Slovenija

FOTO: Zaživel je center za otroke z Downovim sindromom!

Koštabona, 29. 09. 2012 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Koštaboni na Primorskem so odprli center za otroke z Downovim sindromom, za katerega smo zaposleni na PRO PLUS lani na pobudo Sveta pretekli Slovenijo. Letos jo bomo spet. Od 16. do 19. oktobra bomo tekli za otroke z avtizmom. Pomagate lahko tudi vi!

V vasici Koštabona na Primorskem je zaživel prvi celostni center za otroke z Downovim sindromom, h kateremu je pripomogla dobrodelna akcija ''MALI KORAKI ZA VELIK CILJ'', ki je lani stekla na pobudo oddaje Svet na Kanalu A in novinarja Jana Golje.

Mali Val Asta se je rodil z Downovim sindromom. Njegova mama in oče, Gaia in Alan, sta poslušala predvsem črne napovedi o tem, česa vse njun sin ne bo sposoben. In stvari sta vzela v svoje roke. V Koštaboni, kjer živijo, sta začela postavljati Center za Downov sindrom – Planet 47. V njem bi otroke šolali in jih pripravljali na življenje v družbi vrstnikov. Uspelo jima je zbrati dovolj denarja, da sta center zgradila, a za odprtje ga je zmanjkalo.

Tedaj smo jim na pomoč priskočili zaposleni na PRO PLUS. Akciji so se pridružili številni gledalci pred televizijskimi zasloni, zvezdniki, ki so skupaj s sodelavci PRO PLUS tekli kilometre čez Slovenijo. In prav vsak kilometer je štel, skupaj se jih je nabralo več kot 1.300, družba PRO PLUS pa je za dober namen dodala še pet evrov na vsak pretečeni kilometer. V dobrodelni akciji se je z donacijami tako nabralo skupaj 38.000 evrov.

Letos tečemo za otroke z avtizmom

In dobrodelnosti še ni konec. Lanski diagonali od Murske Sobote do Pirana bomo letos dodali še pot od Kranjske Gore in Novega mesta proti Ljubljani. Pod vodstvom Jana Golje, ki je tudi tokrat pobudnik akcije, bo teklo več kot 130 zaposlenih na PRO PLUS. Akcija bo potekala od 16. do 19. oktobra, tekači pa bodo v dobrodelni namen pretekli kar 567 kilometrov.

Tokrat bomo z dobrodelno akcijo s skupnimi močmi in podporo ljudi iz celotne Slovenije zbirali sredstva za društvo za avtizem DAN, ki bo z ustanovitvijo posebnega programa otrokom z avtizmom omogočil boljše življenje.

Jan Golja, Nuša Lesar in Gregor Trebušak
Jan Golja, Nuša Lesar in Gregor Trebušak FOTO: Kanal A

Boste tekli tudi vi? Prijavite se na svet.tek@kanal-a.si
Letos se lahko pridružite vsi na dodatnih tekaških progah, in sicer na Bledu okrog jezera in na cilju od Kopra do Pirana. Več informacij tekači najdete na spletni strani PRO PLUS, prijave na tek pa se zbirajo do 15. oktobra.

Donirate lahko že danes
Svoj delček za dobrodelni cilj lahko že danes prispevate preko mobilnih telefonov ali z nakazilom na TRR.

SMS donaciji 1 EUR in 5 EUR sta mogoči mobilnim uporabnikom Telekoma Slovenije, Si.Mobila in Tušmobila.
Za 1 EUR pošlji SVET na številko 1919
Za 5 EUR pošlji SVET5 na številko 1919

Družbe Telekom Slovenija, Si.Mobil in Tušmobil se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS-sporočil.

Višji znesek uporabniki lahko donirajo z nakazilom na TRR SI56 0292 2005 2254 477, odprt pri NLB d. d. (namen: SVET- dobrodelni tek, sklic 00 1313, prejemnik: POP TV d.o.o., Kranjčeva 26, 1521 Ljubljana).

Donirate lahko tudi z nakupom majice za velik cilj, ki jo lahko naročite v POP KLUBU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Larisa Bukovec 1
08. 10. 2012 20.27
-3
opala, pa so slovenceljni udarili - seveda tisti, ki nimajo pojma o čem govorijo. kolikor vem je neza08 obiskala planet 47, center za DS, saj je tudi sama starš prekrasne deklice z DS, in je tudi sama darovala znatno vsoto denarja za ta projekt. ne vem ali niste razumeli, ali preprosto nočete razumet, kar je napisala. ampak center je za otroke z DS povsem neprimeren - preozke stopnice, pogradi, 1 majhna kuhinja za vse morebitne goste,... stopnice so take širine, da se še normalna (izraz normalna označuje osebo povprečne telesne mase) odrasla oseba težko povzpne po njih, kaj šele okornejši in pretežek otrok z DS - marsikateri so tudi gibalno omejeni. pogradi v centru za DS pa nimajo kaj iskati - upam da se boste strinjali, da je še za povprečnega otroka vzpenjanje po pogradu precej nevarna zadeva, kaj šele za gibalno omejenega otroka. tudi dostopa za invalidske vozičke, če se prav spomnim, v centru ni - je potreben komentar? poleg tega, sta lastnika nabavila gong za ne vem kakšno terapijo, ki se ga ne sme nihče dotikat, saj je baje predragocen. se strinjam, da je pohvalno, da se kdo sploh loti takega projekta, ampak če stvari nisi sposoben izpeljat kot je treba, in namembnosti prostora primerno, v tem primeru prilagojeno na gibalne omejitve otrok, mislim da je skrajno neresno za tak projekt porabljat denar, ki so ga ljudje darovali v dobri veri, da bi pomagali otrokom z DS. projekt je tako slabo in neprimerno izpeljan, da je popolnoma neuporaben - če pa ni bilo dovolj zbranega denarja za primerno izpeljavo projekta, se mi zdi da bi bilo tako do darovalcev, kot do otrok z DS pošteno, da se počaka in zbere še preostanek denarja, da se projekt primerno izpelje.
beautyandbeast
16. 10. 2012 11.26
ma ti si koza..invalidi imajo mimogrede svoj vhod s svojo sobo in kopalnico..če bi imela kaj pojma bi vedela kakšen strošek je zgradba dveh kamnitih hiš iz nule in čeprav so ljudje veliko darovali,denarja vseeno ni bilo za zgradbo nevemkakšnih vil..in ja prav imaš "slovenceljni" so udarili z kritiziranjem začuda lepe novice,tukaj na 24ur kjer so zelo redke..ampak ja to smo mi "slovenceljni",ki vedno iščemo najmanjše pomankljivosti in malenkosti, samo, da bi bilo kaj za prežvekovat! vidim da imaš veliko občutka za sočloveka.. ;)
Barbara Furlan
02. 10. 2012 19.57
-3
rissp! Kakšen center ste obiskali?Center za downov sindrom v koštaboni,ali katerega drugega?Glede otrok z avtizmom pa takole :poznam jih kar nekaj in vem kako približno to izgleda.Tako da,če rabite prispevek vam ga z veseljem dam v vaše roke,ne pa raznim "podjetnikom",ki tržijo lastne otroke,da bodo sami imeli korist.Oprostite,ampak ta dva s Koštabone sta me tako razočarala,da ne zaupam več nobeni dobrodelni organizaciji,ker vedno bolj izgleda,da v naši ljubi državici ni nobene kontrole.
rissp
04. 10. 2012 12.40
+1
Obiskal sem center v koštaboni, med uradno otvoritvijjo prejšno soboto. Glede teh dveh oseb ne morem soditi, ti dve osebi sem srečal samo takrat (še to na hitro). Glede društva DAN, za katerega se zbira letos, pa moram reči da imam dobre izkušnje. In tudi vem, da do sedaj nikoli ni "spravila denarja v žep", kar se vidi že po tem če obiščeš njen skromni dom. In če se pozanimaš o njenem življenju (ta kraj je majhen, vsak pozna vsakega in vsk ve vse za vsakega).Njihov namen je, da plačujejo preglede , zdravila in zdravljenja avtističnim otrokom (glede na to da slovensko zdravstvo tega (še) ne plačuje in si večina ne more sama privoščiti. Ne vem kako je bilo lani z nadzorom denarja, je pa letos tako, da morajo vsak cent v naprej odobriti s strani komisije proplus,nato pa preverijo ali je šlo dejansko za to. Meni se to, da samska mati avtističnega (ter še enega) otroka skrbi tako za svojega kot tudi pomaga drugim ne zdi ravno "podjetno" - sploh ker vem da kljub svojim finančnim težavam velikokrat na SVOJE stroške poskuša pomagati ostalim avtističnim otrokom in staršem v stiski...In vem še to, da ni sama prosila za to akcijo,ampak jo je po pogovoru z ogromno društvi za avtizem izbral proplus.
beautyandbeast
05. 10. 2012 13.22
+1
neza08,s čim točno pa sta te razočarala?a veš kako dvolično je,da si center tudi sama obiskala zdaj pa ga tukaj kritiziraš?ne morem verjet, da se VEDNO najdejo ljudje z negativnim razmišljanjem pa čeprav v TEJ situaciji,kjer sta dva človeka zadnjih par let svoje življenje posvečala samo temu centru in tem otrokom, ti pa si drzneš reči, da tržita SVOJEGA otroka? kakšno KORIST bosta po tvojem imela???!! zelo zelo bolno razmišljanje za moje pojme.....
A~C~A~B
01. 10. 2012 23.26
+5
res JAN in njegova banda iz PRO PLUS-a kapo dol to kar vi delaste je vrh presežkov ponosni smo na vas
HooplaToopla
30. 09. 2012 23.06
+3
"Letos tečemo za otroke z avtizmom" Če bi odprli mošnjičke bi bolj zaleglo.
Barbara Furlan
30. 09. 2012 19.35
-3
Pozdravljeni!Najprej moram povedati da sem center obiskala letos in bila ob tem zelo razočarana.Center ni prilagojen za otroke z downovim sindromom .Tisti,ki imamo take otroke vemo,da so naši otroci tudi gibalno ovirani,eni bolj,eni manj,dejstvo pa je,da so stopnice tam tako ozke,da ne vem kako bi se naši otroci,ki imajo mogoče večina tudi probleme s težo ,tam premikali.Drugič,tam so pogradi in pomislite kako bi izgledalo da bi se naši otroci vzpenjali na pograde,ker ima večina težave tudi z ravnotežjem,je to za njih zelo nevarno,da ne govorimo o drugih rečeh,ki so za naše otroke neprimerne.Zanimivo pa je,da kot starša otroka z downovim sindromom tega ne vesta.Če govorimo pa še o zdravstvu,tam je vse samoplačniško.Če pa spregovorimo še o denarju,ki so ga prejeli od nas naivnih staršev in še vseh drugih,prav zares ne vem,kam so ga dali,saj je ta hiška majhna kraška hiška,ne pa hotel.Sramota,da v Sloveniji ni nikogar,ki bi kontroliral,kam gre denar dobrodelnih koncertov,dobrodelnih tekov,... Z NAŠIMI SONČKI SE SAMO OKORIŠČATA IN MI PADAMO NA TAKE FINTE.
rissp
30. 09. 2012 21.16
+4
Tudi jaz sem 1x obiskal ta center in se mi ni zdelo da bi imeli otroci ki so bili tam kakršnekoli težave s hišo ali z opremo, nasprotno. Glede "hiše" pa, jaz sem videl večnadstropno hišo nekako v L obliki, nič kaj kratko. A sva zagotovo obiskala isti center?
Tonček Balonček
30. 09. 2012 21.36
-3
neza08, ti in jaz nimava pojma o Downovem sindromu, še manj pa o otrocih s posebnimi potrebami in motnajmi v duševnem razvoju! Slavimo veselje in dobro srce, vs eostalo ni pomembno, naj anju kamenjajo za to nehvaležnsot in hudobijo neznalcev! Seevda pa to ni en prva ne zadnaj "investicija dobrodelnežev", kis ebo perj ali slej izkazala za popolni volunzatrizem in dilentaizem. Ampak kriva ej tudi država, ki ni pravočasno prerečila te neumnosti in jim nis vetovala ter jih usmerjala, če je že volja tu, predvsem pa denar. Pustili so jih, d aso projekt vodili sami, kar tako. To ap seveda ni v redu,, ljudje itak ansedejo na humanizem ter leporečje, vsi ostali, ki opozarjao, so pa hudobni in neumni!
rissp
01. 10. 2012 15.59
+2
DRŽAVA ŽE VEČ KOT 10 LET OBLJUBLJA DA BO SPREJELA PRIMERNE ZAKONE, DA BODO TAKO KOT V TUJINI TUDI V SLOVENIJI PRIMERNO ZDRAVSTVENO POSKRBELI ZA AVTISTIČNE OTROKE (ne pa da morajo teste in zdravljenje opravljati v tujini,česar pa si seveda ne morejo privoščiti in jim morajo društva zbirati denar).KLJUB TEMU, DA JE DO ZDAJ ŠE VSAK MINISTER ZA ZDRAVSTVO PODPRL TO, ŠE VEDNO NE NAREDIJO NIČ! PRAV ZATO SO DRUŠTVA PRISILJENA ZBIRATI DENAR IN GA NAMENJATI ZDRAVLJENJU OTROK V TUJINI! TAKOJ KO (ČE) SE BO DRŽAVA ZGANILA BODO DRUŠTVA DOSEGLA SVOJ CILJ (PO NEŠTETO POGOVORIH Z VLADAMI KI SO JIH DALA SKOZI) IN BODO LAHKO UKINJENA. PRAV TO JE GLAVNI CILJ VEČINE DRUŠTVE ZA AVTIZEM!
rissp
01. 10. 2012 16.05
+2
Tonček sicer pa če bi imel avtističnega otroka, bi to že vse vedel. In nebi pisal takšnih... Cilj društev za avtizm ter staršev z avtističnimi otroki je prav ta, da bi država končno začela ustrezno skrbeti za zdravljenje avtističnih otrok, tako kot to že doooolgo delajo v tujini. Tako nebi potrebovali društev da tem otrokom zbirajo denar za zdravljenje v tujini, in tudi tisti ki imajo društva (povečini starši avtističnih otrok) bi lahko še več časa namenili svojim otrokom - ob avtističnemu otroku je treba biti 24h/dan ,itd.itd. Ti si ne predstavljaš kakšen pekel je to, ko si z njim 24ur/dan in se vsako minuto boriš, da si otrok kaj ne naredi, da ne tolče z glavo v steno,itd., zdravniki v SLO pa ti rečejo "tako pač je, ne moremo nič" - potem pa najdeš metodo, ki jo povsod razen v SLO že opravljajo in jo poskusiš in se otrok spremeni za 1000% na bolje,celo spregovori, nimaš pa denarja za to, ker SLO pač tega (še) ne podpira, se ne izplača.Ostanejo ti le dobre osebe, ki razen svojega avtističnega otroka pomagajo še tvojemu in drugim, da ti ni treba plačati terapij v tujini, ki si jih ne moreš privoščiti. TU potrebujemo državo, a le-ta obrača hrbet! Ti pa pljuvaš čez takšna društva, ne da bi sploh vedel zakaj se gre...
Tonček Balonček
01. 10. 2012 16.12
-1
Pišem o otrocih z Downovim sindromom, ne o avtizmu, lepo te prosim! A če imam otroka z Downovim sindromom, bi moral imeti še takšnega z avtizmom ali kar vs ev enem? Pa kaj se greš?
rissp
01. 10. 2012 16.13
+1
Če pa imaš ti boljšo rešitev - takšno seveda ki bi avtističnim otrokom pomagala (dokler se država ne odloči da bo po vzoru ostalih držav končno začela pomagati) , pa jo predlagaj in boš heroj , saj boš s tem pomagal ogromno otrokom ter staršem!
rissp
01. 10. 2012 16.17
+1
Ne, pišeš na splošno o tej akciji zbiranja dobrodelnih prispevkov - in glede na to da se letos zbira za avtistične otroke, posredno tudi o njih - na način, češ "ta zbiranja ne pomagajo nič le ljudje si dajejo denar v žep". Marsikateri človek ki ne pozna tega problema in prebere tvoj zadnji komentar, si lahko na podlagi tega misli, češ to je vse ena "nategancija" - in končen rezultat je X število avtističnih otrok manj ki bi imeli možnost brezplačnega zdravljenja.
Juju78
04. 10. 2012 14.01
+3
Ga.neza08-saj ravno v tem je problem, ker zakonca Asta se dobesedno matrata na vse svoje pretege financirati center, ki nastaja, nobene podpore od države ni, zato tudi ni tako prilagojen potrebam otrok! Bom pa zelo vesela, če boste malce podrobneje razložila kako naj bi se
beautyandbeast
05. 10. 2012 13.28
+1
neza08, a si ti kdaj kaj naredila za te otroke,da imaš pravico takšne govorit? zanima pa me na kakšni parceli živiš, da je celosten center zate "majhna kraška hiša"?...
Juju78
05. 10. 2012 21.48
+3
...nadaljujem prejšnji post, ga.neza08, kakšne koristi torej naj bi imela zakonca? In pa čudno se mi zdi, da do sedaj še niste ugotovila, da ima vsak človek različne potrebe in, da je težko prav vsakemu ustreči...center ima to kar ima, kdor bo to lahko koristil je lahko vesel, kdor pa ima žal to nesrečo, da je še dodatno gibalno oviran, pa trenutno ne bo moral!
resslovenka
30. 09. 2012 18.03
+4
Ej srčki. Naj vam bo lepo, mi pa vam bomo s prispevki pomagali.
MihGorn
30. 09. 2012 13.33
+4
Zelo lepo ...
nikolzlatar
30. 09. 2012 12.08
+3
lepo! vendar moram reči, da otroci mi delujejo čisto normalno, se jim sploh ne opazi, da imajo downov sindrom...
pikksi
30. 09. 2012 12.26
+10
saj so normalni, samo drugače razmišljajo in zgledajo drugačni kot mi. V duši so pa pravi sončki, ki polepšajo življenje tistemu, ki mu to dovoli.
nikolzlatar
30. 09. 2012 14.51
+3
hm ne izgledajo ravno drugače...nekateri ja, nekateri pa delujejo po videzu kot normalen otrok...:)
rissp
30. 09. 2012 15.16
+2
Otroke z dawnovim sindromom verjetno prepoznaš po videzu. Avtističnih otrok pa na podlagi slike ne boš prepoznal.
Juju78
04. 10. 2012 14.04
+1
nikoIzlatar - to, da se jim vidi ali pa ne vidi sploh ni bistvo, bistvo je, da imajo vsi otroci z DS določene težave v razvoju...kasneje shodijo, kasneje govorijo, itd....zato potrebujejo veliko več časa, spodbude, vaje, tudi ljubezni. Če se jim ne vidi, še ne pomeni, da nimajo posebnih potreb!
mazy5
30. 09. 2012 10.21
+3
kanal A vsaka vam cast
resslovenka
30. 09. 2012 18.05
+2
No vidite, da se da pomagati. Samo srce je treba imeti za to. Pohvaljeni!
Milan Koleznik
30. 09. 2012 08.19
-14
GOTOVO JE TUDI DA BODO OTROKE SPREJEMALI IN ZATO DOBILI PLAČILO A.ČE JE LICENCA OD ZDRAVSTVA ČE NE PA OD STARŠEV,ZASTONJ GOTOVO NE BO,ČE PA BO DOBRO ZA ZA OTROKA PA JE VPRAŠANJE,TAKI CENTRI PRI NAS BI MORALI OBSTAJATI AMPAK Z STRANI ZDRAVSTVA,NE PRIVAT.
rissp
30. 09. 2012 10.59
+8
KDO bo dobil plačilo? Najprej se pozanimaj, potem pametuj !!! NIHČE ne dobi NIČ plačano !!! "ZDRAVSTVO" , ki ga ti tako zagovarjaš žal tem otrokom ne pomaga (še posebej avtistom ne) ! CILJ večina društev za avtizem je prav to , da bi KONČNO ZDRAVSTVO POMAGALO (tako kot v tujjini), ne pa reklo da je to neozdravljivo in pika. Glede lanske akcije si pojdi pogledat v Koštabono , kam je šel denar in "koliko dobi kdo plačano" (kot trdiš), glede LETOŠNJE akcije pa pojdi do društva DAN in se tam osebno pozanimaj koliko je kdo dobil v zadnjih npr. 5 letih ali pa celo od začetka društva. Ti lahko kar napišem . MINUS (ker ne da ne dobivajo nobenih "plač", temveč plačujejo iz svojih žepov. Ti povem koliko dobijo? Dobijo več kot ti v celem življenju : dobijo ZADOVOLJSTVO , da pomagajo drugim (in svojim) otrokom. Ti verjetno nikoli ne boš poznal tega občutka. Ko boš imel avtističnega otroka (ali pa otroka z downovin sindromom), boš videl koliko ti bo "ZDRAVSTVO" pomagalo. Potem se boš obrnil prav na takšna društva...
Žak kova??
04. 10. 2012 13.38
Juju78
04. 10. 2012 14.07
+2
...spet en tak, ki se zapenja ob zakone...prav briga me, a ima center licenco ali ne, važno, da bo moj otrok užival v Koštaboni, kjer resnično ne manjka pozitivne energije...vsi tisti, ki še niste bili tam, se vam itak ne sanja za kaj gre!
Frankly
30. 09. 2012 00.07
+22
Ta novica mi je polepsala dan. Prosim, da se 24ur obrne se na Center, ki deluje na Hersi - Vizmarje- Ljubljana in zagotovi tem downovim malckom protizvocno ograjo od VLAKOV, ki jim skoraj dobesedno vozijo SKOZI SOBE!
Infadel_no1
30. 09. 2012 00.00
+15
Vsaj ene novice s pozitivno energijo!
rissp
30. 09. 2012 10.46
+3
in ena novica pri kateri se strinjam z infadelom.
SSS-SSS
29. 09. 2012 23.01
+21
ČESTITKE SVETU NA KANALU A, DA JE V VSEM SVOJEM OBSTOJU USPEL OBJAVITI CELO POZITIVNI PRISPEVEK. BRAVO IN UPAM, DA SE ZADEVA ŠE KDAJ PONOVI.
bb38150
29. 09. 2012 22.17
+20
Lepo in pohvalno vsem, ki so kar koli pripomogli k temu !
aknes
29. 09. 2012 20.32
+21
bravo pro plus, tako se dela!! ne pa samo besede, besede in besede kot je v politiki.....
MsPikapiki
29. 09. 2012 19.11
+32
Lepa novica. Pa le nismo čisto pogubljeni. Slovenija še ima srčne in poštene, dobre ljudi. Če si bomo eden drugemu pomagali, nas tud nobena vlada ne bo uničla.
-Gannicus-
29. 09. 2012 18.56
+16
IcemaN-X
29. 09. 2012 18.50
+35
To so ljudje kakršne potrebujemo..živeli..RESPECT! Kje sta zoki in jj..ko se je treba za takšne stvari pokazat se pa skrijejo..
resslovenka
30. 09. 2012 18.11
+1
Eni se pehajo po dobičkih in bogastvu, drugim občutka, da so naredili nekaj dobrega za sočloveka , ki pomoč potrebuje, ne nadomesti nobeno bogastvo .
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
29. 09. 2012 18.24
+21
Vse pohvale PRO PLUS to potrebuje Slovenija ne pa politike in voditelje ki gledajo samo na svoje riti za narod in otroke pa jim ni niti malo mar .Vse najlepse otrokom Hvala Pro plus
Tonček Balonček
29. 09. 2012 18.12
-49
A imajo koncesijo ali gre za zamoplačništvo! Imajo sploh licenco oziroma dovoljenje za delo?!
ODSLUŽILDOB
29. 09. 2012 18.34
+32
IcemaN-X
29. 09. 2012 18.49
+13
tonček to je tema, pri kateri bodi rajši tiho s svojimi primitivnimi odgovori..totalno zmeden stavek in nesmiselnost je zgoraj kar si napisal..
Tonček Balonček
29. 09. 2012 18.58
-19
Očitno ne poznate predpisov s tega področja!
MsPikapiki
29. 09. 2012 19.12
+3
Tonček se zafrkava. Jaz sem mu tud nasedla nekajkrat, ampak zdaj poznam njegov sarkazem.
Tonček Balonček
29. 09. 2012 19.27
-4
Ampak res, teh centrov za ljudi s posebnimi potrebami in motnajmi v duševnem razvoju ne moreš odpreti kar tako kot avtopravlnicoa li bife. Imeti moraš tudi ustrezne kadre in še marsikaj! To ni hospic!! In le zanima me, eč so imeli kaj težav stem. A je tako grdo, če to vprašam?
rissp
29. 09. 2012 21.50
+9
Tonček Napihjenček, očitno ti ne poznaš zadev osebno s terena. Ko se boš ti spravil narediti nekaj dobrega, nekaj koristnega - in to NESEBIČNO - za tiste ki so POMOČI potrebni, potem gobcaj - najlažje je gobcati medtem ko sem 120% prepričan da nisi bil niti enkrat v KoštaBoni niti v društvu za avtizem DAN. Tvoji "komentarji" (če jih lahko sploh tako imenujemo) so v posmeh vsem ki se trudijo narediti nekaj pozitivnega drugim in ne samo gledati na svojo rit!
Robert Petri?
29. 09. 2012 22.52
+7
Nekaj je Tonček vendarle zadel. Otroci z Downovim sindromom potrebujejo TERAPIJE in ne milijon evrov vredne igralnice v Koštaboni, kamor bo redkokdo sploh zašel. Seveda, če bo sploh kak program. Zaenkrat ga še ni bilo. Starša sta pač podjetna in si na ta način uredila kmetijo. Tisti, ki pa imamo DS v družini dobro vemo, da se temu moramo prilagoditi ... Zatorej za do zdaj porabljenih milijon € so otroci zamudili nevemkoliko terapij, ki jih že leta izvaja oddelek Sožitja v Kranju itn. Upam, da bo vsaj pri društvu DAN denar porabljen za direktno pomoč in ne napol zasebno infrastrukturo!
IcemaN-X
29. 09. 2012 22.54
+4
poglejte če spravijo stvar skupaj jo spravijo...še posebej če gre za otroke s potrebami.. če ne bi imeli vseh predpisov in dovoljenj, ter osebja še nebi bil center odprt..tako pa je..malo branja ne škodi..
mazy5
30. 09. 2012 10.24
+2
Tonček Balonček, ma ti si cist utrgan, ma tud ce delajo na crno hvala bogu da nekdo poskrbi za za ljudi z tezavami
rissp
30. 09. 2012 10.35
+4
Robert Petrić a govoriš o tistem društvu SOŽITJE ki je lani klicarilo na vse državne ustanove ter na pro plus da češ "KAKO TO DA NE DATE DENARJA NAM, MI SMO NAJVEČJI IN IMAMO ZATO PRVOTNO PRAVICO!" - kot vem se je lani zbralo 38.000 (ne pa milijon kot ti pišeš) in za ta denar so OGROMNO STORILI , olepšali življenje velikemu številu otrok... Fovšija ne pozna meja... A boste letos spet klicarili okoli, lobirali , sabotirali in na vse načine skrbeli za to, da bi bila akcija čimmanj uspešna - samo ker denarja niste dobili vi... Glede letošnje akcije pa - predlagam ti da greš osebno do "predsednice" društva DAN , jo malo bolje spoznaš, se pozanimaš koliko denarja je do sedaj društvo prejelo in koliko od tega zapravilo točno za kakšne namene (spoznal boš da ne samo da je posvetila celotno življenjju temu , temveč da kljub svojemu sinu (ki ima hujšo obliko avtizma) - zapravi ves svoj čas in preostalo energijo za pomoč ostalim). Najprej se pozanimaj , POTEM sodi...
Tonček Balonček
30. 09. 2012 12.57
-2
Nekateri si nikaor ne morete dopovedati, da se na področju socialnega varsta ter skrbsta ne moremo iti le navdušenja in ploskanaj, kajti te reči še zdaleč niso tako preproste, kot bi si kdo mislil!!!
Tonček Balonček
30. 09. 2012 12.58
-3
Očitno je za Raziskovalni in razvojni center za otroke in mladino z Downovim sindromom (DS) ter njihove družine potrebna le dobra volja in denar!
Tonček Balonček
30. 09. 2012 14.06
-2
Robert Petrič iam popolnoam pra. PA kaj ima ta "center" sploh dovoljenja za delo ali kao? Imajo kadre, uporabna dovoljenja, licence... KAko in nkdo bos krbel za več kot 50 uporabnikov? A o tem pa nič, samo eno anvdušenje in ploskanje! To bo še štala, zakaj molk o tem, očitno nekaj ni v redu. KArkoli vprašaš, te napadejo! Če jih vprašal, ali iamjo urejeno požarno varstvo, bi bil mhudoben! Ko bo pa gorelo (bohg ne daj!), bod pa klicali državo, da je ni bilo zraven! Imajo koncesijo, kdo bo to financiral, menda ne bodo noč in dan tekli okoli Koštabone in nabirali denarja!? Voluntarizem je premalo!
rissp
30. 09. 2012 15.20
+3
Tonček predlagam ti da obiščeš osebno center in se prepričaš o "predpisih",itd.itd. Ko pa boš sam imel otroka z Dawnovim sindromom pa se pač takšnih centrov izogibaj ter se znajdi po svoje, če jim ne zaupaš. Ne privoščim ti bolnega otroka, kot tudi nikomur drugemu ne, vendar mi gre na bruhanje ko berem komentarje takšnih pametnjakovičev, ki si niti v sanjah ne predstavljate kaj pomeni imeti bolnega otroka, brezupno iskati pomoč mesece, leta, celo življenje, najprej pri "uradnih" zdravstvenih ustanovah (ja, z vsemi "predpisi",administracijo,itd.) in ko vidiš da ti ne pomagajo, začneš iskati pomoč drugje. In najdeš osebe, društva, ki so popolnoma nesebično pripravljena pomagati kolikor lahko (povečini imajo tudi ustanovitelji teh društev otroke z enakimi težavami) , takrat vidiš da nisi sam in kako bolna je država, da si pred določenimi problemi raje zatiska oči, saj se denarno ne izplača. Želim ti za 1 sam dan, da bi imel takšne težave. Po 30min bi razmišljal čisto drugače. Do takrat pa te prosim tako v svojem imenu kot v imenu vseh staršev ki imajo otroke s težavami, da se izogibaš nadaljnemu pisanju žaljivih komentarjev. Imaš več sto novic dnevno samo na temu portalu in pojdi trolat kam drugam.
Žak kova??
04. 10. 2012 13.43
Bolje, da takšni,kot je Tonček Bubble ne dobijo otroka z downovim sindromom...si ga ne zasluži!