Slovenija

'Glas za Pahorja je bil glas za Janšo'

Zagreb, 04. 12. 2012 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako hrvaški mediji pri naših sosedih poročajo o zmagi Boruta Pahorja na predsedniških volitvah. Janša nikoli ni bil preveč naklonjen dobrososedskim odnosom s Hrvaško, piše Večernji list. Novi list pa se je razpisal o "končnem padcu Milana Kučana".

Na Hrvaškem še naprej razpravljajo o zmagi Boruta Pahorja na predsedniških volitvah in preučujejo, kaj bi lahko pomenila za njihovo državo. Hrvaški dnevnik Večernji list je tako ocenil, da so Pahorja podprli volivci premierja Janeza Janše. Menijo, da je to tudi razvidno iz nagovora predsednika vlade na povolilni slovesnosti v Cankarjevem domu. Pahorjeva zmaga je padla v drugi plan takoj po Janševem nagovoru v Cankarjevem domu, ker se vsi sprašujejo, kdo je pustil, da je premier nastopil, kot da on podeljuje mandat predsedniku države, zagrebški časnik povzema izjavo profesorja FDV Vlada Miheljaka.

Večernji list ob tem spomni, da Janša nikoli ni bil preveč naklonjen dobrososedskim odnosom s Hrvaško, ter poudarja, da so že ponedeljkovi protesti proti slovenskim političnim elitam zasenčili nedeljske volitve. Zaradi protestov bo tudi Pahorju težje usmeriti pozornost javnosti na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo, še navaja časnik. Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor pa je prepričana, da bo vstop Pahorja v predsedniško rezidenco olajšal odnose med Hrvaško in Slovenijo.

Janša in Pahor
Janša in Pahor FOTO: Miro Majcen

Tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki se je po telefonu slišal s Pahorjem in mu čestital ob zmagi, poudarja, da je na novega slovenskega predsednika treba gledati kot na prijatelja Hrvaške, tako kot je na Slovenijo treba gledati kot na prijateljsko državo. Hrvaški predsednik pričakuje, da bo kmalu sledila tudi ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu.

Sicer pa Tihomir Capek z zagrebške fakultete za politične vede v ločenem komentarju Večernjega lista opozarja, da v Sloveniji obstaja konsenz o vseh bistvenih političnih vprašanjih, tudi ko gre za spor o Ljubljanski banki, z rešitvijo katerega slovenska vlada pogojuje ratifikacijo hrvaške pogodbe. "Možno je, da bo Pahor kot predsednik države deloval popolnoma usklajeno z Janševo politiko, ki pogojuje ratifikacijo. Zdi se mi, da so napačne domneve, da je Pahorjeva zmaga zelo dobra za Hrvaško," je povedal Capek. Dodaja, da bo pritisk Evropske unije na Slovenijo najpomembnejši, ko gre za ratifikacijo.

Novi list dvomi v Pahorjeve obljube, da bo uspel spraviti levico in desnico glede končnega dogovora o reformah, ki bi državo izvlekle iz krize. Spominja, da je Pahor kot premier že zapravil priložnost sprave ter da ni uspel izpeljati ključnih reform, kot predsednik pa bo imel zgolj "ceremonialno" vlogo.

Poraz Türka predstavlja končni padec Milana Kučana?

Sicer pa reški časnik poudarja, da pomeni Pahorjeva feniksova zmaga simboličen konec obdobja Milana Kučana, ki je kot "guru stare levice" obdržal svoj vpliv in priljubljenost v slovenski politiki tudi celo desetletje po svojih dveh predsedniških mandatih. Navaja, da bodo zaradi tega posebej zadovoljne ZDA, ki so prav zaradi Kučana Slovenijo videle kot zadnjo trdnjavo socializma v Evropi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Che@Guevara
04. 12. 2012 13.56
-6
Novi predsednik RS Slovenije je samo del problema, zaradi katerega protestirajo množice! Torej sedaj imamo dva problema! Bravo Slovenceljni! Ne samo, da drvimo v prepad, drvimo v katastrofo!