Slovenija

Tožilstvo: Pripora za huligane nismo zahtevali, ker ni ponovitvene nevarnosti

Ljubljana, 04. 12. 2012 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti ne bodo nikoli razumeli, da se lahko tisti, ki ogrožajo njihova življenja z metanjem granitnih kock v njihove glave, nekaj ur po privedbi pred preiskovalne sodnike spet pojavijo pred njimi in svoje nasilje nad policisti nadaljujejo, je odločitev tožilstva, da za tri izgrednike ne predlaga pripora, komentiral notranji minister Gorenak.

Z okrožnega tožilstva so na vprašanje, zakaj niso predlagali pripora za huligane s petkovih protestov v Ljubljani, odgovorili, da zato, ker ne obstaja ponovitvena nevarnost.

Včeraj je marsikoga presenetila odločitev tožilstva, da za huligane, ki so v protestih v Ljubljani napadli in poškodovali policiste, ne predlaga pripora. Prosili smo za odziv notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki je za 24ur.com dejal, da so ga ob vsem spoštovanju ustavnega in zakonskega položaja tožilstva ter njegove samostojnosti pri odločanju odločitve tožilstva negativno presenetile.

"Čas, ki ga živimo, in nasilje, ki se dogaja, zlasti nad policisti s strani oseb, ki so dokazljivo nasilne, je čas, ki zahteva zakonsko določeno, primerno, učinkovito in hitro ukrepanje vseh, ki lahko nasilje preprečijo, torej tudi tožilcev," poudarja minister Gorenak.

Policisti so deležni tudi številnih verbalnih napadov in žaljivk. Pri tem stojijo mirno in se na provokacije ne odzivajo.
Policisti so deležni tudi številnih verbalnih napadov in žaljivk. Pri tem stojijo mirno in se na provokacije ne odzivajo. FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, kakšno sporočilo je tožilstvo s svojo odločitvijo poslalo policistom in izgrednikom, je minister za 24ur.com dejal, da policisti ne bodo nikoli razumeli, da se lahko tisti, ki ogrožajo njihova življenja z metanjem granitnih kock v njihove glave, nekaj ur po privedbi pred preiskovalne sodnike spet pojavijo pred njimi in svoje nasilje nad policisti nadaljujejo. "Popolnoma jih razumem in v celoti podpiram. Te dni sem se srečal z nekaterimi poškodovanimi policisti in tudi z nekaj sto pripadniki posebnih policijskih enot neposredno na terenu. Zahvaljujem se jim za njihovo vztrajnost, korektnost, požrtvovalnost in strokovno opravljeno delo," je zaključil minister.

Izgredi na protestih v Mariboru - 25
Izgredi na protestih v Mariboru - 25 FOTO: Miro Majcen

Spomnimo, da so včeraj pred preiskovalnega sodnika stopile tri osebe, katere so policisti prijeli v nedeljo. Eno osebo so obravnavali zaradi suma zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti, dve pa zaradi sodelovanja v skupini, ki stori kaznivo dejanje. Ker tožilstvo za nobenega od osumljenih ni predlagalo pripora, jih je preiskovalni sodnik moral izpustiti na prostost.

Na noge so nemudoma skočili policijski sindikati. Policijski sindikat Slovenije (PSS) je v pismu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju sporočil, da je to dejanje za policiste "klofuta v obraz", pri tem pa zahteval uvedbo nadzora.

Bodo uvedli strokovni nadzor?

Glede odločitve preiskovalnega sodnika, ki je izpustil izgrednike, ki so med nedavnimi protesti v Ljubljani napadli in poškodovali policiste, je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša dejal, da lahko sodstvo v takšnih primerih odloča samo o predlogih, ki jih dobi. Tožilstvo pa v tem primeru pripora ni predlagalo.

Vrhovno državno tožilstvo je na pismo sindikata že odgovorilo. Pojasnjujejo, da ne morejo komentirati konkretnega primera, so pa z njim seznanjeni. Napovedali so, da bodo v okviru pristojnosti ocenili, ali so podani razlogi za morebiten strokovni nadzor v tej zadevi.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so poudarili, da ostro obsojajo vsakršne oblike nasilja. Poglavitna naloga tožilstva je preganjanje storilcev kaznivih dejanj, torej tudi nasilnih. Pogoje, pod katerimi je mogoče odrediti pripor, pa zelo natančno določa zakon, pojasnjujejo. Kot dodajajo, mora biti ob izkazani verjetnosti, da je oseba storila kaznivo dejanje, za odreditev pripora podan in z dokazi ustrezno izkazan razlog za pripor. Presojo, ali so v zadostni meri izkazane vse okoliščine, ki utemeljujejo in upravičujejo predlog za odreditev pripora, v vsakem posameznem primeru opravlja državni tožilec, ki mu je konkretna zadeva dodeljena v delo. Državni tožilec je pri tej presoji samostojen ter vezan zgolj na ustavo in zakon, so še zapisali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jansa-arms
05. 12. 2012 10.03
+1
admin !!!! saj ste sami tukaj poročali ,da nekateri policaji in vojaki urijo obritoglavce?ne vem kaj ti ni všeč?
jansa-arms
05. 12. 2012 09.56
+0
v sloveniji je zaznati porast neonacističnih in podobnih rasističnih skupin, ki se organizirajo pod krinko domoljubja. skupine so povezane med seboj, sodelujejo pa tudi z neonacisti iz tujine. teh skupin vedno več. In imajo vedno več članov. prav v številčnosti pripadnikov je tudi njihova glavna moč. za zdaj so najbolj aktivne neonacistične blood&honour, headhunters domžale, slovenski radikali in pa rasistični tu je slovenija ter hervardi.
godhead
05. 12. 2012 09.46
+0
janša jih je sam angažiral, zdaj pa je poskrbel, da se za njih vse lepo izide brez problema, tako kot je včasih reševal svoje paravomovce.
rebrinho
05. 12. 2012 09.34
+1
Policaji niti ne vedo da so to ljudje iz policijskih vrst undercover, ki sami sprožijo incidente, zato da ima policija razlog da počisti ulice, tak primer se je zgodil v Kanadi (javno znan), da so policaji aretirali 10 izgrednikov, ki so jih takoj že na ulici izpustili, ker so bili policaji v vrsti huliganov, ki so razbijali izložbe, avte... Zanesljiv vir
jansa-arms
05. 12. 2012 09.36
+1
to je reden pojav pri vseh protstih povsod po svetu!
+4
novi način protestov ! poziv bavčarju! vrneš nastalo škodo ki si naredil sloveniji? ne vem koliko je naredu,ma verjetno več kot miljardo! NE ? dobro ,jutri bodo protesti pred tvojo bajto,tvojimi posestvi,tudi kar si podaril sorodnikom,vse bo uničeno,zravnano z zemljo,vključno s tabo ! samo jutri imaš čas da prepišeš ,vse nakradeno premoženje na državo,čene si gotof ! Vzporedno z tem ,poziv tovšakovi: vrni kar ni tvojega,prepiši vse svoje premoženje državi v vrednosti nastale škode v sloveniji do zadnjega evra! NE? jutri bo pri tebi vsa slovenija ! vse bo zaglihano ,vključno s tabo! naslednji dan ko se pri njej štima ,vzporedno z njeno zadevo se obvesti naslednjega : NE ! ? ok in tako dalje in tako dalje... garantirano smo enem mesecu vn iz krize,odpirajo se fabrike v stečaju, sledi vpoklic odpuščenih delavcev ,ti delavci imajo izkušnje na tem delavnem mestu,stvar je treba samo zalaufat itd ! samo policisti morajo spustit ščite,*,pa bo vse poštimano.. in kaj bodo naredili 100 000 državljanom ki so mu poglihali kar je imel? jih vseh zaprli ? eeehh..!
jansa-arms
05. 12. 2012 09.13
+1
sem takoj ob aretaciji povedal,da se majerjevi fantje nimajo česa bati.stricu iz ospredja še migniti ni treba več ker ima sodnike zdresirane.
jansa-arms
05. 12. 2012 09.16
+0
zdaj majer celo razmišlja da bi dobil možnost zamenjave sodnikov,tistih nekaj kateri še niso na njegovi strani
godhead
05. 12. 2012 09.47
blablAa12
05. 12. 2012 09.06
+7
Sodnika, ki spusti takšne huligane, bi postavil v prvo vrsto med policiste (seveda on brez zaščite) na demonstracijah. Me zanima če bi se kaj v hlače ko bi poletele proti njemu granitne kocke - Pardon, itak da ga nebi bilo strah, saj pri huliganih pa res ni možnosti ponovitve izgredov. Jao kam gre ta naša Slovenija...
Raspunin777
05. 12. 2012 08.56
+5
Bogi policaji! Namesto da demonstrirajo pred parlamentom in mečejo kocke v policaje naj grejo pred sodišče delat red! Tam je izvir vseh problemov narod moj!
recis
05. 12. 2012 08.37
+5
ali sodniki izbirajo ljudstvo ali ljudstvo sodnike? Ljudstvo ima trajen mandat ne pa sodniki.
00246
05. 12. 2012 08.18
+11
zgleda da bo treba menjat najprej pokvarjene sodnike no takoj za njimi pa vse politike tukaj res zagovarjam policijo pa obenem da imajo v takih primerih premajhne oblasti mislem rečt tukaj bi mogla met policija proste roke najbolj na teh izgednikih takega ki meče kocko 2 kg nemore bit čisti takega je treba za kak mesec zapret brez hrane in vode ker to kaj delajo je absurd tem politikom pa je že čas da odstopijo sami
Raspunin777
05. 12. 2012 08.16
+9
Policija naj takoj preneha z kakršnimkoli varovanjem sodnikov in tožilcev! Če imate policaji kaj soli v glavi boste naredili točno to! Narod pa upam da bo odpru enkrat oči in šel namesto pred parlament pred sodišče red delat!!!
Demirel
05. 12. 2012 07.53
+4
ja valda sj zj se pa ve kdo jih je podkupu
Flat Eric
05. 12. 2012 07.44
+8
To je ena od tistih stvari, ki jih je pri naši zakonodaji NUJNO POTREBNO spremeniti. Kdo bo odgovarjal, če bo kateri od teh divjakov na naslednjih protestih koga ubil s tisto fardamano kocko? *take tožilce.
Raspunin777
05. 12. 2012 08.18
+6
Tožilc oz sodnik že ne! Bodo rekl da je bla to minorna napaka ,kot nazadnje pri balakanskem bojevniku! Takoj ukint trajni mandat ter zamenjat konplet sodišče z mladimi ljudmi!
hipi007
05. 12. 2012 07.25
+8
Ne vem kako lahko pričakujemo da bo kdo pridržan, kaj šele obsojen, sodeč po telenovelah preteklih tednov iz naših sodišč :)
Tucci
05. 12. 2012 05.45
+24
Človek si to lahko razlaga samo tako, da so jih izpustili zato, ker je nekomu višjemu v interesu, da so tam in s svojo prisotnostjo zasenčijo bistvo demonstracij. Kaj mislite komu ?
jankolino
05. 12. 2012 05.04
+13
Itak , tako so tudi vsi ostali v odmevnih primerih odkorakali: Balkanski bojevnik ... pa da ne naštevam. Saj vsi poznamo Fenomenalna sojenja v Sloveniji.
energetik_
05. 12. 2012 07.08
+3
Vse bolj kaže, da bo vendarle nekdo odgovarjal :)
IgorGorenc
05. 12. 2012 01.19
+12
TREBA JE PREVENTIVNO ZAŠČITIT POLICISTE, SE STRINJAM VINKO, REŠITEV JE NA DLANI.. VSI LEVI IN DESNI PARAZITI SE ODSTRANTE IZ POLITIČNEGA PROSTORA IN PREPUSTITE TE FUNKCIJE POŠTENIM LJUDEM PA NEBO NOBENEGA PROBLEMA...
F12
04. 12. 2012 23.36
+22
sej ne veš bi se smejo al joko ob takih izjavah. to je tak ko da pri pijancu ni ponovitvene nevarnosti, da se ga spet vlije.
+6
Kangler bo odstopil iz osebnih razlogov po pogovoru z glavnim botrom! Boter se že boji! Ugotovil je ,da v Mariboru nima svojih kockarjev kot v Ljubljani! V mariboru ja na prvi vstaji bilo pet kockarjev ,na drugi 100, na tretji 800 i ne da bi jih na 4 bilo2000, na peti pa 10 tisoč!!Veliki boter se ti tresejo hlače?!
Vest-naroda
04. 12. 2012 23.28
+24
Najhuje je, da pri tožilcih obstaja ponovitvena nevarnost.
Raspunin777
05. 12. 2012 08.20
+6
Ampak res! Pol pa narod meče kocke v boge policaje! A je kakšno kasiru mogoče sodnik- tožilc??