Slovenija

'Gre za absurdno tekmo'

Celje, 05. 06. 2009 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nedvoumni dokazi, podtikanja in laži, vse to je teden pred volitvami v medije lansirala SDS, vse skupaj pa se je sprevrglo v absurdno tekmo v tem, kako z množico laži zagotoviti uveljavitev resnice, meni Golobič.

Afera o domnevno nezavarovanih kreditih in domnevno neprijavljenem premoženju se je poleg nedvoumnih dokazov, da je šlo za podtikanja in laži, ki so jo v posameznih medijih v tednu pred volitvami lansirali iz SDS, sprevrgla v absurdno tekmo v tem, kako z množico laži zagotoviti uveljavitev resnice, je zapisal predsednik Zaresa Gregor Golobič.

"Očitno je, da gre akterjem tega obsednega stanja za vse kaj drugega, saj je koalicija razširjevalcev neresnic v skupno oddajo povezala celo doslej konkurenčne televizije," je prepričan Golobič.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: Dare Čekeliš

V tem času je namreč že večkrat javno pojasnil vsa dejstva glede svojega premoženja, omogočil medijem vpogled v uradno prijavo in priznal napako z zamolčanjem deleža v podjetju pred posameznimi mediji, predstavil motive zanj, to obžaloval in se opravičil. Druga stran, tako prvak Zaresa, "tega ni zmogla in nadaljuje z neargumentiranimi podtikanji in neupoštevanjem dejstev".

"Poleg tega, da sem v skladu z zakonom prijavil vse premoženje, je dejstvo tudi, da so bile vse informacije, vključno z imeni in lastniškimi deleži v letih 2006 in 2007 posredovane pristojnemu davčnemu urad," je zatrdil. Ob tem je dodal, da so zanj dejstva pomembna, "zato jih zbiram, preverjam in upoštevam, kar velja tudi za raznovrstna argumentirana mnenja vseh, ki jih izrekajo".

O vsem tem, tako pravi Golobič, je pisno povprašal tudi vse članice in člane stranke Zares, na podlagi tega pa bo v skladu z napovedjo v prihodnjem tednu tudi sprejel in sporočil odločitev.

Afera Golobič

Minister za visoko šolstvo in predsednik Zaresa Gregor Golobič "tone v blatu laži in sprenevedanja" in v tem spominja na nekdanjega predsednika ZDA Richarda Nixona, je dejal predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Premier Borut Pahor bi se moral po njegovem mnenju hitreje odzvati, ker pa je Golobiču dal 10-dnevni rok, pričakujejo, da če se Golobič ne bo sam umaknil, bo Pahor predlagal njegovo razrešitev. Golobič je na izrecno vprašanje zatajil "milijonsko premoženje", je med drugim spomnil Virant.

'Debela laž'

"Peterle ni prikrival svojih prihodkov, to dokazujejo članki iz obdobja še pred začetkom predsedniške volilne kampanje," so zapisali v NSi. Jakičeve navedbe, da je Peterle kot predsedniški kandidat del svojih prihodkov prikrival vse do zadnjega soočenja, v NSi ocenjujejo kot "debelo laž".

Pri tem gre pri Golobičevih izjavah za taktiko "kvazi opravičevanja", v njih pa je zaslediti tudi zanikanje in relativiziranje laži, meni Virant. "Pojavljajo se tudi nove laži," je dodal in pri tem navedel kot primer trditev Golobiča, da ni bil nikoli povprašan o poslovnih deležih v podjetjih. Laž izničuje Golobičevo verodostojnost, zato je konsekvenca njegovega ravnanja lahko le odstop z ministrskega mesta in odhod iz politike, je še ocenil Virant.

Janša: Vzorčni primer za Golobiča bi moral biti Pavel Rupar

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da bi moral biti vzorčni primer za ravnanje Golobiča Pavel Rupar, ki je oktobra 2006 odstopil kot poslanec. Rupar je bil po njegovem mnenju tudi prvi, ki je uveljavil standard odstopa, zato pričakujejo, da se ga bodo držali tudi drugi. Če bi Golobič odstopil kot predsednik Zaresa, stranka pa bi odšla iz vladne koalicije, Janša ob obstoječi sestavi parlamenta ne vidi "kakšnih realnih možnosti za vstop SDS v koalicijo". Glede na stanje, v kakšnem smo, bi bilo po njegovem mnenju najboljše, da bi bile poleg evropskih še volitve v državni zbor, ker pa je to po njegovem zgolj hipotetična možnost, bi bila "morda še najboljša možnost v tem primeru manjšinska vlada". Ob tem je dodal, da SDS že zdaj podpira vse protikrizne ukrepe, ki jih predlaga vlada, tako pa bi "ravnali tudi v primeru, da bi imeli manjšinsko vlado".

Kot je znano, je do afere Pavel Rupar prišlo konec leta 2006, ko je v javnost prišel podatek, da Rupar komisiji za preprečevanje korupcije ni prijavil svojega stanovanja. Rupar je slednje priznal in kot poslanec odstopil, v SDS pa so takrat njegov odstop pozdravili.

Na novinarsko vprašanje, ali obstaja možnost, da bi zaradi krize v vladi prišlo do predčasnih volitev, pa je Janša odgovoril, da je to možno le ob pogoju, da bi si poslanci, ki so mandat komaj začeli, tega skrajšali. "Kolikšna pa je verjetnost za to, pa veste tako dobro kot jaz," je dejal.

V stranki Zares so se odzvali na primerjavo Janše, ki je kot vzorčen primer za ravnanje politikov označil primer Ruparja. ''Očitno je zamolčal dejstvo, da je Rupar s prikritjem premoženja protikorupcijski komisiji očitno kršil zakone in bi proti njemu moral biti uveden kazenski postopek.'' V Zaresu še dodajajo, da je predsednik stranke Zares lastniški delež v Ultra Sum prijavil omenjeni komisiji, javnosti se je opravičil in izrazil obžalovanje, nikakor pa v tem primeru ne gre za kršenje zakonov.

Žerjav: Golobič naj se umakne iz politike

SLS-SMS
SLS-SMS FOTO: Jani Dolinšek

Predsednik SLS Radovan Žerjav je izrazil obžalovanje, da se je ravno med volilno kampanjo za evropske volitve zgodila afera Golobič, ki je po njegovem mnenju pustila ne le madež na slovenski vladi, temveč na celotni državi. Žerjav tako od predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča pričakuje, da bo prevzel svoj del odgovornosti in se umaknil iz politike.

'Za afero ne stoji LDS'

Predsednica LDS Katarina Kresal je odločno zanikala namigovanja, da naj bi za afero Golobič stala LDS. "Ta zgodba zagotovo ne prihaja s strani LDS," je zatrdila. "Temeljni princip mojega dela je, da naj zmaga tisti, ki je boljši, ne tisti, ki je bolj pokvarjen, bolj nizkoten," je še poudarila in dodala: "Absolutno ni v mojem načinu dela, da bi podtikala afere. Že večkrat sem povedala, da podpiram Zares v tem, da so ostro obsodili napad zlasti v zvezi s krediti, ki so se omenjali, ker je bil tipična predvolilna zgodba. Izkazalo se je, da so bile vse obtožbe neresnične. "To je tip diskreditacije, ki se ga nikoli ne poslužujem in se ga ne bom posluževala.

'Novakova naj pomete pred svojim pragom'

Predsednico NSi Ljudmilo Novak bi rad spomnil na star pregovor o pometanju pred lastnim pragom, je glede njenega poziva, naj Golobič odstopi, zapisal kandidat Zaresa Roman Jakič. Nosilec liste NSi Lojze Peterle je po navedbah Jakiča pred predsedniškimi volitvami del svojih prihodkov prikrival vse do zadnjega soočenja.

Kot je zapisal Jakič, je Peterle kot kandidat na volitvah za predsednika države skozi celotno volilno kampanjo prikrival svoje prihodke in navajal le podatke o plači. Šele na zadnjem televizijskem soočenju pa je ob vztrajanju voditeljice priznal tudi prihodke iz naslova njegovih predavanj, ki so bistveno presegali plačo, navaja.

Peterleta zaradi tega ni nihče pozival k odstopu, poziv Novakove Golobiču pa bi bil po oceni Jakiča kredibilen le, če bi v obeh primerih ravnala enako. "Če meni, da mora odstopiti Gregor Golobič, potem naj k temu pozove tudi nosilca kandidatne liste NSi za volitve v Evropski parlament Peterleta," je zapisal kandidat Zaresa Jakič.

PS SDS poziva Gantarja k odstopu

Poziv vodje PS SDS Jožeta Tanka je neresen in ne zasluži komentarja, je v odzivu na poziv Tanka, naj razmisli o svojem odstopu s funkcije, dejal predsednik DZ Pavel Gantar. "Tanko v pravi partijski maniri zahteva, da se opredelim do besed, ki jih je izrekel nekdo drug," je poudaril.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na predsednika DZ Pavla Gantarja naslovil javni poziv k razmisleku o odstopu s sedanje funkcije. Tanko namreč meni, da je nepredstavljivo, da bi zakonodajno telo vodil nekdo, ki podpira laži in, v primeru Golobiča, morda celo utaje in kazniva dejanja.

Ali menite, da bi moral minister Gregor Golobič zaradi laganja o Ultri odstopiti?

Na spletni strani 24ur.com smo v sredo objavili anketo z vprašanjem: Ali menite, da bi moral minister Gregor Golobič zaradi laganja o Ultri odstopiti? Do 14. ure je svoj glas oddalo 17.322 bralcev. 74 odstotkov jih meni, da bi Golobič moral odstopiti, 22 pa da ne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (732)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sencasrca
07. 06. 2009 11.59
tipičen slovenski politik ko naredi napako nima jajc da bi odstopil!!!!!mevže!!!
discovery
07. 06. 2009 08.01
Oh gregi, reši nas vzami nam vse, in se petelini na gnoju!
sarh1
07. 06. 2009 07.28
Prosim ,Grega Golobič, nikar ne odstopi. Si petelin, ki si med prvimi zapel, zato ti želijo odbiti glavo. Ker si stopil na prste prevarantom in političnim lažnivcem, se te želijo znebiti. Daj, prosim, zaščiti nas, ubogo ljudstvo. Zame si eden redkih, ki bobu reče bob. Take si želimo v politiki. Spomni se na Drnovška in ne popusti že ob prvem napadu. Vojna se dobi preko mnogih bitk. Če sedaj popustiš, potem ne zaslužiš, da si naš vodja. Pravi vodja mora postavlja interese ljudstvo pred svoje interese in se zanje bori. Lovijo te na laži, pri tem pa sami lažejo.Kaj je resnica, že sam dobro veš.
Franc Zabukovec
07. 06. 2009 06.56
NoriKonj06.06.2009, 22:022 Vam je kdo kaj dal zato, da jih zagovarjate v lastno škodo? Meni je prejšnji sistem dal izobrazbo in službo, pa tudi stanovanje sem imel. Desni pa so hitro ugotovili da bi se dalo dobiti več ko bi ostalim pobrali vse kar se da. Na našo srečo nam pameti niso mogli vzeti, zato še vedno lahko razmišljamo s SVOJO glavo in ne s CERKVENO kot nekateri, ki jim "niso oprali možganov" in imajo še vedno Cerkvene namesto svojih u glavi
NoriKonj
06. 06. 2009 22.02
Golobič ni izjema. Ima na desetine "tovarišev", ki so lastniki bivših samoupravnih podjetij. Rdečkarji, še malo presedajte pa bom povedal od A do Ž kako so si nekateri bivši komunisti prilastili podjetja, ki so bila uradno na prodaj. Z imeni in priimki. V posameznih primerih so jih kupili za desetiško ceno tega, kar so ponudili nekateri slovenski zdomci in še to s sposojenim denarjem, investitorjem so pa nakladali zgodbice o maksimalih, pokojninskih skladih in delavski deležni pravici. Vam je kdo kaj dal zato, da jih zagovarjate v lastno škodo?
RADO62
06. 06. 2009 20.44
Golobič izpolnjuje vse pogoje za preimenovanje v Amsterdamskega tajkuna.... heh
RADO62
06. 06. 2009 20.34
V nekaj urcah se je golobček iz političnega težkokategornika spremenil v političnega mrtvaka. Na slovenski politični sceni je postal dead duck..... heh
RADO62
06. 06. 2009 20.33
Zar€s nova prevara… heh.
M-teorija
06. 06. 2009 20.00
SPICELJ 06.06.2009, 19:48 0 Janša laže že od 1991,pa mu tega še nihče ni dokazal,tudi premoženje je malo bolje skril kot GG,....kdor zna,zna.. To pomeni da je večji in spretnejši lopov od GG, kar pa še ne pomeni da ga bom zaradi tega podprl. Priznam da sem zaradi GG razočaran, vendar se mi zaradi tega še ni podrl svet, nasprotno upam, da bo po tem slovenska politika končno čistejša, na višjem nivoju skratka takšna kot jo je na žalost samo predsatavljal GG in nasprotje tistemu kot jo udejanja SDS falanga (izjema je ZVER, kljub priimku je paradoks stranke)
SPICELJ
06. 06. 2009 19.48
Janša laže že od 1991,pa mu tega še nihče ni dokazal,tudi premoženje je malo bolje skril kot GG,....kdor zna,zna....
M-teorija
06. 06. 2009 19.32
Zaradi mene je GG politično mrtev, čeprav sem na volitvah volil njegovo stranko. Vendar je nisem volil zaradi njih samih temveč kar so predstavljali. In še vedno stojim za njihovimi idejami in podpiral bom še vedno vse ki zagovarjajo, seveda tudi udejanjajo te ideje. Na žalost to ni več GG niti njegova stranka, katere člani so padli na preizkusu verodostojnost svojih prepričanja. Vendar vse to še ne pomeni da so alternativa že prežvečeni in dokazano pokvarjeni SDS-sovci. Daleč od tega oni predstavljajo vse tisto kar ni vrednota. Res, da si GG laž prisvajajo kot zmago ob osamosvojitvi, vendar je to navidezna evforija, ki jih bo prej ali slej streznila. Med GG in JJ ter njemu podobnimi je samo ta razlika da so prvega dobili pri prešuštvovanju s spuščenimi hlačami, medtem ko so ostale pri incestih ujeli le z napol spuščenima hlačnicama. Če bo ideja preživela, pa ne samo da ne dvomim, po katarzi bo kvečjemu ojačala. Na krilih navidezne zmage se bo rdeča kapica razkrila in ljudstvo bo spregledalo da je v resnici volk.
Gox Digweed
06. 06. 2009 19.12
bla bla... drek se meša.. .. in vprašanje je, če bo kdaj nehalo smrdeti v tej državi ?
Klampfman
06. 06. 2009 19.07
@pureblood Edino, v čemer je levica enotna je to, da je JJ vsega kriv!
pureblood
06. 06. 2009 18.46
ka je JJ kriv tudi ker je GG lagal
discovery
06. 06. 2009 18.35
Dragi tron3, skušal ti bom prikazati eno izmed plati... Kot najbrž veš je možen primer, ko podjetnik X živi z minimalno plačo in podjetje, ki ga ima je v izgubi. Zelo je bogi. Ko ga pa srečaš, vidiš da ima nov luksuzni avto, živi v vili, in njegovi otroci so naprimer v študentskem domu. Je še bogi? Sam se na te cifre primanjkljaja ne oklepa kot pijanec plota. Kot je bila velika polemika, da naj bi J.J. izsilil popravek teh cifer ob koncu mandata, verjamem, da je bila možnost tudi za koalicijo pred mandatom J.J. Kakšno je realno stanje?? Kar mi je bolj pomembno, je kako čutim delo vlade v svojem vsakdanjiku. Samo primer.... v prejšnjem mandatu sem tankal ceneje, sem dal manj za cestnine,... Zakaj je sedaj obratno? Pa še recesija je in povsod padajo cene. Razumel bi, če bi za te povišice dobili sredstva za pomoč LTH, Muri, .... Zakaj se ukinjajo subvencije za dijake in študente? Zaenkrat imajo slabe izgovore. Lahko bi jih primerjal, kot če bi rekli, da se bivanje v študentskih domovih zlorablja s s strani takih kot je X privatnik iz tega primera, in se bodo zato študentski domovi ukinjali. Hallo? Zakaj se raje ne naredi boljši nadzor delitve sob? Očitno jim tak način ustreza, kriza je pa najslabši izgovor. .... Tako da je zame, razen kar ne občutim na "svoji koži" relativno.
tron3
06. 06. 2009 17.51
Janez Janša nastopi kot predstdnik vlade 2004 je Slovenija ZADOLŽENA 15 MILIJARD €. Leta 2008 Sloveija 38 MILIJARD €. Vprašanje se glasi! KJE JE 23 MILIJARD €?in kaj je počel ta čas guverner Banke Slovenije MARKO KRANJEC?
cekson
06. 06. 2009 17.28
KAJ SE SEDAJ IZGOVARJATE IN ZAGOVARJATE "LAZNIVCA", KI JE NEPOSTEN !!!! VSI STE ISTI, KO TO DELATE, NAJ VAS BO SRAMOOOOTAAAA !!!!!!!!!!!!! STE VERJETNO CELO ZIVLJENJE KRADLI IN ZIVELI NA DRUGI RACUN !!!!!!!!!!!!
ragla7
06. 06. 2009 17.20
Golobič je storil napako in jo priznal. Ali se kdo spomni, da je priznal laž Janez Janša. Vse svinjarije, ki jih je počel ko je bil predsednik vlade, je odločno zanikal. On je tudi rodil, oziroma ustvaril Tajkune. Lagal je, da si je hotel podrediti tiskane medije. No podredil si je TV, Jaz sploh ne gledam programa TV 1, ker me te lažik, ki so jih zgodilo bomo šele dožileli demokracijo.producirali niso zanimale. Kdo je odločno prijel Janšo za miljone DM od prodaje orožja. Ko se bo to enkrat
duleas1
06. 06. 2009 17.03
Ali res mislite ,da je Golobič prijavil svoje premoženje Kosu? Menim ,da je to mogoče storiti za dobrega prijatelja tudi kasneje ,ko vse pricurlja na dan!!?? Laž pa ostaja laž.pa ravno Golobič ,ki bo uvedel nekaj novega,ja laž pa res ni nekaj novega.
killi-123@hotmail.com
06. 06. 2009 16.34
Kdo od politikov ne laže?? Na ta račun si pridobivajo volivce, lažejo pa tako ali tako vsi do zadnjega. Poglejmo razne Jerovške,Jakliče,Janše,Pahorje,Potrče,Zvere itd...... se medsebojno obtožujejo,mi pa kot ovce. Volimo ene in iste opcije. In to že cca 20 let. Pa si poglejmo rezultate njihovih laži!!!! Plača poslanca cca 6000 eu dodatki 2-3000eu mes. To pomeni 72 000 eu letno plus dodaki cca 36000eu Poslanec zasluži letno cca 110 000 eu. 20 let se vrtijo v parl.klopeh,to pomeni zaslužek reci in piši 2miliona 200 tisoč EU. Za ta denar ne garajo, niso privatniki,nimajo svojih firm, NE,samo vsake toliko časa izustijo kakšno laž. Mi se pa tukaj na forumu zmerjamo,kregamo, žalimo?? KOMU NA ČAST?