Gospodarstvo

Gašperšič: Z Luko Koper želimo najti optimalno rešitev za drugi tir

Ljubljana, 24. 06. 2016 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prioritetna želja vlade je, da z Luko Koper najde optimalno rešitev za gradnjo drugega tira Koper–Divača, ki bi se navezovala na vlaganja v prevoz in logistiko, je dejal minister Gašperšič. Omenil je tudi, da bi se koncesijske dajatve in dividende iz Luke Koper akumulirale v podjetju 2TDK.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je tarča ostrih očitkov o pritiskih na nadzorni svet Luke Koper in vpletanju v kadrovanje, je omenjene obtožbe v pogovoru za Delo zanikal. "Več kot očitno se pritiski in politizacija izvajajo v obratni smeri," je pripomnil.

Vlada je za gradnjo drugega tira KoperDivača nedavno ustanovila projektno podjetje 2TDK, ki bo po sredinih ministrovih napovedih v oddaji Tarča na nacionalni televiziji po vplačilu ustanovnega kapitala kmalu vpisano tudi v sodni register.

Vlačilci v Luki Koper - 3
Vlačilci v Luki Koper - 3 FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, ali to podjetje za ustvarjanje zadostnih prihodkov za povrnitev naložbe potrebuje koncesijo za tretji pomol v koprskem pristanišču, je odgovoril, da se je "to treba dogovoriti", apriorno izključujoča stališča pa ne pripomorejo k ničemur.

Poleg tega po njegovih besedah ni mogoče začeti resnega modeliranja in pokrivanja prihodkov brez nove ocenjene vrednosti projekta drugega tira. Revizijo vrednosti projekta bo izvedla italijanska družba Geodata Engineering, nato bo po ministrovih besedah jasno, "koliko prilivov je treba zagotavljati, in od tega so odvisne rešitve".

Potencialnim tujim partnerjem, ki bi s finančnimi vložki vstopili v lastniško strukturo 2TDK, za zdaj po Gašperšičevih navedbah država ne more še ničesar obljubiti, "ampak samo napovedujemo možnost, da bodo na razpisu lahko sodelovali ter vlagali v razvoj slovenskega transporta in logistike". Ko bodo znane številke in ko bo sprejet model, bo država objavila razpis.

Želja vlade, tako minister, je, da se gradnja drugega tira poveže s pospešenim razvojem logistike, ki bi ustvarjala prihodke in sama povrnila investicijo. Koncesija za tretji pomol je po njegovih besedah le eden od možnih načinov. "Bolje bi bilo, da se na ustrezen način Luka Koper z vso svojo dejavnostjo vključi v to konstrukcijo," je povedal.

Minister Gašperšič
Minister Gašperšič FOTO: Damjan Žibert

Gašperšič meni, da koncesija verjetno ni najbolj optimalna rešitev, "saj bi se na majhnem prostoru ustvarjala konkurenca". "Ta je praviloma dobra, včasih pa bi zaradi premajhnega obsega lahko bila tudi neuspešna," je dodal.

Rešitev s koncesijo je bila tako nakazana kot alternativna možnost, prioritetna želja vlade pa je po ministrovih zagotovilih ves čas, da skupaj z Luko Koper najde optimalno rešitev.

Glede načrtov za uvedbo pristaniške uprave v Kopru je pripomnil, da sedanji model Luke Koper izkazuje rezultate, zato vlada "a priori" nima načrtov za njegovo spremembo. "Želimo čim prej najti rešitev za izvedbo drugega tira in pri tem potrebujemo sodelovanje z Luko Koper, kot trenutno je. Ni časa za spremembe modela upravljanja pristaniške infrastrukture," je zagotovil.

Kot možno rešitev je ponudil, da bi prihodke Luke Koper, kot so koncesijske dajatve in dividende, namesto v državnem in lokalnih proračunih zbirali v podjetju 2TDK, ki bi s temi viri razpolagalo za izvedbo investicije v drugi tir.

Podrobnosti je treba po njegovih trditvah dogovoriti, bo pa to določeno v zakonu, za katerega so na ministrstvu že začeli pripravljati teze. 2TKD bo moral imeti koncesijo za gradnjo drugega tira, a za zdaj še ni mogoče določiti, kako bo investicijski vložek pokrival v 30-letnem koncesijskem obdobju.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Reuters

"Zagotoviti moramo model, ki bo čim manj bremenil davkoplačevalce," je bil odločen in pripomnil, da morda velik prispevek tujih vlagateljev na Obali se pogosto izpostavlja strah pred prodajo pristanišča tujcem niti ne bo potreben.

O sodelovanju z Luko Koper je dejal, da je Luka do zdaj nasprotovala bolj ali manj vsem rešitvam vlade in zagovarjala, da naj tir zgradi država izključno z davkoplačevalskimi sredstvi, kar pa po njegovem prepričanju ni mogoče brez nezanemarljive škode na drugih področjih. "Slišal sem, da prva nadzornica (Alenka Žnidaršič Kranjc) pojasnjuje, da ima Luka rešitev. Začuden sem, ker do vlade te niso prišle," je še navedel. 

Državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja
Državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja FOTO: Miro Majcen

Državni sekretar Dragonja: Zavedam se, da sem storil napako, a nisem želel zavajati javnosti

Državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja je bil zadnje dni tarča kritik, ker je na seju komisije za nadzor javnih financ navajal stare podatke o donosu na kapital Luke Koper. Znova se opravičuje, češ da je nehote storil napako in da ni želel manipulirati s podatki.

Dragonja je danes še enkrat priznal napako, da je na petkovi seji komisije za nadzor javnih financ navajal neaktualne podatkov o donosu na kapital Luke Koper. Obenem pa je pozval k preveritvi več vidikov delovanja Luke, med drugim upravljanja javne infrastrukture in izvajanja koncesijske pogodbe.

Dragonja je bil zadnje dni tarča kritik, ker je minuli petek na seji komisije za nadzor javnih financ navajal podatke o donosu na kapital iz obdobja med letoma 2011 in 2013. Takrat je bil povprečni donos na kapital 2,5 odstotka, a se je do letošnjega prvega četrtletja zvišal na 15,4 odstotka.

Odgovornost za napačne izjave je ta teden sprejel že v kratki izjavi za TV Slovenija, tokrat pa so s finančnega ministrstva poslali tudi njegovo izjavo za javnost. "Zavedam se, da sem storil napako z navajanjem neaktualnih podatkov na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Vendar hkrati podarjam, da nisem imel namena manipulirati s podatki in zavajati javnosti," je zapisal Dragonja.

Vlačilci v Luki Koper - 3
Vlačilci v Luki Koper - 3 FOTO: Miro Majcen

Vse izjave so po njegovih besedah sledile cilju izboljšanja upravljanja z državnim premoženjem in da se Luka Koper naprej uspešno in dinamično razvija, hkrati pa prispeva več državi. Še vedno je prepričan, da bi morala Luka Koper svoj dividendni donos podvojiti.

"S tako izraženim pričakovanjem sem očitno prestopil polje nedotakljivosti podjetja. Vodstvo Luke Koper si še vedno predstavlja, da si cilje lahko postavlja družba sama in da za njih določbe strategije upravljanja podjetij v državni lasti ne veljajo," je komentiral državni sekretar.

V javnosti je po njegovih besedah v celoti prezrto ostalo opozorilo, da Luka Koper "že daljše obdobje sistematično krši koncesijsko pogodbo z državo in nepregledno in neustrezno izkazuje vlaganja v javno infrastrukturo ter vrednost teh vlaganj".

Zato računskemu sodišču javno predlaga, da izvede revizijo upravljanja javne infrastrukture v Luki Koper in izvajanja koncesijske pogodbe. Delničarjem Luke ob tem predlaga, da na prihajajoči skupščini postavijo vprašanja, povezana s stroškovno učinkovitostjo družbe. Inšpektoratu za delo in finančni upravi pa predlaga, da preverita obseg zaposlovanja v Luki Koper preko espejev in po njegovih besedah sistematično izogibanje plačevanja davkov in prispevkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
29. 06. 2016 19.50
+1
GAŠPERŠIČ;ČIM PREJE ODIDI .DRUGI TIR, BODO LAHKO ZGRADILI , SAMO POŠTENI I SPOSOBNI LJUDJE.TEH ODLIK PA TI NIMAŠ!!!!!!!
donbon
26. 06. 2016 10.24
+5
Politike, tajkune in svobodni sindikat na čelu s starim stricem Semuličem, ki ščiti hrbet prvo omenjenim takoj na Goli otok kamenje nabijat.
nesre?ko
25. 06. 2016 13.06
+4
Človek je v osnovi lažnjivi kljukec!
pepikrlinca
24. 06. 2016 21.45
+9
lažejo da se kar kadi naši ministranti namreč
ho?emVšolo
24. 06. 2016 19.35
+15
minister ni za drugi tir, kar je tudi ob nastopu funkcije javno povedal
CIGU MIGU
24. 06. 2016 18.18
+4
škoda da ni morja v ljubljani ker bi bilo vse rešeno--še je čas da prekopljemo nanos ker bo ceneje in hitreje --gothard bi bil proti temu le mali tunelček--vesele prazniki vam želimo iz pomorskega kopra
Darko32
25. 06. 2016 08.48
+0
Poglej nihče nebo financiral, če nebo imel 1000 procentnih zagotovil, da bo lahko upravljal z svojim denarjem. Tudi ljudstvo bo proti, čese bo kradlo namesto vlagalo v razvoj. Sedaj smo videli, da v LUKI kar dobro frizirajo poročila in to je hud problem, k iše dodatno daje minuse.
iGURT
29. 06. 2016 12.50
+1
User792410
24. 06. 2016 16.47
+10
»DRUGI TIR SKOZI ITALIJO«? "Povezava med Luko Koper in tržaškim pristaniščem bi Slovenijo stala manj kot 75 milijonov evrov. Ne samo Slovenija, tudi Italija se pripravlja na gradnjo »drugega« tira, nove, hitre dvotirne proge med pristaniščem Trst in Tržičem. Tako kot v Luki Koper tudi v tržaškem pristanišču v prihodnjih 15 letih pričakujejo podvojitev prometa in eno izmed ozkih grl je tudi tam železnica. Povezava med Koprom in Trstom bi bila 13-krat cenejša od drugega tira. Je kdo preveril, ali so strahovi pred to povezavo stvarni ali namišljeni, nacionalistični? Projekt je sicer v Italiji še v vladnem usklajevanju, smo izvedeli, in za zdaj ni glavna prednostna naloga italijanskih železnic; to je proga med Milanom in Benetkami. Bi pa lahko projekt dobil pospešek, če bi propadla zamisel o slovenskem drugem tiru in bi se Luka Koper odločila za železniško povezavo med Koprom in Trstom. O tem je prepričan Guido Comari - Komar, tržaški ekonomist slovenskega rodu, ki je leta 2005 izdal knjigo o razvoju pristanišča v Trstu. Pravi, da bi lahko danes državi vendarle presegli politične zadržke in stare strahove ter pristanišči povezali. »Če bi Slovenija izbrala promet prek Trsta, po mojem ne bi smelo biti posebnih ovir. V Trstu imajo številne zamisli, kaj storiti z razvojem mesta, a se ne zgodi nič – šele takšna pobuda s slovenske strani bi lahko stvari premaknila,« pojasnjuje. Pri projektu železnice Koper–Trst je sicer še veliko odprtih vprašanj, je pa res, da o tem nimamo nobene resne študije. Kar je presenetljivo glede na to, da »najnaravnejši« prometni koridor od Kopra proti vzhodu Evrope teče mimo Trsta do Nabrežin, kjer se sedanja dvotirna železnica odcepi nazaj proti Sežani. Edino študijo o gospodarnosti različnih novih prometnih povezav Luke Koper s celino je leta 2012 po naročilu Luke naredil ekonomist Jože P. Damijan. Ugotovil je, da bi se najbolj splačal drugi tir. Po oceni Luke Koper bi gradnja drugega tira v prihodnjih 15 letih stala okrog 60 milijonov evrov na leto, Damjan pa je v tej študiji izračunal, da bi se gradnja splačala že v tem času. Država bi lahko računala na dodatne prihodke Slovenskih železnic, v povprečju okrog 28 milijonov evrov na leto, uporabnine pa bi v povprečju prinesle še dodatne štiri milijone evrov (gre za povprečje med letoma 2018 in 2030). A glavni pozitivni učinek in razlog, zaradi katerega se države odločajo za drage naložbe v železniško infrastrukturo, naj bi bil okoljski, trdi Damijan: z gradnjo železnice bi se država izognila nekaterim drugim stroškom, ki bi nastali, če bi se promet z nasičenega prvega tira preselil na avtoceste. Gre recimo za stroške nesreč, a tudi stroške hrupa, onesnaževanja zraka in podobno. Ker je železnica v teh kategorijah približno osemkrat »boljša« od avtocest, naj bi z gradnjo drugega tira družba privarčevala še dodatnih 50 milijonov evrov na leto. Zaradi tega pa naj bi bila tudi po Damijanovem mnenju druga najboljša možnost namesto drugega tira povezava med Koprom in Trstom. Ta povezava je druga najboljša možnost predvsem zato, ker naj bi po njegovih izračunih Slovenija na leto izgubila okrog 26 milijonov evrov uporabnin in prihodkov, ki bi jih sicer imela, če bi presežek transporta tekel prek njenega ozemlja.
User792410
24. 06. 2016 16.48
+9
NADALJEVANJE: Toda Damijanovi izračuni o 26 milijonih evrov izgube na leto temeljijo na najbolj črnem scenariju povezave med Koprom in Trstom. Temeljijo na predpostavki, da bodo vlake iz Kopra odpeljale italijanske in potem avstrijske lokomotive, ne pa slovenske, ki bi tovorne vagone skozi Sežano pripeljale nazaj v državo. Damijan priznava, da »direktive EU omogočajo interoperabilnost ter omogočajo poenotenje standardov in priznavanje varnostnih spričeval itd.«, to pomeni, da bi slovenski vlaki lahko samostojno vozili od Kopra prek Trsta do Sežane, s tem, da bi seveda Italiji plačali uporabnino. A vztraja, da je realnost drugačna, da po nacionalnih ozemljih še vedno vozijo nacionalni operaterji, ki tujim tekmecem nagajajo. »Glavno orožje je oblikovanje voznih redov,«pravi in dodaja, da »suverenost nad železniškim omrežjem je v našem primeru bistveno bolj pomembna od denimo možnosti odprtega dostopa do mednarodnih voda«. Toda ali ni privatizacija Luke Koper in Slovenskih železnic v zameno za drugi tir ravno tako odpoved suverenosti? Prav takšen je sedaj načrt vlade. Ker država ne najde 60 milijonov evrov na leto za gradnjo drugega tira, je v uradnih dokumentih napovedala, da bo poskušala milijone dobiti »skladno s strategijo upravljanja s kapitalskimi naložbami države, z razpolaganjem z delom kapitalskega deleža v Luki Koper in dela Slovenskih železnic z namenom ustanovitve projektnega podjetja«, to, prevedeno v slovenščino, pomeni, da bodo Luko Koper in Slovenske železnice privatizirali. Prav to pomenijo fraze, kot so podelitev koncesije, ustanovitev projektnega podjetja in »razpolaganje« s kapitalskimi deleži. Infrastrukturni minister Peter Gašperšič se je ta mesec odločil za verjetno najslabšo možnost od vseh: prodati želijo Luko Koper in Slovenske železnice, da bi s tem denarjem »zagotovili razvoj slovenske logistike«. Pri čemer je logičnost argumentov očitno obratno sorazmerna z velikostjo investicije." TO JE SAMO DEL PRISPEVKA NA TEMO DRUGEGA TIRA, KI GA JE BORUT MEKINA DNE 20. 3. 2015 OBJAVIL V TEDNIKU MLADINA št.12 ! Iz tega lahko razberemo, da ima naša država, v kolikor ne želi ogroziti nadaljnjega razvoja Luke Koper, v bistvu samo dve možnosti, od katerih pa nobena ni niti blizu idealni ! Torej se samo po sebi poraja vprašanje, katera od dveh možnosti bo v končni fazi za državo Slovenijo in njene davkoplačevalce manj obremenilna !? No, resnici na ljubo obstaja tudi tretja možnost, ki pa je daleč najslabša in prinaša največ negativnih posledic, ta pa je, narediti nič !!! Moje skromno mnenje je, da če bo izhodišče odločevalcev državni interes, potem se bo tehtnica nagnila v prid povezavi z Trstom in prepričan sem, da bi glede na znana dejstva to morala, seveda z podporo Občine, zagovarjati tudi Luka Koper. V kolikor pa bodo zopet prevladali nenasitni privatni apetiti pobrati nekaj drobtinic, pa se bo naredilo vse, da se Luka Koper in SŽ privatizirajo in bojim se, da bo to najverjetnejši končni epilog, saj pravljici, da bi se za izgradnjo drugega tira pridobilo privatnega investitorja, ki bi si vložek v investicijo in pričakovani dobiček poplačal samo z koncesijo, najbrž ne verjamemo niti tisti, ki danes to zagovarjajo, pa če tudi bi se koncesija podelila za 99 let !
Darko32
25. 06. 2016 08.46
+0
Povezava LUKE KOPER in TRSTA z progo nisi naredil popolnoma nič in si vrgel še tistih 75 miljonov € v smeti, ker kot sam ugotavljaš tudi TRST nima bohvekaj povezav z celino. Edina rešitev je, da se izgradi drugi tir. Samo javno zasebno partnerstvo abolutno nikoli nebo zaživelo, ker vsak, ki ima kolikor toliko soli v glavi de, da je denar, katerega upravljajo drugi denar vržen v smeti. ZAto pa se vsi zavzemajo, da bi imeli koncesijo v LUKI in sočasno bi pa prispevali denar za izgradnjo. Edinim, katerim gre za izgradnjo brez provizij bi bili KITAJCI, saj je njim v interesu, da dostavijo robo do Srednje Europe in to z kontejnerji. Razni JOVIČIČI, MATIČI in tisti ,ki izrabljajo Slovenski nacionalni interes za ponjenje svojih žepov bodo naredili več škode kot koristi. JAz ne vidim drugega, kateremu bi bil interes izgradnje drugega tira in da bi vključil prevoz tovora. Če gledamo ladje v KOPRU vidimo, da izredno malo ladij pride, katere imajo večjo nosilnost.
Uporabnik113189
26. 06. 2016 12.59
+1
Najbolj me je strah nekih izračunov ekonomistov. Potem ko že pristaneš pri ekonomistih je pa še najbolj črna možnost da se pojavi Damijan. Vsakdo, ki gradi investicijo v sebe tako da gradi na tuji zemlji ( železnico V Italiji) ni ravno čist v v glavi. Na prvi pogled ugodno, poceni. Prej ali slej se razmere spremenijo, pojavijo se odvetniki in ti na sodišču razložijo, da lastnik nečesa kar stoji na tuji zemlji pač ne moreš biti in da se ti lepo zahvaljujejo za tvojo dobroto, seveda ni nihče nič kriv le ti sam, ko si ostal gol in bos..Drugi tir moramo graditi v SVOJI DRŽAVI. Vlagati v sebe. Ob njegovi poti se bodo pojavile nove poslovne priložnosti, na italaijanski strani jih ne bo. Vsaj ne za nas..Delitev koncesije pa je kriminal ali po domače rop naše lastnine pri belem dnevu..Denar je relativna zgodba. Okradli so nas za milijarde, teh ni škoda. Zaradi razlike nekaj milijonov gor ali dol v premoženje ki je na naši zemlji in NAŠE pač ne bomo bankrotirali. Prej nasprotno. Tega nam ne morejo ukrasti preko transakcijskega računa v nekaj minutah preko podkupljenega bankirja. Razen če pri tem sodelujejo naši politiki..
War76
24. 06. 2016 16.33
+5
Za zamenjavo nadzornega sveta je potrebno koliko lastništva luke? 75%? Država na koliko pride??? Je pa res, da kar za Slovenijo ni dobro je odlično za Nemčijo. Kot izgleda vsi bi radi luko, a le Slovenija je noče. Hmmm kakšna mentaliteta je to?? 10 največjih delničarjev: 1 Republika Slovenija 7.140.000 51,00 % 2 Slovenski državni holding, d.d. 1.557.857 11,13 % 3 Kapitalska družba, d.d. 696.579 4,98 % 4 Mestna občina Koper 466.942 3,34 % 5 SOP Ljubljana 407.048 2,91 % 6 Unicredit Bank Austria AG - fiduciarni 167.539 1,20 % 7 Zavarovalnica Triglav, d.d. 104.756 0,75 % 8 Parametric Emerging Markets Fund 94.050 0,67 % 9 Perspektiva FT 80.000 0,57 % 10 Aktsiaselts Trigon Funds 75.802 0,54 % Skupaj 10 največjih delničarjev 10.790.573 77,09 % Skupaj vse delnice 14.000.000 100,00 %
friderikdrugi
24. 06. 2016 16.10
+6
Tako se dela Gašperšič, na tak način uničiš še tisto malo kar je ostalo.
friderikdrugi
24. 06. 2016 16.03
+3
Tega pajaca bi morali odstraniti že četrti dan. Moral je priti Čuš (morda je v sds-u spregledal, upam), da se je lotil te koristne rabote.Zdrav a pamet Brgleza pa nič.
murinar
24. 06. 2016 15.41
+6
Vse skupaj diši po lopovščini ,ta in ona stran -prikrivanje tu in tam!
AlternativeFacts
24. 06. 2016 15.34
+9
Žalostno pri tej zgodbi je samo to, da so oboji nevredni zaupanja. Ena stran se hoče na "fini" način dokopat do lastništva Luke in s tem oplemenititi privat lastnino, druga vladna pa mešetari za lastne politične žepe.....narod pa je spet padel na prvo žogo in navija za krajo državnega premoženja....Potem se bomo pa čudili, kako je do tega prišlo. ja lepo, če zmagajo pokojninski skaldi, se bo luka privatizirala, kdo je lastnik kakšnega pokojninskega sklada, povprašajte nadzornico, če zmaga vlada, se bo v imenu zasebnega partnerja Luka privatizirala. Sedaj pa izvolite, vzamite ta veliko dozo vazelina in se pripravite......V obeh priemrih bomo natehneni....
piko112
24. 06. 2016 15.29
+2
Ta optimalnost nas precej vedno stane
Uporabnik113189
24. 06. 2016 15.21
+12
Gašperšič nima nobenih pogojev več, da bi bil minister z vsemi lažmi v nahrbtniku. Podpira mafijo ki hoče ukrasti našo lastnino, to je vse. Najprej pa o Luki Koper. Luka je prostorsko omejena in nekega dne se pač ne bo mogla več širiti. No, ali pač, podremo vse hrvaške hotele in se širi po vsej obali. Prej ali slej bo dilema koliko luke in koliko turizma..Disney je zgradil zabaviščni center za 3 milijarde..Drugi tir stane dve maksimalno z vsemi tuneli..Če ga ne bo, bomo imeli v letu dveh popoln kaos na avtocesti..Ne bi o tem ali je prav ali ne, da se AŽK pogovarja o možnosti vlaganja zavarovalnic, dejstvo pa je, da je denarja preveč, oziroma več kot dovolj in da ta sploh ni ovira. Celo odobren je bil s strani EU, pa so ga izgubili neumni šalabajzerji. Najverjetneje bi bil zavarovalniški tudi najbolj čist denar, ker bi gradnjo nadzorovali in ne bi dopustili mafije, pa tudi lastnina jih ne zanima, samo naložba. Trenutno pa se v ozadju skriva nekdo, ki hoče lastnino, našo državno. Tega pač ne dovolimo, Luka Koper je naša. Tudi vsi obiski tujcev, ki sledijo zgodbo (in so ugotovili da gre zares) so dokaz, da denarja za investicije ne manjka. In da je za mnoge znesek drobiž, manj od nekega zabaviščnega parka. Prav lahko bi se navsezadnje res odločila Luka Koper in sama zgradila ta nesrečni tir.. Navsezadnje je delniška družba. če to naredijo transparentno brez prodaje naše lastnine, zakaj pa ne..In če nekaj časa zaradi investicije država ne bo mogla deliti dividend ne bo prav nobene škode..
290ktober
24. 06. 2016 15.12
+4
Velja ,da je laži ime JJ ampak Cerar je postavil novo mejo imenovano Anti Robih Hud ,ki pomeni kradi revnim in obdaruj bogate v njo spadajo Jazbec,Dragonja,Gašparšič itd....in seveda voditej Cerar brezjajčni ,ki si nič ne upa!!
TomažNovak
24. 06. 2016 15.23
+3
daf3
24. 06. 2016 14.51
+2
Želeli ste levo vlado pa jo imate in tako že od leta 91. naprej z rahlimi prekinitvami pa da ne bo pomote prav dol mi visi za desne najbolj me zanima kdaj bo postalo delo cenjeno ker že dolgo ni .
Foen
24. 06. 2016 14.16
+5
pri takih zadevah se vedno na račun države ustanovi neko podjetje ali komisija, ki za naš denar prejemajo plače zato da zakrivajo sledove kaznivih dejanj in ostalih poslovnih goljufij. 2x nas kradejo.
Megaclite
24. 06. 2016 14.05
+9
Še začeli niso s projektom 2. tir in je že mesarsko klanje, kdo bo več pokradel iz projekta. Včasih bi potrebovali diktatorja, ker v diktaturi je bogat samo eden, tukaj pa se bodo napajali vsi priskledniki naslednjih vlad.
nika2002
24. 06. 2016 13.26
+8
Zanimiva povezava: verjetno tudi to ni res :) Pisma bralcev Minister Gašperšič zagotovo laže 24. junij 2016 24. junij 2016 0:01 Napisano v naslovu sem sam doživljal z njegove strani v letu 1998 in 1999, ko me je gledal v obraz in lagal, da se je kar kadilo. In kot pravi rek: volk dlako menja, čudi pa ne, zakaj bi bil zdaj kaj drugačen ob tej aferi z nadzorniki Luke Koper. Gašperšiča in njegov karakter sem v dobrem letu dni spoznal do obisti, saj je to človek, ki ne izbira niti sredstev niti načinov za doseganje svojih ciljev, da ne govorim o njegovi morali....
nika2002
24. 06. 2016 13.28
+7
daf3
24. 06. 2016 14.53
+1
lepo za osvežitev sam nič ne pomaga ker je taka vlada kot je in bo očitno še nekaj časa no vsaj še toliko dokler ne bo vse uničeno
srecnokekec
24. 06. 2016 13.01
+14
Kam pa je gospod Gašperšič hodil v šolo. Železnica je stvar države, torej drugi tir in ostala železniška infrastruktura je stvar države ne pa podjetij. Ustanovili so podjetje 2TKD sedaj bi pa radi se prislinili do nekega seska.
TomažNovak
24. 06. 2016 13.10
+0
290ktober
24. 06. 2016 13.35
-1
Uporabnik113189
24. 06. 2016 15.04
+1
hammurabi, res je, tudi tako bi lahko imenovali drugi tir. Tovarniški tir..To je železnica počela svoje čase ( dali drugo ime isti stvari) , ker niso imeli sredstev, so predlagali podjetjem, naj si zgradijo svojega tovarniškega. Prej o tem nisi smel niti pomisliti, državno in konec. Investicija je bila draga, potem pa so si omišljali še nore stroške za prevoze. Skratka v seštevku z vsemi pretovarjanji, je bil prevoz po cesti bistveno cenejši, pa še časovno mnogo bolj ustrezen. Ampak ker si že za velik denar "kupil" progo, si pristal z zgrešeno investicijo..