Slovenija

Janković: Pričakujem zmago, in to v prvem krogu

Ljubljana, 29. 02. 2012 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./STA/U.Z.
Komentarji
2575

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se je odločil, da bo znova kandidiral za ljubljanskega župana. Kot je dejal, je dobil soglasno podporo mestnega odbora stranke in ocenil, da lahko na mestu župana največ prinese za stranko in Slovenijo. Pridružilo se mu bo še sedem kandidatov.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je bil decembra izvoljen za poslanca v DZ in je moral zapustiti županski stolček, bo znova kandidiral za ljubljanskega župana. Pravi, da odločitev ni bila lahka, pričakuje pa zmago, in to v prvem krogu.

Kot je dejal, je pred odločitvijo tehtal mnoge argumente za in proti, a je po njegovih besedah pretehtala odločitev, da lahko na mestu ljubljanskega župana največ prinese za Slovenijo, za Ljubljano in tudi za stranko Pozitivna Slovenija. Pojasnil je tudi, da je dobil soglasno podporo mestnega odbora stranke.

Zoran Janković se je odločil za vnovično kandidaturo.
Zoran Janković se je odločil za vnovično kandidaturo. FOTO: Miro Majcen

Ob tem je spomnil, da je že pred decembrskimi državnozborskimi volitvami poudarjal, da se vidi v izvršilni funkciji, ne pa kot poslanec. Tako je šlo le za odločitev, "ali sem na vladi ali na županstvu", je pojasnil. Kot je dejal, so državljani po njegovem mnenju stranki Pozitivna Slovenija dali največ glasov ravno na podlagi dobrega dela, pokončnosti in zagovarjanja demokratičnih načel v Ljubljani.

Kot pravi Janković, za štiri leta vnaprej sicer težko govori, a trenutno se še vedno vidi v vlogi mandatarja. Če bi bile kmalu vnovične državnozborske volitve, državljani po njegovem prepričanju ne bi podprli strank, ki bi menjavale stališča "iz ure v uro ali iz dneva v dan". Kot meni, bi stranka Pozitivna Slovenija v tem primeru dobila še večjo podporo, ki bi jim omogočila sestavo vlade.

Janković tokrat za ljubljanskega župana kandidira tretjič. Prvič je zmagal leta 2006, za župana pa je bil ponovno izvoljen leta 2010, ko je že v prvem krogu dobil slabih 65 odstotkov glasov, kar je še dva odstotka več kot leta 2006. Eden njegovih največjih projektov sta stadion in športna dvorana v Stožicah, vendar mu kritiki očitajo, da je mesto preveč zadolžil.

Na vprašanje, kako bo Ljubljančanom upravičil strošek za nadomestne županske volitve, je odgovoril, da je v državno politiko odšel tudi na predlog Ljubljančanov in da je ta "strošek" tudi 28 poslancev Pozitivne Slovenije, med katerimi jih je skoraj tretjina iz Ljubljane.

Če bo Janković, ki je pred lanskimi državnozborskimi volitvami ustanovil stranko Pozitivna Slovenija in postal njen predsednik, marca vnovič izvoljen za župana, mu bo s tem prenehal mandat poslanca sicer največje parlamentarne stranke, v državnem zboru pa ga bo predvidoma nadomestila Alenka Bikar. Janković ob tem zagotavlja, da bo stranka delovala naprej, in trdi, da bo še močnejša. S poslanci bo, kot pravi, dnevno v stiku.

Kandidiralo bo še sedem kandidatov

Poleg Jankovića je kandidaturo vložilo še sedem kandidatov: Mojca Kucler Dolinar (NSi in SDS), Jože Drnovšek (Naprej Slovenija), podpredsednik stranke Zares Vito Rožej, mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, predsednik Stranke enakopravnih dežel Jožef Jarh, kandidat SLS Matjaž Glavan in Gregor Škerl (Humana Slovenija).

Rožej, ki je danes vložil kandidaturo, pričakuje, da bodo v kampanji izpostavljene programske prioritete. Presenečenja so po njegovih besedah možna: "Če ne kupiš listka za loterijo, ne boš nikoli dobil glavnega dobitka." Slogana svoje kandidature nima, saj "niso pomembnejša stvar", programske smernice pa bo predstavil do prihodnjega tedna. Ima pa svoj slogan Kucler Dolinarjeva. Ta pravi, da videz ni vse.

Kandidaturo za ljubljanskega župana je vložil tudi Miha Jazbinšek.
Kandidaturo za ljubljanskega župana je vložil tudi Miha Jazbinšek. FOTO: Miro Majcen

Jazbinšek je medtem dejal, da je osnovna točka njegovega programa vzpostaviti najprej dobro delovanje uprave, ki je zdaj instrumentalizirana. Z okostnjaki se, kot trdi, ne bo ukvarjal. Jazbinšek, ki je sicer za ljubljanskega župana kandidiral že večkrat, med drugim tudi poudarja, da bo treba v Ljubljani najprej "dokončati tisto, kar vsi pravite, da je dokončano". Kot pojasnjuje, so med drugim to Barjanka, Vzhodni park, povezave ob Gradaščici in Kongresni trg.

Stranka SD je sporočila, da na volitvah s svojim kandidatom ne bo sodelovala. Kot je pojasnila predsednica ljubljanskega odbora SD in mestna svetnica Metka Tekavčič, se zavedajo "politične realnosti, znotraj katere imamo dano strukturo mestnega sveta, ki se ne bo spremenila". V ljubljanskem mestnem svetu ima namreč Lista Zorana Jankovića 25 svetnikov od 45. Tako v SD ocenjujejo, da je na njej temeljna odgovornost za nastale politične razmere. Tekavčičeva je prepričana, da je "politično najbolj modro pustiti, da se razmere normalizirajo in da odgovornost za urejanje razmer prvenstveno prevzame tisti, ki jih je ustvaril".

Kandidat stranke SLS Glavan se je za kandidaturo odločil, ker se njihova vizija razvoja Ljubljane razlikuje od do sedaj predstavljenih smernic. Ljubljana je po njegovem mnenju postala "nekoliko odtujena od ljudi". S sloganom "Ljubljano vrniti ljudem" je hkrati tudi napovedal ustanavljanje medgeneracijskih centrov, kjer bi bilo več povezovanja, druženja, izboljševanja medčloveških odnosov, saj je v teh kriznih časih to ena od ključnih poti za povečanje optimizma ob pogledu v negotovo prihodnost. Temu ustreza tudi zagotavljanje dodatnih zelenih površin v mestu ter urejanje prostora in infrastrukture za rekreacijske namene.

Drnovšek, ki je za župana kandidiral že leta 2010, kandidira, ker želi izboljšati stanje v občini. Njegova stranka sicer v svojem programu med drugim poudarja ukinjanje brezposelnosti, zdravljenje gospodarstva in varčevanje z denarjem davkoplačevalcev.

Jarh, ki je nazadnje kandidiral leta 2006, je kot glavne točke svojega programa – poleg demokratizacije upravljanja Mestne občine Ljubljana – izpostavil še odpiranje novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, samooskrbo Ljubljane, toplotno izolacijo javnih in zasebnih stavb v mestu ter povečanje kapacitet javnega transporta z uvedbo električnega trolejbusa na glavnih ljubljanskih vpadnicah.

Predsednik občinskega odbora stranke v Ljubljani Gregor Škerl iz stranke Humana Slovenija je svojo kandidaturo vložil uro pred iztekom roka. V stranki opozarjajo na potrebo po novi, boljši, pravičnejši ureditvi Slovenije in se zavzemajo za humano, pravično, zeleno, zdravo in srečno Slovenijo. Prepričani so, da je njihov program še posebej primeren za krizne čase.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2575)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo...
04. 03. 2012 16.56
+1
Kak lahko mamo take zakone da človek odstopi (ODSTOPI) potem pa kandidira za isto pozicijo iz katere je odstopil.
mihicc
04. 03. 2012 13.47
+1
če je tako sposoben naj gre rodo vas- državo reševat! župan je že bil in dobro zapufal ljubljančane odprite oči!
marko vršnak
04. 03. 2012 08.22
+5
nevem kako si nekateri v takšni krizi lahko privoščijo take bedarije,močvirniki dajte nagnat tega barabina,kaj mu pa je treba iti v parlament če je pa potem nezadovoljen in premala plača in nato nazaj za župana to je pa višek zapravljanja denarja davko pla,nagnat hudiča
Luka Doni? Ja lej ...
03. 03. 2012 22.54
-11
Jankovic je človek ki spada med voditelje in potrebuje izvršilno oblast kjer lahko pokaže kako se dela denar, vodi mesto & državo, je človek ljudi in pa seveda tudi lopov. Dejstvo je da je sposobnejsi od velike večine. V prihodnosti ga evropski voditelji in analitiki vidijo kot enega najvplivnejših v evropi kar pa recimo Janez nikoli ne bo. Janez sovraži in diktira. Jankovič povezuje. Morda zlagano a vseeno je človek ljudi. Njegov hinavski naspeh sijamske mačke moti predvsem desne ki razmišljajo le: NAŠI IN DRUGI. Je edini ki ima jajca da reče evropski mafiji NE in NATU prav tako. To so stvari ki nas stanejo ne pa drobiž o katerem vsi radi razpravljate. E zdej pa kar pritiskajte pluse ker vem da ste enakega mišljenja samo slepite se ali si nočete priznati.
justinijan
03. 03. 2012 23.51
+1
klemen kosti treseš neumnosti,še malo pa bo v zaporu,lahko mu greš družbo delat
nekdo...
04. 03. 2012 16.52
+1
Je dobu priliko pa niti vlade ni uspel sestavit. Jako sposoben ta Zoran ja. Upam da veš da so evropski voditelji izjavili v predvolilni kampanji da podpirajo Janšo. Ne smeši se!
grizli
03. 03. 2012 20.55
+1
Takim bi bilo treba prepovedat kandidiranje na katerokoli funkcijo v Sloveniji. Povzročajo preveliko škodo.
enaneza
03. 03. 2012 17.54
+8
Zakaj so potem že volitve aza župana v Ljubljani? Zato, da boste dobili novega - starega župana bomo vsi mastno plačali. Če se je odločil da gre v parlament naj tam ostane. Za župana pa naj kadidira na naslednjih volitvah. Ali pa naj te volitve plača iz svojega žepa. Če se namreč ne bi kar naprej premišljal, jih ne bi bilo.
grizli
03. 03. 2012 21.47
+3
Po eni strani pa Ljubljančanom, kolikor jih je še ostalo, skoraj privoščim še naslednja štiri leta samosmejočega župana.
justinijan
03. 03. 2012 21.52
+2
tudi jaz,naj ga kar imajo,naj dela škodo tistim ki so ga volili, ne pa celotni sloveniji.ljubljana me kar malo briga....
nekdo...
04. 03. 2012 16.53
+1
justinijan ampal volitve bomo plačali vsi in iz žepov vseh gre za propadle stožice
Tonček Balonček
01. 03. 2012 20.49
-7
JAz ne razumem slovenskega naroda, d aima na čelu vlade enega kriminalca, na čelu zmagovite stranke pa drugega! Kje so vrednote? menda niso spravljene v mariboski katedrali v tabebrnaklju?!
Dongjang1
01. 03. 2012 20.20
+16
Tale Zoki znova dokazuje kok je butast - če bi ostal poslanc bi imel imuniteto, zdej ga bodo kot župana pa po hitrem postopku strpal tja kamor spada
Tonček Balonček
01. 03. 2012 20.39
+4
t.i.g.r.
02. 03. 2012 13.09
-8
beli prodanci tih bodte raj k s tem samo kazete kasne ovce janezka ste.....pejte spat opice
Important notice
01. 03. 2012 14.47
+23
jeseni bodo predsedniške volitve in bo ZJ kanidiral, odstopil iz županskega stolčka ter ko bo pogorel na volitvah, spet kandidiral za župana .... Dolgcajt!
Thor-1st
01. 03. 2012 14.50
+16
srebrnibreg
01. 03. 2012 15.00
-15
Tonček Balonček
01. 03. 2012 20.39
-4
justinijan
03. 03. 2012 21.53
+2
srebrnibreg,saj se ve kdo ga je volil, škoda besed.
mamica55***
01. 03. 2012 13.57
+11
anti intelektualna baza bo volila jankovića! aja, pa razumniki !
prašek
01. 03. 2012 14.13
+6
No mamca , enkrat se pa strinjam s teboj !!
edvard.razman
01. 03. 2012 14.21
+12
Thor-1st
01. 03. 2012 14.33
+5
@mami55. Si mislila reči kvazirazumniki in kvazikulturniki.
Alojz Rajtmajer
02. 03. 2012 19.26
+2
Milan Koleznik
01. 03. 2012 13.33
+5
a se je odpovedal poslantvu,to je gotovo moral podpisati,drugače po moji logiki ne more kandidirat,ali je tako.
VOY
01. 03. 2012 12.00
+8
Zoki,kaj se pa to prav Milana tako kar čez noč odžagati.....ejga
YONSON
01. 03. 2012 13.29
+4
Verjetno je zoki slišal da so v Romuniji sprejeli lustracijski zakon
prašek
01. 03. 2012 11.54
-6
Tonček Kuclerjeva sicer ni v stranki SDS , vendar pa le-ta podpira njeno kandidaturo. Enako kot najbolj poštena krščanska stranka !!!
Tonček Balonček
01. 03. 2012 11.23
-8
Kuclerjeva ga bo porazila, on njej ne seže niti do kolen, vsi vemo, d gre za sposobno, pošteno in pridno gospo. Mi je župnik povedal! Res da ni JAnševa, ampak njej gre za vrednote, ima srce, to je pa najpomembneje! Če ne bo zmagala, bo MAjer spet napisal, d agre za manipulacijo in bomo pač imeli referendum!
Spetsnaz
01. 03. 2012 11.28
-1
Nje..Jankovic bo zmagal. Podporo ima v Murglah, Drazgosah, Fuzinah. Ce nebo zmagal, bo bela garda okupirala Ljubljano, uvedla verouk v sole in izgnala vse v trenirkah....
edvard.razman
01. 03. 2012 11.45
+2
minimalisch
01. 03. 2012 11.45
+6
tonček zakaj, če se piše o jankovičevi kandidaturi, takoj janšo omenjaš...a štekaš, da tle janša nima veze...patetično....
prašek
01. 03. 2012 11.52
-1
minimalisch Se strinjam s teboj !!! Janša že močno prednjači !
Tonček Balonček
01. 03. 2012 20.41
-2
Kako da ne, JAnkovićeva stranka je na volitvah zmagala, AJnša je pa premier, a štekaš povezavo, d agre JAnkovič nazaj na magistrat? Morda s evrne ob priliki JAnševega odhoda na prestajanje zaporne kazni, le kdo bi vedel! A štekaš?
vertex
01. 03. 2012 11.20
+6
odkar je zoki župan je v ljubljani čedalje bolj pogosta japonščina,angleščina in italijanščina; človek več ne ve, a je v new yorku ali tokiju
edvard.razman
01. 03. 2012 11.42
+6
Thor-1st
01. 03. 2012 14.35
+10
Ne vem jaz pa slišim samo jezike narodov nekdanje Jugoslavije.
Spetsnaz
01. 03. 2012 11.19
+29
Jankovic je sposoben ! On lahko most, ki je vreden en milijon € naredi za tri milijone €€ !!
Tonček Balonček
01. 03. 2012 11.24
-6
Janša alhko partije, kis o vredne 100 mio EUR, kupi za 300, celo brez vrat, koels in nadgradnje. Eni pač znajo!
Spetsnaz
01. 03. 2012 11.25
+7
chan.si
01. 03. 2012 11.13
+9
Ka nas je zajebo... Kako je lahko dobi že 3. mandat če imamo omejitev na 2?
janko.zoranovic
01. 03. 2012 11.11
-6
Večina Slovencev izbrala počitnice na Sejšelih Ja sem dao na drugi forum,sledeču ideju u nadi, da se vi na tome forumi strinjate-molim da ocenite, tako oni sa trenerkami i oni brez-če zmagamo bomo svima tistima brez tudi poklonili trenerku Ja predlagam, da ovi Slovenci izberejo Ljubljano za počitnice, saj jedino tu lahko v resnici zaužiju pravi obrok hrane, ob pljeskavic, čevapov in drugima značilnima ljubljanskim specialitetima, svirat če jim trubači iz Guče u trenerkama, sve na vižu podalpskih-svaki počitničar dobiče isto taku trenerku, kakvu nose »kleni Ljubljančani... Lep pozdrav,u ime budočeg Župana, njegov portparol Janko Zoran Ović
hcaine8
01. 03. 2012 11.12
+11
User416781
01. 03. 2012 11.16
+13
No zdaj vidite, kam to vse skupaj pelje...še malo pa bo v Ljubljani ta jezik domači jezik.
vertex
01. 03. 2012 11.16
+8
Tonček Balonček
01. 03. 2012 11.25
-1
grgl, kaj ne vdiš, da tisti poštenjak zgoraj pojma nima o srbščini in gre za MAjerjevega aparatčika!
janko.zoranovic
01. 03. 2012 16.53
Tonček Balonček, živiš v zmoti, tako kot sicer s svojim življenskim opusom, ki ga poiskušaš sestaviti v neke vrste mozaik in ga predstaviti skozi »ta«portal-zguba časa, zamudil si čase opismenjevanja...
janko.zoranovic
01. 03. 2012 16.54
+1
hcaine8, s tabo vedno, samo ne vem, če boš razumel(a)????
Jože Zaplati?
01. 03. 2012 11.03
-22
TAKO JANKOVIČ GREMO NAPREJ NE PREDAMO SE ENKRAT SO NAS NA LOPOVSKI NAČIN ZDAJ VEČ NE BO TAKO
RONDO25
01. 03. 2012 11.06
+9
Northwest
01. 03. 2012 11.12
+13
Zapufal bo celi rod ljudi,ki jih sedaj poznas in se tisti rod,ki jih bodo poznali tvoji vnuki.
sanchii.
01. 03. 2012 12.16
+6
Kako to misliš, na lopovski način? Vse je šlo po zakonih, še zelo dolgo se je vleklo, da je blo res vse korektno. Če niste zadovoljni z rezultati, hug a tree.
santamaura
01. 03. 2012 11.00
+12
Strici so mi povedali: Naš Pajo Patak dobo je nov zadatak