Slovenija

Preprečite zaslužek goljufom: ste vedeli, da lahko podatek o prevoženih kilometrih dobite na spletu?

Ljubljana, 28. 10. 2016 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
135

Pri nakupu rabljenega vozila je podatek o prevoženih kilometrih eden ključnih. Prodajalci, ki so prevrtavali kilometre, so lahko s prevaro dobro zaslužili, k sreči pa je takšnih goljufij zadnja leta vedno manj. Največ so k temu pripomogli proizvajalci vozil, ki so otežili delo goljufom, nekaj pa zakonodaja.

Pred dnevi je na družbenih omrežjih zaokrožila slika dveh oglasov, ki prodajata isti avto, se pa podatki o letniku vozila in prevoženih kilometrih precej razlikujejo (kar za 100.000 kilometrov). Mnogi opozarjajo, da gre še za eno prevaro s prevrtenimi kilometri in da naj bodoči kupci nikar ne nasedajo takšnim goljufom. Oglas, na katerem je imelo vozilo dobrih 100.000 kilometrov manj, je že popravljen, zato je možno, da je šlo za napako, pa vendar, slab priokus po goljufiji ostaja. 

Preverili smo, ali je vozil s prevrtenimi kilometri zadnja leta več oziroma manj. Kako daleč smo uredili zakonodajo na tem področju in kako se lahko bodoči kupec zaščiti pred takšnimi goljufijami.

Pri nakupu rabljenega vozila preverite podatke zadnjega tehničnega pregleda, za podatke prosite tudi na pooblaščenem servisu, servisni knjigi pa nikar ne zaupajte preveč, saj se da lažne servisne knjige kupiti za drobiž.
Pri nakupu rabljenega vozila preverite podatke zadnjega tehničnega pregleda, za podatke prosite tudi na pooblaščenem servisu, servisni knjigi pa nikar ne zaupajte preveč, saj se da lažne servisne knjige kupiti za drobiž. FOTO: Thinkstock

Število kilometrov eden ključnih dejavnikov nakupa

Dejstvo je, da kupci nakup rabljenega avtomobila pogojujejo tudi s številom prevoženih kilometrov. Manj kilometrov na števcu praviloma dvigne ceno vozila, zato se nekateri prodajalci odločijo za goljufijo in prevrtijo števce. Avto naenkrat postane mamlivejši za nakup, prodajalci pa v denarnice pospravijo tudi po tisoč evrov več, kot bi jih sicer.

Takšna goljufija, ki tehnično niti ni zelo zahtevna, takšen poseg prodajalca tudi ne stane veliko, pa lahko na drugi strani kupca močno udari po žepu. Podatek o dejanskem številu prevoženih kilometrov je namreč zelo pomemben, saj je s količino prevoženih kilometrov povezana obraba vozila.

Kako se torej zaščititi, da ne boste kupili mačka v žaklju?

Prakso goljufanja z avtomobilskimi števci je težko izkoreniniti, opozarjajo številni, a na AMZS ocenjujejo, da je vozil s prevrtenimi kilometri zadnja leta vse manj. K temu je zagotovo prispevala zakonska ureditev tega področja. "Na podlagi pravilnika o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil je treba na obrazec zapisnika o tehničnem pregledu vpisati tudi število prevoženih kilometrov na števcu (ta pravilnik se je začel uporabljati decembra 2013, v AMZS pa smo prakso beleženja prevoženih kilometrov uvedli že prej). Dodatno pa so k temu pripomogle tudi servisne mreže, ki ob servisu vozila prav tako beležijo stanje prevoženih kilometrov," še pojasnjujejo na AMZS.

Podatki o zgodovini vozila so javno dostopni vsem

To sicer ne pomeni, da vozil s prevrtenimi kilometri ni več v prodaji pri nas, pač pa to pomeni zgolj, da obstajajo različni mehanizmi in načini, da preverite zgodovino vozila. Če želite preveriti podatke o zabeleženih kilometrih, lahko to naredite na naslednji povezavi. Gre za javne evidence, ki so dostopne vsem, potrebujete le registrsko številko vozila ter številko prometnega dovoljenja. Podobne evidence za rabljena vozila pa obstajajo tudi v tujini.

Primer izpisa iz evidence registriranih vozil, kjer boste lahko preverili tudi podatek o prevoženih kilometrih. Žal, le za zadnji tehnični pregled.
Primer izpisa iz evidence registriranih vozil, kjer boste lahko preverili tudi podatek o prevoženih kilometrih. Žal, le za zadnji tehnični pregled. FOTO:

Slabost te evidence je, da vam razkrije zgolj podatke zadnjega tehničnega pregleda, mnogi pa opozarjajo, da je moteče tudi, ker je potrebno poleg registrske številke poznati tudi številko prometnega dovoljenja, da lahko sploh dostopate do vseh podatkov. Pa vendar, tisti prodajalec, ki nima kaj skrivati, vam bo posredoval tudi številko prometne. V nasprotnem primeru vam je lahko hitro jasno, da ni vse transparentno.

Tisti najbolj naivni bodo vedno nasedli

Kljub temu da je obvezno vpisovanje prevoženih kilometrov ob vsakem tehničnem pregledu, pa tudi servisne mreže dosledno vpisujejo prevožene kilometre ob vsakem servisu vozila, pa se še vedno dogaja, da marsikdo nasede in kupi rabljeno vozilo s prevrtenimi kilometri. Največji razlog je zagotovo velika naivnost kupca, pred katero svarijo tudi na tržnem inšpektoratu, saj pogosto obravnavajo primere, ko se kupci ne pozanimajo dovolj o vozilu, ki ga kupujejo, ko enostavno spregledajo določene 'za las privlečene' podatke, ker so zaslepljeni z ugodno ceno, žal pa iz izkušenj ugotavljajo tudi, da kupec rabljenega vozila pred nakupom ni pripravljen opraviti strokovnega pregleda vozila, ker mu je žal denarja zanj, čeprav je znesek le-tega glede na celotno kupnino vozila zanemarljiv.

Drugi razlog, da prevaranti še vedno to počnejo, pa je v nekaznovanosti tega početja. Namreč, še vedno nimamo sprejete zakonodaje, ki bi kriminalizirala vrtenje števcev, je pa ta v pripravi, zagotavljajo na pristojnem ministrstvu za infrastrukturo.

Ne zakonodaja, še najbolj so na prste goljufom stopili proizvajalci vozil

Mednarodno avtomobilsko združenje FIA že vrsto let opozarja na zlorabe pri uvozu rabljenih vozil. Namreč, mnogo vozil, ki jih uvozimo iz tujine, se nenadoma pomladi. Na AMZS opozarjajo, da obstajajo podobne evidence, kot jih imamo pri nas, tudi v drugih državah EU. Zato je pomembno, da preverimo podatke tudi v državi izvoza. Hkrati pa FIA opozarja proizvajalce avtomobilov, da naredijo vse, da bodo zelo otežili elektronski dostop do merilnika.

Kot smo že omenili, na AMZS ocenjujejo, da je prevar manj, a smo še vedno daleč od tega, da jih izkoreninimo. Veliko je naredila zakonodaja, ki predvideva spremljanje podatkov o prevoženih kilometrih na obveznih tehničnih pregledih, največ pa kar sami proizvajalci vozil. Ti se z napredno tehnologijo trudijo prevarantom otežiti postopke poneverb. "Ker je v novejših avtomobilih vse več elektronskih krmilnikov, prevrtavanje kilometrov ni več tako enostavno, kot je bilo v preteklosti. Na to so pozorni tudi proizvajalci avtomobilov, saj so njihovi garancijski pogoji povezani s številom prevoženih kilometrov, prav tako pa je to pomembno z vidika njihovega ugleda," pojasnjujejo na AMZS.

A dokler bo zaslužek in dokler bo dovolj naivnih kupcev, bodo tudi prevare.

Kaj lahko naredite sami?

Poleg preverjanja podatkov v javno dostopnih evidencah in v servisnih knjigah, lahko obrabljenost delov avtomobila preverite pri izkušenem mehaniku, ki bo prepoznal znake prevar in preveril, ali se podatki v računalniku vozila ujemajo s tistimi na kontrolni plošči.

Kot opozarjajo na tržnem inšpektoratu, je veliko kupcev rabljenih vozil šele po nakupu vozilo peljalo na pooblaščeni servis ali na AMZS, kjer so nato ugotovili, da je bilo vozilo poškodovano ali da drugi elementi vozila niso brezhibni, čeprav je trgovec obljubljal ravno nasprotno. Zato vsem kupcem rabljenih vozil svetujejo, da se pregled rabljenega vozila pri pooblaščenem serviserju opravi pred nakupom, saj je strošek takšnega pregleda zanemarljiv v primerjavi s ceno vozila. Prav tako pri pooblaščenih servisih nekaterih blagovnih znamk vozil dobite vpogled v servisne posege za vsa vozila servisirana v EU.

Takšne preglede opravljajo tudi v AMZS. Na pregledu ocenijo tehnično stanje vozila. Pregled pred nakupom ali prodajo vsebuje pregled vseh avtomobilskih sklopov, in sicer karoserija, podvozje, nadvozje, notranjost, hladilni, električni in zavorni sistem, motor in krmiljenje motorja, krmiljenje, vzmetenje, prenos moči, kolesa in pnevmatike. Delajo tudi podroben pregled, ki poleg že navedenega zajema še pregled dokumentacije vozila, klimatske naprave in testno vožnjo. Cena takšnega pregleda je dobrih 100 evrov (za člane AMZS 90,59 evrov), podrobnejši pregled vozila pred nakupom pa skoraj 182 evrov (za člane AMZS 163,79 evrov).

Pregled rabljenega vozila pred nakupom vas lahko reši številnih stroškov.
Pregled rabljenega vozila pred nakupom vas lahko reši številnih stroškov. FOTO: Thinkstock

Nasedli ste. Kaj zdaj?

Po pojasnilih tržnega inšpektorata ima potrošnik v enem letu od nakupa rabljenega vozila možnost uveljavljati t.i. stvarno napako, "ker vozilo nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane". Pri tem je pomembno, da je na računu, pogodbi ali garancijskem listu vpisano tudi stanje kilometrov kot ga je prikazoval števec ob nakupu oziroma prevzemu vozila. Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o stvarni napaki, lahko od prodajalca zahteva odpravo napake ali vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako, zamenjavo blaga z brezhibnim ali vrnitev plačanega zneska, še pojasnjujejo na inšpektoratu.

Če inšpektor ugotovi, da prodajalec vrtenje kilometrov izvede pri več vozilih, potem gre v takšnih primerih za nepošteno poslovno prakso in s tem kršitev zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, kjer je predpisana kazen za pravno osebo in samostojnega podjetnika od 3.000 do 40.000 evrov. "Pri tem je potrebno opozoriti, da lahko govorimo o nepošteni poslovni praksi, če dejansko gre za prakso - način delovanja določenega podjetja, ki vpliva na večje število vozil (en primer še ne pomeni nepoštene poslovne prakse)," še navajajo na inšpektoratu.

Ponekod visoke kazni, pri nas zakonodajo še sprejemamo

Na vprašanje pristojnemu ministrstvu za infrastrukturo, kako in kdaj bo Slovenija kazensko preganjala manipulacije števca, so pojasnili, da so kazenske sankcije predlagane v novem predlogu zakona o motornih vozilih, ki je trenutno v javni razpravi in medresorskem usklajevanju. Ureditev tega področja od nas že dlje časa zahteva Bruselj, saj so druge države članice EU že poskrbele za kriminalizacijo vrtenja števcev, poskrbele pa so tako za učinkovit nadzor kot tudi kazni.

V Belgiji je tako že skoraj 15 let srogo prepovedano vsakršno poseganje v merilnik kilometrov, za to dejanje pa so predpisane visoke kazni. S tem so dosegli, da se je delež vozil s prevrtenimi števci v nekaj letih zmanjšal na manj kot odstotek. Žal se pri nas večino primerov kazensko preganja šele, ko kupec naznani policiji goljufijo pri nakupu vozila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
07. 02. 2021 09.23
+1
ZA PISNE NAPAKE NE ODGOVARJAMO,potem ti je vse jasno,to je prevara,ki se vidi z lune.
5kitajc
26. 08. 2018 16.59
+0
Nas je ogoljufal tudi prodajalec novega počitniškega vozila v Celju in sicer Hobby počitniške prikolice katero smo kupili v Freedom centru Celje. Prodal nam jo je z zamolčano tovarniško napako na strehi, ter tudi s počeno streho. kasneje smo ugotovili, da je celo tehnično ne ustrezna in s lažno tovarniško garancijo. Inšpekcija v Celju mu je dala samo opomin. Sedaj pa imamo težave saj ga na noben način ne moremo videti na sodišču. Plačati smo morali sodišču celo 150 €, da ga bo iskal pooblaščeni vročevalec. Mnenja smo, da je v Celju mafija, katera vse to dovoljuje. Zato previdnost na tem koncu Slovenije ni odveč !
Lidija Razgorsek
29. 10. 2016 09.16
Tko pac je pr nas
razor_
29. 10. 2016 08.27
Sploh ne gre preverit
Draža
28. 10. 2016 21.10
+14
Slovenske avtohiše z rabljenimi avti,največji nateg,izogibajte se jih,kupujte samo od fizične osebe,kjer se vidi uradno da je 1.lastnik.
razor_
29. 10. 2016 08.14
-2
Problem fizičnae osebe je vse v gotovini. eni ne morejo zato gredo na kredit ali leasing
Madeni
28. 10. 2016 20.47
+9
Papir vse prenese on vsakemu tujemu avtu 200 000 kilometrov odnese, ali mislijo ti Slovenceljni da Nemci poceni stare avte prodajajo zlizan do konca ampak za Balkan kar Slovenci so je v redu..
Draža
28. 10. 2016 20.33
+13
Avtohiša uvozi avte iz Francije,od taxistov,rentacar-jev,prevrtijo,potem za vse napišejo 1.lastnik.
Mirii
29. 10. 2016 08.56
+2
to se nebi smelo več dogajat, take trgovce, goljufe bo potrebno prijavit organom...pa da vidimo....
Hajni
28. 10. 2016 20.01
+6
To komu sploh dela? Meni za oba avta, ki sta že več let registrirana, napiše podatkov nismo našli...
razor_
29. 10. 2016 08.27
+1
piu
28. 10. 2016 19.12
+3
To, da ni zakona je kar visoka etika in morala...... Sicer pa, če kupiš avto iz uvoza pri slovenskem dilerju se zgodi, da je ta samo prevzel avto od posredniki, ki ima firmo v tujini in je praviloma južni brat (ni Slovenec).... Ta firma. ki je z sedežem v tujini odkupi avto v tujini, ga pripravi za balkanski trg (km in vse ostalo) ter ga preda slovenskemu dilerju, ki ga nato proda.........
piu
28. 10. 2016 19.14
+2
Odgovornost za predelan avto tako ni možno obesiti avto-hiši, ki je prodala avto....... Posrednika iz tujini je pa nemogoče izslediti....
Mirii
29. 10. 2016 09.02
+1
red se mora naredit tukaj že enkrat ... vse prijavljat, , vsak avto, ki ga bom še kupil pri nas, obvezno peljem na strokovni pregled, pa da vidimo.
Samir Ahmetovi?
28. 10. 2016 19.04
+8
AVTOHIŠE SO POVEZANE Z RAZNIMI PREPRODAJALCI AVTOMOBILOV KUPUJEJO AVTE OD LASTNIKOV,PONAVADI POKLIČE PREPRODAJALCE TI PRIDEJO ZBIJEJO TI CENO ČE GRE STARO ZA NOVO POL PA PREVRTIJO ŠTEVEC NAZAJ PO PAR TISOČ KILOMETROV IN DOBIČEK SI RAZDELIJO PO LJUBLJANI SE TO DELA SKORAJ V VSAKI AVTOHIŠI
jazizola
28. 10. 2016 18.46
+3
Pred leti sem kupil rabljenega C5 , uvoženega iz Belgije. Star je bil 2 leti in z prevoženimi 140 t km. Brez vsakega problema sem naredil v treh letih še 240 t km. Zgoddovina vozila je bila znana in sem jo dobil zraven vozila. Će poznaš firmooz. prodajalcam je stvar zelo hitro jasna in ne vem zakaj bi moralkupovati nove avtomobile. Res pa je, da je danes še vedno dosti preprodajalcev ala firma Prevara d.o.o. in jih je potrebno ignorirati, saj od drugih izveš kakšni so.
jaka
28. 10. 2016 19.35
+10
seveda, ti si kupil avto star dve leti in je imel 140000 kilometrov. Kaj pa praviš na to, da da sem kupoval avtomobil, cenovni razred 4000€ in VSI avti v tej avtohiši so imeli prevoženo 173000 kilometrov??? Ali mislite, da so po Evropi iskali avte, ki imajo NATANKO 173000 kilometrov zgodovine???
Naveli?anec
28. 10. 2016 18.30
+9
Pravkar kupujem rabljen avto in lahko povem da so ljudje in avtohiše pravi nateguni. Avto je imel zametke rje po celotni karoseriji, pa tud odškrcjen lak ter prebarvan z lakom za nohte, pa mi je prodajalec rekel da je pleh popolnoma zdrav, da saj lahko vidim kak je dober. Sem se samo obrnu in šov stran...
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 10. 2016 18.43
+3
Že sam lastnik je odraz stanja vozila.... Če je mulc je verjetno mašina navijana do rdečega, podvozje pa uničeno..... Če je ˝ta temni˝ je avto najbrž sestavljen iz delov karamboliranih ali ukradenih itd..... Najbolje je kupiti avto od mlade družine, mlade mamice, ki prodaja avto za nakup enoprostorca.... Avtohiše in razni s.p.jevci so pa itak največji nateguni...
cvekalo
28. 10. 2016 18.55
+11
Sem vzel staro za novo, in ga je avtohiša reklamirala kot garažiranega. Avto pa je videl garažo samo v nakupovalnem središču.
cvekalo
28. 10. 2016 18.56
+7
Samir Ahmetovi?
28. 10. 2016 19.05
+5
kemuri
28. 10. 2016 18.24
+21
Najbolj smešni so tisti ki kupujejo avtomobile z Italije, Nemčije, Belgije, Francije in verjamejo da vse štima s temi avti, ponavadi so brez servisnih knjig avtomobili s prevrtenimi kilometri, tisti ki pa imajo elektronske servisne knjige, pa so bili 95 % karambolirani, tega pa ne moreš preverit nikjer. Ljudje Božji, poglejte si avtomobile v Nemčiji, isti letnik, isto prevoženih kilometrov, ista znamka, model, cena je tam ponavadi višja kot pri nas, plus tega imaš še stroške s prevozom tega avta in še zaslužit misliš..tu ni logike..edina logika je da ta ki uvaža avtomobile s tujine, kupi avto s 500.000 prevoženimi kilometri, jih zbije na 150.000, kupi ga pod ceno, pri nas ga proda za normalno cena in na avtu zasluži nekaj tisoč €, ti pa kupiš mačka v žaklju, glavno da ima BMW- ja ali pa Mercedesa..da ne govorim o karamboliranih avtih, ki jih vozijo k nam, videl na lastne oči v eni od prodajaln rabljenih avtomobilov na Ptuju, ki jih potem mehaniki in kleparji popravljajo, prodajajo jih pa kot brezhibne pač navadnim smrtnikom. Tu karambolirane avte razstavljajo in jih sestavijo, z dveh, treh, v enega.. Grdo, sramota za državo da ni nobenega nadzora na preprodajo takšnih avtomobilov. Ljudje, raje si kupite novega Clia, Golga, Megana, Corollo..pa vsaj veš kaj si kupil in da bo avto v takšnem stanju, kot si ga ustvariš sam..ne pa da kupujete nek lažen glamur, sklumpan z Nemčije, potem pa čez pol leta nimate več denarja za popravila.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 10. 2016 18.38
+9
KVADEJ
28. 10. 2016 17.42
-7
oooo zdj bojo pa kupci še večji geniji in znalci. NE PIŠTE TAKIH BEDARIJ ker kilometri ne igrajo nobene uloge!!! Če je auto vožen na relacije pa ma 250000 km je u bolšem stanju kokr 100000 mestne vožnje. Ostalo je pa problem. Kako se avto obnaša na cesti, na koliko km so servisi delani, in še par stvatri kar je bl pomenbno kokr prevoženi!!!
Naveli?anec
28. 10. 2016 18.21
+1
Ja seveda. Tistih preteranih gar nebi kupil nikakor. Važno je kak je voznik, definitivno je pa boljši avto ki je prevožen manj (v primeru dobrega in skrbnega lastnika). Tiste nemške drože ki so uvožene iz Nemčije pa naj jih kr majo.
kemuri
28. 10. 2016 18.27
+8
Ti nimaš preveč visok IQ, ali pa sam dilaš avte z zbitimi kilometri..avto z 250.000 kilometri, je zdelan do amena, sklopka, zavore, izpušni sistem, dize, črpalka goriva itd..itd..kupiš ta avto z realnimi 250.000 kilometri, prodajo ti ga pa z narejenimi, kot 90.000 pa si še veselo misliš da ti 50-60 tisoč kilometrov ni treba na veliki servis..pol si ga šele nahebal..
KVADEJ
28. 10. 2016 18.58
+6
ti pa maš visok IQ vidm. Če se dnevno avto pele 100km v visoki prestavi na avtocesti ne trpi NIČ. Za to so iz nemčije uvoženi avtomobili z realnimi kilometri daleč najbolši uvoženi. Če pa delaš kratke relacije pa semaforji se pomoje mal prej unič sklopka pa vstrajnik pa amortizerji pa bremze diski... ane??? IQ
kemuri
28. 10. 2016 19.48
+4
Določeni deli avta se izrabijo s kilometrino, bimbo, pa če narediš te kilometre v enem letu ali v petih..ali tebi denimo ene gume zdržijo 180.000 kilometrov ?
komunjara 1
28. 10. 2016 17.20
+4
Hm jaz bi raje ko kilometre čas vrtel nazaj...... Moj 15let star korejec z 180.000km pa še kar gre....mal ga lubadar načenja po blatnikih obese komplet zadnje zavore so obnovljene prva sklopka motor pa tok tok da potrkam .... Servise delam sam doma knjižice servisne pa še videl nisem....aha kupljen je rabljen 2 leti star
KungFuPanda
28. 10. 2016 16.52
+10
Jaz paa sem bil že nategnjen. Ni šlo za kilometre, ampak za napako, ki se je izkazala šele po dveh mesecih vožnje in me je stala 2 jurja na leto (težava s šobami). Zato zdaj raje kupim nov avto z garancijo. Ko ga bom prodajal, se s prevrtavanjem kilometrov ne mislim zafrkavat. Avto bo kakšen bo, redno servisiran, vzemi ali pusti.
kemuri
28. 10. 2016 18.29
+4
Eako se je meni zgodilo z lopovom z Vranskega. Jaz sem tudi kupil nov avto, starega pa kupim zgolj še za jurja, kot drugi avto, pa kako dolgo gre, gre...
Ramzess
28. 10. 2016 16.47
+5
Kako pa proizvajalec ve koliko prevoženih kilometrov ima sedaj nek avto, prodan že pred desetletjem, ... ali proizvajalci ves čas spremljajo 'svoje' avte, ... glede na današnjo tehniko je vse mogoče.
marcpazz
28. 10. 2016 16.37
+6
Pred kakim letom sem imel manjšo nesrečo z VW Passat. Odločil sem se ga prodati na avto.net. Še preden sem do konca objavil oglas so začeli zvoniti telefoni. Ker se mi je mudilo ven, sem dokončal oglas in šibal. Potem pa se mi je skoraj zmešalo, ker niso nehali klicat, oglasa pa nisem mogel umakniti. Do večera me je poklicalo 27 različnih tipov. Po naglasu sodeč so bili v glavnem štajerci in nekaj južnih bratov. Tako so se zaljubili v oglas, da so bili nekateri pripravljeni plačati tudi 200 € več, kot sem nastavil v oglasu ???
mita1
28. 10. 2016 16.07
+18
Kliknil sem na ponujeno povezavo in ugotovil da nas nategujete. Ni prvič.
JohnSmith000001
28. 10. 2016 16.02
+4
meni je poglavitno da je bil servisiran ustrezno z navodili proizvajalca. Se pravi osnovno kot je menjava olja, osnovnih obravnih delov, dobri diski in ploščice, tekoče delovanje motorja itd... Sam servisiram svojega na vsake 20.000 ali na vsako leto tako kot je priporočeno in dela kot švicarska urca. Seveda je japonec! ;)
RedLine
28. 10. 2016 16.12
+4
deformero
28. 10. 2016 16.35
+4
John_Gotti
28. 10. 2016 16.36
+6
Vsak avto gre, ce ga redno servisiras.... Delam redne servise na 15 jurjev in avto gre BP letnik 2010 in jih ze imam 315000 km je pa res da se po autobahnu vozim vsak dan vec kot 100 km v eno smer...