Slovenija

Gašenje požara v zdravstvu: razpisali programe za dodatne ambulante družinske medicine

Ljubljana, 17. 04. 2019 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
14

Po opozorilih družinskih zdravnikov, da so preobremenjeni, je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije sprejel sklep o razpisu za opravljanje programov zdravstvenih storitev v letošnjem letu. Med drugim bodo razpisali programe za dodatnih 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev.

Po opozorilih družinskih zdravnikov, da so preobremenjeni, je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) danes sprejel sklep o razpisu za opravljanje programov zdravstvenih storitev v letošnjem letu. Med drugim bodo razpisali programe za dodatnih 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev, za kar bodo namenili 7,1 milijona evrov. Rok za prijavo je 6. maj.

Po družinskih zdravnikih in medicinskih sestrah so se z ministrom Šabedrom sestali tudi primarni pediatri. Današnje srečanje predstavnikov pediatrov z ministrom je bilo učinkovito, saj jim je minister obljubil kar nekaj (tudi hitrih) ukrepov.

Da bi čim prej razbremenili družinske zdravnike in ker so prvi specializanti družinske medicine letos že uspešno zaključili specializacijo, je razpisni rok za prijavo na programe za splošne in tudi pediatrične ambulante 6. maj. Rok se bo podaljšal do oddaje neoddanega programa, vendar najdlje do konca leta, so sporočili iz ZZZS.

Razpis bo objavljen v soboto na njihovi spletni strani in v časniku Dnevnik. Razpis bo zajemal tudi programe zobozdravstva, reševalne službe in nujne medicinske pomoči, specialističnih ambulant in dializ ter specialistične bolnišnične dejavnosti.

Za dodatnih 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev bo ZZZS namenili 7,1 milijona evrov.
Za dodatnih 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev bo ZZZS namenili 7,1 milijona evrov. FOTO: Dreamstime

Prav tako bo ZZZS razpisal programe zdraviliške in lekarniške dejavnosti, dejavnosti zdravstvene nege in druge zdravstvene dejavnosti, ki jih opravljajo domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi ter dejavnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Na razpis se lahko prijavijo javni zdravstveni zavodi, gospodarske družbe in drugi zavodi ter zasebni zdravstveni delavci, ki imajo dovoljenje in koncesijo za opravljanje javne zdravstvene službe ter med drugim še nimajo sklenjene pogodbe z ZZZS ali imajo sklenjeno začasno pogodbo.

Rok za oddajo ponudb z izjemo za programe družinskih in pediatričnih ambulant je 31. avgust.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
17. 04. 2019 19.29
tako se dela, Šabeder in Sušelj. Tudi šah se igra potezo za potezo in ne vse naenkrat. Pravo zaporedje pripelje do zmage. Tu je najprej štalice in potem kravice, kar je zelo prav. Ohranjajta javno zdravstvo še naprej.
RibicTine
17. 04. 2019 18.59
+0
Za rešitev zdravstva potrebujemo sposobne in izkušene ljudi, ne pa vlade komika Serpentinška. Ta vlada bo uničila čisto vse, kar se uničit da.
brezvode
17. 04. 2019 18.59
+1
Levico na oblast
Raffy
17. 04. 2019 17.31
+7
Ki pa boste dobili medicinske sestre?
MrNurmic .
17. 04. 2019 17.28
+5
zdravstvo je že v privatni lasti.lasti dobaviteljev,ki plačujejo zdravnike in politike
HaryGolt
17. 04. 2019 17.13
-7
Penzioneri uničili zdravstvo.
lilyallen
17. 04. 2019 17.09
+13
tale clanek mi ni kaj veliko povedal, okay vec ambulant, kdo bo pa delal tam, ce ni kadra?
MKII
17. 04. 2019 17.29
+2
Netajkun
17. 04. 2019 16.47
+11
Dokler ne pristrižejo " prijateljskih " dobaviteljev ( če Levica oz. Kordiš ne zmore prepoznati , lahko jaz povem - to je privatizacija dobaviteljstva ) in prihranijo nekaj 100 mio € . . . je večina ukrepov kot pljunek v morje .
FC Chelsea2
17. 04. 2019 16.40
+5
Ja ok razpisali ste nove ambulante sam problem bo, ker so to zdravniki brez izkušenj. Pa veste kaj to pomeni za paciente katastrofo, ker taki zdravniki nimajo pojma in potem se dogajajo napake itd ker teorija je neki praksa pa čisto drugo pa ne govorim to kar na pamet ampak imel že srečanje s takimi zdravniki in sem na koncu ugotovil, da bi blo boljš če sploh ne bi šel k njemu in bi kar sam natuhtal kaj je narobe. To je dejansko samo gašenje požarov oz za mir med zdravniki ne razmišljalo pa v smeri kaj želijo pacienti in kaj jim tudi pripada.
scipio
17. 04. 2019 19.37
ne ne ne FC! Ustavi to razmišljanje, ker problem vračaš na začetek in stran od rešitve. Tudi na Luni so prvič in tudi vsakič kasneje (dvomim, da je bil kdo od njih gor dvakrat) pristali "neizkušeni" astronavti. Rabimo več zdravnikov in pika, in bolje mladih in naših.
Skunk Works
17. 04. 2019 16.22
+10
V največji konjukturi zadnjih desetletij in s tem največjimi davčnimi prilivi, vsi podsistemi države pokajo po šivih, zdravstvo se nam dobesedno podira pred očmi,...novi penzionisti imajo manjše in manjše penzije, vse mlado ki je perspektivno, delovno in realno izobraženo beži ven, kar se bo državi poznalo še desetletja....to bo počilo, da bo veselje, ko bo enkrat malo recesije, lahko pa da bo kar globoka......in tudi prav je tako...ta folk jih mora dobro dobro dobiti po lesenih glavah, da ga bo morda, morda malo streznilo, in da pride k pameti in k spoznanju, kaj v svetu deluje, in katera politična opcija je do sedaj zafurala še vsako državo na tem svetu.....Čeprav kar malo dvomim, čipiranje in možgansko rtv pranje, mentalna lenoba in zabitost, so tukaj v večini malodane kronične lastnosti .....
lilyallen
17. 04. 2019 17.11
-5
glede penzionistov je bil danes podatek v delu, da jih le okoli 30% takih ki so delali polno delovno dobo, tko da tisti kateri jamrajo ker majo malo pa nimajo polne dobe, nimajo kaj jamrati...
Silvey
17. 04. 2019 18.37
+2