Slovenija

FOTO: 'Uspehov brez sodelovanja, solidarnosti in tovarištva ne bo'

Nova Gorica, 26. 04. 2010 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Brez sodelovanja, solidarnosti in tovarištva ne moremo računati na nadaljnje uspehe in na učinkovito reševanje problemov," je ob dnevu boja proti okupatorju povedal predsednik DZ Gantar.

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju-3
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju-3 FOTO: Aljoša Kravanja

"Dan upora proti okupatorju je dan spomina na grozote, ki jih je doživel in uspel preživeti slovenski narod. Predvsem pa je to tudi dan spomina na neustrašnost in medsebojno solidarnost, na pogum in gorečnost posameznic in posameznikov, ki so se – združeni v uporu proti nacistično-fašistični ideologiji – pridružili narodnoosvobodilnemu boju za osvoboditev naroda izpod sovražnikovega jarma," je svoj slavnostni govor začel predsednik državnega zbora Pavle Gantar.

Opozoril je, da je okupatorjeva ideologija načrtovala fizično uničenje slovenskega naroda in nam je namenila politiko raznarodovanja in kruto nasilje. "Odločitev za upor proti neprimerljivo močnejšemu okupatorju, ki je kmalu po napadu dozorela med ljudskimi množicami, je bila drzna odločitev in hkrati nedvoumen dokaz, da smo Slovenci odločeni vzeti usodo v svoje roke."

"V času divjanja naci-fašističnega stroja smo izbrali težko, a junaško pot. Spontan odpor, ki se je udejanjil v osvobodilnem boju, je bil edini logičen odgovor na smrt obsojenega naroda." Kot je zatrdil, je bilo med drugo svetovno vojno na slovenskih tleh 22.000 registriranih ranjencev in bolnikov, ki so jih oskrbovali v desetinah bolniških enot številni partizanski zdravniki, zdravnice, bolničarji in bolničarke ter prostovoljci, ki so, tvegajoč svoja lastna življenja, sodelovali pri oskrbi in negovanju ranjenih borcev, in še posej izpostavil zdravnico Franjo Bojc Bidovec, po kateri je bolnica Franja dobila ime.

Franja je dokaz veličine slovenskega upora

Glede najbolj znane partizanske bolnišnice, ki stoji v soteski Pasice, je povedal, da se je tam zdravilo skoraj tisoč ranjencev, tudi tujci – Italijani, Francozi, Rusi, Poljaki, Američana in Avstrijec. "Bili so pripadniki zavezniških misij, člani posadk sestreljenih letal, prebegli vojaki tujih vojsk in ubežniki iz koncentracijskih taborišč," je dejal slavnostni govorec, pri tem pa poudaril, da to izpričuje dosledno spoštovanje prve Ženevske konvencije in s tem mednarodnega humanitarnega prava.

Bolnišnica Franja
Bolnišnica Franja FOTO: POP TV
Danes je bolnica Franja ena redkih ohranjenih partizanskih bolnišnic, ki so v Sloveniji delovale med 2. svetovno vojno, in predstavlja neizpodbitni dokaz veličine slovenskega upora, slovenskega osvobodilnega boja ter požrtvovalnosti zdravstvenih delavcev in vseh, ki so v najtežjih trenutkih pomagali ranjenim borcem.

Tudi danes se krepijo najrazličnejše oblike nestrpnosti

Gantar je nadaljeval, da nas sedaj vodijo drugačna pričakovanja, okoliščine in izzivi, pred katere nas postavljajo globalizacija, finančna in gospodarska kriza, podnebne spremembe, politično preurejanje sveta. "Zato ne moremo mimo dejstav, da se krepijo najrazličnejše oblike nestrpnosti." A ključne vrednote po njegovih besedah ostajajo nespremenjene.

'Uspeh le s sodelovanjem, solidarnostjo in tovarištvom'

"Brez sodelovanja, solidarnosti in tovarištva ne moremo računati na nadaljnje uspehe in na učinkovito reševanje problemov, s katerimi se spopadamo," je še enkrat opozoril slovenski narod, pri čemer je dodal, da brez spoštovanja in krepitve teh vrednot ne moremo pričakovati, da bomo uspeli 21. stoletje, za razliko od preteklega, spremeniti v stoletje miru, solidarnosti, strpnega sobivanja in odgovornega odnosa do okolja.

Zlobec: O eni stvari govorimo premalo, o drugi pa preveč

Pred dnevom upora proti okupatorju pa je tudi Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB pripravila slavnostno sejo, na kateri je slavnostni govornik Ciril Zlobec, sicer nekdanji član predsedstva RS, opozoril, da preveč govorimo o spravi, premalo pa o pomenu in kontekstu Narodnoosvobodilnega boja. Glede sprave po njegovem mnenju nismo dosegli ničesar, "razen da se danes neizmerno bolj sovražimo, morda celo bolj kot med vojno".

ZZB NOB je v Muzeju novejše zgodovine pripravila slavnostno razširjeno sejo v počastitev praznika zveze borcev, ustanovitvi Osvobodilne fronte ter ob dnevu upora proti okupatorju. Slavnostni govornik je bil Zlobec, v svojem nagovoru pa je opozoril na dve trenutno odprti rani slovenstva kot celote: "O eni stvari govorimo premalo, o drugi pa preveč." Po njegovih besedah gre pri prvi za kontekst nastanka gibanja NOB, pri drugi pa za spravo.

"Ko ocenjujemo in se otepamo vseh mogočih psovk na račun NOB, pozabljamo poudarjati kontekst, v katerem je to gibanje nastalo," pravi Zlobec. Poudarja, da je bil slovenski prostor edini v Evropi, ki so ga Nemci in Italijani takoj anektirali vsak v svoj okupirani del ter načrtovali popoln genocid nad Slovenci.

Kaj bi bilo, če ...

"Pred tem dejstvom postavljati se, katera stran odločitve in razporeditve naroda je bila prava, ni samo politično nesprejemljivo in podlo, ampak tudi povsem neresno," opozarja Zlobec, ki se je v svojem nagovoru večkrat vprašal, "kaj bi bilo, če bi bilo drugače, kot je bilo".

Proslava ob dnevu boja proti okupatorju-7
Proslava ob dnevu boja proti okupatorju-7 FOTO: Aljoša Kravanja

"Če bi ta pravičniški boj proti partizanom, čeprav v imenu protikomunizma, zmagal, nas danes ne bi bilo tukaj, pa tudi oni sami in njihovi potomci se ne bi več izživljali nad NOB v maternem jeziku," je dejal. Poleg tega bi bili Slovenci obeleženi "z najbolj nespodobnim blatnim madežem" ter bili edini evropski narod, ki se ne bi bi uprl genocidu. Tako pa smo z NOB postali narod z zavestjo, s katero lahko enakopravno nastopamo v dialogu z drugimi narodi, je še poudaril Zlobec.

Druga odprta rana slovenskega naroda pa je po njegovih besedah sprava. Ta je na dnevnem redu že več kot 20 let, je dejal Zlobec in se vprašal, kaj smo v tem času dobili. "Dobili smo to, da je ena stran – tista, ki je izšla iz vojne sramotno označena s kolaboracijo – sebe postavila a priori kot nedolžne žrtve. Mi smo apriorni zločinci, vsi, ki so sodelovali z okupatorjem, pa so naše nedolžne žrtve," je dejal.

"Zato predlagam, da v nadaljnji polemiki o spravi preprosto rečemo, dovolj je tega, ničesar nismo dosegli, razen da se danes neizmerno bolj sovražimo, morda celo bolj kot med vojno," je zbrane nagovoril Zlobec. Kot pravi, se je na to polarizacijo "prilepilo vse, od najbolj nizkotnih ambicij posameznih strank".

Kot pravi, sicer ni proti spravi, a da temeljnih stvari ni mogoče prepustiti strankarskemu dnevnemu aktivizmu tega ali onega. "Sprava da, a pogovarjamo se o njej najmanj od leta 1941," še poudarja. Po njegovih besedah je namreč "biti na partizanski strani tudi danes stvar človeške in nacionalne časti, vse ostalo pa je deviacija človeškega in nacionalnega obnašanja".

Na današnji slavnostni seji so podelili tudi priznanja zveze borcev. Predsednik ZZB Janez Stanovnik je najvišje priznanje, listino ZZB, izročil predsedniku mestne zveze ZZB Janku Heberletu, podelili pa so še devet zlatih plaket za življenjsko delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
27. 04. 2010 17.11
@ Tehnokrat Zdravo. Kaj bi blo, če bi blo, si že kar dosti povedal. Daj raj povej kako se imaš? Si obesil zastavo?
erikferfoljo
27. 04. 2010 16.55
ŽIVELA OSVOBODILNA FRONTA SLOVENSKEGA NARODA
Tehnokrat
27. 04. 2010 12.45
@ nefretete 27.04.2010, 07:35 Priznam, da kolaborantstvo ni bilo najbolj pravilno, vendar zakaj so potem partizani izvajali revolucionarno nasilje nad ostalimi Sovenci? Če so se ljudje hoteli revolucionarnemu nasilju upreti so morali na žalost sodelovati s okupatorji. Med 2. svetovno vojno v Sloveniji sta obe strani delali napake, vendar bi morali po koncu vojno obnoviti Slovenijo v demoktratično in ne v komunistično državo, saj smo videli, kako smo v 46 letih nazadovali oz. živeli brez posebnega napredka. pa še to: jughoslovanski komunizem je bil nadvse grozen režim, pa tudi plače in pokojnine niso bile tako visoke, tudi življenski standard ne, mleko in med se tudi nista cedila kot v Indiji Koromandiji. Aha, pa še preganjali so te če nisi bil za komunizem!
Tehnokrat
27. 04. 2010 12.12
nefretete 27.04.2010, 07:45 Nehaj ti sanjati o komunizmu in se postavi na realna tla! Verjemi ali ne, če bi zahodni zavezniki ZDA, Kanada, Velika Britanija in drugi prišli v Slovenijo, bi komunisti verjetno malo nergali, ampak kaj dosti več tudi ne bi mogli. Bilo bi tako kot v Grčiji. Zagotovo pa bi imeli namesto komunizma demokracijo.
Tehnokrat
27. 04. 2010 11.50
@ nefretete 27.04.2010, 07:45 Nehaj ti sanjati o komunizmu in se postavi na realna tla! Verjemi ali ne, če bi zahodni zavezniki ZDA, Kanada, Velika Britanija in drugi prišli v Slovenijo, bi komunisti verjetno malo nergali, ampak kaj dosti več tudi ne bi mogli. Bilo bi tako kot v Grčiji. Zagotovo pa bi imeli namesto komunizma demokracijo
Tehnokrat
27. 04. 2010 11.37
@ nefretete 27.04.2010, 07:35 Priznam, da kolaborantstvo ni bilo najbolj pravilno, vendar zakaj so potem partizani izvajali revolucionarno nasilje nad ostalimi Sovenci? Če so se ljudje hoteli revolucionarnemu nasilju upreti so morali na žalost sodelovati s okupatorji. Med 2. svetovno vojno v Sloveniji sta obe strani delali napake, vendar bi morali po koncu vojno obnoviti Slovenijo v demoktratično in ne v komunistično državo, saj smo videli, kako smo v 46 letih nazadovali oz. živeli brez posebnega napredka. pa še to: jughoslovanski komunizem je bil nadvse grozen režim, pa tudi plače in pokojnine niso bile tako visoke, tudi življenski standard ne, mleko in med se tudi nista cedila kot v Indiji Koromandiji. Aha, pa še preganjali so te če nisi bil za komunizem.
exdetektiv
27. 04. 2010 09.37
In certifikati...kakšen nateg tisočletja. Njanez in verjamem še mnogo drugih sigurno ve za kaj se gre. Kakšen super gnoj je ustvarila država , da iz njega zrastejo največji zanikrni tajkuni, ki so mulčali vse pred sabo...z zverinskimi čeljustmi so pohrustali najmanjša pa tudi večja podjetja. Ohromili državo in je pahnili na rob propada in s tem ogrozili osnovno integriteto poštenih državljanov, ki bi radi delali dobro in pošteno zaslužili, da bi lahko živeli v miru. Da bi lahko preživljali in vzgajali svoje potomce v duhu pravičnosti in dostojnega življenja.
Krimsky
27. 04. 2010 09.00
A Nemcem smo pa odpustili? A z Nemci smo se pa »spravili«? Če rečemo, da so bili Nemci zgolj »hudobni in žleht«, ker so začeli 2. svetovno vojno – ne povemo prav veliko. Več povedo številne knjige, ki govorijo o VZROKIH za vzpon nacizma. In začuda: Nemcem smo vzroke vsaj pripravljeni priznati. Na naši strani Alp pa se medsebojno priznavanje razlogov za ravnanje neha. In še 100 let se bomo obkladali s tem, kdo je bil med 2. svetovno vojno ali takoj po njej – bolj hudoben in žleht. Prepričanje, da imajo ljudje za svoje ravnanje razloge je – zgodovinsko gledano– v rosnih letih: staro komaj nekaj sto let. Tisočletja pa smo bili vajeni, da za tiste, s katerimi se ne strinjamo, rečemo, da so »hudobni in žleht«. Kam spadaš ti, spoštovana kolegica komentatorka?
Goky
27. 04. 2010 08.41
Še nekaj moram napisat za tiste, ki kakate po komunizmu. V naši vasi je približno 500 duš. Od teh smo imeli 3 komuniste pa še ti trije so se prelevili 43 leta iz fašistov. Imeli pa smo svoj partizanski vod 29 partizanov. Kaj hočem povedati. Povedati hočem to, da spreobrjenci so po vojni delali svinjarije, ker so najbolj poznali svoje privržence. To niso bili partizanski komunisti. Kdo se je prvi po vojni pordečil prav domobranci in ta bejli.
tovarišinajuriš
27. 04. 2010 08.40
- ŽIVELA OSVOBODILNA FRONTA SLOVENSKEGA NARODA -
Goky
27. 04. 2010 08.27
Vsem lep partizanski pozdrav. ZDRAVO. Sedaj pa grem obiskat grob padlega partizana.
gaspi007
27. 04. 2010 08.21
Domobranec Slovenija nikoli ne bo nemška in pripadnica tvoji ideologiji -nacizmu....Smrt Fašizmu svoboda narodu...Domobranec danes si lahko pogledaš partizanske filme,da boš videl kako so padali tvoji pristaši :)))))
Sachsonia
27. 04. 2010 08.19
smrt komunizmu - svoboda nacional socializmu
gizadlinka
27. 04. 2010 08.17
Pravi partizani so menda padli, nekaj med vojno, večino pa so jih novi oblastniki kvazikomunisti pobili po vojni, ker so se bali za svoje položaje. Tako vedo povedati tisti, ki so to revolucijo preživeli, seveda tako, da so bili tiho in ubogali.
comment123
27. 04. 2010 08.16
A za g.Janša pa ta dan nič ne pomeni, pa za nikogar iz opozicije, kakšne moralne vrednote pa so to?
est
27. 04. 2010 08.11
En lep prazničen, s soncem obsijan, dan vam želim !
Svobodni
27. 04. 2010 07.49
Glavno, da smo veliki zmagovalci. In to zmoremo še enkrat.
nefretete
27. 04. 2010 07.45
Tehnokrat 26.04.2010, 23:09 3 saintjozef 26.04.2010, 22:53 Če bi se zavezniki izkrcali v Sloveniji, bi se komunisti posrali v hlače in še Tito in še Stalin bi s težavo karkoli dosegla. Če bi se to zgodilo, bi imeli že po drugi svetovni vojni demokracijo. Pa še to: če komunisti ne bi prevzeli OF, gnilega komunizma nikoli v Sloveniji verjetno ne bi bilo. Niso se! Daj nehaj že enkrat sanjat in se postavi na tla. Če bi se rodil v ZDA, bi bilo tudi drugače. Pa se nisi.
nefretete
27. 04. 2010 07.35
Tehnokrat 26.04.2010, 21:35 Aha, jugoslovanski komunizem je bil enako trd kot sovjetski: nisi se smel zafrkavati iz komunajzerskih politikov, tudi če si bil izobražen, si težko dobil službo če nisi bil lojalen partiji, tudi plače in pokojnine niso bile tako visoke, skratka: socializem/komunizem je bil GNIL! Hude napake delamo vsi, dragi sogovornik, vsak od nas je odgovoren za svoje in nosi tudi posledice. Ne morem razbrati iz tvojih beded ali si še tako mlad ali pa si bil zeeeelo na drugi strani reciva temu takole. Jugoslovanski socializem nikoli in nikdar ni niti od daleč bil podoben stalinovemu režimu, čeprav se strinjam s tabi, da nobena ideologija ni vredna naših življenj. Huda napaka je če se prodaš sovražniku za utvaro in utopijo lažnega miru in svobode. Zamisli si kako bi danes lahko pljuval po socializmu in Titu? V nemščini? Ali pa ti je tudi to vseeno? Med pogovori zs spoštovanimi Mladiči sem velikokrat slišala (kar mi seveda niti malo ne diši!): "Dajte nam že mir z vašimi vojnami, bla bla... itak, kdo pa še rabi slovenščino, vse se dogaja v angleščini..." Jah, globalizacija pa to. Norca se delajo iz vrednot takih in drugačnih in niti slučajno jim ne želim, da bi se kdaj morali boriti za to, da bi recitirali slovenske pesmi na kakšnem od slovenskih trgov ali molili v slovenskem jeziku v slovenskih cerkvah (pustimo ob strani zdrahe z latinščino) Kar hočem reči je to: ne povzdigujte izdajalcev odpustimo ljudem enim in drugim (če smo mi tisti, ki jim imamo kaj odpuščati????) vse kar se je dogajalo se je očitno moralo dogoditi, da smo zdaj tukaj in se lahko prepiramo o tem. Nobenega opravičila ni za nikogaršnjo nasilno smrt, niti za okupacijo naše domovine, kaj šele za prisego okupatorju, vse samo za ljubi mir. Zatajiti očeta in mater, domovino in jezik? Zavedam se, kako zvenijo te besede in nalašč sem jih napisala. Kar se pa služb tiče, dragi sogovornik, kariere se, kot vidiš, delajo na vse mogoče načine, če ne enemu pa drugemu bogu smo se pripravljeni prodati, zakaj vedno (še vedno) napadate komunajzarskega boga? Poznam enega, ki že dva tisoč let zahteva vedno nove davke in mu kar dobro uspeva, potem so tukaj še novodobni, ki ne zahtevajo ampak si postrežejo. Če ne morete pogoltniti tega, da je bil pač komunajzar tisti, ki nas je vendarle pripeljal do domovine (ene in druge) potem vam pač ni pomoči. Pljuvajte po vsem kar vam srce poželi. Namesto kruha, ki je v komunajzarskem času bil zagotovljen imate vso pravico so nekaznovanega pljuvanja. In ja, kariere so si ljudje lahko ustvarjali tudi v tujini. Argentina je znana po tem. Ne zameri moji zlobni pripombi, mišljeno je tako, da nikomur ni bilo prepovedano oditi iz domovine. Nekateri od vzhodnejših sosedov tudi komunajzarskih imajo še danes težave s tem. Pa lep praznični pozdrav s poklonom vsem, ki so mi omogočili, da lahko v svobodni domovini svobodno izražam svoje misli. Pa potico sem tudi spekla. Kot za veliko noč.
coprnjak
27. 04. 2010 07.30
podelitev priznanj je največja tragikomedija