Slovenija

Veliko število in zahtevnost reševanj, popadljivi psi, lažni klici na pomoč ...

Ljubljana, 26. 07. 2018 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Reševalci se letos soočajo s peklenskim tempom pri reševanju iz gora. Število nesreč in poškodb je večje, težje so tako intervencije kot posledice. Poročajo tudi o nepredstavljivih in neodgovornih dogodkih, ki otežujejo reševanje, kot so popadljivi psi brez nagobčnikov in celo lažni klici na pomoč. Opozarjajo, da helikoptersko reševanje ni preprosto, saj si pri njem ne morejo privoščiti nobene napake.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, je bil za gorske reševalce včeraj še posebej zahteven dan. Na težje dostopnih terenih so imeli polne roke dela. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na Brniku je s policijskim helikopterjem posredovala v kar šestih primerih.

"Za sabo policisti in reševalci ne puščamo nikogar, vendar tokrat ni manjkalo veliko, da bi storili ravno to in da bi planinka s psom na varnem mestu morala počakati na klasičen, daljši nočni peš spust v dolino."
"Za sabo policisti in reševalci ne puščamo nikogar, vendar tokrat ni manjkalo veliko, da bi storili ravno to in da bi planinka s psom na varnem mestu morala počakati na klasičen, daljši nočni peš spust v dolino." FOTO: iStock

"Ta številka je za običajen dan sredi tedna velika, popoldanski tempo za ekipo pa je bil naravnost peklenski," je izpostavil Kos.

V Triglavski steni ujeti štirje alpinisti, pri soteskanju huje poškodovana planinka ...

Reševalci so se včeraj na prvo intervencijo odpravili, še preden je ekipa uradno sploh začela z delom, je povedal Kos. Že pred osmo uro zjutraj so jim sporočili, da so v Triglavski severni steni ujeti štirje alpinisti, ki so med plezanjem v Slovenski smeri že v torek zašli s smeri in se izgubili, čez noč pa so ostali ujeti na gori. Zjutraj jih je nepoškodovane s stene odpeljal policijski helikopter.

Popoldne se je zvrstilo še pet drugih intervencij. Okoli 14. ure je bilo zaradi težjega bolezenskega stanja planinca nujno reševanje na Kamniškem sedlu. Ob peti uri se je pri soteskanju na območju Bohinja huje poškodovala turistka. Ko bi v tolmunu na nekem mestu morala skočiti v vodo, se je ustrašila, zdrsnila in z višine nekaj metrov padla na skalo.

Okoli 18. ure sta dva planinca na območju Planine jezero zašla s poti in se znašla na zelo izpostavljenem ter skalnatem terenu, iz katerega se sama nista mogla rešiti. Skoraj istočasno je bila prijavljena poškodba hrbta na sedmerih jezerih. Izkušeni planinki, ki je bila že več dni v gorah, se je obnovila stara poškodba, zato se ni mogla vrniti na izhodišče. Obe intervenciji sta bili uspešni. A to je bil šele uvod v zahtevno reševanje okoli sedme ure zvečer, ko je ekipa sprejela klic slovenske državljanke, da je na območju Storžiča in da ne more nadaljevati poti.

Planinka je imela popadljivega psa

Reševanje bi bilo povsem rutinsko, če planinka s sabo ne bi imela dveh psov. Eden je bil prijazen, drugi pa popadljiv, kar je bila velika težava in je bila ekipa v že tako zahtevnih razmerah, ki so ves čas prisotne v gorah primorana hitro najti varno rešitev za uspešno reševanje. Del ekipe je planinko zato s kraja, kjer je bila, najprej pospremil do višje točke, drugi del ekipe pa je medtem pripravil in prilagodil prostor v helikopterju, ki je naposled vse pobral in odpeljal v dolino.

Nevarnost bi v tem primeru zelo zmanjšal nagobčnik, ki pa ga psa nista imela, čeprav so tudi gore javno mesto in tam veljajo enaka pravila glede zaščite in nadzora nad živalmi. Kot je poudaril Kos: "Za sabo policisti in reševalci ne puščamo nikogar, vendar tokrat ni manjkalo veliko, da bi storili ravno to in da bi planinka s psom na varnem mestu morala počakati na klasičen, daljši nočni peš spust v dolino."

Večja zahtevnost reševanj, težje intervencije, več poškodovanih

V letošnji poletni sezoni so helikopterske ekipe slovenske policije in vojske posredovale že v 58 intervencijah na težje dostopnih terenih. Za primerjavo je bilo takšnih intervencij lani v istem času 48. Razlika je tudi v tem, da je zahtevnost reševanj letos večja, intervencije so težje, več je poškodovanih in zaplezanih v težjih alpinističnih smereh, zelo hude so tudi posledice. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, bo avgust zelo problematičen.

Kos opozarja, da helikoptersko reševanje ni nekaj preprostega in hitrega, kot je mogoče videti. Helikopter ne pride, reši in odleti. Kot pojasnjuje, v teh reševanjih ne sme priti do napak, vsa reševanja so zahtevna, vse mora biti popolno, saj so v nasprotnem primeru ogroženi reševalna ekipa, ponesrečenec in drugi, ki so na območju.

Za vse planince velja, da je bistvena priprava na turo, kjer si je med drugim treba priznati tudi, koliko oziroma kakšno turo je posameznik sploh zmožen opraviti in ali je zdrav.
Za vse planince velja, da je bistvena priprava na turo, kjer si je med drugim treba priznati tudi, koliko oziroma kakšno turo je posameznik sploh zmožen opraviti in ali je zdrav. FOTO: Planinska zveza Slovenije

Vzpon naj bo skrbno načrtovan

Policija zato poziva turistične delavce in tiste, ki skrbijo za nastanitev tujcev, naj jih tudi sami seznanjajo, da so slovenske gore sicer resda naravni biser, a da so tudi zelo zahtevne, zato naj se zato poslužujejo usposobljenih gorskih vodnikov.

Slovenske gore
Slovenske gore FOTO: PU Kranj

Za vse planince velja, da je bistvena priprava na turo, kjer si je med drugim treba priznati tudi, koliko oziroma kakšno turo je posameznik sploh zmožen opraviti in ali je zdrav. Pred odhodom morate vedno tudi preveriti vreme, podroben opis in označenost poti, nevarna mesta na poti, prilagoditev ture glede na zahtevnost, opremo, psihofizične zmožnosti, obveščanje itd. Kdor gre v gore s psom, naj ima s sabo nagobčnik.

Če nekomu moči pojenjajo že med vzponom je velika verjetnost, da pri spustu pride do zdrsa, padca in treba je vedeti, da vsak dogodek v gorah predstavlja določeno tveganje in da je pomoč daleč. Do tja ni cest in če reševanje s helikopterjem ni mogoče, reševanje traja dlje časa.

Če pride do nesreče ali nepredvidenega dogodka v gorah čim prej pokličite interventno številko 112 ali 113 in počakajte na navodila. Ko reševalci, policisti in zdravniki pridejo do vas, pa jih upoštevajte. Njihova beseda je glavna, je jasen Kos.

Slovenske gore
Slovenske gore FOTO: PU Kranj

Tujec lažno poklical na pomoč

Skoraj nepredstavljiva, pa vendarle resnična, je bila situacija pred desetimi dnevi na območju Prisojnika, ko je tuji planinec poklical na pomoč, ker je z družino v slabih razmerah obstal na gori. Kranjskogorski gorski reševalci so se na klic odzvali, prišli so do družine, vendar jim je prijavitelj povedal, da pomoči ne potrebujejo oni, ampak nekdo drug, ki je še višje. Zato so reševalci z iskanjem nadaljevali vse do grebena gora Prisojnik. Našli niso nikogar, dejanje pa prijavili policiji, ki je po dogodku tujca kazensko ovadila zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
27. 07. 2018 12.30
+6
Kdor se zapleza v gorah se zaradi lastne malomarnosti, preslaba oprema in kot tak bi moral stroške reševanja nosit sam. Avstrija ima to pošteno rešeno. Slovenija je pa zavožena država. Gorskim reševalcem pa samo tole, tudi vi imate družine in stroške, naj vas pošteno plačujejo. Predlagam vladi, da se brezplačno reševanje UKINE in uvede plačljivo, mi obiskovalci pa se bomo pri PZS namesto B članarine moral zavarovati z A+članarino v višini 60 evrov/leto. Pošteno za nas, reševalce in državo.
felix59 drugič
26. 07. 2018 19.54
+8
Prav togoten sem na vse pasjeljubce. Nekaj dni nazaj sta dva bedaka peljala s seboj na Kamniško tri cucke . Po eni strani je to mučenje živali , kje so v teh primerih cocko ljubci , ki se tako vneto zavzemajo za to kosmato nadlogo , polno bolh. Končno in že skrajni čas je , da dobimo gorsko policijo , ki bo globila razne bedake brez ustrezne opreme , in lastnike bolhonoscev , ki le te matrajo po gorah.
Pia235
27. 07. 2018 11.20
+1
Se strinjam, da je vodenje psov v visokogorje mučenje. Ne strinjam pa se z zmerljivkami. Če moram izbirati, koga imam raje je to vsekakor pes, sploh če je alternativa takle človeški negativec. In mimogrede - tudi takšni negativci v gore ne sodijo. Zoprnjaki zategnjeni, da še jaz malo pozmerjam.
srecnii
27. 07. 2018 12.23
+1
dzonimakaroni
26. 07. 2018 18.08
-9
Če logično razmislim, pes je lajal na neznane ljudi, v tem primeru so to bili reševalci, verjetno je nagonsko zaščitil gospodarja. In ja, žival sodi bolj v naravo kot človek.
Pia235
27. 07. 2018 11.23
Res je. Čeprav bi lastnika, ki vleče pse v visokogorje, povprašala po zdravju.
jamajaka
26. 07. 2018 17.48
+11
fajn kazen takim ki se zezajo iz reševalcev kot lažni klici
SKRIPT
26. 07. 2018 17.30
+17
Babo s psom bi pusti kar na planini,ker ni za zivljenje v civilozaciji,zaracunal ji bi prevoz,dovolj je da placujemo prevoze pijanih oseb in takih neuravno eseni kot je ta baba
User847993
26. 07. 2018 15.44
+24
Nehite slabo luč metat na nas alpiniste in se najprej pozanimite kdo so alpinisti in kaj je potrebno, da postanes alpinist. Če alpinist ne zna prlezt vn iz Slovenske smeri v s.steni Triglava ga pridem sam iskat in ga nabrcam v rit do Prevcevga izhoda...
srecnii
26. 07. 2018 20.24
+3
Šlo je za pohodnike, ki so plezal Slovensko smer
flexi22
26. 07. 2018 15.24
+17
nisem prav extremni planinc . enkrat v letu gre v visokogorje ,pa večkrat obiskujem te majnše hribe. vsako pot dobro preučim na karti (če jo ne poznam) .tako ,da sem za vsako pot v hribe (gore) prepričan 100% da se zmiraj vrnem v dolino brez pomoči reševalcev. Če je nekdo bolan in gre v visokogorje in potem rabi pomoč je sam kriv .Reševanje je zastojn ,če bi bilo plačlivo bi sigurno kdo ostav v dolini Reševalcem kapo dol.
Bitktamp
26. 07. 2018 14.37
+25
le zakaj je tolk Čehov in Poljakov v naših hribih? Ker je brezplačno reševanje in nobenih kazni.
AlenkinaBratovš?ina
26. 07. 2018 15.24
+23
ker samo v naših alpah po vzponu dobiš še gratis panoramski helikopterski ogled pokraijne
Mr.
26. 07. 2018 15.49
+18
Pa še kočo lahko zakuri pa se ji nič ne zgodi... hudo je če vode ne ločiš od petroleja... al pa če to zanalašč narediš...!!!!
Franci Luzar
26. 07. 2018 14.02
+23
za vsako reševanje izpostaviti račun, pač uro letenja plus delo reševalca,in vsak naj plača sam razen če ima privatno zavarovanje,nikamor pa ne pride v pošten socijalno zavarovanje,gdor leze v hribe naj ve kaj še mu lahko zgodi torej naj ima vse zagotovljeno.
Franci Luzar
26. 07. 2018 13.57
-5
gora ni nora,nor je tisti ki gre gor.
detect
26. 07. 2018 13.56
+15
kakšen pes tak gospodar.
zemljan10
26. 07. 2018 13.53
+27
Ko bo izstavljen račun za helikoptersko reševanje od 4000-6000 €,tako kot to delajo Avstrijci,se bo količina nesreč v gorah neverjetno zmanjšala. Osebno me zanima,kdo se tukaj komu smili?
detect
26. 07. 2018 13.55
+5
Podborsky
26. 07. 2018 13.24
+38
Takoj zaracunavati helikoptersko resevanje, to sploh ni vprasanje. Za tujce pa bi to moralo biti obvezno, brez pardona. Tudi mi se moramo , ko gremo v tujino dodatno turisticno zavarovati. Poglejte si danasnji Vecer, kjer so alarmantne stevilke. Letos prepeljali so vceraj 464 ljudi, od tega 362 neposkodovanih, lansko leto pa so prepeljali 565 ljudi, od tega 395 neposkodovanih. To se pravi da so vecino prevozov opravili zaradi malomarnosti planincev, kot je opisano v zgornjih primerih. Takoj se naj uvede red, pri placevanju tega resevanja. Vem pa, da se to ne bo zgodilo, taradi popolnoma nesposobnih ljudi na ministrstvih. Zal zivimo v popolnoma razsuti drzavi, kjer nihce za nic ne odgovarja.
vstajnik1941
26. 07. 2018 13.03
+12
za race ni bicikl
RONDO25
26. 07. 2018 12.49
+44
Pa kam vse vlečejo pse..to ni več normalno.
kor22
26. 07. 2018 13.06
+23
piko112
26. 07. 2018 13.31
+18
Žal je pes pogosto bolj kulturen kot marsikateri človek
oježeš
26. 07. 2018 15.20
+7
To čisto drži, je pa škoda da ima večina nekulturne gospodarje. Nekateri se zavedajo, da je pes žival in ne sodi ravno povsod tja, kamor človek.
nominator13
26. 07. 2018 12.44
+32
Kakršen gospodar takšen pes.
srecnii
26. 07. 2018 12.40
+24
Že pred osmo uro zjutraj so jim sporočili, da so v Triglavski severni steni ujeti štirje alpinisti, ki so med plezanjem v Slovenski smeri že v torek zašli s smeri in se izgubili, čez noč pa so ostali ujeti na gori. TO NISO ALPINISTI, AMPAK POHODNIKI
Prototip
26. 07. 2018 12.40
+43
Realno in pošteno bi bilo,da bi začeli zaračunavat reševanja,potem naj se pa obiskovalci gora zamislijo,če se gre v sandalih gor in na take lokacije kamor še gams komaj pride,,,,,
AlenkinaBratovš?ina
26. 07. 2018 12.40
+8
ma kaka gorska reševanja, vsak bi moral nase prevzeti odgovornost za svoja dejanja. če si znal splezat gor bolje da znaš tudi dol. jaz se tudi izgubim v nakupovalnih centrih ker me pritegne torbica v tem butiku, krilce v sosednji štacunci, pa kavica, pa bižuterija poleg, to te povsem zavede, pa niti niso dobro markirani varni prehodi, kjer nate ne preži kaka zapeljiva majčka. sama se moram znajt. kaj bi bilo ko bi vsakič klicala policiste da mi najdejo audia gt na parkingu!
oježeš
26. 07. 2018 15.43
+5
Mislim, da je tukaj bolj pomembno, da vemo, da imaš audija GT. Le uživaj v njem!
srecnii
26. 07. 2018 12.38
+39
Nasvetov iz strani GRS, PZS očitno noben ne jemlje resno, Druge rešitve ni kot uvest plačljivo reševanje za nenujne nesreče.