Slovenija

Gasilci bodo januarja stavkali. Koprivnikar: pričakujem pogajanja, ne pa rožljanja s stavkami

Ljubljana, 11. 12. 2017 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Sindikatu poklicnega gasilstva so napovedali, da bodo januarja stavkali. Gre za prvo samostojno stavko gasilcev v zgodovini samostojne Slovenije. V sindikatu sicer še vedno upajo, da se bodo z vlado uspeli dogovoriti in da stavke ne bo. Ministrica Katič je dejala, da razume gasilce, saj da ni pravega odziva vlade na njihove zahteve. Minister Koprivnikar pa pričakuje konstruktivna pogajanja in ne rožljanja s stavkami.

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so za januar napovedali opozorilno stavko, začela se bo 10. januarja ob 6. uri in končala 12. januarja ob 7. uri. Po njihovih ocenah namreč vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti.

Gasilci morajo tudi v času stavke reševati življenja in premoženje.

Gasilci so po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki za en plačni razred zvišuje eno od orientacijskih delovnih mest, pričakovali, da se bodo nadaljevala resorna pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe v njihovi dejavnosti, saj želijo še dvig uvrstitve za 16 drugih delovnih mest. Zaradi tega so bili prejšnji teden na srečanju z obrambno ministrico Andrejo Katič presenečeni, ko jim je ta povedala, da nima nikakršnega mandata za pogajanja, je danes ponovil sekretar sindikata David Švarc.

"To nas je močno negativno presenetilo in te vladne poteze si enostavno ne moremo razlagati drugače kot popolno ignoranco in izigravanje poklicnih gasilcev," je pojasnil. To, da jim je ministrica dejala, da bo vlado obvestila o zahtevah sindikata, po njegovih besedah kaže na čudno komunikacijo znotraj vlade, ki ima zahteve gasilcev na mizi že več mesecev. Ker po ocenah sindikata vlada nima nekega resnega namena odpraviti anomalij v dejavnosti poklicnega gasilstva, so se na današnji seji stavkovnega odbora odločili za stavko.

Gre za prvo samostojno stavko gasilcev v zgodovini samostojne Slovenije, so pa gasilci sodelovali v treh skupnih stavkah v javnem sektorju, in sicer v letih 2010, 2012 in 2013, je še pojasnil Švarc. Kot je poudaril podpredsednik sindikata Silvo Kuntarič, si stavke ne želijo,a je to za njih "v tem trenutku edini izhod".

Kot je poudaril Švarc, bodo stavko izvajali s skladu z zakonskimi omejitvami. Gasilci so namreč tudi v času stavke dolžni opravljati vse intervencije, pri katerih gre za reševanje življenj in premoženja.

Stavka se bo po napovedih začela 10. januarja ob 6. uri.
Stavka se bo po napovedih začela 10. januarja ob 6. uri. FOTO: iStock

Na vprašanje, česa med stavko ne bodo opravljali, je Švarc odgovoril, da možnosti ni prav veliko in da se bodo o konkretnih dejavnosti, ki jih ne bodo izvajali, še dogovorili. Poudaril je, da bodo ljudem vedno pomagali, saj ni namen stavke škodovati njim.

"Nekaj manevrskega prostora imamo, ne želimo pa izgubiti podpore, ki jo imamo v javnosti," je poudaril Kuntarič in pojasnil, da iščejo rešitve, kako bi lahko s stavko neposredno prizadeli državo. Bo pa imelo po njegovih besedah, če se z vlado ne uspejo dogovoriti v kratkem, 700 gasilskih družin pokvarjene praznike.

Švarc je ob tem navedel tudi možnosti zaostritve stavke s tem, da gasilci prenehajo z izvajanjem preventivnega dela v različnih gospodarskih družbah, kar bi povzročilo gospodarsko škodo, ali pa da bi prenehali delovali v gasilski šoli na Igu. Toda za zdaj se za takšne ukrepe še niso odločili, je pojasnil.

Ob tem v sindikatu po njegovih besedah še vedno upajo, da se bodo z vlado uspeli dogovoriti še ta mesec, da do stavke ne bi prišlo. Če pa bo do nje prišlo, ji bodo sledili tudi protesti, ki bodo še bolj glasni, kot je bil tisti, ki so ga pripravili v začetku oktobra, je napovedal Švarc.

Kritičen je bil tudi do spremembe davčnih obremenitev najboljših plač, s čimer da je vlada sebi "dvignila plače v bistveno višjih zneskih, kot bi jih bili deležni gasilci".

Prav tako je vlada "z nekimi individualnimi manevri prispevala tudi k dvigu plač nekih drugih skupin v javnem sektorju, ki so ravno tako bolje plačani in višje vrednoteni od gasilcev", je še dodal Švarc in poudaril, da od svojih zahtev pri odpravi plačnih anomalij ne bodo odstopali.

V sindikatu za dve od 16 delovnih mest zahtevajo dvig uvrstitve za tri plačne razrede, za ostale pa za dva razreda. Vlada pa jim je za ti dve delovni mesti pripravljena ponuditi dva razreda višjo uvrstitev, za osem delovnih mest za en razred, za šest delovnih mest pa ne pristaja na dvig, je navedel Švarc in pojasnil, da razlika v sredstvih med vladnim in sindikalnim predlogom znaša manj kot 150.000 evrov na leto.

Med stavkovne zahteve ob današnji odločitvi za stavko so ob odpravi anomalij v dejavnosti poklicnega gasilstva zapisali tudi vzpostavitev oziroma ohranitev plačnih razmerij znotraj dejavnosti in z drugimi primerljivimi poklici ter ureditev pravice do položajnega dodatka in dodatka za stalnost, kot ga imajo primerljivi poklici.

Če jim vlada ne bo prisluhnila, bodo stavki sledili tudi protesti.
Če jim vlada ne bo prisluhnila, bodo stavki sledili tudi protesti. FOTO: Miro Majcen

Ministrica Katič razume napoved stavke gasilcev

Ministrica Andreja Katič razume napoved sindikata poklicnega gasilstva za opozorilno stavko, saj ni pravega odziva vlade na njihove zahteve. Če se ministrstvo za javno upravo še tekom torka ne bo odzvalo na predlog, ki ga je obrambno ministrstvo uskladilo z gasilci, bo predlagala obravnavo te točke na sredini seje vlade.

Katičeva je dejala, da je ministrstvo za obrambo kot resorni pogajalec prosilo ministrstvo za javno upravo (MJU) za navodila že pred sestankom s poklicnimi gasilci, ki je bil prejšnji teden. A po njenih navedbah drugega odgovora kot to, da lahko podpišejo, kar imajo že ves čas na mizi, od MJU niso prejeli.

Vendar pa po mnenju Katičeve aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor niso sklepali zato, da bi od gasilcev pričakovali, da bi podpisali le to, kar je že ves čas na mizi, ampak zato, da naredijo korak naprej. "Tako sem razumela tudi sestanek, ki smo ga imeli s premierjem Mirom Cerarjem in predstavniki različnih institucij," je povedala in dodala, da jo zato čudi neodzivnost MJU. Opozorila je še, da bi se vlada morala odzvati pravi čas, tako kot pri drugih skupinah.

Če odgovora ministrstva za javno upravo ne bo tekom torka, bo predlagala razširitev dnevnega reda seje vlade s to točko oz. obravnavo gradiva, ki so ga posredovali tako MJU kot v kabinet predsednika vlade, je napovedala.

Premier Miro Cerar bo sicer odločil, tako Katičeva, ali bo gradivo uvrstil na sejo vlade ali ne. Po njenem mnenju pa lahko stori enako kot je v primeru obravnave uredbe glede plač direktorjev v javnih zavodih in ostalih institucijah, ki so jo ministri SMC podprli ob nasprotovanju manjših partneric.

Koprivnikar: V odgovoru Katičevi smo že poslali približevalni predlog za gasilce

Ministrstvo za javno upravo je v odgovoru ministrici za obrambo Andreji Katič, ki vodi pogajanja z gasilci, že poslalo približevalni predlog, je zatrdil minister Boris Koprivnikar. Kot je pojasnil, so vanj vključili tudi višje vrednotenje dveh ključnih vodstvenih delovnih mest. Pričakuje, da se bodo pogajanja nadaljevala v naslednjih dneh.

Koprivnikar je v izjavi za medije ob robu krovnih pogajanj s sindikati javnega sektorja pojasnil, da jim je predlog Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, ki je sicer danes za januar napovedal stavko, znan. Ministrica Katičeva jim ga je sicer prejšnji teden posredovala tudi po srečanju z gasilci, v katerem je podprla vse njihove zahteve, danes pa je pojasnila, da bo predlagala obravnavo te točke na sredini seji vlade, če se še tekom torka ministrstvo za javno upravo ne bo odzvalo.

"Protipredlog je že pripravljen in ga tudi ministrstvo že ima," je zatrdil Koprivnikar in pojasnil, da je ta v skladu s predlogi za odpravo anomalij do 26. plačnega razreda, ki so jih izpostavili gasilci, in sicer "za ključna vodstvena delovna mesta in še za nekaj drugih delovnih mest, za katere smatramo, da je to v smislu odprave plačnih anomalij tudi sprejemljivo". Po njegovih navedbah je že originalen vladni predlog predvideval, da 98 odstotkov gasilcev dobi višje plače, v tokratni predlog pa so vključili še dve ključni vodstveni mesti, ki sta izjemoma uvrščeni višje kot pri drugih poklicnih skupinah. "Protipredlog je približevalen in pričakujem konstruktivna pogajanja, ne pa rožljanja s stavkami," je poudaril in dodal, da pogajanja torej tečejo, "ne na ulici, ampak za mizo".

Ob tem je Koprivnikar pojasnil tudi, da se v javnosti predvsem pri gasilcih pa tudi morda pri ministrstvu za obrambo pojavljajo interpretacije, da je bil dogovor pri predsedniku vlade Miru Cerarju dogovor, da bodo nekritično sprejeli vse zahteve gasilcev. "To bi bilo nepravilno, nelogično in v nasprotju z vsemi primerjavami znotraj plačnega sistema," je poudaril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
12. 12. 2017 10.13
+2
Mi gre na bruhanje ko se začne "prepucavanje " za dvig plač tistih nižjih razredov v JU in tistih od 26. razreda (?) navzgor, dvig plač direktorjev .... vedno , ampak vedno se pojavi problem pri nižjih. Kajti, ti ki dvigujejo plače "bolj pomembnim" niso nikoli živeli večine državljanov. Ker živijo z mnogo večjimi prihodki o katerih bi se dalo marsikaj reči. In sedaj bo top problem te države dvig minimalne plače. Ker se s 600 ali manj eur po mnenju veljakov da preživeti. Kajti oni odločajo o " blaginji" ljudstva. Kakšna je ta, ni treba posebej omenjati. Upokojenci smo svoja "večinska kasta" o katerih se pred volitvami mnogo govori, pokloni kepico sladoleda , natobpa do naslednjih volitev nimamo nobene pomembnosti več. Tako je to pri nas.
kratkovidni
12. 12. 2017 09.03
+3
in morajo biti v stalni pripravljenosti.
Tomvojo
12. 12. 2017 09.33
+1
Sem prosil da pridejo pomagat reševat električne proste vode na katere so padle smreke pa zgleda da res že štrajkajo
kratkovidni
12. 12. 2017 09.36
+1
Tomvojo
12. 12. 2017 15.50
Zblojebc, on ma probleme z PS, sam ne tistmu za denar prat.
slovenija981
12. 12. 2017 08.55
+1
Gasilci svaka čast!................... zdaj pa v realnost.....V razvitih državah se trg čisto drugače regulira, pri nas ,ko slovenec dobi službo v ju, je konec, se ne premakne, če ga tepeš , jamra, cvili ,vse drugo, kot, pa, da bi se postavil zase in šel proti boljši službi naprej, žal tako ne bo šlo več, premalo zaslužimo kot država in bo treba se navadit, da ne moreš več zapravit, kot zaslužiš........žal......
ni_mi_vse_eno
11. 12. 2017 22.59
+2
Kaj bi bilo, če zagori parlament, gasilci pa na štrajku. Cela slovenija ima praznik ☺
Tanek_led
11. 12. 2017 21.37
Tak bo ko so stavkali policisti. Več kot pol leta.
flum
11. 12. 2017 20.57
+0
pa kaj bi radi tile feuerwerkerji. Ka se še lahko pobere revežem naj potalajo našim vrhun...dohtarjem !
Sandra Žibert
11. 12. 2017 20.54
+6
Koprivnik, tudi vi bi "rožljali" s stavko, če bi opravljali gasilsko delo z mizerno plačo, ki jo imamjo. Gasilci, vztrajajte !; z vami smo.
flum
11. 12. 2017 20.58
+3
Gasilci ! Zaprite vodo ko bo kakemu politiku gorela bajta. Upam da bo to čimprej !
ni_mi_vse_eno
11. 12. 2017 20.35
+7
Baje je Makovec Brenčič v pripravljenosti. Nikoli ne veš, kdaj bo pri gasilcih potrebno posredovati. ☺
ni_mi_vse_eno
11. 12. 2017 20.34
+6
Baje se direktorjem javnih zavodov ni bilo potrebno pogajati, kajne Koprivnikar? ☺ --- Višje plače za direktorje, ravnatelje in tajnike, žurnal
Madeni
11. 12. 2017 20.16
+10
V ustavo bi morali zapisati, da v javnem sektorju si lohka zaposlen največ 20 let in to največ 10 let skupaj..pa bi rešili vse probleme..
flum
11. 12. 2017 21.00
+2
lahko je tudi več, ampak bi se ne štelo v penzijo !
VSEZNALECno1
11. 12. 2017 20.14
+2
Z vsem spoštovanjem do tega poklica, pa tudi do vsakega poklica, nihče vas ne sili biti gasilec..... od mene tudi zavisi 15 življenj vsak mesec, tudi jaz gasim prevelike stroške te nore države.......
Madeni
11. 12. 2017 20.14
+7
Trg dela vas čaka, vse v JAVNEM SEKTORJU samo tam boste pocrkali od LAKOTE..ne znate ničesar samo IZSILJEVATI, POSILJEVATI IN KRASTI....Toliko doktorjev oh in spljoh pa si še za BUREK niso sposobni zaslužit na trgu dela na pošten način..
VSEZNALECno1
11. 12. 2017 20.14
+2
SKRIPT
11. 12. 2017 17.07
-4
Kaj pa delajo gasilci,ko niso na intervenciji,hodijo v fitnes in cakajo da nekje zagori
slovenskidelavec
11. 12. 2017 19.23
+1
Gasilcem vsa čast za pogum in srce, vendar delavci hodijo v penzion z 40 let delovne dobe in na minimalcu, saj so plače nasplošno premale in je uravnilovka za navadno rajo.
kapljač1
11. 12. 2017 16.42
+4
Sam štrajkat pojdite in vse še bo uredu. Lej nekaj pa morate naredit ali vsaj korak dva več, kot sicer, " nič danes samo ne pade z lufta" ( Ok, morda kak ptičji kakec, lahko iz neba prileti, to je pa tudi vse)
kapljač1
11. 12. 2017 16.37
+2
kaj bolite? Se mršite? In kričite na vlado , sej ko bodo gasilci začeli štrajkat bodo avtomatsko dobili povišnice. Kdo sedaj noče povišnice? Ja gasilci, dokler ne bodo štrajkali. Nič več danes ni zastonj , sploh pa ne medtem, ko se poležavamo na kavču in toplem prostoru.
tron3
11. 12. 2017 16.33
+7
Mirč in ostali nimajo časa, da bi se ukvarjali z Vašimi problemi gasilci, medicinske sestre itd, ker si pač rihtajo dobro plačane službe v kakšni od EU inštitucij, to je to.
?asjeza
11. 12. 2017 16.24
+17
direkotrejem in raznim parazitom brez problema povišali............očitno ne potrebujejo gasilcev.........
kapljač1
11. 12. 2017 16.24
+0
Če bi še cerkev dala državi , da je ravno ne nacionaliziramo, v opravljanje vse svoje premoženje, bi kot družba zelo napredovali, vsepovsod. Štrajki sploh več ne bi bili potrebni. ( spomnimo se samo, kako duhovniki in škofje opravičevali milijardno izgubo mariborske nadškofije: češ da se duhovniki v gospodarjenje ravno ne spoznajo, da je zato nastala miljarna škoda , in ki je osiromašila mnoge vernike še privatno. Prosim lepo, bo država vodila , ima množico ekonomistov in Slovenci še mnogo pridnih rok.)
kapljač1
11. 12. 2017 16.32
+1
Pa Podelit koncesijo tem ki bi upravljali s cerkvenim premoženjem. Zakaj ne? Sej pa desni najbolj zagovarjajo koncesije tam , kjer je lastnik država. Zakaj ne bi tega uvedli še pri privatni lastnini, teh , ki zanjo ne znajo skrbet in sebi in družbi delajo škodo, in ki bi jo upravljala država. Kaj vem za 99 let v uporabo. Tako, kot je Janševa Vlada, v uporabo, oddala cerkvi, Blejski otok, ki je tudi državna last, tudi za 99 let. Pa si bomo lažje bot.
ONniON
11. 12. 2017 16.10
+1
važno da mamo 4 % rast juhuhu
kapljač1
11. 12. 2017 16.09
+0
Cerarjeva vlada boste videli bo ustregla vsem , tudi gasilcem! (Ne bom se spuščal v ocene, je to dobro ali je slabo, čeprav menim, da je nujno, že ker se da veliko prišparat pri zmanjšanju števila občin in tega kadra za najmanj polovico, in še kje)
kapljač1
11. 12. 2017 16.09
+1
kaj je Janševi? Vam ne paše, če bi Cerarjeva vlada vsem v državi dvignila bonitete? Logično, ker se potem, "predvolilno," ne bi mogli dreti , da je v državi vse slabo, če vladajo levi.
kapljač1
11. 12. 2017 16.14
+1
tudi vam desni Janševi ne paše , bi rekel, zmanjšanje števila občin, in družbi nekoristnega financiranja cele črede občinskih svetnikov , odborov in komisij, in ker potem predvsem svoje otroke in sorodnike , prtjatle ne bi imeli kam zaposlovat, na račun celotne družbe in predvsem na račun vseh NAŠIH otrok.