Slovenija

Golob: 'Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra.' V sindikatu zgroženi

Ljubljana, 04. 03. 2024 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik vlade Robert Golob je na seji DZ predstavnike sindikata Fides ponovno pozval k zamrznitvi zdravniške stavke in da so vsi sindikati razen Fidesa razumeli, da bodo morali implementacijo plačne reforme zaradi poplavne obnove zamakniti. "Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu," je še dejal Golob in Fides obtožil, da je paciente vzel za talce. V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov so nad izjavami Goloba zgroženi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Fides zaradi odloka na ustavno sodišče
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Fides zaradi odloka na ustavno sodišče
  • Iz 24UR ZVEČER: Golobove obtožbe Fidesa niso presenetile
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: Golobove obtožbe Fidesa niso presenetile
  • Iz 24UR: Fides ocenjuje, da je odlok nezakonit
    03:39
    Iz 24UR: Fides ocenjuje, da je odlok nezakonit
  • Iz 24UR: Zamik nove plačne lestvice zaradi poplav
    03:22
    Iz 24UR: Zamik nove plačne lestvice zaradi poplav
  • Iz SVETA: 8. teden zdravniške stavke
    04:32
    Iz SVETA: 8. teden zdravniške stavke

Golob je na seji DZ odgovarjal na poslanska vprašanja o tem, kako bo vlada ukrepala v zvezi z zdravniško stavko. Dejal je, da je prejšnji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan s sindikatom januarja lani res podpisal sporazum o rešitvi stavkovnih zahtev. Ob tem je poudaril, da je Slovenija avgusta lani "doživela največjo naravno katastrofo v svoji zgodovini", zato so vse sindikate obvestili o zamiku javne plačne reforme na 1. januar 2025. "Vsi sindikati razen Fidesa, 45 jih je v javnem sektorju, so razumeli, da je treba implementacijo plačne reforme zamakniti. Fides tega ne razume, noče razumeti, raje vzame za talce paciente, najšibkejše, najranljivejše, celo invalide. Ne zanima jih nič drugega, razen kako izbojevati boljše finančne pogoje zase," je dejal Golob.

Predsednik vlade je še dejal, da lahko plačna nesorazmerja v javnem zdravstvenem sistemu rešujejo samo na stebrnih pogajanjih, na katerih bo tudi drugo zdravstveno osebje. "Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu, vsi si zaslužijo boljše pogoje in boljše plače. Vsi bodo to dobili naenkrat in ne posamezna skupina hitreje," je dejal.

 "Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu, vsi si zaslužijo boljše pogoje in boljše plače," je dejal Golob.
"Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu, vsi si zaslužijo boljše pogoje in boljše plače," je dejal Golob. FOTO: Bobo

Omenil je še, da je stavka zdravnikov posledica dviga plač mladim zdravnikom. "Točno ta zgodba vam pove, da ne moremo reševati plačnih nesorazmerij v zdravstvenem sistemu ločeno za posamezne skupine, ker se bo vedno našla skupina, ki bo ugotavljala, da je ostala zadaj," je dejal.

Golob: Agonije pacientov ne povzroča vlada, ampak Fides

Izpostavil je, da se je večkrat sestal s predstavniki Fidesa, ki so zavrnili vse predloge vlade. Omenil je, da je dobil novo zaprosilo za sestanek s Fidesom, in potrdil, da se bo v torek s sindikatom ponovno sestal. "Za kakršne koli dodatne ukrepe bo najprej treba stavko zamrzniti. To je tisto, kar paciente odrešuje," je dejal. Po njegovih besedah agonije pacientov ne povzroča vlada, ampak Fides z nerazumnim vztrajanjem pri stavki.

Golob je še dejal, da je pravica do osnovnega zdravstvenega varstva in socialne varnosti ustavna pravica. "Prepričan sem, da je ta temeljna pravica nad pravico do stavke. Še posebno takrat, ko se stavka vleče popolnoma nerazumno dolgo in ko se ne kaže nobene pripravljenosti, da bi stavko zaključili ali zamrznili," je dejal Golob.

Po njegovih besedah je vlada odlok, s katerim so določili zdravstvene storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke, sprejela šele v četrtek, saj so upali, da "bo prevladal razum v vrstah Fidesa". Dodal je, da bodo pri odloku vztrajali.

Fides: Vlada je prva prekršila podpisani dogovor

"Pred jutrišnjim nadaljevanjem pogajanj smo s presenečenjem prebrali izjavo predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je danes izrekel na redni seji Državnega zbora," so se na izjave Goloba kritično odzvali v Fidesu, kjer so nad njegovimi besedami zgroženi. Po njihovem mnenju izjave Goloba jasno kažejo, kakšna je pripravljenost vlade na iskanje konsenza za končno ureditev razmer v slovenskem javnem zdravstvu. 

V izjavi so zapisali, da so na mediacijo pristali že pred letom dni. "Mediacijo smo tudi uspešno zaključili z dogovorom, ki ga je podpisal sam predsednik vlade. Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja, in odgovornost za stavko prenaša na zdravnike. Naj spomnimo, da je prav vlada tista, ki je prekršila že podpisani dogovor," odgovarjajo v sindikatu in premierju vračajo žogico, da paciente in javno zdravstvo za talce jemlje vlada. 

"Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja, in odgovornost za stavko prenaša na zdravnike."
"Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja, in odgovornost za stavko prenaša na zdravnike." FOTO: Bobo

"Poudarjamo, da v sindikatu Fides še vedno opravljamo svoje delo, vendar se čutimo dolžne tudi zaščititi našo pravico do stavke," so dodali v sindikatu in potrdili, da so iz kabineta predsednika vlade prejeli povabilo na srečanje, ki se ga bodo udeležili, saj verjamejo, da se stanje lahko izboljša, a le, če bo pripravljenost za to pokazala tudi vlada. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (810)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
06. 03. 2024 12.56
+0
Pri nas ne bo miru vse dokler zaključna dela v medicini ne prevzame zadnjega komunista. S temi pacienti dialog ni možen. 😀😀😀😀
Serenity
05. 03. 2024 20.41
+3
Vsaka cast dr. Golob, da stojite za enakostjo in pravicnostjo do vseh in da pri tem ne popustite. 100 % se strinjam z vsem izrecenim. Potrebno je poskrbeti za vse stebre v zdravstvu, ne pa priviligirati le doloceno skupino, ki izsiljuje, da zeli manj dela in visje place od vseh ostalih. Smo se taki ljudje, ki nas vidimo kot skupnost, ki bi morala delovati v harmoniji. Fides je zgrozen nad tem, da so jim iskreno povedali, da oni niso vredni vec od drugih ljudi. Z zgrozenostjo so pokazali svoj odsev. Ljudje, ki v srcu nosimo ljubezen, ne dajmo se!
Nula0
05. 03. 2024 18.27
+2
Hvala vlada zdaj bo kmalu zdravnik specialist v roku trideset dni. Le tako naprej.
kr nekdo
05. 03. 2024 14.10
+8
v zakon dat , da se lahko štrajka samo takrat k čakalna vrsta ni daljša od 7 dni.
V1981
05. 03. 2024 13.50
+4
Moja skrajsana zgodba(z izvzetimi nekaterimi imeni in dialogi) o dogodkih v zdravstvu po prometni nesreci, o sarlatanstvu in krsenju pacientovih in clovekovih pravic je na Yt pod ... /watch?v=sWNjttt3mds , v glavnem totalna neresnost iz strani zdravstvenih uslozbencev in taksno zdravstvo sedaj se strajka, ko bi najprej poskrbeli za varnost in kvaliteto storitev, tako v javnem kot tudi v privatnem zdravstvu.
Morbius
05. 03. 2024 13.42
+2
Zdravnikom se slabo piše, težko bodo dosegli, da se za njih naredi poseben dogovor o plačah, izven plačnega sistema za javni sektor. Na tej točki jim nobena oblast ne more popustiti.
V1981
05. 03. 2024 13.53
+4
Upam da jim ne popusti, ker mnogi ne opravijo svojega dela korektno.
V1981
05. 03. 2024 13.40
+2
Sedaj pa so videni komentarji na komentar spodaj pod dvema komentarjema, ko clovek ni vec pogledal verjetno za odgovor. Pred 10imi leti se vam je to sproti osvezevalo in bilo sproti vidno. Drugace pa je nase zdravstvo tudi brez stavke slabo v kvaliteti storitev ...
V1981
05. 03. 2024 14.15
+1
Zdaj pa spet niso vidni vsi komentarji, nekaj vam strajka ta portal.
Grunf TNT
05. 03. 2024 10.53
+11
En velik bravo za predsednika vlade. Vsem je jasno kaj se dogaja ,ampak vpliv SDS a in Jansharijeve sekte je prevelik... Maščujejo se preko pacientov za lastne neuspehe v času kovida in hočejo zaščititi podatke ,koliko so nekateri obogateli v tistem času...Uglavnem podporniki sekte iz kletnih prostorov na Trstenjakovi...
smuuki
05. 03. 2024 10.50
+0
Očitno je fides edini sindikat na katerega vlada nima vpliva oziroma ga ne obvladuje. Prav iz tega razloga je v konfliktu z vlado, ker se resnično bori za zdravnike. Vsi ostali so podkupljeni s strani vladajočih in vladajočim pomagajo vzdrževati najnižje možne plače. Primerjava s sosednimi državami to jasno potrjuje. Počasi ne bo več skrivnost čigava podaljšana roka so večni rdeči sindikalisti. Ko vas ljudje prečitajo bežite kolikor vam noge to dopuščajo tovariši sindikalisti. Ugonobili ste cele generacije s tem početjem. Prav iz tega razloga so danes nizke penzije, kot so bile prej nizke plače
Zvedavi_norec
05. 03. 2024 11.55
+5
peresni
05. 03. 2024 12.08
+7
Fides je krilo stranke SDS... Kaj bluziš?
smuuki
05. 03. 2024 18.46
+3
V ceni urne postavke v sami kalkulaciji izdelka je pri nas in v italiji, austriji, nemčiji isti strošek dela. Sindikati zavestno dopuščajo, pristajajo na višjo obdalčitev dela kar v praksi pomeni nižjo neto plačo ali po kmečko manjšo kupno moč. Višina plače je v poznih letih osnova za pokojnino. V vseh prej naštetih državah so ob isti ceni v kalkulaciji delavci bistveno bolje plačani. To vemo vsi. Zadnji poiskus zmanjšanje obdalčitev dela so preprečili prav sindikati konkretni Lidija Jerkič. Danes bi že imeli plačo več, če sindikati ne bi preprečili dviga neto plač. Kdo to sploh lahko razume, da so zaposleni kljub temu fiasku še člani sindikata. Še od te male plače so pripravljeni plačevat liderje ki jih zavestno omejujejo pri plačah. Narobe svet
smuuki
05. 03. 2024 10.39
-1
Ja do tu ima Golob prav. Spogaja naj se z zdravniki in naj ne pozabi še na medicinsko osebje. Pa kljub vsemu mu ta stavek ne daje opravičila za inor zdravnikom. Tu se pa ujame v protislovje.
smuuki
05. 03. 2024 10.39
-5
Zvedavi_norec
05. 03. 2024 09.56
+10
Že iz letala je jasno, da je to maslo SDS-a. Potrebno je: 1. zdravnikom prepovedat stavko 2. Znižat plačo zdravnikom za 3 razrede (razen mladim zdravnikom/začetnikom) 3. vsem zdravnikom prepoloviti dopuste
Banion
05. 03. 2024 09.34
+10
povedal je kar si večina misli
AFŽ
05. 03. 2024 09.18
+11
Končno jim je en povedal, kar jim gre
Covid 19
05. 03. 2024 08.22
+9
G.komentatorji.Oglejte si pozorno naslovno sliko tega prispevka.. Kaj opazite? To,da sedijo kot otroci pred ekranom, da se pojavijo tačke na patrulji,ki rešijo vsak problem,in so čisto vzhičeni, ko vstopi Riki(beri Polh) s svojimi tačkami, ker pričakujejo rešitev svojega pohlepnega problema.(beri..nič ne bo). DRUGO. Vseskozi nam govorijo,da je FIDES napovedal "vojno vladi" v glavnem zaradi in predvsem nezadovoljstva S PLAČO STARIH IN IZKUŠENIH ZDRAVNIKOV..??? Še enkrat,poglejte naslovno sliko.. Jaz vidim v tej zdravstveni kinodvorani v prvih vrstah in v večini predvsem mlade in neizkušene zdravnike??? Kaj to pove? JA PREPROSTO.. STAREJŠI DELAJO IN ODRAZ DANAŠNJEGA ČASA, MLADINA BI NA VSEH PODROČJIH RADA SLUŽILA MILIJONE,S ČIMMANJ DELA,ODGOVORNOSTI,IN POTRPEŽLJIVOSTI.. Sory točno to jaz vidim!!!
stoinena
05. 03. 2024 08.12
+13
zaradi plače nihče ne sme stavkati. lepo daš odpoved in greš tja kjer dobiš več ali si sam služiš več. stavka zaradi plače je izsiljevene.
stoinena
05. 03. 2024 08.12
+5
smuuki
05. 03. 2024 10.41
+3
Potem pa ukinit vse sindikate. Če nisi zadovolhen s plačo zamenjaj delodajalca. To sem sam tudi storil. Takoj ko članstvo v sindikatu ni bilo več obvezno sem se izpisal
smuuki
05. 03. 2024 10.44
+3
Sindikati zgolj dodatno izčrpujejo obubožanega delavca in zanj ne storijo nič. Primerjava plač s sosednjimi državami to samo potrjuje. Sindikalisti zlizani z oblastjo pomagajo vzdrževati nizke plače. Ne ne borijo se za zaposlene to je zdaj že vsakomur jasno
stoinena
05. 03. 2024 08.09
+7
vsem izredno odpoved delovnega razmerja.itak zdravstva ni. plačujemo vseeno. torej bomo brez bomo vsaj vedli zakaj. pa naj gredo delat kamor hočejo. če bi to hoteli bi že šli sami.
Semek
05. 03. 2024 08.04
-6
Ne razumem, ko vidi da ta vlada ni sposobna ene stvari izpeljat, zakaj ne odstopi. Cela drzava tone.
son?ek11
05. 03. 2024 08.12
+12
To, da ne popuščajo fidesu, je popolnoma v redu!! Ta fides izsiljuje samo v času levosredinskih vlad, nikoli v času janeza ali Peterleta! Ta fides je potrebno zatreti!!
smuuki
05. 03. 2024 11.03
+1
Fides je ta trenutek edini sindikat katerega ne obvladuje nihče drug kot zdravniki sami. Prav iz tega razloga je trn v peti ostalim sindikatom in celemu levemu bloku. Edini sindikat ki ne pristaja na najnižje možne plače kot vsi ostali. Samo to je vzrok ločenih pogajanj
Nečakinja mag prava
04. 03. 2024 21.59
-5
Ta vlada je dno od dna.
son?ek11
05. 03. 2024 08.06
+10
Ja , zakaj, ?? Zato , ker se ne da izsiljevati fidesu, ki ga zanima samo denar. Saj so dobili 200 mio, pa so ga namesto za zmanjšanje vrst, prekanalizirali v privatne vode. Kaj hudiča, se hočejo? Uničujejo javno zdravstvo!
Kollerik
05. 03. 2024 08.58
+3
Zato kradeš nicke in avatarja, pacient eden? Zate bi bilo kruh in voda, trdo delo kje v kamnolomu.
peresni
05. 03. 2024 09.23
Jerry321
04. 03. 2024 21.59
+12
“Bogovi” v belem bodo dobili kar si zaslužijo! Sram naj jih bo, to fides mafijo! To niso zdravniki ampak pijavke ki visijo z bolnikov in cuzajo njihove €€€!
Naiven_od_rojstva
04. 03. 2024 21.59
-6
Goloba v formalin. Da bodo študenti medicine lahko videli primerek, kako se ne dela.
son?ek11
05. 03. 2024 08.08
+10
Tako se dela, kot sedaj dela Golob!! Kar počne fides, se pa ne dela!!!