Slovenija

'Gasilsko društvo bo ob nabavi cisterne izgubilo 26.400 evrov'

Ljubljana, 14. 11. 2013 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
71

Zaradi krčenja proračuna morajo varčevati tudi prostovoljni gasilci. Obrambni minister Roman Jakič pravi, da ne bo ogrožena varnost, v opoziciji so ga poimenovali "grobar slovenskega prostovoljnega gasilstva". Gasilci pravijo, da bo imela ukinitev sofinanciranja velike posledice.

Sofinanciranje gasilcev je bilo najvišje v letu 2009, ko je znašalo skoraj 1,8 milijona evrov, najnižje pa letos, ko je padlo na 900.000 evrov, medtem ko se je DDV celo dvignil na 22 odstotkov. Poveljnik GZS Franci Petek

Po trditvah obrambnega ministra Romana Jakiča se zaradi varčevanja ne bo poslabšala varnost državljanov. Po njegovih besedah bo Uprava za zaščito in reševanje, ki zajema tudi gasilstvo, prihodnje leto dobila 3,6 milijona evrov, leta 2015 pa okoli tri milijone evrov manj, za okoli 10 odstotkov se bodo zmanjšala sredstva za gasilce. Omenil je še, da ravno zaradi njegovega predloga gasilski domovi ne bodo plačevali nepremičninskega davka.

V SDS pa so pripravili predlog za vrnitev treh milijonov. Prepričani so, da postaja minister Jakič "grobar slovenskega prostovoljnega gasilstva" in da bo ogrožena varnost. Koalicijski poslanci so po drugi strani prepričani, da zmanjševanje sredstev ni tako tragično in drastično, saj se gasilci financirajo tudi iz drugih virov in imajo že primerno opremo.

Gasilci so že leta 2002 opozorili na težko finančno situacijo

Na GZS opozarjajo, da ne bi smeli zniževati sredstev, namenjenih gasilstvu, saj bo manj denarja povzročilo padec operativne pripravljenosti gasilskih enot.
Na GZS opozarjajo, da ne bi smeli zniževati sredstev, namenjenih gasilstvu, saj bo manj denarja povzročilo padec operativne pripravljenosti gasilskih enot. FOTO: Sandi Zajc

Po besedah poveljnika Gasilske zveze Slovenije (GZS) Francija Petka so za sofinanciranje zaščitne in reševalne opreme letos od države dobili 900.000 evrov. Za delovanje GZS dobijo skoraj pol milijona evrov, za izobraževanje 450.000 evrov in za zdravstvene preglede 180.000 evrov. Za gasilske enote z nalogami širšega pomena, ki pomagajo ob prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi, iz proračuna dobijo 2,7 milijona evrov. Zaradi zmanjšanja proračuna pričakujejo zmanjšanje sredstev za GZS v višini sedem odstotkov in za enote širšega pomena 10 odstotkov, je pojasnil.

Dodal je, da so že leta 2002 opozorili na "težko finančno stanje gasilskih organizacij, ki je po uvedbi DDV postalo še bolj skrb vzbujajoče". Po njegovih besedah so takrat večkrat prosili obrambno ministrstvo, vlado in predsednika države za oprostitev davka. "Za prostovoljne gasilce je bilo še posebej problematično in boleče dejstvo, da so morali davek plačevati tudi od dela sredstev za nakup drage gasilske opreme, ki so ga same zagotavljale," je sporočil. Ob njihovi predstavitvi stroškov so se na vladi odločili za sofinanciranje, "s čimer je razbremenila gasilsko blagajno in omogočila nadaljnje delovanje gasilskih organizacij".

Sofinanciranje je pomagalo predvsem gasilcem v manj razvitih občinah, je poudaril Petek. Spodbujalo je nakup tipizirane in kakovostne opreme ter osebne in skupne zaščitne opreme, tudi načrti nakupa opreme so bili sprejeti na ravni občin. Zdaj je opozoril, da bo ukinitev sofinanciranja imela velike posledice pri prostovoljnih gasilskih društvih in zvezah, saj bo izguba sredstev vplivala na izvedbo nakupa drage gasilske zaščitne in reševalne opreme. "Pri manj razvitih občinah ukinitev financiranja pomeni izpad več kot 16 odstotkov vrednosti nabave vozila in več kot 25 odstotkov vrednosti nabave druge gasilske zaščitne in reševalne opreme. Gasilsko društvo, ki nabavlja vozilo s cisterno na primer, izgubi 26.400 evrov," je pojasnil.

Posebej velik pomen ima sofinanciranje v manjših občinah, kjer se brez sredstev pogosto sploh ne bi odločili za nakup opreme. Možnost deljene nabave gasilskih vozil - prvo leto podvozje, drugo leto gasilska nadgradnja - je bila velikokrat tudi edina za pokritje drugega dela vozila s sredstvi, ki jih je dobilo društvo vrnjeno za podvozje. Poveljnik GZS Franci Petek

Dodal je, da ima lahko manjšanje ali ukinitev sredstev za sofinanciranje gasilske zaščitne in reševalne opreme velike posledice na delovanje in operativno pripravljenost gasilskih organizacij. Mnogi so namreč računali na denar, ki ga zdaj ne bo. Ne bodo kupili nove opreme, "izničena bo tudi spodbuda za nakup standardizirane in tipizirane gasilske opreme, saj je razpis vedno določal, da se lahko sofinancira le oprema, ki je v skladu s tipizacijo GZS," je opozoril Petek.

Po njegovem mnenju bo zaradi slabše opreme padla tudi operativna pripravljenost gasilskih enot, "kar bodo še posebej čutile manjše občine, ki jim sofinanciranje pomeni pomemben vir sredstev pri nakupu opreme. Pričakovati pa je tudi zmanjšanje varnosti gasilcev pri izvajanju zahtevne javne gasilske službe." Obenem se boji, da bodo morale tudi občine zaradi varčevanja zmanjšati sredstva za gasilce, "kar bo še dodatno poslabšalo položaj gasilskih organizacij".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dusan.bosnar@kodrova.net
15. 11. 2013 13.02
+4
JAZ SEM PREPRIČAN: Gasilskih društev v Sloveniji ni preveč! Misel na ukinjanje, govori o tem, da ne poznate osnovnih človekovih pravic, Ustave RS in poslanstva gasilke organizacije. Žalostno je, da eno samo gasilsko društvo pri malo večjih požarih, ni sposobno nuditi pomoči, zaradi pomanjkljive opremljenosti. Hvala bogu, da obstajajo dobri sosedje (PGD-ji) - več kot jih je lažje priskočijo na pomoč. Predstavljajte pa si malo večjo katastrofo (Potres, Poplave, Neurja, Letalska nesreča, Eksplozija v Petrokemiji itd.) Mar mislite, da bo peščic prostovoljcev lahko nudila pomoč dan in noč več dni ali tednov nepretrgoma. Pa saj so samo ljudje.. Kdor misli, da bi zmanjšano število PGD -jev izboljšalo opremljenost le teh, se pošteno moti. Država pa je kljub vsemu do gasilcev mačehovska. Gasilska organizacija dobi le tisto, kar je nujno potrebno, da si politiki pridobivajo volivce in ohranjajo vrtljive stolčke. Zmanjšanje sredstev za gisilerijo, politično igranje z gasilko organizacijo in mačehovski odnos državnih organov bodo privedli, da se bomo nekateri gasilci javno izrekli o neposlušnosti in odklonitvi nudenja pomoči prizadetim v ustanovah kjer domuje politika. Z vsem spoštovanjem gasilcem v RS. Dušan Bosnar (Prostovoljni Gasilec)
mokasinka
15. 11. 2013 08.31
+2
Jaz bi se kar strinjal MISOON. Osebno prav nič nimam proti gasilcem. Tudi sam sem gasilec. Vendar dejansko prihajajo časi, ko se bomo morali tudi gasilci "prešteti". Zakaj neka občina rabi recimo 30 društev, ko pa jih ima recimo 15 dovolj za svojo varnost.Živim v kraju ko so v krogu 5 km kar 3 društva ??????.Morda kakšnemu izmed petnajstih društev kakšen evro več, pa bi še vedno občina "prišparala". Ja vem, Boste rekli tradicija. Konec je tega. Tradicija gor ali dol. Kapitalizem je. In državi se sladko j..e za tradicijo in zgodovino. Denar je sveta vladar.
MISOON
14. 11. 2013 19.39
+7
Jaz bom takole komential: v določenih krajih je PGD-jev čisto preveč. Smiselno bi bilo, da bi se jih nekaj ukinilo določena pa prekategoriziralo. Določeni nimajo niti ene intervencije na leto, so pa velik strošek za državo kot za občino.
MISOON
14. 11. 2013 19.41
Nomodon
14. 11. 2013 15.31
+6
js nemorm vrjet kaj se use u naši državi dogaja..dnar mamo za vojsko k je ne uporablamo..usak let vojski neki nouga kupmo..patrije..čelade..nč od tega ni uporabno..za gasilce k pa delamo če ceu let v korist ush ns pa ni dnarja..tuki pa zmanka a k so pa naši vojaki na različnih misijah a nm to kej pomaga? če so tuki poplave pa vs ta sranje..sramota za našo državo ste. Na pomoč!
Bojan Majcenovi?
14. 11. 2013 14.38
+7
Enostavno, gasilska drustva naj izvedo v katerih strankah so doloceni ljudje, Ki so podprli ta zakon.... Pogledajo vse clane ter nobenemu clanu ne gasijo pozara niti kako drugače pomagajo. Na zalost se lahko gremo Samo se "zob Za zob" Samo mislim da smo prevelike ovce
Margiela
14. 11. 2013 14.31
+16
Sramota, da si sploh upa kaj takega predlagat, kaj šele izvesti! Seveda, ve da ljudje gasilce spoštujejo in računa, da bodo višje prispevke dali, pa si bojo gasilci potem vse sami financirali. Pa gospod minister sploh ve koliko stane ena zaščitna oprema? Ne, seveda ne. K bo pa spet kakšna nacionalna katastrofa v obliki poplav, plazov itd. se bo pa računalo, da bodo požrtvovalni gasilci prišli na svoje stroške zastonj delat. V rit bi ga nabrcala! Ne seveda ne bo ogrožena varnost ljudi, ker dobro ve, da gasilci nimajo srca, da bi odklonili pomoč, pa če bojo šli sami sebi v škodo. Nacionalna sramota si Jakič!
piko112
14. 11. 2013 14.03
+6
To da je ponekod preveč gasilskih društev je tudi manjša možnost, saj so se ustanovila ko še ni bilo motornih vozil in z tem daljši odzivni časi. Je pa res da je problem ko pride do večijih požarov vsako vozilo pride prav. In tudi problem kako hitro lahko pridejo gasilci do gasilskega doma
Hitri78
14. 11. 2013 13.35
+31
Roman Jakič sam da nas ne boš kaj klicu k ti bo bajta gorela
BŠK
14. 11. 2013 13.25
-31
Kaj pa je toliko PGDjev ? Samo občina Škofljica jih ima na svojih 46km2 10. A nobeno po več let ne naredi nič, samo vlečejo € od vaščanov in obiskovalcev. Sramota
SIVI5
14. 11. 2013 13.38
+24
BŠK, tebi pa res privoščim da jih boš kdaj rabu, pa da jih nebo zarad tega kr nebojo mogl kupit nove opreme al pa nebojo meli za nafto.!!
speco
14. 11. 2013 14.05
+14
BŠK...po tvoji izjavi mi je jasno zakaj nisi član nobenega društva..sramota za tvojo izjavo!
BŠK
14. 11. 2013 14.32
-5
Aja? Pa sama novodobna jajca ala Iveco imajo TAMčki so še vedno zakon
Bruhalnica24
14. 11. 2013 12.30
+2
Seveda so mu sedaj Američani al pa Izraelski Zionistu naglumili neko super robo....
Igor Sagernik 1
14. 11. 2013 12.14
+57
SAJ NI KAJ GASILCI BOMO ŽE POTRPELI SAMO DA IMA VOJSKA NOVE ČELADE. JAKLIČU PA UPAM DA MU BO VOJSKA Z ČELADAMI VODO IZ HIŠE NOSILA ČE MU JO BO ZALILO.
razocarani
14. 11. 2013 14.44
+6
vojsko bo rabil da jo bo poslal nad narod ko nam bo prekipelo do konca ..a se vsa vojska mu ne bo pomagala ..prevec nas je ..
Amteja
14. 11. 2013 11.46
+40
Ena stvar naj bo jasna vsem..ko burja odkriva strehe in podira drevesa, ko reke poplavljajo naselja, ko požari ogrožajo prebivališča...tam vedno so in bodo požrtvovalni in nesebični ljudje ki bodo premraženi izrabljali še zadnje svoje moči za pomagat sočloveku...kje pa je ob vsem tem g.Jakič?aja on doma gleda poročila s časopisom v roki in skodelico čaja...""""HEROJ""""...
razocarani
14. 11. 2013 14.46
+3
gleda slikce --dvomim da je zadnje case kaj precital .--izgleda da je tud to pozabil ali pa ni nikoli dobro znal ---
windmaster
14. 11. 2013 11.41
+17
Pol milijončka za delovanje gasilske zveze (uradnikov v topli pisarni)...... Drobiž ki ostane gre za delovanje prostovoljcev. Svašta!
denden
14. 11. 2013 11.39
-11
Vsaka čast gasilcem, tako poklicnim kot prostovoljnim, ampak, da je v krogu 15 km, 5 gasilskih društev vsaka s svojim gasilskim domom, kot je primer v našem okraju,se mi zdi pa le malo preveč.
goj3
14. 11. 2013 12.09
+13
ko pa ti bo kaj gorelo (pa ne želim ti tega) pa bi mogli biti pri tebi v minuti!!! al se motim?
denden
14. 11. 2013 12.23
+2
Govorim o organiziranosti in povezanosti posameznih gasilskih društev. Od našega gasilskega doma do dveh sosednjih ni več kot cca 5 km ali 3-4 min vožnje. A ne bi bilo bolj pametno imet en gasilski dom in za denar ki so ga porabili za ostala dva nabavit boljšo opremo.
brank1
14. 11. 2013 12.23
+7
Tudi pri prostovoljnih gasilcih se da privarčevat. Sem član in ne govorim na pamet. Tudi tu se počnejo neumnosti kot povsot drugje.
113113
14. 11. 2013 11.38
+22
Glavno, da je denar za patrije, ki jih ne potrebujemo. Vojsko iz nekih bednih misij ven ali pa naj tam ostanejo na svoje stroške! Mislim...pa kje je tu logika?!
DGOT
14. 11. 2013 11.34
-42
Gasilci bogi ste kot kmetje ki vozijo traktorje za milijon evrov!
boy36
14. 11. 2013 11.54
+24
Nisem privoščljiv ,pa vseeno upam ,ko jih boš potreboval ,da bi ti gasilci obrnili hrbet.A kaj ko oni niso taki in pomagajo vsakomur.
goj3
14. 11. 2013 12.10
+20
BUZZI pa koliko je bilo takšnih ki so mislili enako kot ti, ko pa so jim gasilci reševali premoženje pa so hitro obrnili ploščo...
Miha Piha 1
14. 11. 2013 20.54
+2
ne kliči nas ko ti bo hiša gorela pejt raje namakat svoje gate v bližnji potok če tok pljuvaš čez gasilce
zlobniCO2
14. 11. 2013 11.30
+6
špara se tam ko bi največ rabli , ta jakič je pa itak oplel
Amteja
14. 11. 2013 11.29
+17
Upam da g.Jakič ne bo potreboval pomoči gasilcev... prostovoljci so tisti ki nemalokrat izpostavljajo svoje življenje, zdravje za druge ljudi, ki dejansko jih niti ne poznajo..in v zameno razen izobraževanj in ustrezne opreme ne zahtevajo nič....tu je potrebno razmislit...naši poslanci niso pripravljeni žrtvovat delčka svoje plače..kaj šele življenja za sočloveka..mrhovinarji
bobikola
14. 11. 2013 11.16
-38
bo pa kakšna veselica več na leto, pa bo tako prišel dnar, da si boste nabavili pere pa na kakšna "izobraževanja" lahko hodil.... najlažje je samo jamrat....naj vam cerkev kej da..... ;)
koreninc1
14. 11. 2013 11.15
+20
Preden pljuvate vsepovprek, si raje poglejte koliko denarja gre iz proračuna MORS za vojsko in koliko za civilno zaščito, med njimi tudi za gasilce, za katere velja kapo dol. To isto pa ne velja za zaposlene na civilni zaščiti, ki ne delajo nič in samo pobirajo smetano na račun gasilcev.