Slovenija

FOTO in VIDEO: Primc: Ta rezultat je zmaga za vse naše otroke. Lobnik: Vztrajali bomo pri svojih prizadevanjih

Ljubljana, 20. 12. 2015 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Primc je napovedal, da bodo pripravili predlog zakona, s katerim bi predlagali ureditev socialnih zadev za istospolno usmerjene partnerje. Janez Janša čestita "normalni Sloveniji". Lobnik iz nasprotnega tabora pa opozarja, da kdor je verjel, da bodo njegovi vnuki v nevarnosti, je nasedel lažem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo kvorum dosežen?
    00:57
    Iz 24UR: Bo kvorum dosežen?
  • Iz 24UR: Cenijo tradicionalne vrednote
    02:19
    Iz 24UR: Cenijo tradicionalne vrednote
  • Iz 24UR: Želita jokati od sreče
    02:05
    Iz 24UR: Želita jokati od sreče
  • Iz 24UR: Izidi predčasnega glasovanja
    01:15
    Iz 24UR: Izidi predčasnega glasovanja
  • Iz 24UR: V taboru nasprotnikov optimistični
    01:27
    Iz 24UR: V taboru nasprotnikov optimistični
  • Mesec: Slovenija bo naredila korak naprej
    00:56
    Mesec: Slovenija bo naredila korak naprej
  • Zevnikova: Tisti, ki ne verjamejo v čudeže, niso optimisti
    01:50
    Zevnikova: Tisti, ki ne verjamejo v čudeže, niso optimisti
V imenu Slovenske škofovske konference izražam zahvalo vsem državljanom in državljankam, ki so se na današnjem referendumu o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zavzeli za vrednoto družine in pravice otrok. Posebna zahvala gre vsem družinskim organizacijam in gibanjem v Sloveniji, ki so v javnosti tehtno predstavili argumente o neprimernosti redefinicije zakonske zveze in se zavzele za vrednoto družine. Obenem izražam zahvalo vsem vernikom in cerkvenim gibanjem za vso molitveno in duhovno podporo. Andrej Glavan, predsednik SŠK
V koaliciji Za otroke gre si želijo, da rezultata referenduma, na katerem je bila zavrnjena novela zakona o zakonski zvezi, nihče ne bi razumel kot poraz. "Ta rezultat je zmaga za vse naše otroke," je povedal Aleš Primc iz koalicije. Ob referendumskem uspehu je Primc napovedal udejstvovanje v politiki, tudi ustanovitve stranke ne izključuje.

Primc je izpostavil, da je rezultat referenduma pokazal, kako težko je doseči kvorum 20 odstotkov za zavrnitev zakona, pa čeprav je koalicija Za otroke gre ena največjih civilno-družbenih organizacij v državi. Zato se je odločil, da bo dejavnost, ki jo je doslej 15 let opravljal v civilni družbi, nadaljeval v politiki.

V prihodnjih tednih in mesecih bo Primc tako razmislil, na kakšen način se bo politično udejstvoval. Izkazalo se je namreč, da politika v Sloveniji "odloča o čisto vsem". Razmeroma visok kvorum pa tudi dokazuje, da "se želi civilni družbi popolnoma zapreti usta". V DZ bi morali po njegovem prepričanju priti ljudje, ki bodo odpravili ta "nesmiseln, nedemokratičen kvorum", da bo civilna družba dejansko lahko sogovornik oblasti.

Za zdaj bodo dejavnost sicer nadaljevali v okviru gibanja, ko se bodo bližale volitve, pa se bodo "odločili, kako naprej". "Gotovo bomo poskušali dobiti tudi mesto v državnem zboru," je napovedal Primc.

Primc se je zahvalil vsem, ki so se udeležili referenduma, zlasti tistim, ki so glasovali proti, pa tudi sodelavkam in sodelavcem. "Želimo si, da današnjega rezultata nihče ne bi razumel kot poraz," je dejal.

Ob tem je napovedal, da bodo v enem mesecu pripravili predlog zakona. Z njim bi predlagali ureditev socialnih zadev za istospolno usmerjene partnerje, seveda pa takšen predlog po njegovih besedah ne bo vključeval posvojitev otrok.

Sovoditeljica koalicije Metka Zevnik je spomnila, da je ob začetku kampanje dejala, da bo Slovenija "vstala, glasovala in obstala". "In to se je zgodilo," je poudarila. Zadovoljna je, da "smo zaščitili naše otroke in bomo še naprej srečni mame in očetje, stare mame in stari očetje".

Izid glasovanja je po njenih besedah za Slovenijo velike vrednosti. Uspeh pripisuje ljudem, s katerimi so bili v stiku in katerih strah in stisko so občutili v času kampanje. "Zelo smo se potrudili. Ljudje so bili z nami in hvaležna sem jim," je še dejala.

Zevnikova in Primc
Zevnikova in Primc FOTO: Aljoša Kravanja

Zavrnitev novele zakona o zakonski zvezi je po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak jasno sporočilo, da je družina v Sloveniji pomembna. "Da ščitimo pravice otrok, da se zavzemamo, da se status istospolno usmerjenih skupnosti primerno uredi, da pa vendarle želimo ohraniti družino kot najosnovnejše okolje za otroka," je poudarila Novakova.

Novakova je v prvem odzivu na rezultate referenduma dejala, da je zadovoljna. Zahvalila se je vsem Slovencem, ki so šli glasovat, tudi tistim, ki so glasovali drugače, kot je sama želela. To po njenem mnenju namreč pomeni, da volivci niso bili brezbrižni do tako pomembnega vprašanja.

Poudarila je še, da gre za poraz vlade, ki je v proceduri že imela zakon o ureditvi te problematike, ki ga je umaknila in podprla predlog ZL po skrajšanem postopku, kar po mnenju Novakove ni bilo prav. "Pričakujem, da bomo ta zakon v drugačni obliki kmalu ponovno obravnavali in vendarle dostojno uredili status istospolno usmerjenih parov," je še pojasnila predsednica NSi.

Zidanšek: Družina bo ostala vezno tkivo naše družbe

Moralni teolog Ivan Štuhec je po zavrnitvi izenačitve partnerskih skupnosti vesel, da je "zmagala zdrava pamet in zdrav čut".
"Neuradni končni izid referendumskega glasovanja me veseli, saj kaže, da so ljudje svojo državljansko dolžnost vzeli resno, prav tako in še pomembneje pa, da se bo pomen tradicionalne družine ohranil za prihodnje rodove," je ob objavi neuradnih rezultatov dejal predsednik SLS Marko Zidanšek.

"Ljudstvo se je danes po treh letih od zadnjega referenduma na to temo ponovno odločilo, da zaščiti pomen družine. Kot smo v SLS že predlagali, bo sedaj priložnost, da se vse pravice istospolnih parov uredijo v posebnem zakonu, medtem ko bo Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še naprej ohranjal pomembno vlogo matere in očeta v družini in postavljal otroke na prvo mesto," je še pojasnil Zidanšek, ki družino pojmuje kot osnovni gradnik in vezno tkivo družbe.

Predsednik SDS Janez Janša na Twitterju:

Predsednik sveta SDS France Cukjati zavrnitev novele zakona o zakonski zvezi pripisuje temu, "da so ljudje spoznali, da si ne pustijo rušiti vrednot, ki so večini svete, to so družina, očetovstvo in materinstvo". Upa, da je bil izid referenduma dovolj močan signal vladi, da podobnih rešitev v prihodnje ne bo predlagala.

Cukjati se je zahvalil koaliciji Za otroke gre, da ji je uspelo "brez sodelovanja osrednjih medijev" prepričati dovolj ljudi, da so glasovali proti noveli. Vesel je tudi, da je novelo zavrnil veliko višji odstotek ljudi, kot na referendumu leta 2012 družinski zakonik.

Kljub zavrnitvi novele Cukjati v prihodnosti pričakuje "marsikaj". "Ta vlada lahko isti zakon že čez eno leto da v ponovno proceduro in ga sprejme, sem pa prepričan, da je bil izid signal, da tako daleč v tej samovolji vendarle ne more iti," je dejal.

Sam ocenjuje, da položaj istospolnih že 10 let dovolj dobro ureja zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, na podlagi katerega je svojo partnersko skupnost registriralo že več kot 80 istospolnih parov. "Imajo urejene praktično vse stvari, ki zadevajo njihovo medsebojno življenje, če želijo kaj dopolniti, pa sem prvi za to, da se v skladu z njihovo željo to tudi naredi," je dejal. Dodal je, da so zakon že dvakrat skušali dopolniti glede na napotke ustavnega sodišča, vendar s tem niso uspeli.

V taboru ZA, ko so spoznali, da so znova ostali praznih rok. A napovedujejo, da se njihov boj nadaljuje.
V taboru ZA, ko so spoznali, da so znova ostali praznih rok. A napovedujejo, da se njihov boj nadaljuje. FOTO: Aljoša Kravanja

Lobnik: Ljudje so odločili tako, kot so čutili

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je pred časom napovedala, da bo ustavno izpodbijala vseh 70 zakonov, ki v neenakopraven položaj postavljajo istospolne pare. Glede tega Lobnik pravi, da je vsakršno dejanje dobrodošlo, saj bo nadaljevalo proces k popolni enakopravnosti.

Aktivist za pravice gejev Miha Lobnik po zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi napoveduje, da bodo vztrajali pri svojih prizadevanjih. "Ljudje so odločili tako, kot so čutili," pravi, a dodaja, da "živimo v družbi, ki je bila v zadnjih dveh mesecih s strani institucij, ki jim ljudje zaupajo, bombardirana z vrsto neresnic in laži". "Mnogi so se zavzeli za to, da bi imeli enako pravico do poroke, kot jo imajo vsi. To nekatere zelo moti, bali so se določenih posledic, govorili so o tem strahu, uspeli so zbrati določen kvorum," je dejal Lobnik.

Če bi se ljudje odločili na podlagi preverjenih dejstev in bi jasno povedali, da enakopravnosti ne želijo, bi morali s tem kot družba živeti, meni Lobnik. "Danes v Sloveniji nimajo problema geji in lezbijke. V Sloveniji ima danes problem večina. Tista večina, ki si želi enakopravno družbo," je dejal.

Sociologinja Milica Antič Gaber opozarja, da takega stanja ne bo mogoče vzdrževati prav dolgo, saj gre svet naprej in tudi Slovenija bo morala z njim.
Opozoril je, da je Slovenija država v EU, ki je za razliko od Irske - ta je je s podobno večino enakopravnost sprejela-, enakopravnost zavrnila. Kaj si bodo drugi mislili o tem, je po njegovem mnenju preuranjeno sklepati, vendar pa z izidi referenduma "pošiljamo v Evropo in v svet neke signale".

Poudaril je, da si za enakopravnost prizadeva že 20 let. "Mi živimo z ljudmi, ki so se prestrašili. Vemo, da kdor je verjel, da bodo njegovi vnuki v nevarnosti, je nasedel lažem. To bodo mnogi spoznali. Šli bomo kot družba skozi proces, ko bodo mnogi razočarani zaradi tega, kar se je zgodilo," je prepričan.

Pri svojih prizadevanjih bodo vztrajali tudi v prihodnje. "Na nas ostane, da še naprej razlagamo in pojasnjujemo, v vmesnem času pa iščemo možnosti zakonske rešitve za enakopravnost," je dejal. Prav tako bodo iskali sožitje v tem prostoru in poskušali "najti odgovor na to razklanost, ki je danes v slovenski družbi".

Violeta Tomić opozarja: To ni konec

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk: Zmagal je velik strah; o novem zakonu je prehitro govoriti

Poslanka stranke ZL Violeta Tomić po zavrnitvi novele zakona poudarja, da to ni konec, saj da bo tak zakon slej ali prej sprejet. "Gremo naprej, treba bo vztrajati. Človekove pravice so nekaj, za kar se bo treba neprestano boriti, niso nekaj, kar se tepta," je dejala v izjavi novinarjem.

"Človekovih pravic nam nihče ni podaril, vse so bile izborjene. Danes izgubljamo eno po eno. Tako delavske pravice kot pravice istospolnih," je prepričana poslanka.

Dokler se levo volilno telo po njenih besedah ne bo bolj zbudilo, bo to šlo tako naprej. Predvsem je treba po njenem mnenju začeti ljudem govoriti resnico. "Dokler pristajamo na to, da so izrečene take laži, kot so bile izrečene v tej kampanji, smo Slovenci v slabi koži," je ocenila in dodala, da je treba spregledati in slišati resnico, biti aktiven državljan ter iti na volitve.

Na vprašanje, ali bodo vložili nov zakon, je odgovorila, da bodo najprej razmislili.

Tabaković (SMC): Etapa v boju

Poslanec SMC Saša Tabaković ob padcu novele zakona o zakonski zvezi na referendumu pravi, da se bodo v stranki "še naprej borili za družbo, ki vključuje in ne izključuje". Opozarja, da so bile vse človekove pravice priborjene s časom, zato tudi današnji referendum razume kot eno etapo v tem boju. "Zato tega dneva ne bi označil kot preveč žalostnega ali tragičnega. Mislim, da je za neke določene družbene spremembe v prihodnosti še vedno čas," je dejal v izjavi za medije ob prihodu v štab kampanje Čas je ZA.

Tabaković, se ne strinja s kritikami, da je bil SMC premalo aktiven v referendumski kampanji. Kot pravi, so se odločili za svojo kampanjo, ki je bila po njegovem mnenju zelo korektna in transparentna, prav tako so imeli po Sloveniji več dogodkov in so nagovarjali lokalno okolje.

V taboru ZA po razglasitvi izidov:

V Amnesty International Slovenije so razžaloščeni, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na referendumu ni bila potrjena. "Obžalujemo, da zadostno število volivk in volivcev ni podprlo porok za vse ter s tem enakost, enakopravnost in odpravo diskriminacije istospolnih parov," so sporočili in se ob tem zahvalili vsem, ki so glasovali ZA, saj so se s tem postavili na stran širjenja obsega državljanskih pravic.

"13 evropskih držav je že uzakonilo istospolne poroke. Istospolnim parom je treba omogočiti sklepanje zakonske zveze, da bi lahko v celoti uživali človekove pravice brez diskriminacije – tako kot pari nasprotnega spola. Novela zakona je odpravljala diskriminacijo istospolno usmerjenih parov. Nobenega objektivnega razloga ni, da bi se jim odrekalo sklenitev civilne zakonske zveze," so še dejali.

DeSUS: Korak nazaj

V DeSUS ob zavrnitvi novele zakona na referendumu obžalujejo, da se Slovenci "še niso odločili za enakopravnost". Zdi se jim, da je rezultat, ki pa ga je treba spoštovati, korak nazaj. A se bo to vprašanje zagotovo še odprlo, je napovedala predstavnica za odnose z javnostmi DeSUS Nina Stankovič. "Čez eno leto se bo verjetno spet vse ponovno začelo," še ocenjujejo v stranki DeSUS, ki je bila sicer o sami vsebini zakona neenotna.

SD: Boj za pravice se mora nadaljevati

Glavni tajnik SD Dejan Levanič ocenjuje, da težava v družbi še vedno ostaja, zato se mora boj za pravice nadaljevati. Po njegovem mnenju je treba doseči kompromis v družbi, ki bo vsem zagotavljal enake pravice. Ob tem je napovedal nov predlog zakona. Kot je napovedal Levanič, bodo prej ali slej spet predlagali zakon in poskušali v družbi doseči enakopravnost za vse.

Koalicijska SD je sicer v DZ podprla novelo zakona, s katero so poskušali spremeniti definicijo zakonske zveze in tako istospolne zveze izenačiti s heterospolnimi. Takšen poskus so državljani na referendumu zavrnili že drugič.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3