Slovenija

Golobič pred referendumom, ostale ministrice pa po njem

Ljubljana, 21. 04. 2011 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Golobič je napovedal odstop z ministrskega položaja. To bo storil še pred referendumom o pokojninski reformi, kljub temu da ga Pahor prosi, da odstopi pozneje. Po referendumu pa bi lahko odstopile tudi ostale tri ministrice Zaresa.

Golobič je v torek predlagal, da bi vlado rekonstruirali tako, da bi odstopili vsi trije predsedniki strank.
Golobič je v torek predlagal, da bi vlado rekonstruirali tako, da bi odstopili vsi trije predsedniki strank. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je napovedal, da bo odstopil kot minister za visoko šolstvo. Sprva je za STA napovedal, da bo spoštoval prošnjo premierja Boruta Pahorja in predlog predsednika republike Danila Türka, da naj vlada v predreferendumskem času deluje stabilno in ne bo odstopil pred napovedanimi referendumi, pozneje pa je dejal, da bo zagotovo odstopil še pred referendumom o pokojninski reformi.

Pahorju svoje namere še ni sporočil, je pa dejal, da njegova odločitev ni povezana s tem, da je Pahor zavrnil njegov predlog, da bi s funkcij v vladi odstopili vsi trije prvaki – Golobič, Pahor kot predsednik SD in predsednica LDS Katarina Kresal. Je pa bila ta pobuda mišljena resno, dodaja. "Veliko je razlogov, s katerimi se ukvarjamo že pol leta," je tudi dejal Golobič. Po odstopu se bo vrnil v poslansko klop. Na vprašanje, če koalicijo zapušča tudi njegova stranka, pa je odgovoril, da je to odločitev cele stranke.

Na Golobičevo napoved se je že odzval premier, ki je dejal, da je pokojninska reforma ena najbolj temeljnih reform, zato je Golobiča pozval, naj dvakrat premisli svojo odločitev. Zato ga je javno prosil, naj z odstopom počaka vsaj do referenduma, pri tem pa je dodal, da krize v vladi ni, saj ta redno opravlja svoje delo, je pa priznal, da so zaostrena razmerja v koaliciji. Pri sindikatih je potipal, če so pripravljeni umakniti referendum o pokojninski, če sam odstopi, a je dobil namig, da se to ne bi zgodilo, saj je njihov interes, da reforma pade. Predčasne volitve so po njegovem mnenju tudi ena od možnosti, a bolj je naklonjen vzpostavitvi nekakšne prehodne vlade, ki bi ostala na oblasti do rednih volitev, ki bodo prihodnje leto.

Zaresove ministrice čakajo na referendum

Golobič se bo sicer o podrobnostih odstopa s Pahorjem pogovarjal v petek. Kaj bodo storile ostale tri ministrice Zaresa, bodo povedale same, pravi Golobič. In pozneje so ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, kulturna ministrica Majda Širca in ministrica za gospodarstvo Darja Radić dejale, da so pripravljene odstopiti, vendar po referendumu o pokojninski reformi. Pojasnile so, da bodo storile tisto, kar bo v interesu države.

Pavlinič Krebsova je po sestanku stranke dejala, da bodo vse tri ministrice stranke Zares delovale v korist države. "V dneh do referenduma bomo storili vse, da bomo državo deblokirali," je dejala. Po njenih besedah so se odločili, da bodo spoštovali željo predsednika vlade, da v času do referenduma o pokojninski reformi vse svoje napore vložijo v pojasnjevanje ljudem, kako je reforma pomembna za razvoj države in položaj ljudi. "Vsi, ki smo na položajih in odgovorno jemljemo svojo funkcijo, bomo delovali tako, da bo v korist države – torej s podporo predčasnim volitvam, s podporo rekonstrukciji vlade, da bodo šle lahko reforme naprej," je dejala.

Če se bo Golobič res vrnil v poslanske klopi, bo tam zamenjal poslanko Cveto Zalokar Oražem, ki je bila včeraj kritična do njegovega dela v stranki.

Zalokar Oražmova nezadovoljna z delom predsednika stranke

Poslanka je včeraj dejala, da se ne strinja z načinom, kako Gregor Golobič vodi stranko Zares. Pozvala ga je, naj razmisli o odstopu. V stranki imajo različna stališča tudi do predloga ustavnih sprememb, ki bi olajšale razpis predčasnih volitev.

Zalokar Oražmova je poudarila, da ima drugačna stališča od stranke v številnih vprašanjih. "Ne strinjam se z načinom vodenja in nekaterimi stališči. Predvsem menim, da bi moral naš predsednik razmisliti, ali je v tem trenutku še primeren kandidat za predsednika stranke," je poudarila.

Zalokar Oražmova ne razmišlja o prestopu v drugo politično stranko.
Zalokar Oražmova ne razmišlja o prestopu v drugo politično stranko. FOTO: Damjan Žibert

Poslanec stranke Zares Franco Juri je še pred Golobičevo napovedjo odstopa dejal, da gre za osebno mnenje poslanke in stališče, ki nima širše podpore v stranki. "Malo me preseneča, da tega ni predlagala in zahtevala v organih stranke, torej na samem svetu stranke in na kolegiju, kamor je vabljena, ampak se sestankov v zadnjem času ne udeležuje. To je njeno ločeno mnenje, do katerega ima seveda pravico, ne izraža pa večinskega mnenja poslanske skupine in stranke," je za 24ur.com povedal Juri. Dodal je, da v tem trenutku zagovarjajo Golobiča, da pa vsako njegovo vsebinsko pobudo kritično premislijo. "Sedaj ima podporo stranke, o nekaterih pobudah, kot je predlog ustavnih sprememb, ki bi olajšale razpis predčasnih volitev, pa razprava teče tudi med nami," je zaključil Juri.

Poslanec Franci Kek izjave Zalokar Oražmove ni želel komentirati. "Golobič dobro vodi stranko. Upam, da bo imel v prihodnosti več časa zanjo, saj je zdaj zaseden z delom na ministrstvu," je povedal.

Poslanec Vito Rožej pa je na vprašanje, če je zadovoljen z delom Golobiča v stranki, na kratko odgovoril, da je predsednik stranke "kompetenten človek".

Premier Pahor pravi, da so razmere v koaliciji zaostrene, pri tem pa dodaja, da vlada ni v krizi.
Premier Pahor pravi, da so razmere v koaliciji zaostrene, pri tem pa dodaja, da vlada ni v krizi. FOTO: Miro Majcen

Predsednik Zaresa Golobič je v torek predlagal, da bi vlado rekonstruirali tako, da bi nemudoma z ministrskih položajev odstopila on in Kresalova, hkrati pa tudi premier Pahor. S tem bi poskušali ljudi prepričati, da je pokojninska reforma najpomembnejša za Slovenijo in njeno gospodarstvo.

Predsednik države Danilo Türk meni, da sta oba predloga, in sicer odstop vseh treh predsednikov strank ter sprememba ustave, dobra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andi1234
25. 04. 2011 10.26
isti k bo če odstopi vlada al pa ne. itak ni nobenga k bi ga volil
muhabc
24. 04. 2011 07.46
Nakladamo bi rekel Jelinčič. Vsak bi rad postavil na tron vsak svojega kandidata. Mogoče bi se strinjala z njim , ko pravi iz *nas je sposobna izvleči opozicija z Janezom Janšo. Ne strinjam pa se z njim, da naj Pahor vlada do konca mandata da ne bi potem govoril kaj bi vse še lahko naredil pa so mu onemogočili. Če ne znajo vladati naj takoj cela garnitura odstopi in nima več kaj iskati v vladi. Preveč so storili napak sebi v korist in narodu bridkost.
igicza
22. 04. 2011 23.09
Pa gledam oddajo odmevi, pa en iz SDS-a lepo govori, kako bi bilo prav da se ne grejo ideoloških igric, pa isto en iz SD-ja, pa tako naprej in naprej in ponovi vajo...vsi po vrsti so mazači.. lepo pridigajo...ko pa je na parketu pa pleše koker mu je volja ali pa koker mu stranka igra. Ma saj ni nič nenavadnega in neverjetnega ko slišiš, da so v našem parlamentu vsi prepiti in zdrogirani. Po metodi "vse ven - vse not" bi mogoče bilo potrebno glasovat. Pa zadnjič sem se pogovarjal z enim kmetom, pa prav, da ga iz državne službe učijo finančnega upravljanja....halo????...če kdo rabi kakšne pridige in postopaških nasvetov...so to uni v parlamentu.
igicza
22. 04. 2011 22.54
Samo eno vprašanje? Tisti ki ste 2,5 let nazaj volili Pahorja in Kresalovo, pa še Golobiča, no pa še Erjavca...Kolikšni so bili procenti??? Takrat naj bi se motili. Vedno bolj se mi dozdeva, da kdor koli je na oblasi..itak bo vedno vseeno. Eden bi tako naredil, drug ki ni na vladi bi kao drugače naredil, če bi pa bil v vladi pa bi spet isto naredil kot tisti ki je na oblasti. Sploh ne vem ali se naj udeležim volitev...če bo sploh prišlo do njih, po drugi strani, če pogledam reforme...nekaj se dogaja, kar bi se že zdavnaj moralo....pa poslušam neargumentirane kontre ZSSS in sumljivo PODKUPLJIVIH demagogij....bi najraje volil Pahorja....po drugi strani slišim neke megalomanske plače zdravnikov....da o zdravstvenem lobiju ne govorimo; pa o neki bedni Lukšičevi zakonodaji, ko bodo mamice iz gorenjske pa dolenjske lahko skupaj šle na počitnice...kakšen lobij so še te mamice??...mislim da bi najbolje bilo volt neko stranko magar ekoloških gibanj, ki bo v naslednjih letih grešni kozel vseh problemov ki so danes še rešljivi... Rešitev...danes ali jutri se lahko selmo iz slovenije...hehehe..pa nimamo opravka ne z golobi, ne kresnicami, ne pahovkami, ne janeži, ne plemenjaki, ne rjavkami, na koncu tud ne s primanjkljajem, pa koga boli *
hrast66
22. 04. 2011 20.24
zapuščajo ladjo. Še vedno ostanejo , teh ne bom volil. Čakam na odrešenika v obliki nove stranke.
nesposobnež
22. 04. 2011 14.20
Ko Golobič gre, bo Zalokar-Oražmova ostala brez stolčka v parlamentu. V štirih letih se tolk razlezla, da gre še skoz vrata težko. Sam kaj bo pa delala zdaj, ko ne zna nč drugega delat kot nalagat
partizan71
22. 04. 2011 12.06
Castihlepni Gregor Goebels bi rad izkoristil krizo, da postane edina alternativa levice, potem ko sta se LDS in SD "izpumpali". Zdaj bo nesramno izsiljeval premierja in postavljal pogoje.
partizan71
22. 04. 2011 11.58
Nii Erjavc razdiralec koalicije. Ce spomnim. Goebelsova stranka je tvorila tako imenovani trojcek. Tisti ki so Zares verjeli Goebelsovi propagandi so tako volili SD, saj so vedeli da bodo v vladi skupaj z LDSom, ce premagajo SDS. Erjavca so snubili po tistem ko so mu ocitali nepravilnosti v poslu z Patrijo, potem je moral odstopiti kot okoljski minister kar se nesposobnemu Krizanicu ni zgodilo, niti spletkarskemu Goebelsu, niti Kresalki ne.
ppetrov5
22. 04. 2011 08.56
Ko berem komentarje kako ste užaljeni ko ste se "BORILI" Leta 91...In kaj imate zdej...Bolj mi gre na bruhanje! Če se mora kdo boriti se mora ta narod zdej za klinčevo preživetje ! In to skoraj vsak tretji Slovenec! Za leto 91..Pa mislim da nas je rešila geografska lega..Ker namreč če bi bli malce južneje dol...Bi nas JNA zmetala v jamo ! In nam noben Janša ne bi pomagal in njemu podobni! Vsi bi reševali svoje riti kot jih zdej ko nimajo izhoda! Pa imamo gospodarsko in socialno krizo! Kaj bi šele bilo v vojni!
serolod
22. 04. 2011 08.39
Pozor Golobič ima drug načrt, predsednik vlade, ma je preveč umazan
volek
22. 04. 2011 08.36
mr.y, koga voliti ti bosta svetovala Milan Kučan in Zoki. Bodo že našli kakšne nove obraze za ponovni nateg volivcev.
Klemen Poljakovi?
22. 04. 2011 08.34
Naj golobček odstopi čimprej. Saj dela samo zgago od vsega začetka, rad bi si polastil stolčka. Lakomen na položaj.
Uporabnik215111
22. 04. 2011 08.10
mr.y Se strinjam s tabo. Koga naj volimo, če so pa na sceni eni in isti akterji že 20 let, pa je iz leta v leto slabše. Krade se na veliko, odgovarja pa nihče, OD nizki, cene astronomske... Med volilno kampanjo nam obljubljajo med in mleko, dobimo pa ocet....
mig67
22. 04. 2011 08.10
odstop že OK ampak kriminalisti nej ne odstopijo od pregona ministra gregorja. To je najbolj važno.
sherum
22. 04. 2011 08.08
Že zdavnaj bi moral odstopit . Ni prostora v politiki za dvoličneže, vsi politiki , ki si svojo dušo hranijo z lažmi in zapeljevanja revnih ljudi, bogatenja na tuj račun naj si zamislijo , da bo prišel čas ko bodo kaznovani za nepoštena dejanja
kazenx
22. 04. 2011 08.07
Sprememba na bolje se je že začela.
mmicoo
22. 04. 2011 08.07
če bi volitve kej spremenile, bi ble prepovedane.
Simon Ter?on
22. 04. 2011 08.01
a odstopil bi golobček kot češ da ni imel prstov vmes ha haha
dule100
22. 04. 2011 07.58
mr.y Ti kar doma ostani. Mi že vemo koga bomo volili !
KD_FT
22. 04. 2011 07.54
kako se že reče ..... ALELUJA!!!