Slovenija

21-letnica, ki naj bi ji podtaknili drogo za posilstvo: Slišala sem zvoke, a se nisem mogla premakniti

Ljubljana, 22. 09. 2014 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
264

Dekle, ki naj bi ga v ljubljanskem lokalu omamili s t. i. drogo za posilstvo, nam je zaupalo svojo zgodbo. V lokalu, kjer se je zgodilo, opozarjajo, da je problem podtikanja in konzumiranja GHB-ja razširjen povsod in že dlje časa, vnos te droge v lokal pa je težko nadzorovati. Če kar koli opazite, obvestite varnostnike ali osebje!

21-letnica, ki naj bi ji ta konec tedna v lokalu Gala Hala na ljubljanski Metelkovi v pijačo podtaknili drogo GHB Gama-hidroksi butirat, znano tudi kot droga za posilstvo (date rape), je za 24ur.com opisala svojo zgodbo.

S fantom sta naročila pijačo, malo plesala, nato pa sta odšla ven kaditi. "Začelo se mi je megliti pred očmi in se mi vrteti, niti približno podobnega pijanosti. Takoj sem vedela, da so mi nekaj stresli v pijačo, potem sem pa samo padla dol. V nezavesti sem bila 20 minut, potem še na urgenci 20 minut. Ne spomnim se ničesar, razen tega, da sem na urgenci že slišala zvoke, a se nisem mogla ne premakniti ne govoriti. Potem sem prišla k zavesti. Vzeli so mi kri in urin, da bi preverili, če sem vzela še kakšno drugo drogo, a niso našli ničesar. Ker sem spila tri piva, so testi pokazali 0,60 alkohola. Srečna sem, da je bil ob meni moj fant, ker se sicer moja zgodba verjetno ne bi končala dobro," je zapisala.

(slika je simbolična)
(slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

Gala Hala: To se že dlje časa dogaja povsod, le da ostali to pometejo pod preprogo

V klubu Gala Halaj so na incident opozorili na Facebook strani, v izjavi pa so nam pojasnili podrobnosti: "V enem trenutku je bila obiskovalka povsem v redu, v naslednjem je svojemu fantu rekla, da je zelo slaba, da se ji zdi, da ji je nekdo nekaj podtaknil in se sesedla. Skupaj z redno obiskovalko jo je osebje oskrbelo in poklicali smo rešilca. Prišla je tudi policija in naredila zapisnik," nam je povedala vodja kluba Katarina Deskovič.

Kot je povedala, je problem podtikanja, pa tudi konzumiranja GHB-ja razširjen povsod in že dlje časa, vendar zaradi "kvazi ugleda marsikje pometejo te stvari pod preprogo, kar je na splošno problem naše družbe tudi pri drugih pomembnih stvareh".

Dodatna težava po njenih besedah je, da je vnos te droge (pa tudi drugih) izredno težko nadzorovati. "Na Metelkovi sodelujemo z DrogArtom, vsi klubi smo prisostvovali tudi izobraževanju o novih drogah, načinih pomoči, načinih osveščanja itd., na klubskih sestankih Metelkove se pogovarjamo o tem perečem problemu, vsi varnostniki so obveščeni o teh primerih in posebej smo pozorni na to," je pojasnila.

GHB, katerega poulično ime je tekoči ekstazi, se največkrat pojavlja v tekoči obliki, je brez vonja in rahlo slanega okusa. Lahko se ga dobi tudi v obliki prahu ali kapsul. Učinki navadno nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju. Trajajo lahko okrog dveh do treh ur, lahko pa jih čutimo dlje časa – tudi do enega dneva.

Obiskovalce poskušajo osveščati po socialnih omrežjih in v živo o tem, naj svoje pijače ne puščajo nenadzorovane ter naj pazijo drug na drugega, pa tudi sami vseskozi pazijo na karkoli sumljivega, pravi Katarina. "Še enkrat opozarjamo, da naj vsak, ki kar koli opazi, takoj obvesti osebje in varnostnike. Za naprej pa razmišljamo tudi o posebnih ukrepih, ki jih nameravamo izvesti skupaj s policijo. Upamo samo, da ne bo tako, kot se je že večkrat izkazalo, namreč, da je stvar za policijo na nek način pretežka in na koncu, ko ne uspejo najti človeka, ki podtika ali distribuira GHB, kar je dejansko izredno težko, najdejo koga, ki si prižge joint in mu napišejo kazen. Ne da bi hoteli minimalizirati problem ostalih drog, vendar je ogromna razlika med tem, da nekdo vzame drogo po svoji želji in med tem, da mu jo nekdo podtakne," je še povedala. Kot pravi, se zavedajo, da lahko opozorila na Facebooku pripomorejo k negativni podobi Metelkove, vendar varnost obiskovalcev postavljajo na prvo mesto.

Na UKC Ljubljana lani obravnavali 27 primerov, kar 84 odstotkov je bilo moških

Iz Centra za zastrupitve Interne klinike UKCL so nam sporočili, da so lani zdravili 27 zastrupljencev z GHB in po dva zastrupljenca z GBL in BD, leta 2012 pa štiri odrasle zastrupljence z GHB in enega z GBL. Povprečna starost zastrupljencev z GHB je bila 28 let, 84 odstotkov zastrupljencev pa je bilo, zanimivo, moškega spola.

To gre verjetno pripisati dejstvu, da veliko mladih drogo zaužije prostovoljno, saj ta v manjših količinah deluje stimulativno in evforično, v večjih dozah pa vpliva depresivno na centralni živčni sistem in lahko povzroči začasno globoko spanje (komo).

par v lokalu
par v lokalu FOTO: Thinkstock

Policija: Realno stanje je težko oceniti

Ljubljanski policisti so nam posredovali podatke, da so v letošnjem letu obravnavali pet primerov predoziranja z GHB. Realno stanje predoziranih oseb pa je po njihovih navedbah težko določiti, saj gre v večini primerov za kombinacijo alkohola in GHB. "Pri tem se je potrebno zavedati, da je v večini primerov od časa od zaužitja GHB in alkohola pa do prihoda v bolnišnico odvisno, ali bo krvna slika še pokazala prisotnost GHB v telesu," so dodali.

Na vprašanje: Ali imate v lokalu vedno pod nadzorom svojo pijačo?, ki smo ga v nedeljo zastavili v anketi na naši spletni strani, je danes do 12.30 odgovorilo 4289 bralcev. Največ (2417) jih je odgovorilo z DA, na drugem mestu (898) je odgovor SKORAJ VEDNO, na tretjem odgovor NE (816) in na zadnjem odgovor REDKO (167).

Policija vsem, ki bi imeli konkretne informacije v zvezi s prepovedanimi drogami, priporoča, da te posredujejo policiji preko anonimnega telefon 080 1200. Obiskovalcev vseh lokalov pa svetujejo, da imajo pijačo – v kozarcu, pločevinki... – ves čas pod nadzorom.

DrogArt: Če sumite, da se vam je to zgodilo, pojdite čim prej na zdravniški pregled

Enako opozarjajo tudi v Združenju DrogArt. "Mladi, ki gredo ven žurat, se pred tem najlažje zavarujejo tako, da pijejo samo svojo pijačo in jo imajo vedno pod nadzorom, hkrati pa pazijo eden na drugega in si v primeru težav pomagajo. To je pravzaprav vedno splošno vodilo pri žuranju. Če se kdo začne nenadoma čudno počutit (omotičnost, slabost, vrtoglavica...), naj to pove nekomu, ki mu/ji zaupa ali pa komu od osebja v klubu, da je pozoren/a nanj/o in ga/jo tudi varno spravi domov," so zapisali.

Če kdo sumi, da mu je bila podtaknjena v pijačo droga in da je pri tem morda prišlo tudi do kakšne zlorabe, je najbolje, da gre čim prej na zdravniški pregled (najbolje takoj naslednji dan, ker GHB v krvi ostane le 12-24 ur), da se ugotovi, kaj je bilo in dejanje prijavi na policijo.

Takšne stvari so lahko čustveno precej naporne in travmatične, zato si je dobro poiskati tudi psihološko podporo pri nekomu, ki mu/ji zaupaš. Za informacije in podporo v takšnih stiskah se lahko oseba obrne tudi na njihovo svetovalnico, so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pompa
23. 09. 2014 13.32
-3
da ki vrgli nekaj v pijačo,do takrat pa bla devica.
simple_mind
23. 09. 2014 12.47
+6
Ja, ja, ampak edino pomembno je, da vrli varuhi reda v SLO lovijo nekaj malega travce, ne ?
visoki
23. 09. 2014 12.51
+1
mkug5g
23. 09. 2014 12.24
-2
no pa naj ta deklč še pove kolk drog konzumira vede in se zavedajoč?
sosedov sin
23. 09. 2014 12.23
+6
včasih so v pijačo podtikali alkohol
santamaura
23. 09. 2014 11.50
+1
V lokalu kjer se je to zgodilo opozarjajo, da se pri njih lahko mladina do nezavesti omami samo z alkoholom in ne z prepovedanimi substancami, saj od tega nimajo profita
visoki
23. 09. 2014 11.01
-10
a ven je šla na zviti cigaret,ker potem se nebi čudil,da se ji je vrtelo
Boštjan M
24. 09. 2014 14.54
Seveda si pa pameten :P Tudi, če ne bi nikoli kadila in si enega zvila ne bi pada v nezavest, no mogoče, če bi pokadila 10g :D
enoh
23. 09. 2014 10.34
-3
kaj pa če so bili pripradniki ISILa?
mišekmali
23. 09. 2014 10.23
+0
Verjamem, da mladina sama vzame drogo in ko potrebujejo zdravniško pomoč, je za situacijo kriv nekdo drug... tko je to, če si zoprn fotr
Django
23. 09. 2014 09.57
+2
Nevem kaj se dogaja v Sloveniji? sama korupcija! baje da imamo vec sodnikov za dva milijona ljudi, kot pa jih ima Nemcija za 85 milijonov prebivalcev! pa niso v stanju narediti nic le za kar so dobri je da si povecujejo za tako veliko previsoke place! prekrske kot je posilstvo pa se enostavno spregleda! edina pametna resitev bi bila da vsakega posilneza operirajo in spremenijo v Zensko po vec letni zaporni kazen.
Django
23. 09. 2014 09.50
+0
Punce raje ostanite doma,saj vidite da vas samo izkoriscajo ,
kraljicavesolja
23. 09. 2014 11.28
+8
Kaj pa, če bi fantje doma ostal, al pa se vsaj začel obnašat.
cashout
23. 09. 2014 09.38
+2
fajn je brat vaše komentarje....:)kar držte se vsi čim dlje od metelkove,bodte raj doma, kjerkoli...mi se bomo pa še naprej družli tam in se meli fajn in bili osebki z roba družbe...
cashout
23. 09. 2014 10.00
+3
haha vidiš ko s takimi izjavami samo ti izpadeš bedak...mnogo ljudi se druži na metelkovi ki imajo redne službe in so vzorni državljani...sam tudi spadam med njih...pozaprla in dala na prisilno delo???obnaši se...
mulc-slo
23. 09. 2014 10.09
Django: vse kar nisi ti, je karnekaj, ne? :)
Django
23. 09. 2014 10.10
+0
Ha ha Ti si pravi lobadar,od takih kot si ti druzba ni in nebo imela nikoli koristi! zivis na racin postenih Ljudi.
Django
23. 09. 2014 10.15
-1
Sploh ne ! nazalost imam izkusnje z veliko Slabimi in malo dobrimi stvari sam to ti se razumel nebi,tudi ce bi ti poskusil objasniti. edino kar ti lahko recem je zacni razmisljati v drugo smer in bo mogoce tudi tebi bolse,ne delaj vedno krive druge.
cashout
23. 09. 2014 10.24
+2
a znaš ti brat django?imam službo in plačujem davke...imam službo na poziciji ki ji ti ne bi blizu prišel...pa grem vseeno na metelkovo na pivo zvečer...mam občutek da ti živiš na naš račun ko si že tako pameten...
enoh
23. 09. 2014 09.09
-2
samo.. pri teh ženskah? te droge v krvi potem nišo našli, a ne? res gre za histerijo
jezni_jezek
23. 09. 2014 08.54
+6
Alkoholne pijače so tudi droga ...poglejte malo okol sebe kako se srečne/srečni samo da žurajo pa da so pijane in pijani...
NiNicka11
23. 09. 2014 08.10
+1
All that sex, eni rabjo pa drogice podtikat.... Jao, jao!
roqueallegro
23. 09. 2014 07.40
-2
Nasmehni se, pokaži se, DANES RES NE BO TEEEŽAAAV!!
enoh
22. 09. 2014 23.32
-6
Pa kaj potem?
kraljicavesolja
22. 09. 2014 22.55
+6
Eni komentarji so pa prov grozljivi. A ste res taki seksisti al kaj.
rambek
22. 09. 2014 22.40
+12
Mladina popiva in se drogira sexajo tudi brezveze in brez ljubezni.
bjatch
23. 09. 2014 01.47
+3
sexat treba dokler si mlad. Ko je pa familija je pa druga stvar ;) naj se mladi znorijo sedaj, bolje kot potem :)
sandi101
22. 09. 2014 22.25
-26
A ji je bilo treba iti v lokal, a ni imela doma bolj pametnega dela???
MaunelNeuer
23. 09. 2014 00.06
+11
a zdaj zarad 1 beda.ka ne sme it v bar več?
POVOJ
22. 09. 2014 21.50
+34
A nam je treba vseh teh drog? Se ljudje ne znajo zabavati brez opojnih substanc. NE, se ne znajo, kakor tudi ne pogovarjat me seboj. Tako daleč smo prišli. Vsi smo si ratali tujci.