Slovenija

Freedom House: 'Medijsko svobodni'

Washington, 28. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je po svobodi medijev na 35. mestu, kar pomeni, da vlada na splošno spoštuje pravico do svobode izražanja.

Organizacija ugotavlja, da v Sloveniji sicer obstaja omejena samocenzura
Organizacija ugotavlja, da v Sloveniji sicer obstaja omejena samocenzura FOTO: POP TV

Organizacija Freedom House je izdala letno poročilo o svobodi medijev po svetu za leto 2004 z naslovom Svoboda tiska 2005: Globalni pregled neodvisnosti medijev, v katerem je Slovenijo med 194 državami uvrstila na 35. mesto, ki si ga Slovenija deli s Kostariko.

V primeru Slovenije pri Freedom House ugotavljajo, da vlada na splošno spoštuje pravico do svobode izražanja, ki jo zagotavlja 39. člen ustave, javno klevetanje pa ostaja kaznivo. Poročilo posebej izpostavlja nizko stopnjo tujega lastništva v slovenskih medijih in napredek v primeru napada na novinarja Mira Petka.

Slovenijo so uvrstili v skupino držav, kjer so mediji svobodni, takšnih držav pa so našteli 75 oziroma 39 odstotkov vseh držav. Držav, kjer so mediji delno svobodni je glede na to poročilo 50, mediji pa niso svobodni v 69 državah oziroma v 35 odstotkih držav, ki jih omenja poročilo.

Organizacija v svojem poročilu ugotavlja, da kljub uredniški neodvisnosti, obstaja omejena samocenzura, ki je posledica posrednih političnih in gospodarskih pritiskov. Poročilo še navaja prvi primer splošne novinarske stavke na dan parlamentarnih volitev oktobra lani.

Nazadovanje ZDA in napredek Ukrajine

Prvo mesto na seznamu držav z največjo svobodo medijev si delijo Finska, Islandija in Švedska, na zadnjem 194. mestu pa je Severna Koreja, predzadnji je Turkmenistan, tik pred njim pa Kuba, Mjanmar in Libija. Opazno poslabšanje svobode medijev pa so ugotovili v ZDA, Keniji, Mehiki, Pakistanu in Venezueli ter v drugih ameriških državah. Povečanje omejitev za medije so opazili tudi v nekaterih delih Azije in Afrike ter na območju nekdanje Sovjetske zveze.

Napredek je Fredom House po drugi strani zabeležil v Ukrajini in v Libanonu, pozitivni trendi pa se kažejo tudi v nekaterih drugih državah Bližnjega vzhoda. Vendar organizacija opozarja, da se je splošni položaj svobode medijev po svetu v letu 2004 spet poslabšal, kar se je zgodilo že četrto leto zapored.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja