Slovenija

Gasilcem je prekipelo: nismo smeti, pač pa delavci, ki pomagamo

Ljubljana, 26. 11. 2014 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če vlada ne umakne dodatnih zahtev po varčevanju, se bodo 3. decembra udeležili protestnega shoda in začeli s postopki za izvedbo stavke. Opozarjajo, da je vlada nekonstruktivna, njen odnos do uniformiranih poklicev pa nekorekten.

Predsedstvo sindikata poklicnega gasilstva od vlade zahteva umik vseh predlogov dodatnih posegov v plače in druge prejemke. Na današnji seji so soglasno sprejeli sklep, da se bodo v nasprotnem primeru 3. decembra udeležili protestnega shoda in začeli tudi s postopki za izvedbo stavke, je pojasnil predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

"Vlada je nekonstruktivna, njen odnos zlasti do uniformiranih poklicev pa ni korekten. Gasilci nismo smet, pač pa delavci, ki pomagamo vsem državljanom in za to želimo imeti tudi konkretno plačilo," je ob tem poudaril Ogrizek.

"Gasilci nismo smet, pač pa delavci, ki pomagamo vsem državljanom in za to želimo imeti tudi konkretno plačilo," pravi predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.
"Gasilci nismo smet, pač pa delavci, ki pomagamo vsem državljanom in za to želimo imeti tudi konkretno plačilo," pravi predsednik sindikata Aleksander Ogrizek. FOTO: Kanal A

Tako tudi sindikat poklicnega gasilstva zahteva, da vlada do četrtka umakne vse dodatne varčevalne predloge. Pripravljeni so se namreč pogajati le o prenosu večine zdaj veljavnih ukrepov. Z možnostjo stavke sta sicer zagrozila tudi oba policijska sindikata, ki sta na vlado že naslovila vrsto zahtev.

Pred vlado in sindikati javnega sektorja je torej novo poglavje v pogajanjih o ukrepih, s katerimi bi v prihodnjem letu zmanjšali skupno plačno maso. Četrtek bo očitno odločilen za usodo tako možnosti dogovora kot tudi položaja javnih uslužbencev v prihodnjem letu. Na redni seji se bo namreč o predlogih sindikatov najprej izrekla vlada, popoldne bodo sledila pogajanja.

Takrat bo tudi jasno, ali bo sindikalna stran vztrajala pri protestu 3. decembra in kako množična bo na njem udeležba. Vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja se bodo namreč še pred pogajanji z vlado sestali posebej.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ezekiell
27. 11. 2014 10.49
Če 312 milijonov evrov ni dovolj potem bo treba na ulice! Dodatnih 127 milijonov naj izvolijo poiskat kje drugje! CERAR ZDAJ IN NIKOLI VEČ!
Jasnovidec Cosmos
26. 11. 2014 23.07
+5
Gasilcev hvala bogu do sedaj še nikoli nisem rabil ampak jih na veliko podpiram.To kar namerava in dela vlada je več kot sramotno in celo ponižujoče.Gasilci so prvi kateri najbolj nastradajo v vseh nesrečah saj vsa dela morajo opraviti oni ne glede na vremenske razmere ali je voda,blato,sneg,ogenj in tako naprej.V parlamentu naj znižajo svoje gromozanske plače katerih si ne zaslužijo niti četrtine od tistega kar prejemajo in dajo ostalim kateri si res zaslužijo. Vsa Slovenija mora že enkrat na proteste da se to konča ne pa samo posamezniki.Od kod jim pravica si lastiti par tisoč eurov mesečne plače na račun državljanov za prazen nič?Lenuhi naj gredo na poplavljena območja delat,ko so poplave ne pa se še smejijo v pisarnah na račun tega.
Bledi 1
26. 11. 2014 22.50
+3
Kr brišite komentarje!!!!!! Pametni pop tv-jevci!!!! ČE MAČKI STOPIŠ NA REP ZACVILI
lnterReflections
26. 11. 2014 20.23
+5
Križanič, Šušteršič, Čufer in Mramor, vsi so isti. Nobeden se ni lotil resno varčevanja v JS, kjer bi vzeli res samo tistim, ki imajo preveč, ampak so vsi delali po sistemu:"vsem 7% dol torej tudi tistim, ki so malo nad minimalcem. Ne gospod Mramor, tako se ne vodi ministrstva za finance, zato raj odstopi, če ne znaš.
JE-BI-GA
26. 11. 2014 20.07
+15
VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ VSTANI SLOVENSKI NAROD; DA NE BOŠ SUŽENJ
Nataya
26. 11. 2014 19.56
+8
ADMINISTRACIJA kaže na Gasilce da se lohka skrije 260 vladnih služb, da te pobere od smeha kakšne so..konzuli nepotrebna veleposlaništva v Evropi..Komisiije nepotrebne varuhnje zelja, trave in šmorna ter tako naprej halo skoraj 300 000 jih je z raznimi pogodbami za lepo vreme, meglo, tolo vodo, očenaši in podobno..Ti ti so ugrabili Državo in držijo 1.7 milijona ostalih za talce..
Ezekiell
27. 11. 2014 10.52
Nimaš pojma pa imaš kljub temu stališče! In lažeš kot pes teče, ko navajaš številke!
flexi22
26. 11. 2014 19.54
+1
čudno da ti gospodi ki sedijo v fotelih nikoli nimajo nebojo imeli potrebe po pomoči ?? seveda da ne ker ti imajo toliko privilegi ki zanjih je vse samoumevno.
galiot
26. 11. 2014 18.24
+15
Gasilci so prvi ko pride do kakršnih koli nesreč pa da niti to ne zna vlada cenit ,to je pa višek od viška.Da ne pozabim tudi policija,medicinske sestre so veliko vredni .Naj vse skupaj ukinejo z parlamentom vred ...
ficfiric 1
26. 11. 2014 18.20
+6
Vsi bi mogli bit placani po ucinku...
gangsterist
26. 11. 2014 18.29
+8
skorumpiranpolitik
26. 11. 2014 17.47
+16
Boste odpovedali farjem plačevanje socialnih prispevkov, zdravstvenih in pokonjinsih iiz državne blagajne, gospon Mirko?
skorumpiranpolitik
26. 11. 2014 17.47
+6
Vlada Mira cerarja bnamerava razvrednoetiti in prizadeti več kot 158.000 javnih uslužbencev in njihovi družin. So res preplačani? Sestre, policisti, gasilci, reševalci, ki nas oskrbujejo b najtežjih trenutkih... Je preplačan prvi mož IKC, ki vodi 7700 zaposlenih in saluži 3537 evrov bruto na mesec? Kaj pa direktorji podjetij, ki bolnišnicam prodajajo zdravila in zaslužijo desetkrat toliko? Ali niso oni preplačani (preberite SP)!
Ufak
26. 11. 2014 17.45
+13
Uniformirani so si deloma sami krivi. Zmeraj so bili tolerantni do odločitev vlade, ta pa nesramna, ker je vedela, da bodo odšli oddelat svoje, če bo potrebno. Zatorej predlagam tako, da se držijo svojih načel in končajo to sago ter podpišejo pogodbo s kmeti, da ti zasujejo parlament do prvega štuka z drekom. In to takrat, ko so vsi, vključno z zapornikom notri.
skorumpiranpolitik
26. 11. 2014 17.44
+5
Štrajkat, štrajkat
upornik22
26. 11. 2014 17.44
-14
saj je vse lepo in prav sam menim da poklicni gasilci ne bi smeli protestirat tako kot vojaki ne,saj v primeru promete nesreče kdo bo reševal .............................
David Matjaz
26. 11. 2014 21.46
+1
očitno ne poznaš načel strajkanja poklicnih gasilcev in ljudi ki delajo v uniformi!!! ČE pride med štrajkom do kakršne koli nesreče (naravne,prometne) bodo gasilci odšli na intervencijo in v vsakem primeru pomagali ljudem ki so bili
Mungos2
26. 11. 2014 17.30
+8
Me zanima, kaj bi bilo, če bi gorel parlament ali pa vile poslancev ???
Eitipatapa
26. 11. 2014 17.29
+4
Pred naslednjimi poplavami, vsi gasilci odidite na dopust. Pa naj jim klikne, če imajo kaj v glavi.
Leonardo09
26. 11. 2014 16.59
+17
gasilcem predlagam,da ob protestu dobro s topovi zalijejo parlament pa še malo okrog njega
flexi22
26. 11. 2014 16.51
+16
vas podpiram nise gasilc . še zmiraj nekateri pričakujejo čudeže?? dobesedno boste morali reči ne
Ramzess
26. 11. 2014 16.42
+9
Začelo se bo omejevanje in selekcioniranje nudenja pomoči.
GAPY99
26. 11. 2014 16.34
+43
Imajo denar za vec milijardne dokapitalizacije ter nezavarovana posojila, nimajo pa nekaj milijonov za poliste se posebaj pa za gasilce, ki so pripravljeni zrtvovati svoje zivljenje za druge velika vecina od njih/nas to povsem prostovoljno pod okrilji PGD. Namesto placevanja nadomestila tistim nezaposlenim ki se itak ne trudijo iskati dela, podpiranja romov, tajkunov ter ostalih podobnih podprite, opremite in dobro placajte ljudi, ki so pripravljeni delati za dobro vseh drzavljanov- policiste, gasilce ter vse zaposlene v zdravstvu. Lp.
Ufak
26. 11. 2014 18.39
+8
satan_96
26. 11. 2014 20.08
+4
Res je kot prostovolnji gasilec vem, da nam država nakloni denarja za dve zaščitni obleki in morda še kakšen kos opreme na leto... kar je prava sramota, nova vozila dobimo na približno 10-12 let. Trenutno imamo 2 old timera in eno vozilo staro 5 let, in smo zelo aktivni PGD z povprečno 15 gasilci na intervencijo. Ampak država nakloni zelo malo, zraven tega pa še vse delamo zastonj in v kar starih zaščitnih oblekah in vozilih, medtem pa oni vlagajo milijarde v banke kot si povedal... za ta denar bi zagotovo lahko opremili večino društev in še bi kaj ostalo...