa vsak leto leto zaliva hišo.
mate08
29. 10. 2012 01.30
+78
Tako vojsko kot je imamo UKINT in vsa sredstva namenit gasilcem in civilni zaščiti........ Kaj bi se tukaj zdej z eno patrijo al pa T72 tankom pomagal???
labradori
29. 10. 2012 06.37
+22
mi ne,ampak nekdo si je lepo ,,POMAGAL,, pa še pa još...pozzzz
katjusk
28. 10. 2012 23.14
+74
ko sem bla jst še klinka se spomnim, da je eno zimo zapadlo 2 metra snega....pa noben ni delal take panike, kot jo sedaj...šola nam je odpadla, mi smo bli pa čist presrečni, ko smo se lohk sankal, pa delal ingluje dons nisem enga mulca iz našega bloka vidla, da bi šel ven na sneg...očitno se mamice bojijo, da se bodo njihovi sončki takoj zbolel, ko bo snežinka padla na njih
MesOjediPinGvin
29. 10. 2012 05.48
+13
Sicer ne živimo v bloku, sta pa moja dva sina "letela" na sneg že ob sedmih zjutraj.
Miki777-
28. 10. 2012 22.51
+27
Zdaj ko je malo zemljico namočilo, Pop tv že dela paniko, kot zadnijč ko je napovedovalka stala pred nekim "naraslim" potočkom in panično poročala, kot da bo konec sveta, drugi dan zjutraj pa smo dobili prijetni jutranji dežek.
Jimi1
28. 10. 2012 22.32
+13
.... Pa pravijo, da od viškov ne boli glava....
lnterReflections
28. 10. 2012 22.32
+1
Za te poplave so krivi strici iz ozadja!
hcaine8
28. 10. 2012 23.34
+5
Topa ne more biti! Glavnega strica je teh 10cm snega zametlo do vratu, sigurno si ni želel tega!
revolucija1
28. 10. 2012 21.48
+1
v LJ spet lepo snezi
Miki777-
28. 10. 2012 22.53
+22
ko bo v ljubljani zapadlo 20 cm snega bo takoj sprožen rdeči alarm. Ko pa bo zapadlo 3 m snega nekje v Beli Krajini ali na Koroškem pa se bo vsem j...
pehtaa
29. 10. 2012 08.19
-14
TheWitch
28. 10. 2012 21.29
+0
Blizu Ljubljance stanujem, bo treba skozi okno pogledat
domoljubec
28. 10. 2012 21.20
+6
hahaha model smuča na vodi:))))
hcaine8
28. 10. 2012 23.35
+3
Vedno se kdo najde! Se pa spomnim 2010, ko je nekdo s terencem po LJ vlekel nekoga, ki je smučal po vodi...
TheWitch
28. 10. 2012 21.08
+0
revolucija1 mar hočeš povedat, da bo revolucija ko bomo brez štumfov spali ali pa morebiti, da imaš slabe spomine na kakšno noč
revolucija1
28. 10. 2012 21.12
jzt mam lepe spomine na vse noci pac bljek mi je k ljudje spijo v nogavicah jzt jih ne prenesem med spanjem to je to
Jure Herer
28. 10. 2012 20.45
-4
za lahko noč si bom pogledal film : INCEPTION, priporočam vam ga! Lep pozdrav Jure
revolucija1
28. 10. 2012 20.58
-2
le glej da si ne bos pozabil nogavic dat dol ko bos sel spat
TheWitch
28. 10. 2012 21.02
-1
jaz pa Supernatural, pa še dva fejst fanta igrata
TheWitch
28. 10. 2012 21.03
-2
revolucija1
28. 10. 2012 21.03
-2
TheWitch
28. 10. 2012 21.27
-2
revolucija1
28. 10. 2012 21.42
+5
sunshineee.
28. 10. 2012 20.29
+5
Haha tip se pa na skuteri fura :D
MISTERIJMISTERIJ
28. 10. 2012 20.24
+0
Korintos, vedno me obtožuješ za Kumrovško šolo, pa si preberi moj post ( tisti ta dolgi ob 19 35 na tej temi ) pa po resnici povej, če ima veze z Kumrovško šolo propagande.
srebrnibreg
28. 10. 2012 20.27
-2
hajduk- poslušaj in glej resnico na prvem tv programu. Opis naše najsvetejše zgodovine in ljudi.
Winja
28. 10. 2012 20.22
+1
Res ta sava je bla katastrofalna danes
Jure Herer
28. 10. 2012 20.21
+0
"Svet, ki ga poznamo kot resničnega, je v resnici iluzija, maya. Je le eden od neštetih nivojev bivanja v multidimenzionalni matrici, katere del so tudi sanje. Te so prehod, skozi katerega lahko vstopamo v druge svetove. " - Sašo Drobnič vir: zavestne sanje karmaplus
revolucija1
28. 10. 2012 20.16
-5
ne razumem ljudi k spijo v nogavicah
korintos1
28. 10. 2012 20.18
-2
srebrnibreg
28. 10. 2012 20.18
TheWitch
28. 10. 2012 20.20
+5
revolucija1
28. 10. 2012 20.25
-1
srebrnibreg
28. 10. 2012 20.29
+8
Jaz jih že dva meseca ne slečem. Od takrat, ko ta bluzi na teh straneh o nogavicah.
Bohinc26
28. 10. 2012 20.13
+31
Tovariši gasilci in reševalci SVAKA VAM ČAST!!! Z gasilskim pozdravom: "NA POMOČ!"
revolucija1
28. 10. 2012 20.22
-3
in ti spet tukaj strasis pejt pomgat naokoli !!
Bohinc26
28. 10. 2012 20.25
+6
revolucija1
28. 10. 2012 20.36
-4
Bohinc26 ti si ja poklicni gasilec hahahahahahaha
Bohinc26
28. 10. 2012 20.40
+4
revolucija1
28. 10. 2012 20.43
-3
Bohinc26
28. 10. 2012 20.58
+19
revolucija1 me prav zanima kaj ti je tako smešno... mogoče to, da imam čut za sočloveka v stiski? da grem pomagat, ne da bi pomislil na svoje življenje... da rešujem v požarih in poplavah kar se rešiti sploh da... da vstanem sredi noči in grem na intervencijo v upanju da se ne zgodi kaj hujšega... da sem v pripravljenosti 24 ur na dan, 7 dni v tednu... da je vse kar naredim brezplačno...
revolucija1
28. 10. 2012 21.04
-1
Bohinc26 kaj lazes ce si pa skoz tukaj gor!!?? vcer k je blo hudo si tukaj tipkal in bluzil! tapravi prostovoljci so bili na terenu poznam enega skoz je bilna terenu kaksen net pa to dej dej ti si nek kvazi gasilec
revolucija1
28. 10. 2012 21.07
-3
Bohinc26
28. 10. 2012 21.09
+3
Kdo laže??!! a misliš da v gasilskem domu nimamo interneta? sploh pa hvala bogu v Bohinju nismo imeli veliko težav s poplavami in sem lahko zdaj po mili volji na netu...
revolucija1
28. 10. 2012 21.11
-1
sej pravim namesto da bi bil na terenu k je velik dela si za racunalnikom in bluzis
Bohinc26
28. 10. 2012 21.16
+4
če kdo bluzi si to ti...ne vem kaj naj počnem na terenu če nimamo več dela?!
Kosmatinc
28. 10. 2012 21.42
-4
revolucija1
28. 10. 2012 21.43
-2
mim21
28. 10. 2012 21.45
+3
Prostovoljni gasilec, ki hvali sam sebe.. tiho bodi.. uničuješ pomen besede "prostovoljni gasilec".. je samoumevno kaj počnejo in noben ne hvali sam sebe po 24ur.. kak neumno
Bohinc26
28. 10. 2012 21.45
-1
Kosmatinc hahahaha vemo :) revolucija1 a veš kje je Bohinj??? a je mogoče na prizadetih območjih?? mim21 nekateri nimajo pojma in jim je treba razložiti... vsaj po komentarjih sodeč tako mislimo
revolucija1
28. 10. 2012 21.50
-1
ja vem ja sam spet izgovori izgovori kvazi gasilca...
srebrnibreg
28. 10. 2012 20.06
+15
Gasilci garajo za reševanje drugih, država jih pa tolče po glavi z jemanjem sredstev. Še gasilske veselice so jim onemogočili, da bi si nekaj prislužili za svojo dejavnost.
korintos1
28. 10. 2012 20.18
+3
A ni v vladi nobenega gasilca, sami piromančki?
srebrnibreg
28. 10. 2012 20.19
+3