Slovenija

Številne ceste še težko prevozne, gasilci so imeli polne roke dela

Ljubljana, 25. 02. 2013 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čeprav ne sneži več, številne regionalne in lokalne ceste ostajajo težko prevozne. Snaga se uporabnikom njihovih storitev opravičuje, če bodo ta teden na nekaterih območjih zamujali z rednim odvozom odpadkov. Pod težo snega pa so klonile številne strehe.

Ta konec tedna nam jo je nova snežna pošiljka precej zagodla. Sneženje po državi se je umirilo, a prometnoinformacijski center opozarja, da številne regionalne in lokalne ceste zaradi obilice zapadlega snega ostajajo težko prevozne. Voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram. Megla v pasovih zmanjšuje vidljivost v osrednji Sloveniji.

Zaradi snežnih razmer na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje velja zapora za priklopnike in polpriklopnike. Na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

Popolne zapore zaradi snega in snežnih plazov so na cestah Lokve–Čepovan, Predmeja–Lokve, Čepovan–Most na Soči, Dolenja Trebuša–Oblakov vrh, Krnica–Radovna, Dragarji (Zgornji Čačič)–Osilnica, Brezovica–Kanižarica, Željne–Rok–Baza–Podturn, Vinica–Stari trg, Vahta–Gabrje, lokalna cesta Hrastnik–Podkraj–Radeče. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.
 
Več o prometu ...

Pod težo snega klonile številne strehe

Zjutraj so gasilci Na Trgu v Mozirju odstranili sneg s strehe gostilne, ker je bila strešna konstrukcija preobremenjena. V naselju Hude Ravne v občini Litija je obstajala nevarnost podrtja strehe zaradi teže snega. Gasilci PGD Dole so zato ojačali strešno konstrukcijo ter odstranili sneg s strehe. V zgodnjih jutranjih urah se je zaradi teže snega porušil zapuščen gospodarski objekt na Stari Gori v občini Benedikt. Posredovali so gasilci PGD Benedikt, ki so pregledali objekt in odstranili tram, ki je visel na cestišče. V Kosovelovi ulici v Idriji so ledene sveče in padajoč sneg s strehe stanovanjskega objekta poškodovali osebni avtomobil in ogrožali pešce na ulici. Posredovali so gasilci. Na Mariborski cesti v Radljah ob Dravi so gasilci PGD Radlje ob Dravi in PGD Muta s strehe industrijskega objekta v velikosti 1000 kvadratnih metrov odstranili sneg, ki je ogrožal ostrešje objekta. V Hudem Kotu v občini Ribnica na Pohorju pa je težak sneg ogrožal konstrukcijo strehe stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribnica na Pohorju so streho očistili.

Nekaj čez 13. uro so posredovali gasilci PIGD Kovinoplastika Lož pri čiščenju snega s strehe tovarne v Ložu. Na strehi tovarne s površine okrog 150 kvadratnih metrov je bila večja količina snega, ki so jo gasilci odstranili.

sneg na Koroškem
sneg na Koroškem FOTO: Bralec Milan

V nedeljsko pluženje cest vključenih več kot 700 ljudi

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je snežna odeja po novem v Ratečah visoka 115 centimetrov, v Kočevju 109, v Ljubljani 50, v Slovenj Gradcu 55, v Črnomlju 68, v Mariboru pa 13 centimetrov.

Med nedeljskim obilnim sneženjem so pod okriljem Direkcije RS za ceste izvedli 34 akcij. Vanje so bila vključena 303 tovorna vozila in 71 drugih vozil, poleg teh pa še 72 strojev, 129 avtomatskih posipalnikov, 234 vlečnih posipalnikov in 367 plugov. Na delu je bilo več kot 700 ljudi, od tega 248 cestarjev, 124 strojnikov in 319 voznikov. Pri svojem delu so uporabili 4315 ton soli in 2805 kubičnih metrov agregata.

V Kranju težave s pluženjem parkirišč

V Kranju je v noči na nedeljo padlo okrog 15 centimetrov snega, podnevi še okrog 10 centimetrov in v minuli noči dodatnih pet centimetrov snega. Snežna odeja je tako zdaj debela okrog pol metra.

Zimska služba Komunale Kranj je na delu praktično nepretrgoma že 36 ur. Ekipa 24 fizičnih delavcev, 18 voznikov in strojnikov ter 32 pogodbenih izvajalcev tudi danes nadaljuje odvažanje snega. V zimski službi priznavajo, da je nemogoče vse takoj splužiti, težave pa so predvsem pri pluženju parkirišč, saj delo voznikov plugov otežujejo tudi parkirana vozila, na katera morajo paziti, da jih ne poškodujejo.

Kot je pojasnil vodja delovne enote Javne površine v Komunali Kranj Janez Lukan, so v letošnji zimi opravili že devet zimskih akcij pluženja in čiščenja snega, medtem ko je v običajni zimi štiri ali pet takšnih akcij. Ob velikih stroških čiščenja snega so letos že porabili tudi že polovico denarja za celoletno vzdrževanje cest v občini.

Podjetje Snaga se opravičuje za zamude 

Iz podjetja Snaga so danes sporočili, da se uporabnicam in uporabnikom njihovih storitev opravičujejo, če bodo zaradi snega oz. sneženja ta teden na nekaterih območjih zamujali z rednim odvozom odpadkov. Kot pravijo, bodo zamude nadomestili z odvozi ob sobotah. 

Uporabnike, ki še niso očistili snega ob zabojniku za odpadke in na njem, prosijo, da to storijo pred naslednjim rednim odvozom. Le tako jim omogočijo dostop do zabojnikov in njihovo praznjenje, obenem pa preprečijo lomljenje pokrovov zabojnikov.

Snagini delavci imajo zaradi zasneženih zabojnikov namreč velike težave z dostopom in vlečenjem zabojnikov, ponekod so zabojniki celo nedostopni.

sneg na Koroškem
sneg na Koroškem FOTO: Bralec Milan

Številna podrta drevesa ovirala promet

Sicer pa so imele plužne skupine, ki so skrbele za prevoznost cest, in gasilci, ki so z njih odstranjevali podrta drevesa, polne roke dela tudi minulo noč.

Po podatkih Centra za obveščanje RS so v nedeljo ob 21.09 na Ravnah pri Šoštanju zagorele veje, ki so se pod težo snega naslonile prek električnih vodnikov. Delavci Elektra so vod izklopili iz omrežja, gasilci PGD Gaberke pa so veje obžagali.

Ob 22. uri so gasilci PGD Gaberke odšli na pomoč v Škale v občini Velenje, kjer so pomagali delavcem Elektra in obžagali veje, ki jih je teža snega nagnila na električne vodnike. 

Ob 20. uri se je na cesto Ravne na Koroškem–Dravograd v kraju Votla Peč na Ravnah na Koroškem zaradi težkega snega podrlo drevo, ki je zaprlo vozni pas. Poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem sta ga razžagala in sprostila promet. 

Ob 20.36 sta se na cesto na Lešah v občini Prevalje zaradi težkega snega podrli drevesi in ovirali promet. Gasilci PGD Prevalje so ju razžagali in umaknili s cestišča. 

Arso je v nedeljo izdal opozorilo, da je v Julijcih in zahodnih Karavankah velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnje).

Ob 22.58 se je na lokalno cesto v križišču za Čečovje na Ravnah na Koroškem zaradi teže snega podrlo drevo, ki je oviralo promet. Poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem sta ga razžagala in odstranila s cestišča. 

Ob 0.04 sta se v bližini tovarne Cablex v Senčni vasi v občini Mežica zaradi teže snega na cesto podrli drevesi, ki sta poškodovali osebno vozilo. Gasilci PGD Mežica so drevesi razžagali in ju odstranili s cestišča. 

Ob 0.18 se je na lokalno cesto v bližini gostišča na Selah v občini Slovenj Gradec podrlo drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Sele - Vrhe so ga razžagali in ga odstranili s cestišča. 

Ob 0.38 so si gasilci PGD Ožbalt ogledali stanovanjsko hišo v Ožbaltu v občini Podvelka, kjer je težek sneg čezmerno obtežil strešno konstrukcijo. Ugotovili so, da količina snega za zdaj ne ogroža strehe, in se z lastniki dogovorili, da ogled in morebitno odstranjevanje snega nadaljujejo naslednji dan.

Dovže pri Mislinji, Slovenj Gradec
Dovže pri Mislinji, Slovenj Gradec FOTO: bralec Drago

V treh zasneženih nočeh se je zgodilo kar 143 prometnih nesreč.

Še bo snežilo

In kakšna je vremenska napoved? Jutri dopoldne se bo po jasnem in ponekod meglenem jutru od vzhoda oblačnost povečala. Dopoldne se bodo začele manjše padavine pojavljati v vzhodni Sloveniji, popoldne pa postopno tudi drugod, le na Primorskem bo do večera ostalo večinoma suho. Po nižinah bo deloma deževalo deloma snežilo. Ponekod bo zapihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –7 do –2, v alpskih dolinah do –10, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V noči na sredo bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo povečini snežilo, na Primorskem in v severovzhodnih krajih pa deževalo. V sredo bo oblačno, občasno bodo še padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V četrtek bo suho vreme.

Več o vremenu ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fancy.alien
26. 02. 2013 18.48
Vsi imate nekaj čez komunalc, snago odvoz smeti ne pa kidanje konternerjev haloo..si predstavljate da bi vsakemu lenuhu iz blokov odmetavali kante...samo 10% smeti bi bilo pobranih in kaj bi bilo potem...spet bi bili nesposobni. Zadebeljeni leni blokovci vsak bi dve lopati odmetal pa bi bilo..tako pa samo jamrate. Mene pokličte vsako stanovanje naj mi da po 10€ pa vam odmečem cel paking in še več.
zemljemerec
26. 02. 2013 08.47
Ko sem jaz hodil sredi Ljubljane v šolo, smo učenci in dijaki namesto športne vzgoje dobili v roke lopate in smo skidali pločnike po navodilih hišnika. To naučeno zdravo navado vidimo danes v posamezniku pred blokom, ki čisti parkirišče. Presenečajo me današnji mladeniči, ki rinejo svoj avto v kup snega in hitijo v fitnes dvigovat uteži v zatohli prostor.
piranmar
25. 02. 2013 23.20
+2
Kle v ćlanku piše...gasilci očistili, gasilci odstranili, gasilci rešili, gasilci pomagali... pa dobro, a imamo mi sploh še civilno zaščito, tiste , ki imajo na sebi modre uniforme, pa škornje janševke, ki bi v takih primerih morali priskočit pomagat?? Očitno so nekje na papirju :)
kitzbil
25. 02. 2013 22.28
+4
pr nas cvetijo trobentice, pa zvončki, pa sploh ni zime, zima kje si, tu te ni
piranmar
25. 02. 2013 23.17
+1
zemljemerec
26. 02. 2013 08.51
tudi pri nas imamo namesto snega peščene nasipe in ni ravno zabavno odmetavanje pri 38°.
dragulj4
25. 02. 2013 20.47
-6
NA OBALI SMO ŽE VSE SKIDALI IN TUDI NARCISKE SO SE ZAČELE RAZCVETAT,ŠKODA KER NAM BODO POLETI LJ in MB VSE ZASVINJALI Z TERMOSI KISLEGA ZELJA IN ALPSKO EMBALAŽO,PA ŠE PSI BODO MORALI NOSIT SPET NAGOBČNIKE NA RITI KO PRIDEJO LJ PASJEJEB....
Matjaž Fireder
25. 02. 2013 21.32
+7
Ne, brez skrbi, ne pridemo. Saj ni, da bi vi živeli od turizma, ali kaj podobnega... imate razvito industrijo, pa to. Bodo prišli pa Italijani na vaše poceni smrdljive kalamare, pa bo. A ne?
Janša je naš
25. 02. 2013 22.25
+5
HAHAHAHAHA tI fantek še snegeca sploh videl nisi, in tudi na smučišču še nisi bil, ker primorci se še po suhi cesti ne znate peljat , ne pa da bi se po snegu. Kar se pa tiče vašega morja , se pa po večini še tako sami v svojih odplakah kopate, mi ki delamo si privoščimo dopust izven slovenije in hrvaške heeeehe
murkecc
25. 02. 2013 18.44
+10
K bi ga saj še enkrat tolk zapadlo.
barca9
25. 02. 2013 20.56
+5
Janša je naš
25. 02. 2013 22.31
+2
ferencz 1
25. 02. 2013 18.00
+1
kaj me brišeš
ferencz 1
25. 02. 2013 17.59
+3
so njihovi kolegi iz komunale slabo očistli ceste!
pikam_dopust
25. 02. 2013 16.51
+19
To so tisti kontejnerji, ki sicer - ko ni snega - blokirajo javna parkirišča, za katere Zeko pobira letno ceho? Naj si dostop kar lepo odkidajo Snagovci sami! Dolžni so pa odpeljat, ker folk odvoz plačuje! PS Za vse pametnjakoviče 1. del - živim izven Ljubljane, kante imam na svoji parceli, cel vikend (vključno z današnjim jutrom) sem kidal. PS Za pametnjakoviče 2. del - V primeru, da so kante celo na funkcionalnem zemljišču bloka: velika večina t.i. \"blokarjev\" mastno plačuje upravljalca, da skrbi za urejenost okoli bloka, kjer je všteto vse: od košenja trave do kidanja snega. Čemu le naj zdaj še sami kidajo sneg?! Slovenija, bananalandija! V AUT bi znali hitro razložiti, kaj pomeni, če nekdo računa storitev, ki je v resnici ne opravi. Bi se zadeve hitro uredile...
mimic
25. 02. 2013 17.53
odpisan2x
25. 02. 2013 16.06
+1
če bi bili ljudje na mestu grem tut ulco kidat ne samo kante,tako pa vsi delajo neke zapore pa kar nekaj,pa to na zemljišču ki sploh ni njihov,tud ulce se ne da splužt,potem pa kar jokajte,plačujem čiščenje drorišča ki ga nihče ne čisti,še premal snega je padl
tepee
25. 02. 2013 14.32
+6
V NEDELJO ZJUTRAJ NI BILO NOBENEGA NA PLANO,Vsi blokarji so sam čez okno gledal,namesto da bi šli sneg čistit.Noben se ne bremiga,ama nič,sam en kup debelih žensk se vali v ponedeljek zjutraj iz blokov,seveda tudi debelih dedcev,ki se samo debelijo in zgledajo kot krogle.......kante pa zasute s kupi snega.
gogidolec
25. 02. 2013 14.07
+9
Še enkrat bom ponovil namreč občani in istočasno plačniki odvoza komunalnih odpadkov nimajo nič z postavitvijo in skrb za dostop do zabojnikov!!! V primeru da omejiš dostop do zabojnikov dobiš položnico s strani raznih redarjev pa naj zdaj lepo bogu in naravi istavijo račun!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gogidolec
25. 02. 2013 14.09
+5
pa še to, zabojniki so vir zaslužka za SNAGO pa naj si ga ne onesnažijo!!!
odpisan2x
25. 02. 2013 14.09
+5
se popolnoma strinjam z teboj,zaračunajo nam vse,meni se smilijo vsi,mi pa nikomur
JApajaDAja
25. 02. 2013 13.56
+1
Šparajo kondicijo za sredo.
tepee
25. 02. 2013 13.13
+2
ja fantje,kante je treba odkidat,lopate v roke,pa delat.130 000 NEZAPOSLENIH,PA NOBEN NOČE SNEGA KIDAT
jasonbest
25. 02. 2013 21.40
+2
Ramzess
25. 02. 2013 13.00
+3
Snaga se opravičuje ljudem, ker eden od njenih oddelkov ni očistil pred kesoni.
gogidolec
25. 02. 2013 12.34
+5
SNAGA ali NESNAGA, da ne bi naši politiki imeli potrebo po večjega števila direktorjev in namesnikov bi lahko eno samo podjetje skrbelo za komunalo, vodovoda in lokalnega cestnega podjetja in bi stvar bila veliko boljša: ceste bi bile očiščene smeti odpeljane in dosti manj slabe volje!!!
mužik
25. 02. 2013 12.24
+3
blokari !! kdo pa vam okol avtov puče ?? če bi bil z SNAGO bi pustil vse kesone tam kjer so če niso dostopni !! tu ni opravičila
gogidolec
25. 02. 2013 12.37
-5
mislim da vsak pošteno plača za odvoz smeti pa kaj še hočeš da jim splužimo cesto do deponije?
mužik
27. 02. 2013 19.41
ja normalno da jim morate spucati to ti že zdrava pamet pravi ti blokar nerazgledani saj jim plačaš samo da ti odpeljejo smeti ne pa da ti še sneg pučejo pred blokom CE pec
siFBI
25. 02. 2013 12.08
+20
Mi smo tudi imeli velike težave za dostop do kontejnerjev. Potem se je moj vele um spomnil in sem okoli kontejnerjev sneg odmetal. Sedaj teh težav ni več.
mužik
25. 02. 2013 12.22
+6
pohvale vredno da si spucal tisto veleum je pa tako--- to se dela avtomatsko drugače pa imejte smeti v stanovanju ------bolkari leni (tebe nisem mislil )
NicNeVem
25. 02. 2013 11.27
+11
šniclo V kočevskem Lidlu so se tudi ustrašili za svojo ravno streho in so z nje odstranili sneg Se vidi, da so DOBRI gospodarji, da jim ni mar za lastnino, pri naših podjetjih tega ne bomo videli, se sam gledajo al pa računajo kolk bo odškodnina, še preden se kaj podre…
Toretto
25. 02. 2013 10.45
+21
To, to je prava zima! Ko bi le vsako leto bilo tako.