Slovenija

'Gneči se ne bomo izognili'

Ljubljana, 04. 10. 2007 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Noben mejni prehod, nobena cesta ne more ''požreti'' dodatnih 20.000 potnikov v enem dnevu, pojasnjuje Mate.

Mate je dejal, da je gneča pred praznikom neizogibna.
Mate je dejal, da je gneča pred praznikom neizogibna. FOTO: POP TV
Ob izpolnjevanju pogojev bo devet novink iz širitve leta 2004 - razen Cipra - nadzor na notranjih kopenskih in morskih mejah EU odpravilo decembra, nadzor na zračnih mejah pa nato z menjavo letalskih voznih redov marca prihodnje leto.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je v odzivu na napoved portugalskega predsedstva EU, da bodo kandidatke, med njimi tudi Slovenija, v schengen vstopile 21. in 22. decembra, dejal, da se gnečam na mejah pred novoletnimi prazniki popolnoma ne bomo mogli nikoli izogniti. Slovenija pa bo schengenski informacijski sistem (SIS), ki mu nekateri pripisujejo krivdo za poletne zastoje na slovenskih mejah, konec leta uporabljala ne glede na datum širitve schengna, je dejal.

"SIS je le novo orodje, ki ga bomo uporabljali ne glede ne datum širitve schengenskega območja, saj se je izkazal za zelo učinkovit instrument," je poudaril Mate in koristnost SIS ponazoril z dejstvom, da je imela Slovenija v prvih treh dneh uporabe SIS - ta je stekla z začetkom septembra - v sistemu kar 83 zadetkov. Pri tem je šlo tako za osebe, ki jim je bil preprečen vstop v Slovenijo kot za odkritje ukradenih vozil, je pojasnil Mate.

Na vprašanje, ali bi se lahko morebitnim predprazničnim gnečam na mejah konec leta kljub uporabi SIS izognili, je odgovoril nikalno in dodal, da "noben mejni prehod, nobena cesta ni skoncipirana za pritok dodatnih 20 ali 30 tisoč potnikov v enem dnevu". S tem pojavom se po njegovih besedah pred prazniki konec leta srečujejo tudi druge evropske države. "Kolone, ki pridejo v takšnem obsegu na slovensko mejo, so pred tem na cestah tudi v Avstriji in Italiji," je dodal minister.

Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je potrdil odlično pripravljenost Slovenije na vstop v schengen in izrazil prepričanje, da bo država članica območja pred božičem. Ob tem je zavrnil namige, da kateri od devetih držav kandidatk za schengen v območje zaradi pomanjkljive pripravljenosti ne bo uspelo vstopiti še v tem letu. "Vse kandidatke so zelo resno vzele ta izziv in so dobro pripravljene," je zatrdil Frattini.

Kljub temu je zagotovil, da bo policija storila vse, da bi prehod meja v tem času potekal kar se da tekoče. Med Slovenijo in Hrvaško že potekajo pogovori in priprave, da bi delo na obeh straneh meje potekalo brez zastojev, med možnimi rešitvami v izogib gnečam pa je Mate navedel preusmerjanje potnikov na manj obremenjene prehode. Pri tem je vsem potnikom, ki še nimajo strojno berljivih potnih listov, minister svetoval, naj potne liste zamenjajo, saj s takšnimi potnimi listi prehod meje poteka veliko hitreje. Policistom namreč v takšnem primeru v SIS ni potrebno ročno vnašati določenih podatkov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
04. 10. 2007 19.06
Dvomim, da še kateri Slovenec nima strojno berljivega potnega lista...