Slovenija

V Bohinj s kolesom, posebnim prevozom ali peš: postopno ukinjanje parkirišč ob jezeru

Bohinj, 28. 03. 2018 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Bledu, v Bohinju in Kranjski Gori napovedujejo vrsto ukrepov za usmerjanje turistizma in spodbujanje trajnostne mobilnosti. Sezona je pred vrati, v ospredju pa je velika prometna obremenitev. V Bohinju so se reševanja problematike lotili s pripravo akcijskega načrta urejanja prometa in mobilnostnega načrta.

Gorenjska turistična središča se soočajo z izzivi, ki jih prinaša velika rast števila turistov in obiskovalcev. Izstopa predvsem velika prometna obremenitev. Zato letos še pred začetkom glavne sezone na Bledu, v Bohinju in v Kranjski Gori napovedujejo vrsto ukrepov za usmerjanje turističnih tokov in spodbujanje trajnostne mobilnosti.

"Turistični obisk se povečuje iz leta v leto, kar po eni strani prinaša veliko pozitivnih učinkov, po drugi strani pa tudi nekaj težav, ki zahtevajo smiselne rešitve in upravljanje," je na današnji skupni novinarski konferenci osrednjih gorenjskih turistični središč v Bohinju dejal bohinjski župan Franc Kramar in posebej izpostavil težave s prometom in dostopnostjo.

Zaradi povečanega obiska prihaja do zastojev, nepravilnega parkiranja, zmanjšane prometne varnosti, negativnih vplivov na okolje in nezadovoljstva tako na strani gostov kot na strani občanov. V Bohinju so se reševanja problematike lotili s pripravo akcijskega načrta urejanja prometa in mobilnostnega načrta, ki predvideva konkretne ukrepe že v letošnjem letu.

Tudi v Bohinju se lotevajo mirujočega prometa.
Tudi v Bohinju se lotevajo mirujočega prometa. FOTO: Thinkstock

Vzpostavitev alternativnih možnosti parkiranja

Lotili se bodo širitve brezplačnega parkirišča v Danici v Bohinjski Bistrici, vzpostavitve P&R parkirišč v Srednji vasi in v Ribčevem Lazu ter parkirišča za avtodome v Senožetih. Ob tem bosta vzpostavljeni tudi dve liniji tansferjev. "Obiskovalcu zagotavljamo, da bo mobilnost tudi brez osebnega vozila," je izpostavil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Pred Bohinjsko Bistrico in v Ribčevem Lazu bo informacijska tabla obveščala o zasedenosti parkirišč in usmerjala na prosta mesta. Z namenom umikanja mirujočega prometa jezera pa se bo skupaj z vzpostavljanjem alternativnih možnosti parkiranja, postopoma ukinjalo parkirna mesta ob jezeru, čemur bo postoma sledila tudi cenovna politika. O prvem dvigu cen bodo občinski svetniki odločali že na četrtkovi seji.

Urejanja mirujočega prometa se lotevajo tudi v Kranjski Gori, kjer bodo povečali število parkirišč in vzpostavili modre cone, olajšali nadzor nad prometnim tokom in izboljšali varnost udeležencev v prometu, je napovedal kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, ki je sicer izpostavil še projekt kolesarske povezave med Ratečami in Planico ter umirjanje prometa v dolini Vrata.

Usmerjanja turističnih tokov so se za prijetnejše sobivanje vseh deležnikov intenzivno lotili tudi na Bledu, kjer bodo naredili nova parkirišča pod Blejskim gradom, kjer bo na voljo 300 mest za avtomobile, 40 za avtobuse in 25 za avtodome. Ob vhodu na Bled pa bo ob sprehajalno-kolesarski stezi nastalo 80 novih brezplačnih parkirišč.

Povečanje obiska pomeni povečanje kršitev

"Cene parkiranja so segmentirane, in sicer bližje kot so jezeru, dražje so," je pojasnil direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj in dodal, da bodo vzpostavili sistem informiranja gostov o prostih parkiriščih. Okoli jezera bodo postavili pitnike in posneli promocijski film in angažirali informatorje, ki bodo goste obveščali o vrednotah Bleda in tem, kako se na Bledu vesti, kje se kopati in kako ravnati z odpadki.

Krepi se redarstvo, ki je skupno Bledu in Bohinju. Prav tako se krepi ekipa nadzornikov Triglavskega narodnega parka (TNP). Povečanje obiska namreč pomeni tudi povečanje različnih kršitev. Velikokrat so te posledica zgolj slabe informiranosti obiskovalcev, zato bo tudi ta ena izmed glavnih nalog.

Direktor TNP Janez Rakar je vesel, da se k problematiki pristopa celovito. Prepričan sem, da vse aktivnosti vodijo v pravo smer in bo z umirjanjem in urejanjem prometa manj nezadovoljstva med vsemi deležniki. "Ni mogoče pričakovati, da se bodo stvari spremenile z danes na jutri," je izpostavil Rakar.

Kot je pojasnil, gre za proces, ki ga je potrebno izpeljati predvsem v naših glavah. Ob tem je dodal, da tujci z ukrepi trajnostne mobilnosti in usmerjanja turističnih tokov tiče večinoma nimajo težav, prav tako kot jih Slovenci nimamo v tujini. Vztrajno obveščanje in promocija pa sta po Rakarjevem mnenju tista, ki bosta obrodila sadove.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
28. 03. 2018 22.39
+3
zgleda se prav trudijo kako uničit turizem
ti?2
28. 03. 2018 22.36
+2
Zašćita jezera se mi zdi ok. Umakniti vso pločevino, župan to podpira, dejansko pa si je pred svojo gostilno ob jezeru asfaltiral parkirišče na črno brez dovoljenj. Torej spet se nekaj dejansko dogaja, nekaj pa je za publiko, ki vse pelje, kar v medijih nakladajo.
boljši jutri 1
28. 03. 2018 20.23
+5
Sem mnenja, da kdor služi s parkirninami nima prav veliko idej kako razvijati turizem.Parkiranje naj bo zastonj potem je treba pa pripraviti privlačne produkte.Najlažje je dvigovati parkirnine.To počnejo tudi naši južni sosedje.Mene bolj zanima kaj je s hotelom Belvi in Zlatorog.Posodobitve smučišča Vogel, itd.
ti?2
28. 03. 2018 20.11
+1
Kdaj bodo začeli Bohinjci cenit svojo dolino? Najpomembnejši turizem je še vedno sindikalni in vikendaški, kjer je postelja manj kot 10 evrov. Primer doline v Avstriji kjer je cena 10x višja, pa nimajo jezera. Dokler bo tako bo Bohinj še vedno poceni destinacija za reveže in ti parkirajo, kjer se jim zljubi, s sabo pa prinesejo vse.
intel1
28. 03. 2018 20.04
+4
vse zapret naj bohinci sami zvijo
trdovrat
28. 03. 2018 20.11
+0
Nikakor ne bodo sami, bodo pa imeli pač bolj poštene in mirne goste!
Podkrinko
28. 03. 2018 19.50
+2
tedoVV2HCmedo
28. 03. 2018 19.48
-2
Hočejo si delati profit s prevoznimi storitvami. Turisti ne bodo smeli več tam parkirati, zato si bodo morali sposoditi kolo ali poklicati taksi oz. kaj podobnega.
scipio
28. 03. 2018 19.36
+0
vse napačno parkirane avte s pajki en lep sončen dan zmetat v jezero in bo hitro red.
luna.3
28. 03. 2018 19.21
+6
Upajmo, da se že v letošnjem letu reši problem parkiranja in onesnaževanja prelepega Bohinja, Bleda in Kranjske gore. Tisti, ki ljubijo omenjene kraje, bodo prišli tudi če bodo morali malo popešačiti.
luna.3
28. 03. 2018 19.16
+12
Redarji nam vsaj (občasno) kontrolirajo lastnike psov (to sodi tudi k čistosti Bohinja), če imajo pri sebi vrečke za paske iztrebke. Opaža se namreč, da je le-tega vse več kot je tudi psov, lastniki pa se obnašajo kot da niso njihovi. Tako je že skozi vasi kot tudi po kolesarski stezi ogromno domačih in tujih sprehajalcev s psi, iztrebkov "za izvoz", o kakršnem-koli pobiranju le-teh pa ne duha ne sluha. V primeru, da lastnik nima primerne opreme za pobiranje iztrebkov, bi morali biti kaznovani, saj bi le na ta način vzpostavili red. Tudi to ne nekaj, kar bi pripomoglo k lepšemu okolju kraja (krajev). Če se dela red, naj se tudi na tem področju.
johanca123
28. 03. 2018 18.52
+8
Pravilno - najprej pa zapret za prehrupna motorna kolesa in tio vse doline
Uporabnik1385495
28. 03. 2018 18.15
+0
Najbolje,da se zgradi en visji zid okoli in okoli.Ne bo potem nikogar tam.Aja...mene ni bilo do zdaj in me tudi v prihodnje ne no-evo eno mesto vec prosto,ker pa tudi druzine ne bo-jih je ze 5.Se par takih se najde in bo za ostale rajski mir
trdovrat
28. 03. 2018 18.57
+5
H1N1, takih nergačev, si po mojem poznavanju bohinjcev, niti ne želijo! Pa tudi jaz ne, kadar sem pač tam! Tam smo ljudje, ki smo vajeni skromnosti in nosimo s seboj zvrhan koš dobre volje, pa najsi bo do Triglava, ali pa samo do Jezerc!
trdovrat
28. 03. 2018 17.26
+2
Bravo Bohinjci! Zapreti rajsko dolino za motorni promet! Tisti, ki smo zaljubljeni v te kraje, bomo vseeno prišli, še toliko rajši, ker ne bo "hohštaplerskih" zastonjkarjev!
rokinja
28. 03. 2018 18.55
+7
TOČNO TAKO, SE STRINJAM S TABO, tisti, ki letujemo že več, kot 20 let v tem biseru pod Triglavom, smo se in se bomo vedno znali obnašati, ter tudi parkirati v skladu z zakonom, itak pa-če si gost Bohinja, več, kot pet dni-dobiš kartico za parkiranje in problem je rešen.