FOTO: Zaživel je center za otroke z Downovim sindromom!

V Koštaboni na Primorskem so odprli center za otroke z Downovim sindromom, za katerega smo zaposleni na PRO PLUS lani na pobudo Sveta pretekli Slovenijo. Letos jo bomo spet. Od 16. do 19. oktobra bomo tekli za otroke z avtizmom. Pomagate lahko tudi vi!

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (21)

 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 1
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 2
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 3
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 4
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 5
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 6
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 7
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 8
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 9
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 10
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 11
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 12
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 13
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 14
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 15
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 16
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 17
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 18
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 19
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 20
 • Center za otroke z Downovim sindromom v Koštaboni - 21

V vasici Koštabona na Primorskem je zaživel prvi celostni center za otroke z Downovim sindromom, h kateremu je pripomogla dobrodelna akcija ''MALI KORAKI ZA VELIK CILJ'', ki je lani stekla na pobudo oddaje Svet na Kanalu A in novinarja Jana Golje.

Mali Val Asta se je rodil z Downovim sindromom. Njegova mama in oče, Gaia in Alan, sta poslušala predvsem črne napovedi o tem, česa vse njun sin ne bo sposoben. In stvari sta vzela v svoje roke. V Koštaboni, kjer živijo, sta začela postavljati Center za Downov sindrom – Planet 47. V njem bi otroke šolali in jih pripravljali na življenje v družbi vrstnikov. Uspelo jima je zbrati dovolj denarja, da sta center zgradila, a za odprtje ga je zmanjkalo.

Tedaj smo jim na pomoč priskočili zaposleni na PRO PLUS. Akciji so se pridružili številni gledalci pred televizijskimi zasloni, zvezdniki, ki so skupaj s sodelavci PRO PLUS tekli kilometre čez Slovenijo. In prav vsak kilometer je štel, skupaj se jih je nabralo več kot 1.300, družba PRO PLUS pa je za dober namen dodala še pet evrov na vsak pretečeni kilometer. V dobrodelni akciji se je z donacijami tako nabralo skupaj 38.000 evrov.

Letos tečemo za otroke z avtizmom

In dobrodelnosti še ni konec. Lanski diagonali od Murske Sobote do Pirana bomo letos dodali še pot od Kranjske Gore in Novega mesta proti Ljubljani. Pod vodstvom Jana Golje, ki je tudi tokrat pobudnik akcije, bo teklo več kot 130 zaposlenih na PRO PLUS. Akcija bo potekala od 16. do 19. oktobra, tekači pa bodo v dobrodelni namen pretekli kar 567 kilometrov.

Tokrat bomo z dobrodelno akcijo s skupnimi močmi in podporo ljudi iz celotne Slovenije zbirali sredstva za društvo za avtizem DAN, ki bo z ustanovitvijo posebnega programa otrokom z avtizmom omogočil boljše življenje.

Jan Golja, Nuša Lesar in Gregor Trebušak

Jan Golja, Nuša Lesar in Gregor Trebušak (Foto: Kanal A)

Boste tekli tudi vi? Prijavite se na svet.tek@kanal-a.si
Letos se lahko pridružite vsi na dodatnih tekaških progah, in sicer na Bledu okrog jezera in na cilju od Kopra do Pirana. Več informacij tekači najdete na spletni strani PRO PLUS, prijave na tek pa se zbirajo do 15. oktobra.

Donirate lahko že danes
Svoj delček za dobrodelni cilj lahko že danes prispevate preko mobilnih telefonov ali z nakazilom na TRR.

SMS donaciji 1 EUR in 5 EUR sta mogoči mobilnim uporabnikom Telekoma Slovenije, Si.Mobila in Tušmobila.
Za 1 EUR pošlji SVET na številko 1919
Za 5 EUR pošlji SVET5 na številko 1919

Družbe Telekom Slovenija, Si.Mobil in Tušmobil se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS-sporočil.

Višji znesek uporabniki lahko donirajo z nakazilom na TRR SI56 0292 2005 2254 477, odprt pri NLB d. d. (namen: SVET- dobrodelni tek, sklic 00 1313, prejemnik: POP TV d.o.o., Kranjčeva 26, 1521 Ljubljana).

Donirate lahko tudi z nakupom majice za velik cilj, ki jo lahko naročite v POP KLUBU.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 63
Larisa Bukovec 08.10.2012 20:27:12
opala, pa so slovenceljni udarili - seveda tisti, ki nimajo pojma o čem govorijo. kolikor vem je neza08 obiskala planet 47, center za DS, saj je tudi sama starš prekrasne deklice z DS, in je tudi sama darovala znatno vsoto denarja za ta projekt. ne vem ali niste razumeli, ali preprosto nočete razumet, kar je napisala. ampak center je za otroke z DS povsem neprimeren - preozke stopnice, pogradi, 1 majhna kuhinja za vse morebitne goste,... stopnice so take širine, da se še normalna (izraz normalna označuje osebo povprečne telesne mase) odrasla oseba težko povzpne po njih, kaj šele okornejši in pretežek otrok z DS - marsikateri so tudi gibalno omejeni. pogradi v centru za DS pa nimajo kaj iskati - upam da se boste strinjali, da je še za povprečnega otroka vzpenjanje po pogradu precej nevarna zadeva, kaj šele za gibalno omejenega otroka. tudi dostopa za invalidske vozičke, če se prav spomnim, v centru ni - je potreben komentar? poleg tega, sta lastnika nabavila gong za ne vem kakšno terapijo, ki se ga ne sme nihče dotikat, saj je baje predragocen. se strinjam, da je pohvalno, da se kdo sploh loti takega projekta, ampak če stvari nisi sposoben izpeljat kot je treba, in namembnosti prostora primerno, v tem primeru prilagojeno na gibalne omejitve otrok, mislim da je skrajno neresno za tak projekt porabljat denar, ki so ga ljudje darovali v dobri veri, da bi pomagali otrokom z DS. projekt je tako slabo in neprimerno izpeljan, da je popolnoma neuporaben - če pa ni bilo dovolj zbranega denarja za primerno izpeljavo projekta, se mi zdi da bi bilo tako do darovalcev, kot do otrok z DS pošteno, da se počaka in zbere še preostanek denarja, da se projekt primerno izpelje.
beautyandbeast 16.10.2012 11:26:55
ma ti si koza..invalidi imajo mimogrede svoj vhod s svojo sobo in kopalnico..če bi imela kaj pojma bi vedela kakšen strošek je zgradba dveh kamnitih hiš iz nule in čeprav so ljudje veliko darovali,denarja vseeno ni bilo za zgradbo nevemkakšnih vil..in ja prav imaš "slovenceljni" so udarili z kritiziranjem začuda lepe novice,tukaj na 24ur kjer so zelo redke..ampak ja to smo mi "slovenceljni",ki vedno iščemo najmanjše pomankljivosti in malenkosti, samo, da bi bilo kaj za prežvekovat! vidim da imaš veliko občutka za sočloveka.. ;)
Več komentarjev